Καφενείον "Το δικύλινδρο" (Bar)

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
Σχετικά με τα ανατολικά αυτοκίνητα, τα σχόλια ως ακολούθως.

Επειδή υπήρχε η ανάγκη, εκτός των ήδη υφιστάμενων κατασκευών, Μοσκβιτς, τα άλλα τα υπουργικά, οι Σοβιετικοί τότε, έψαξαν και συμφώνησαν με την Fiat, στο κλασικο 124. Τυπικό όχημα, 4 πόρτες, πορτ-μπαγκάζ, 5 θέσεις.

Τα πρώτα που πήγαν δείγματα, υπέστησαν κάποιες δοκιμασίες, και φάνηκε η ανάγκη ορισμενων "βελτιώσεων" προκειμένου να ανταποκριθούν στις εκεί οδικές ( ! ? * & %$#@ ! ) συνθήκες και τις αντοίστιχες καιρικές.

Ενισχύθηκε σε πολλά σημεία η καρότσα, σαν κατασκευή για να αντέχει, και φυσικά τα μηχανικά μέρη, "βελτιώθηκαν" αντιστοίχως.

Οποιος έχει ζήσει με Lada, αντιλαμβάνεται τι εννοώ. Ειχε πάρει ο ξαδελφός μου, από τα πρώτα με τα στρογγυλά φωτα εμπρός, και στο εξοχικό στην Χαλκίδα, πήγαίναμε και γυρίζαμε από την θάλασσα, μέσα από κάτι ............χωράφια.
Η άλλη εμπειρία ήταν με το τζιπ, που ανεβαίναμε Παρνασσό, όταν κάτι αλλα "της μόδας" γυαλιστερά, αδυνατούσαν. Σκληρό αυτοκίνητο, αρκετές φορές ρυμουλκησαμε άτυχους που είχαν βγεί από τον δρόμο. Απλώς, στην αρχική μορφή, στην Εθνική με τα 115 τελικά και τόσο θόρυβο - βούισμα, το μισούσες. Μετά, ο φίλος, έβαλε 5-τάχυτο και ελεύθερες πλήμνες εμπρός, υδραυλικό τιμόνι και ανοιγόμενη οροφή, και το έκανε ................λούξ.
Το που πήγαινε αυτό τοο Lada, δεν το λέω, γιατί ΚΑΝΕΙΣ δεν θα το πιστέψει. Χα χα χα.

Το τελικό κτύπημα, ήρθε κάποια εποχή που ταξιδευα επαγγελματικά Οδησσό, Κίεβο, Αγ. Πετρούπολη, ( 1995--8 ), και όταν χρειαζόταν πχ να πάμε από την πόλη σε κάποιες περιοχές, πχ στην "Θήβα" από "Αθήνα", ήρθαν με τα τζιπ Lada το πρωϊ στο ξενοδοχείο.
Απορήσαμε και ρωτήσαμε
-Μα αυτά θα πάμε ? Οχι με τα Mercedes ? ( Ειχαν τότεW 140 S class )
Και ο τυπάς εκει που ήταν ο υπεύθυνος μας έκλεισε το μάτι
-Δεν θέλετε να φτάσουμε ?
Καταλάβαμε, μόλις βγήκαμε από τα όρια της πόλης, και αντιμετωπίσαμε το "επαρχιακό οδικό δίκτυο". Και κατανοήσαμε γιατί αυτά δεν χάλαγαν. Ηταν φτιαγμένα για συνθήκες, που στην Ελλάδα, άντε να αντιμετωπίσεις σε κανένα λατομειο - ορυχείο. Και εξαιρώ το κρύο - χιόνι -λάσπη. Και είχανε εξοπλισμό μέχρι και τρόμπα ελαστικών. Και από τότε, σε κανένα επόμενο ταξιδι, δεν ξαναρωτήσαμε γιατί δεν πάμε με τα Mercedes στην "επαρχία". Ηταν πλέον ορατό. Δεν θα άντεχαν.

