Pony Το γαϊδουράκι μου

Stargazer

Member
Reaction score
2.310
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Υγρά παλιά δεν είχε γιατί τα είχε χάσει όλα 15 χρόνια που καθόταν επίσης από τη τελευταία φορά τα έχασε πάλι οπότε έχει καινουργια.

Giorgos_81

Member
Reaction score
5.155
Πόντοι
817
Υγρά παλιά δεν είχε γιατί τα είχε χάσει όλα 15 χρόνια που καθόταν επίσης από τη τελευταία φορά τα έχασε πάλι οπότε έχει καινουργια.
....και έχει μέσα μούργα από από την πολυκαιρία, και κάθε φορά που συμπληρώνεις υγρά, "ξεπλένει" τα κατάλοιπα και στα παρουσιάζει.

Κανονικά, ( ....και νομίζω το είχαμε συζητήσει ) ήθελε ένα καθάρισμα γραμμών, για να εξασφαλίσεις τουλάχιστον ότι όλη αυτή η "βρώμα" ( κατάλοιπα-σκουριές-ξένα σώματα ) ΔΕΝ θα καταλήξει στα εμβολάκια, από όπου ΔΕΝ είναι εύκολο να αφαιρεθούν, αλλά από την άλλη, θα σου προκαλέσουν και πρόωρη φθορά στο σημείο, μια και παρεμβάλονται στις επιφάνειες των κυλίνδρων που ολισθαλινουν τα κυλινδράκια..

Ο καθαρισμός των γραμμών γίνεται ΠΡΙΝ συνδέσουμε τα τελικά σημεία στα φρένα. Θύμισέ μας, άλλαξες κυλινδράκια στα εμπρός / πίσω φρένα ?

Δεν θέλω να σκεφτώ ότι το πρόβλημα που σου έκανε με το μονόπατο φρενάρισμα ήταν λόγω κακης ολίσθησης εμβόλων, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι με τις βρωμιές "μάγκωνε", μέχρι που το ξεπέρασε. Αρα σου έκανε ήδη ζημιά.

Τα λέω εδώ για να τα ακουω και εγώ. :blink: Με τα φρένα, που είναι ΒΑΣΙΚΟΣ παράγοντας ασφάλειας, δεν παίζουμε. Κάνουμε καλή και νοικοκυρεμένη δουλειά. Αν δεν είναι καλά ρυθμισμένη η μηχανή, μπορεί να μην τραβάει, να καίει παραπάνω καύσιμο, να μην ανεβάζει στροφές.

Με μη ΑΡΙΣΤΑ φρένα, κινδυνεύουμε και εμείς και οι γύρω μας. Οπότε, εκεί, βάζουμε τα δυνατά μας. Καλά υλικά, καλή εργασία. Και αν δεν είμαστε σίγουροι, ξαναρωτάμε, ή πάμε σε ειδικό συνεργείο.

Θα πεί κανείς. Τι λες ρε μπάρμπα. Εσένα περιμενουμε να μας το πείς ? Φυσικά όχι, αλλά επειδή έχω δεί πολλά, το ξαναλέω, και ας με μαλώσετε. Καμμιά φορά, παραβλέπουμε σημεία που είναι ζωτικης σημασίας.

Και δεν λέω ότι ο Μήτσος δεν έκανε καλή δουλειά. Απλώς, εφιστώ την προσοχή μας σε κάποια σημεία.

Last edited:

Taskos

Member
Reaction score
3.768
Πόντοι
777
Τι υγρά φρένων έβαλες? DOT ή LHM ή άλλο? :worry:

Stargazer

Member
Reaction score
2.310
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
LHM δεν παίρνουν τα ταμπούρα;
:lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Λοιπόν ιστορικό.

