Τι κάναμε σήμερα με το 2cv/DS/CX ή κάποιο άλλο ιστορικό μας Citroen?

tryphon

Member
Reaction score
2.214
Πόντοι
697
Αν και δεν είναι Citroen, σε λίγο καιρό θα θεωρείται youngtimer και εννοώ το Megane. :ban::D:blink: Είχα παρατηρήσει ειδικά τις τελευταίες 10 μέρες, τα φρένα του είχαν αρχίσει να ξαναγίνονται "άθλια" σε αίσθηση, απόδοση και απόκριση. Πατούσες το φρένο, και εκτός του ότι είχε σχεδόν την μισή διαδρομή κενή, ένιωθες να μην θέλει να σταματήσει. Τακάκια εμπρός είχα αλλάξει πριν λίγο καιρό, άρα δεν πρόκειται να ήταν από εκεί. Διαρροή υγρού φρένων δεν είχε και γενικά το τουτού έχει σχετικά πολύ λίγα χιλιόμετρα για τα 18 κλεισμένα του πριν από λίγες μέρες χρόνια του. Παρατήρησα επίσης, ότι σε λίγο απότομο πάτημα του φρένου με κάποια χιλιόμετρα (80-100) τραβούσε απότομα δεξιά.
Έτσι είπα και εγώ να δοκιμάσω να δω τι γίνεται. Τσίμπησα λίγο το χειρόφρενο κινούμενος με πολύ μικρή ταχύτητα και είδα ότι το αμάξι έγερνε ελαφρά δεξιά και σχεδόν μάγκωνε και τον δεξιό μόνο πίσω τροχό. Άρα κάτι έπαιζε με τις σιαγόνες των ταπούρων. Θυμόμουν ότι κοντά στις 30000 χιλιόμετρα είχαμε αλλάξει κυλινδράκια και σιαγόνες Bendix πίσω γιατί τα είχε κάψει ο father σε ένα ταξίδι του από το Ρίο προς Αθήνα. Είχε ήδη και έναν ήχο από κάποιο από τα δυο μπαλάκια εμπρός, κατά βάση το δεξιό ακουγόταν αρκετά. Ευκαιρία λέω.
Παραγγέλνω σε φίλο πίσω σιαγόνες Ferodo και 2 εμπρός μπαλάκια ψαλιδιών TRW. 20 οι σιαγόνες, 25 τα μπαλάκια. Τζάμι. Αλλάχτηκαν όλα. Το μικρομεσαίο γαλλικό μεταμορφώθηκε ξανά. Πλέον η διαδρομή του πεντάλ είναι τρομακτικά μικρή και το τουτού έχει σταματήσει να δείχνει απροθυμία στην επιβράδυνση και να "σέρνεται". Ακόμα δεν έχουν στρώσει αλλά η διαφορά είναι παραπάνω και από αισθητή. Επίσης με τα μπαλάκια τελικά είχα πάλι δίκιο, και το εμπρός μέρος έγινε ξανά ήσυχο πολύ και με αρκετά καλή απόκριση. Νέα μέσα στις επόμενες μέρες.
δεν νομίζω να θεωρηθεί ποτέ youngtimer το megane. τουλάχιστον ελπίζω πως οχι!!

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
25.196
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Χαχαχα :O
θα συμφωνήσω... Έλεος δηλαδή...

nonos

Member
Reaction score
24.407
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Τυπικα οτι ειναι '87-'96 youngtimer θεωρειται.. Παντως ενα γνησιο και απειραχτο 106 rallye/gti 1.6-saxo vts 1.6 δε θα μου κανει εντυπωση αν γινει κλασσικο. Αμαξι σταθμος στην οδικη συμπεριφορα και ευχαριστηση..Ηδη τα rallye 1.3 ως 205-106 ειναι σπανιοτατα. Τα περισσοτερα 1.6 ειναι σε μη γνησια μορφη πια και περισσοτερα, χιλιοταλαιπωρημενα, με πολλα χερια ιδιοκτητων στη πλατη, αναποφευκτα θα καταληξουν στη πρεσσα, οποτε οτι μεινει θα παρει αξια.