Στην Ελλάδα, με τις ήπιες συνθήκες, τα Lada δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα συνθηκων, με την δε πρωτόγονη κατασκευή , ότι και να πάθαιναν , με ένα σύρμα και ένα ............λευκοπλάστ, το μάζευες, και έφτανες στον προορισμό σου. και με τα κλασικά μηχανικά του, το έφτιαχνε ο οισδήποτε μάστορας αν ποτέ χρειαζόταν.

Τα των άλλων ανατολικων, πx Dacia, δεν ήταν ανάλογης ποιότητας, παρά το γεγονός ότι το πρότυπο μοντέλο ήταν ανώτερης ποιότητας Ρενώ 12 σε σύγκριση με το πρωτότυπο Fiat 124.

Stargazer

Member
Reaction score
2.195
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Ένα Lada στρογγυλοφαναρο με υδραυλικό τιμόνι EFI και κλιματισμό δεν θα ήταν καλό καθημερινό;
Έχω κάτι στο μυαλό μου

minas

Member
Reaction score
3.038
Πόντοι
747
Ένα Lada στρογγυλοφαναρο με υδραυλικό τιμόνι EFI και κλιματισμό δεν θα ήταν καλό καθημερινό;
Έχω κάτι στο μυαλό μου
H αληθεια ειναι οτι χτυπησες ευαισθητη χορδη,μιας και ειναι απο τα αυτοκινητα που μου αρεσουν γενικα.Οποτε απαντω.

-Το μηχανικο τιμονι ειναι υποτιθεται βαρυ,αλλα στην πραξη δεν ειναι πιο βαρυ απο το μηχανικο τιμονι μιας ΒΧ,μη σου πω οτι ειναι και ελαφρυτερο(τα εχω στριψει και τα δυο).Παρ ολα αυτα,αν οπωσδηποτε θες να το σκαλισεις,νομιζω οτι μπαινει χωρις μετατροπες ο ατερμονας του 124,ο οποιος αν θυμαμαι ειναι διαφορετικος κατασκευαστικα και νομιζω με καλυτερη αισθηση και πιο ελαφρυ τιμονι.Απο εκει και περα,και επειδη ξερω οτι καποια niva εχουν υδραυλικο τιμονι,ισως αυτο να μπορει να προσαρμοστει στο 2101.Δεν ξερω ομως με σιγουρια.
-Οσον αφορα το συστημα τροφοδοσιας,ειναι γνωστο πως το lada(οπως και καθετι ρωσικο)καιει πολυ.Ατομο το οποιο χρησιμοποιουσε τετοιο αμαξι για παρα πολλα χιλιομετρα-ταξιδια αθηνα θεσ/νικη δηλαδη-μου ειχε πει πως καταφερε να κανει σημαντικη οικονομια με συνετη οδηγηση.Η συνετη οδηγηση συνισταται στο οτι,αν δεν γκαζωνεις αποτομα,δεν ανοιγει ποτε η δευτερη πεταλουδα του καρμπυρατερ,η οποια λειτουργει με υποπιεση.Και παλι,ισως να βοηθουσε αν εβαζες καποιο ιταλικο καρμπυρατερ απο 124,που ειναι σχεδον ιδιο και καλυτερης κατασκευης.παροτι και το ρωσικο δεν εχει σοβαρα θεματα.Ωστοσο,αν θες σωνει και ντε ΕFI,υπηρχαν καποια 2107 που φορουσαν απο το εργοστασιο,Επιπλεον,φορουσαν και 5ρι σασμαν,που και αυτο βοηθα στην οικονομια.Καποια απο αυτα κυκλοφορουσαν και ως ταξι,οποτε θεωρω οτι δεν θα ειχαν θεματα αξιοπιστιας.Αρα λογικα μπορεις να κανεις τετοια μετατροπη.Ωστοσο και παλι,να εχεις υποψη οτι η καταναλωση θα ειναι σχετικα υψηλη.
-Οσο για τον κλιματισμο,νομιζω επισης οτι καποια νιβα φορουσαν,οποτε θα μπορει να προσαρμοστει και αυτος.Σιγουρα ομως αυξανει την-ηδη υψηλη-καταναλωση,ενω δεν ξερω αν κοβει και ισχυ απο τη μηχανη.