Είχε επάνω τα παλιά κυλινδράκια, έβγαλα δοχείο το έπλυνα καλά και μετά γέμισα με ανοιχτή την πιο κοντινή γραμμή και ένα σωληνάκι. Έβγαλε λίγα μαυρα.
Μετά στην επόμενη γραμμή κτλ.
Τα παλιά κυλινδράκια κολλούσαν και τα μπροστά έχασαν όλα τα υγρά μέχρι να γυρίσω. Άρα έχασε δυο μπουκαλάκια με υγρά (νομίζω 220ml το καθένα)
Ήρθα τώρα τελευταία φορά άλλαξα όλα τα κυλινδράκια , ρύθμιση απόσταση και έκκεντρα δεν έκανα γιατί είχα κάνει την προηγούμενη μόνο μπροστά. Τώρα ρύθμισα απόσταση και στα πίσω αλλά δεν χρειαζόταν ήταν οκ.
Ξανά γέμισα δοχείο με υγρά και έκανα πολύ καλή εξαέρωση σε όλα.
Πιστεύω ότι εκτός από κατάλοιπα αποκολλήθηκαν και σκουριές από τα Τ που ενώνουν τις γραμμές και την αντλία φρένων για αυτό η μαυρίλα.
Τα άφησα και έφυγα.
Την επόμενη φορά θα αδειάσω τα πάντα και ξανά γέμισμα με νέο υγρό αν μπορέσω να πάρω και αεροσυμπιεστή μαζί μου θα τα φυσήξω.
Πάντως δουλεύουν μια χαρά αφού ανέβηκα και κατέβηκα βουνό.

Τώρα τι άλλο βγηκε , ο δεξιός μπροστά τροχός έχει τζόγο από ρουλεμάν και μετά από κάποια απόσταση σε ανηφόρα σβήνει και για να ξαναπάρει πρέπει να είναι σε ευθεία.
Ίσως θέλει να το γεμίσω βενζίνη

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
25.189
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Στην δική μου ανακατασκευή μου είχαν βάλει dot και ευτυχώς το πήρα χαμπάρι στην πρώτη εβδομάδα. Δεν πρόλαβε να μου καταστρέψει ευτυχώς τσιμούχες και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο αν τα άφηνα.

Stargazer

Member
Reaction score
2.310
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Στην δική μου ανακατασκευή μου είχαν βάλει dot και ευτυχώς το πήρα χαμπάρι στην πρώτη εβδομάδα. Δεν πρόλαβε να μου καταστρέψει ευτυχώς τσιμούχες και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο αν τα άφηνα.
Την πρώτη φορά που αγόρασα ανταλλακτικά για το 2cv με ρώτησε ο μαγαζατορας τι φρένα έχω μπροστά και μου λέει πρόσεχε οι δίσκοι LHM τα ταμπούρα απλά υγρά.
Φαντάσου τι είχε ακούσει από απρόσεκτους

Stargazer

Member
Reaction score
2.310
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Ξέρει κανένας να μου πει τι δείχνουν τα κόκκινα φωτάκια στον πίνακα οργάνων;
Δεν λειτουργούν με κάτι

Last edited:

Giorgos_81

Member
Reaction score
5.155
Πόντοι
817
Ρε φίλε, παίρνεις από πίσω τις γραμμές ( καλώδια ) και βρίσκεις που οδηγούν ! Απλό.

Θεωρητικά, το ένα πάει στον σένσορα πίεσης λαδιού, είναι κάτω από την αντλία βενζίνης, και το άλλο πιθανόν φόρτιση μπαταρίας, μια και το Πόνυ δεν έχει το αντίστοιχο βολτόμετρο.
Δευτερες πιθανότητες να είναι τα φλάς.

Αυτό που ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, είναι το θερμαινομενο πίσω τζάμι :D

Σημ. Επειδή τα καλώδια μπορεί να είναι σε πλεξούδα, ( σιγά τα πολλά ! ) μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πολύμετρο ή το απλούστερο "λαμπάκι" για να βρείς την συνλεχεια των καλωδίων.

Ο σένσορας πίεσης, έχει μία επαφή, ένα καλώδιο. Αν δεν ξέρεις πως είναι / δουλεύει, πές το ! Αν έχει χαλάσει, δεν θα σβήνει το φωτάκι. Αν δεν ανάβει τελείως, δες τα καλώδια. Αν έχεις διακόπτη ανοικτό, θεωρητικά και τα δύο πρέπει να αναβουν. Κάνε το τέστ.

