Στην Ελλάδα, με τις ήπιες συνθήκες, τα Lada δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα συνθηκων, με την δε πρωτόγονη κατασκευή , ότι και να πάθαιναν , με ένα σύρμα και ένα ............λευκοπλάστ, το μάζευες, και έφτανες στον προορισμό σου. και με τα κλασικά μηχανικά του, το έφτιαχνε ο οισδήποτε μάστορας αν ποτέ χρειαζόταν.
Τα των άλλων ανατολικων, πx Dacia, δεν ήταν ανάλογης ποιότητας, παρά το γεγονός ότι το πρότυπο μοντέλο ήταν ανώτερης ποιότητας Ρενώ 12 σε σύγκριση με το πρωτότυπο Fiat 124.
Μιας και θιξαμε το θεμα,θα γραψω κι εγω καποια πραγματα που γνωριζω για τα ανατολικα.Ως κατοχος κι εγω,παντα μου εξασκουσαν καποια γοητεια,οποτε φροντισα να διαβασω τεστ,αλλα και να συνομιλησω με ιδιοκτητες.Οσον αφορα τα lada εξαντληθηκε το θεμα,οποτε θα γραψω τις εντυπωσεις που εχω αποκομισει για τα υπολοιπα.
Παμε λοιπον:
-Skoda.Οσο κι αν ακουστει παραξενο,ηταν απο τα πιο δυτικοτροπα ανατολικα(ειδικα το 1000ΜΒ)Χαμηλες επιδοσεις γενικα,αλλα αποδεκτο κρατημα,καλη συναρμογη,οχι ιδιαιτερες δυσκολιες στους χειρισμους,και χωρις τρομερες βλαβες.Ωστοσο νομιζω οτι γενικα δεν ειχαν ιδιαιτερη μακροζωια.(Μιλαω παντα για τα πισωμηχανα,οχι για το favorit).
-FSO.Ειχαν τα μειονεκτηματα των ανατολικων,χωρις να εχουν τα πλεονεκτηματα(δεν ηταν σκληροτραχηλα πχ)συν ΚΑΠΟΙΑ απο τα πλεονεκτηματα των φιατ.Ισως υστερουσαν λιγο σε επιδοσεις,αλλα πιστευω οτι ηταν πιο πολυ θεμα κακης ρυθμισης.Μεχρι το 80 περιπου ειχαν αποδεκτη αξιοπιστια,μετα αρχισε να φθινει.Μεγαλο μειον το γεγονος οτι πολυ ευκολα σαπιζαν σε καιρια σημεια-στις βασεις του πισω αξονα.
-Zastava.Μηχανικη αξιοπιστια μεσες ακρες στα επιπεδα της φιατ.Κακη κατασκευη αμαξωματος(στραβοκολλημενα τεμαχια,καποια ξεκολλητα η με τις μισες ποντες)και λαμαρινα η οποια υπεφερε απο κοψιματα.Ηλεκτρικα υπο συνθηκες καλυτερα των ιταλικων.Εξαιρεση αποτελουν τα 1300/1500,τα οποια ηταν ακριβη αντιγραφα και εφαμιλλης ποιοτητας.
-Dacia.Mεχρι το 80 περιπου ηταν σχεδον εφαμιλλα των ρενω(ειχαμε γειτονα ταξιτζη με τετοιο).Τα 1210 mls ηταν απαραδεκτα,σε σημειο που μπορουσε να σπασει η τρομπα φρενων σε αποτομο φρεναρισμα,η να θελει επισκευη η μηχανη στις 50000 χλμ.Ωστοσο σε γενικες γραμμες δεν ειχαν σοβαρα θεματα με το αμαξωμα,και καποιοι ελεγαν πως ειχαν καλυτερη λαμαρινα απο τα ρενω(προφανως υπονοωντας οτι δεν ηταν τοσο ευαισθητη σε μικροχτυπηματα).Ενω και ο εξοπλισμος ηταν πλουσιοτερος απο ενα απλο ρενω 12ρι.Πιθανοτατα αξιζε να το παρει καποιος και να αλλαξει ολα τα μηχανικα με γαλλικα(εχω γνωρισει ατομο που το ειχε κανει)
-Ανατολικογερμανικα.Δεν εχω ιδιαιτερες μαρτυριες,οσες ειχα τα παρουσιαζουν ως αξιοπρεπη αμαξια,πρακτικα δυτικοτροπα, αλλα υπερβολικα ξεπερασμενα.
-Moskvich.Αξιοπιστια στην καλυτερη επιπεδου skoda favorit.Κακες επιδοσεις,υψηλη καταναλωση,επικινδυνο κρατημα,φρενα που τραβαγαν,δυσκολο στους χειρισμους γενικα,θορυβωδης μεταδοση,κακη συναρμογη αμαξωματος,αστεια ποιοτητα υλικων σαλονιου,και η οποια ''καινουργιλα''ειχε χανοταν πρακτικα αμεσως.Στα μοντελα μετα το 70 η αξιοπιστια επεσε,και εφτασε στην καλυτερη επιπεδα lada samara.Ενδιαφερον ωστοσο παρουσιαζει οτι οι βλαβες ηταν περισσοτερο σπαστικες και λιγοτερο ουσιας,στην πραξη δηλαδη δεν σε αφηνε,κι αν το εκανε ηταν απο κατι γελοιο που αντιμετωπιζοταν ευκολα(αρκει να σου εκοβε λιγο εννοειται).Τα περισσοτερα κατεληξαν με μηχανη και σασμαν οπελ.Προσωπικη αποψη:Πιστευω πως γενικα ειναι καλη φαση αν στο ΧΑΡΙΣΟΥΝ και εχεις ορεξη για μαστορεμα,και αποτελει καλη βαση για να κατασκευασεις ουσιαστικα ενα αμαξι μονος σου.Αλλα ναι,αν το αγοραζες καινουριο,προφανως εκλαιγες τα λεφτα σου.
-ΖΑΖ.Ηταν κατ ουσιαν η ρωσικη εκδοχη του σκαραβαιου.Οπως ειπε κι ο παππους μου οταν το ειδε στην εκθεση:''ωραιο ειναι....αμαξι δεν ειναι''.Γενικα εξυπνη κατασκευη,αλλα με χαμηλη ποιοτητα υλικων και αξιοπιστια(ισως κατωτερα και απο μοσκοβιτς)με καλη συναρμογη ωστοσο.Επιδοσεις αναλογικα καλες για αυτο που περιμενες. Οδικη συμπεριφορα κλπ εφαμιλλα του μοσκοβιτς..Ιδιαιτερο χαρακτηριστικο,ηταν οτι ειχε καλοριφερ με ξεχωριστο καυστηρα-δεν μπορουσε να γινει αλλιως,αφου ηταν αεροψυκτο.Καποια κατεληξαν με μηχανη σκαραβαιου,για λογους αξιοπιστιας.
-Volga.Καλη συναρμογη,αξιοπιστια καλυτερη απο τα υπολοιπα ρωσικα(oχι ομως επιπεδου lada),γενικα χαμηλες επιδοσεις για τον κυβισμο του.Το γενικο αποτελεσμα ηταν αποδεκτο για τα δεδομενα της δεκαετιας 60,αλλα για τα δυτικα δεδομενα μαλλον δεν ηταν value for

.
-Axel.Exει εξαντληθει σε αλλες ενοτητες.
Αυτα εν ολιγοις,και συγνωμη για το σεντονι.