Δραττομαι της ευκαιριας δε,να πω οτι γνωριζω και ενα απο τα ελαχιστα lada με εργοστασιακο αυτοματο κιβωτιο,το οποιο μαλιστα πρεπει να εχει και παρα πολυ λιγα χιλιομετρα. Νομιζω οτι δεν το εχουν πεταξει ακομα.:ninja:

Ρεαλιστικα παντως,νομιζω οτι θα δωσεις τοσα πολλα λεφτα για να κανεις τετοιες μετατροπες,που δεν αξιζει.Εκτος κι αν σου περισσευουν.Νομιζω πιο πολυ θα αξιζε να τα ριξεις στο πονυ.

Προσωπικα παντως,σαν βλαμμενος που ειμαι,νομιζω κανονικα θα το κυκλοφορουσα καθημερινα το 2101 ως εχει χωρις προβλημα.Αντε να εκανα καποιες ψιλοβελτιωσεις στο συστημα τροφοδοσιας για να μην ματωνει η τσεπη μου,αλλα μεχρι εκει.

minas

Member
Reaction score
3.038
Πόντοι
747
Στην Ελλάδα, με τις ήπιες συνθήκες, τα Lada δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα συνθηκων, με την δε πρωτόγονη κατασκευή , ότι και να πάθαιναν , με ένα σύρμα και ένα ............λευκοπλάστ, το μάζευες, και έφτανες στον προορισμό σου. και με τα κλασικά μηχανικά του, το έφτιαχνε ο οισδήποτε μάστορας αν ποτέ χρειαζόταν.

Τα των άλλων ανατολικων, πx Dacia, δεν ήταν ανάλογης ποιότητας, παρά το γεγονός ότι το πρότυπο μοντέλο ήταν ανώτερης ποιότητας Ρενώ 12 σε σύγκριση με το πρωτότυπο Fiat 124.
Μιας και θιξαμε το θεμα,θα γραψω κι εγω καποια πραγματα που γνωριζω για τα ανατολικα.Ως κατοχος κι εγω,παντα μου εξασκουσαν καποια γοητεια,οποτε φροντισα να διαβασω τεστ,αλλα και να συνομιλησω με ιδιοκτητες.Οσον αφορα τα lada εξαντληθηκε το θεμα,οποτε θα γραψω τις εντυπωσεις που εχω αποκομισει για τα υπολοιπα.
Παμε λοιπον:

-Skoda.Οσο κι αν ακουστει παραξενο,ηταν απο τα πιο δυτικοτροπα ανατολικα(ειδικα το 1000ΜΒ)Χαμηλες επιδοσεις γενικα,αλλα αποδεκτο κρατημα,καλη συναρμογη,οχι ιδιαιτερες δυσκολιες στους χειρισμους,και χωρις τρομερες βλαβες.Ωστοσο νομιζω οτι γενικα δεν ειχαν ιδιαιτερη μακροζωια.(Μιλαω παντα για τα πισωμηχανα,οχι για το favorit).
-FSO.Ειχαν τα μειονεκτηματα των ανατολικων,χωρις να εχουν τα πλεονεκτηματα(δεν ηταν σκληροτραχηλα πχ)συν ΚΑΠΟΙΑ απο τα πλεονεκτηματα των φιατ.Ισως υστερουσαν λιγο σε επιδοσεις,αλλα πιστευω οτι ηταν πιο πολυ θεμα κακης ρυθμισης.Μεχρι το 80 περιπου ειχαν αποδεκτη αξιοπιστια,μετα αρχισε να φθινει.Μεγαλο μειον το γεγονος οτι πολυ ευκολα σαπιζαν σε καιρια σημεια-στις βασεις του πισω αξονα.
-Zastava.Μηχανικη αξιοπιστια μεσες ακρες στα επιπεδα της φιατ.Κακη κατασκευη αμαξωματος(στραβοκολλημενα τεμαχια,καποια ξεκολλητα η με τις μισες ποντες)και λαμαρινα η οποια υπεφερε απο κοψιματα.Ηλεκτρικα υπο συνθηκες καλυτερα των ιταλικων.Εξαιρεση αποτελουν τα 1300/1500,τα οποια ηταν ακριβη αντιγραφα και εφαμιλλης ποιοτητας.
-Dacia.Mεχρι το 80 περιπου ηταν σχεδον εφαμιλλα των ρενω(ειχαμε γειτονα ταξιτζη με τετοιο).Τα 1210 mls ηταν απαραδεκτα,σε σημειο που μπορουσε να σπασει η τρομπα φρενων σε αποτομο φρεναρισμα,η να θελει επισκευη η μηχανη στις 50000 χλμ.Ωστοσο σε γενικες γραμμες δεν ειχαν σοβαρα θεματα με το αμαξωμα,και καποιοι ελεγαν πως ειχαν καλυτερη λαμαρινα απο τα ρενω(προφανως υπονοωντας οτι δεν ηταν τοσο ευαισθητη σε μικροχτυπηματα).Ενω και ο εξοπλισμος ηταν πλουσιοτερος απο ενα απλο ρενω 12ρι.Πιθανοτατα αξιζε να το παρει καποιος και να αλλαξει ολα τα μηχανικα με γαλλικα(εχω γνωρισει ατομο που το ειχε κανει)
-Ανατολικογερμανικα.Δεν εχω ιδιαιτερες μαρτυριες,οσες ειχα τα παρουσιαζουν ως αξιοπρεπη αμαξια,πρακτικα δυτικοτροπα, αλλα υπερβολικα ξεπερασμενα.
-Moskvich.Αξιοπιστια στην καλυτερη επιπεδου skoda favorit.Κακες επιδοσεις,υψηλη καταναλωση,επικινδυνο κρατημα,φρενα που τραβαγαν,δυσκολο στους χειρισμους γενικα,θορυβωδης μεταδοση,κακη συναρμογη αμαξωματος,αστεια ποιοτητα υλικων σαλονιου,και η οποια ''καινουργιλα''ειχε χανοταν πρακτικα αμεσως.Στα μοντελα μετα το 70 η αξιοπιστια επεσε,και εφτασε στην καλυτερη επιπεδα lada samara.Ενδιαφερον ωστοσο παρουσιαζει οτι οι βλαβες ηταν περισσοτερο σπαστικες και λιγοτερο ουσιας,στην πραξη δηλαδη δεν σε αφηνε,κι αν το εκανε ηταν απο κατι γελοιο που αντιμετωπιζοταν ευκολα(αρκει να σου εκοβε λιγο εννοειται).Τα περισσοτερα κατεληξαν με μηχανη και σασμαν οπελ.Προσωπικη αποψη:Πιστευω πως γενικα ειναι καλη φαση αν στο ΧΑΡΙΣΟΥΝ και εχεις ορεξη για μαστορεμα,και αποτελει καλη βαση για να κατασκευασεις ουσιαστικα ενα αμαξι μονος σου.Αλλα ναι,αν το αγοραζες καινουριο,προφανως εκλαιγες τα λεφτα σου.
-ΖΑΖ.Ηταν κατ ουσιαν η ρωσικη εκδοχη του σκαραβαιου.Οπως ειπε κι ο παππους μου οταν το ειδε στην εκθεση:''ωραιο ειναι....αμαξι δεν ειναι''.Γενικα εξυπνη κατασκευη,αλλα με χαμηλη ποιοτητα υλικων και αξιοπιστια(ισως κατωτερα και απο μοσκοβιτς)με καλη συναρμογη ωστοσο.Επιδοσεις αναλογικα καλες για αυτο που περιμενες. Οδικη συμπεριφορα κλπ εφαμιλλα του μοσκοβιτς..Ιδιαιτερο χαρακτηριστικο,ηταν οτι ειχε καλοριφερ με ξεχωριστο καυστηρα-δεν μπορουσε να γινει αλλιως,αφου ηταν αεροψυκτο.Καποια κατεληξαν με μηχανη σκαραβαιου,για λογους αξιοπιστιας.
-Volga.Καλη συναρμογη,αξιοπιστια καλυτερη απο τα υπολοιπα ρωσικα(oχι ομως επιπεδου lada),γενικα χαμηλες επιδοσεις για τον κυβισμο του.Το γενικο αποτελεσμα ηταν αποδεκτο για τα δεδομενα της δεκαετιας 60,αλλα για τα δυτικα δεδομενα μαλλον δεν ηταν value for money.
-Axel.Exει εξαντληθει σε αλλες ενοτητες.