Σημ 2. Αν αλλάξεις σένσορα, βεβαιώσου για την πίεση που σβήνει. Ειναι κτυπημένα στην φλάντζα.

Last edited:

Stargazer

Member
Reaction score
2.310
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Σίγουρα δεν είναι το πίσω τζάμι;

Το αριστερό όντως είναι του διακόπτη πίεσης , γειωσα την επαφή και άναψε.
Το δεξί δεν βρήκα τι κάνει

Giorgos_81

Member
Reaction score
5.155
Πόντοι
817
Εψαξες για την ένδειξη φόρτισης ? Ανάβει με τον διακόπτη, και μετά, ανάλογα με την φόρτιση σβήνει.

Αν δεν βρείς μονος σου τι είναι, έχεις 3 επιλογές.
α. Ρωτάς / βλέπεις το διάγραμμα επαφών του Pony ή αντίστοιχου 2CV, ( όχι CLUB ) που δεν έχουν ενδείκτη φόρτισης ( βολτομετρο ). ή αν ακόμα κάποιος ( σπάνιο ) έχει το εγχειρίδιο χρήσης που θα το αναφέρει.
β. Ρωτάς ιδιοκτήτη τέτοιου 2CV για τα 2 λαμπάκια που έχουν και πρέπει να σβήνουν μετά την εκκίνηση. Λάβε υπ' όψιν ότι όντας ΚΟΚΚΙΝΟ, είναι ένδειξη ΒΛΑΒΗΣ, και όχι προειδοποίησης ( πορτοκαλί ) ή ένδειξης ( πράσινο ).

.........................
γ. Αν δεν βγάλεις άκρη με τα ανωτέρω, για ψάξε πίσω μήπως έχει δεύτερη μηχανή, και σου έτυχε ένα Pony Sahara 4Χ4 και δείχνει την πίεση του άλλου κινητήρα :clap:

Σημ. Οταν τελειώσω με τα διαδικαστικά μου, έχω τεράστιο φόρτο με συμβολαιογραφικά / υπαγωγές / ηλεκτρονικές ταυτότητες ακινήτων, και δεν έεις βρεί κάτι ές τότε, θα ψάξω μήπως βρω κάτι στο διαδίκτυο. :citroen:

Giorgos_81

Member
Reaction score
5.155
Πόντοι
817
α. Ρωτάς / βλέπεις το διάγραμμα επαφών του Pony ή αντίστοιχου 2CV, ( όχι CLUB ) που δεν έχουν ενδείκτη φόρτισης ( βολτομετρο ). ή αν ακόμα κάποιος ( σπάνιο ) έχει το εγχειρίδιο χρήσης που θα το αναφέρει.
β. Ρωτάς ιδιοκτήτη τέτοιου 2CV για τα 2 λαμπάκια που έχουν και πρέπει να σβήνουν μετά την εκκίνηση. Λάβε υπ' όψιν ότι όντας ΚΟΚΚΙΝΟ, είναι ένδειξη ΒΛΑΒΗΣ, και όχι προειδοποίησης ( πορτοκαλί ) ή ένδειξης ( πράσινο ).

.........................
γ. Αν δεν βγάλεις άκρη με τα ανωτέρω, για ψάξε πίσω μήπως έχει δεύτερη μηχανή, και σου έτυχε ένα Pony Sahara 4Χ4 και δείχνει την πίεση του άλλου κινητήρα :clap:

Σημ. Οταν τελειώσω με τα διαδικαστικά μου, έχω τεράστιο φόρτο με συμβολαιογραφικά / υπαγωγές / ηλεκτρονικές ταυτότητες ακινήτων, και δεν έεις βρεί κάτι ές τότε, θα ψάξω μήπως βρω κάτι στο διαδίκτυο. :citroen:

Ηταν απλή λογική ! Κόκκινο ------> βλάβη -----> Κίνδυνος ! Ειναι η στάθμη των υγρών των φρένων. Τσεκάρισέ το !