Αυτα εν ολιγοις,και συγνωμη για το σεντονι.

Last edited:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
....η επαναφορά και αλλοίωση των βασικών του χαρακτηριστικών, θα ήταν ύβρις. Αλλά,..........

Το τιμόνι στο επιβατικό, δεν είναι δύσκολο, εκτός και εάν έχεις συνέχεια στροφές, που ίσως κουράσει. Αυτό ήταν το θέμα στο Lada τζίπ, αλλά εκεί μην ξεχνάμε την διάσταση των ελαστικών και την επιπλέον εμπρόσθια κινηση του 4 Χ 4 που ήταν συνεχής στα αρχικά μοντέλα. Και εμείς, ανεβαίναμε σε όλα τα βουνά.

Το καρμπυρατερ, είναι το απλούστερο, απ' ευθείας αλλαγή με ένα αυτής παροχής Solex, φυσικά μεταχειρισμένο μια και καινούργιο είναι ακριβό. Οδηγός σου θα είναι τα τόσα Fiat & Seat που υπήρξαν.

Και άξονα άλλαζαν, με δισκόφρενα πίσω, από το 124 1600 Τ, και πολλά άλλα εξαρτήματα που βελτίωναν την όλη αίσθηση του .....πρωτόγονου. Αντιστρεπτικές κλπ

Η συνετή οδήγηση, πάντα βοηθάει, ακόμα και στο 2CV. Αν θυμάμαι καλά, η δεύτερη χοάνη άνοιγε μετά τις 4.000, και με συνετή οδήγηση, με την ροπή στις 3.500, πήγαινες σβέλτα. Με αυτοκίνητο φίλου, όταν οδηγούσε αυτός, από Αθήνα ---> Θεσ/νίκη, φτάναμε τότε στον Μαμιδάκη στην είσοδο των Τεμπών, όταν οδηγούσα εγώ, φτάναμε Θεσ/νίκη και είχαμε ακόμα καύσιμο για μερικές τοπικές βόλτες. Η γνώση των στροφών μεγίστης ροπής, βοηθά στην οικονομική οδήγηση. Εδώ, το ανάπτυγμα για το 2CV.

Με ένα καλύτερο σε απόδοση - παροχή - μίξη καρμπυρατερ, και ίσως ένα καλυτερο λιπαντικό λάδι, η κατανάλωση να βελτιωθεί.

Εννοείται και το 5-άρι κιβώτιο βοηθά σε ανοικτές διαδρομές, αλλά με λογική ταχύτητα γιατί η αεροδυναμική τούβλου, δεν βοηθα σε ταχύτητες πάνω από 60 χιλ/ωρα, που αρχίζουν οι υπολογίσιμες αεροδυναμικές αντιστάσεις.

Για κλιματισμούς κλπ. δεν έχω άποψη. Εξαρτάται από τις διαδρομές, το κλιματιστικό αποδίδει μετά το πρώτο 20-λεπτο, οπότε εξαρτάται από τον καιρό και την χρονική διάρκεια της διαδρομής.

Πάντως, η ελάχιστη ανάγκη ισχύος για την κινηση ενός συμπιεστή, έστω και περιστροφικού, είναι 5-7 ίπποι. Από εκει και πέρα, δουλεύουν ανεμιστήρες, που παίρνουν ισχύ από το αλτερνέϊτορ / μπαταρία, οπότε βάλε και άλλον ένα ιππο εκεί κατ' ελάχιστον.

nonos

Member
Reaction score
23.859
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Γιώργο, το 2cv θα το είχες ήδη τελειώσει με τόσα ποστ τέτοιας εκτασης. :lol::tease:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
Υπέροχος !

Εδώ φαίνεται καθαρά ότι οριακά μετά τις 4000, όπου ανοίγει η δεύτερη χοάνη, δεν αποκομίζουμε τίποτα σε ροπη, οπότε, ............μένουμε χαμηλότερα.

Αυτό, να το δεί και ο @KostasX

Stargazer

Member
Reaction score
2.195
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Γενικά ψάχνω κλασσικό που να κάνει για καθημερινό ακόμα και με τις κατάλληλες μετατροπές που όμως να βρίσκω σχετικά εύκολα ανταλλακτικά. Ακούω προτάσεις.

minas

Member
Reaction score
3.038
Πόντοι
747
Γενικά ψάχνω κλασσικό που να κάνει για καθημερινό ακόμα και με τις κατάλληλες μετατροπές που όμως να βρίσκω σχετικά εύκολα ανταλλακτικά. Ακούω προτάσεις.
Οτι και καλα το 2cv δεν πληροι αυτα τα κριτηρια;Αυτο μας λες;
Μπαν στον κυριο παρακαλω...:protest:

nonos

Member
Reaction score
23.859
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Μπορείς να ανοίξεις θέμα εφόσον υπάρχει υπαρκτό και όχι φιλολογικό ενδιαφέρων. Θα ήταν ωραία κουβέντα.
Θα προτείνα ένα θεμα μέσα στο Μπλα Μπλα - easy going discussions.

Nikephoros

Member
Reaction score
15.405
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Εάν δεν το είδατε, εμφανίστηκε μια περίεργη ανάρτηση στο νήμα αγοραπωλησιών σχετικά με "υπηρεσίες ραντεβού...". Το αναφέρω για να αφαιρεθεί άμεσα. Έχουν γίνει πραγματικά εκνευριστικοι όλοι αυτοί που προωθούν τέτοιου είδους "δραστηριότητες" (και ποιος ξέρει τι ιστορίες εκμετάλλευσης γυναικών κρύβονται από πίσω), χώνονται σε κάθε email και ιστοσελίδα, ακόμα και στις πιο σοβαρες όπως το φόρουμ μας.

visa chrono

Member
Reaction score
28.531
Πόντοι
1.607
Εάν δεν το είδατε, εμφανίστηκε μια περίεργη ανάρτηση στο νήμα αγοραπωλησιών σχετικά με "υπηρεσίες ραντεβού...". Το αναφέρω για να αφαιρεθεί άμεσα. Έχουν γίνει πραγματικά εκνευριστικοι όλοι αυτοί που προωθούν τέτοιου είδους "δραστηριότητες" (και ποιος ξέρει τι ιστορίες εκμετάλλευσης γυναικών κρύβονται από πίσω), χώνονται σε κάθε email και ιστοσελίδα, ακόμα και στις πιο σοβαρες όπως το φόρουμ μας.
@Flaminio Bertoni @Pierre Boulanger :dance::ninja::X kathariste

Taskos

Member
Reaction score
3.682
Πόντοι
777
Φαντάσου, στην κεντρική βιτρίνα, δίπλα στη προβαλλόμενη, λόγω και της νίκης στο Ράλλυ, SM να το και το 2CV. :citrolove:

Top Bottom