37113

Stargazer

Member
Reaction score
2.310
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Ναι αυτό είναι , έψαχνα δω πως λειτουργούσε εν έτη 1978 κάτι τέτοιο και βρήκα τυλιγμένο μέσα σε ταινία αυτό το ρελέ να το πω αν και πρέπει να έχει κ αλλά μέσα .

Έδωσα 12volt στο L και άναψε το λαμπακι. Το θέμα είναι ότι έχει δύο εισόδους για εναλλασσόμενο που μπαίνουν πάνω στον εναλλάκτη.
Ο δικός του όμως δεν έχει , άρα κάποιος τον άλλαξε και τα καλώδια ήταν στον αέρα.

Μάλλον θα φτιάξω ένα κύκλωμα δικό μου για αυτή τη δουλειά.

Giorgos_81

Member
Reaction score
5.155
Πόντοι
817
Οπως έλεγε κι ο Βουτσάς,

αχ ρε κικη τι με καμνεις!!! βουτσας

Για να καταλάβουν οι φίλοι που δεν με ξέρουν, αναφέρομαι στην "ψυχή" μου, και ότι με ξαναγυρίζεις χρόοοοοοοοοοονια πίσω, όταν ακόμα δουλευα σαν επικεφαλής μηχανικός, και έπρεπε να μελετάω / σχεδιάζω / επιλύω τα προβλήματα και να συντονίζω - κατευθύνω τις ομάδες κατασκευής / συντήρησης. :dash:
Μετά από ένα ΜΒΑ και ενα πτυχίο στα Logistics, ( 1987 ) πέρασα στην "διοίκηση", αλλά ο "μηχανικός- Κική" ΠΟΤΕ δεν έφυγε ( ....και δεν θα φύγει ) από μεσα μου . Μουτζουρης μια ζωή. :dance:

Last edited:

Giorgos_81

Member
Reaction score
5.155
Πόντοι
817
Με αυτές τις απολήξεις, αυτό το "ρελέ", πες το το "μαγικό κουτάκι", πρέπει να είναι γέφυρα ανόρθωσης. Δύο εναλλασόμενα, ένα + και ένα -, και ένα L τροφοδοσίας.

Το "live", πάει προφανώς στο "λαμπάκι", μόλις παρέξει ρεύμα ο εναλλάκτης, και σβήνει σαν ένδειξη ότι φορτίζει.

Μπορεί να συνδυάζεται και με δεύτερη γέφυρα. Πρόσεξε μην καψεις τις διοδους. Επίσης, μπορεί στην εξοδο να περιλαμβάνει και κανεναν πυκνωτη - αντίσταση για την εξισορρόπηση και απόσβεση των "βουνων", των ημιτονοειδών της παροχής.

Για δες το κυκλωμα με προσοχή, μην κάψεις καμμιά δίοδο, ( έχει άλλη μία προφανώς ) στο L για να σβήνει το λαμπακι.

37126
37127

Last edited:

Giorgos_81

Member
Reaction score
5.155
Πόντοι
817

Έδωσα 12volt στο L και άναψε το λαμπακι. Το θέμα είναι ότι έχει δύο εισόδους για εναλλασσόμενο που μπαίνουν πάνω στον εναλλάκτη.
Ο δικός του όμως δεν έχει , άρα κάποιος τον άλλαξε και τα καλώδια ήταν στον αέρα.

Μάλλον θα φτιάξω ένα κύκλωμα δικό μου για αυτή τη δουλειά.
Από τα κωδικά που έχει επάνω, μπορεί πιθανόν να βρείς ακριβώς τι είναι.

Και μην ξεχνάς ότι και ο εναλλάκτης έχει επάνω του, ( στο μικρό κουτάκι ) ανορθωτική διάταξη. Εκτός κι εάν την έχουν αντικαταστήσει με δαύτο.

Demetris

Member
Reaction score
1.178
Πόντοι
437
Αν ο εναλλακτήρας που φοράει τώρα έχει εσωτερικά τον ανορθωτή, τότε λογικά θα έχει και ακροδέκτη στον οποίο θα μπορείς να συνδέσεις το λαμπάκι της ένδειξης φόρτισης.

Top Bottom