Nikephoros

Member
Reaction score
15.586
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Τυπικα οτι ειναι '87-'96 youngtimer θεωρειται.. Παντως ενα γνησιο και απειραχτο 106 rallye/gti 1.6-saxo vts 1.6 δε θα μου κανει εντυπωση αν γινει κλασσικο. Αμαξι σταθμος στην οδικη συμπεριφορα και ευχαριστηση..Ηδη τα rallye 1.3 ως 205-106 ειναι σπανιοτατα. Τα περισσοτερα 1.6 ειναι σε μη γνησια μορφη πια και περισσοτερα, χιλιοταλαιπωρημενα, με πολλα χερια ιδιοκτητων στη πλατη, αναποφευκτα θα καταληξουν στη πρεσσα, οποτε οτι μεινει θα παρει αξια.
Συμφωνώ και επαυξάνω, ιδίως ως πρώην κάτοχος 16βάλβιδου Saxo 1.6 ("2ης" γενιάς, του αδελφού μου για την ακρίβεια, αλλά το οδηγούσα πολύ συχνά... Υπέροχη αίσθηση και συμπεριφορά, προσοχή όμως το κοντό μεταξόνιο στις στροφές!). Μην ξεχνάμε και τα ΑΧ Sport, το "ιερό δισκοπότηρο" των ΑΧ (και λιγότερο τα GT/GTI Le Mans, που και αυτά έχουν λάβει, νομίζω, ήδη τη θέση τους ως "youngtimers").

tryphon

Member
Reaction score
2.214
Πόντοι
697
καλημέρα παιδιά!

Μόλις έκανα παραγγελία κεντρικό σιλανσερ, αντλία νερού και φλοτέρ τεπόιτου βενζίνης.

Μόλις έρθουν ανεβάζω φωτός

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
25.196
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
καλημέρα παιδιά!

Μόλις έκανα παραγγελία κεντρικό σιλανσερ, αντλία νερού και φλοτέρ τεπόιτου βενζίνης.

Μόλις έρθουν ανεβάζω φωτός
Άντε αγόρι μου να δούμε τίποτα βατραχέξ :DSsuspension:

billaras

Technical expert
Reaction score
1.109
Πόντοι
577
Περιοχή
Καλλιθέα (Αττικής)-Ρίο (De Patras)
Βόλτα και με τα 2, έτσι για να αλλάξουν θέσεις. :baby: Το μικρό μερικές δουλειές για το σπίτι και μετά με συνόδευσε με μερικά εργαλεία σε συμφορουμίτη, ο οποίος μερικές φορές ανά διαστήματα εξαφανίζεται. :grin:

Το καθένα έχει δείξει την αξία του για την εποχή του. Το Megane I είχε την δική του θεώρηση των πραγμάτων για το πως βλέπει κάτι μια άλλη μερίδα των Γάλλων. Το R19 έθεσε κάποια πράγματα, προσπάθησε να την συνεχίσει το Megane I. ΟΚ, το R19 τιμολογήθηκε ουσιαστικά πριν την παραγωγή του, γι αυτό ήταν από τα γαλλικά που δεν σπάνε, δεν χαλάνε και δεν έβγαλε ιδιαίτερα λεφτά η Renault παρόλα τα εκατοντάδες χιλιάδες που έβγαλε. Το Megane I βγήκε μια εποχή περίεργη για την Renault που έγινε το ανάποδο, τιμολογήθηκε μετά την παραγωγή του, έτσι ναι μεν είχε πολύ καλά μηχανικά μέρη και σασί, έπασχε σε πάρα πολλά σημεία ποιότητας και ηλεκτρικά. Και το χειρότερο, ούτε το επόμενο Megane ΙΙ μπόρεσε να κάνει κάτι καλύτερο από το Ι. Αλλά πιστεύω ότι το καθένα τους έθεσε κάποια θεμέλια σε κάτι, όταν αντίστοιχες μάρκες π.χ. γερμανικές ψάχνονταν και δεν έκαναν μπροστά τους τίποτα. Κάτι τώρα που το κοιτάμε και το κοροϊδεύουμε, σε 20-30 χρόνια θα είναι δυσεύρετο και θα κατέχει την δική του σελίδα στην ιστορία της αυτοκίνησης.
Επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω την εφευρετικότητα των Γάλλων στις διαφημίσεις:

Και για εμένα το Citroen AMI πραγματικά είναι ότι πιο άσχημο και κακόγουστο βγήκε ποτέ από την γραμμή παραγωγής της αγαπημένης μας γαλλικής μάρκας. Και; Τι σημαίνει αυτό; Γνώμη μου είναι. Για άλλους τους τρέχουν τα σάλια και θα έδιναν και το σπίτι τους για ένα τέτοιο. Για εμένα δεν λέει τίποτα. Για άλλους λέει πολλά. Άρα περί ορέξεως...

nonos

Member
Reaction score
24.407
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Το megane Ι για εμενα δε λεει τιποτα..Γουσταρα το 2λιτρο ομως. Πολυ πιο σημαντικα αυτοκινητα τα R19 και zx ως μηχανηματα την εποχη τους και εντελως νεα προϊοντα ουσιαστικα και οχι "ριζικες" βελτιωσεις των απερχομενων. Γι αυτο και αντιπαθω πολυ την xsara σαν αμαξι.. Καλυτερο μεν zx ,πηγε να το παιξει xantia αισθητικα, εντελως ουδετερο αισθητικα εως αδιαφορο/ασχημο και τιποτα ουσιαστικα καινουργιο σε σχεση με τη zx. Γι αυτο και συμπαθω πολυ τη c4 coupe mk1.. Εντελως ΝΕΟ αυτοκινητο, με αισθητικη ριζοσπαστικη σχετικως, εξαιρετικο εσωτερικο κτλπ.
Το ΑΜΙ μ αρεσε πολυ αισθητικα..:love: Αν καποιο citroen δε με πολυαγγιζει προ '90ς ειναι το Visa :oops: και το Ln.

Nikephoros

Member
Reaction score
15.586
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Το megane Ι για εμενα δε λεει τιποτα..Γουσταρα το 2λιτρο ομως. Πολυ πιο σημαντικα αυτοκινητα τα R19 και zx ως μηχανηματα την εποχη τους και εντελως νεα προϊοντα ουσιαστικα και οχι "ριζικες" βελτιωσεις των απερχομενων. Γι αυτο και αντιπαθω πολυ την xsara σαν αμαξι.. Καλυτερο μεν zx ,πηγε να το παιξει xantia αισθητικα, εντελως ουδετερο αισθητικα εως αδιαφορο/ασχημο και τιποτα ουσιαστικα καινουργιο σε σχεση με τη zx. Γι αυτο και συμπαθω πολυ τη c4 coupe mk1.. Εντελως ΝΕΟ αυτοκινητο, με αισθητικη ριζοσπαστικη σχετικως, εξαιρετικο εσωτερικο κτλπ.
Το ΑΜΙ μ αρεσε πολυ αισθητικα..:love: Αν καποιο citroen δε με πολυαγγιζει προ '90ς ειναι το Visa :oops: και το Ln.
Βόλτα και με τα 2, έτσι για να αλλάξουν θέσεις. :baby: Το μικρό μερικές δουλειές για το σπίτι και μετά με συνόδευσε με μερικά εργαλεία σε συμφορουμίτη, ο οποίος μερικές φορές ανά διαστήματα εξαφανίζεται. :grin:

Το καθένα έχει δείξει την αξία του για την εποχή του. Το Megane I είχε την δική του θεώρηση των πραγμάτων για το πως βλέπει κάτι μια άλλη μερίδα των Γάλλων. Το R19 έθεσε κάποια πράγματα, προσπάθησε να την συνεχίσει το Megane I. ΟΚ, το R19 τιμολογήθηκε ουσιαστικά πριν την παραγωγή του, γι αυτό ήταν από τα γαλλικά που δεν σπάνε, δεν χαλάνε και δεν έβγαλε ιδιαίτερα λεφτά η Renault παρόλα τα εκατοντάδες χιλιάδες που έβγαλε. Το Megane I βγήκε μια εποχή περίεργη για την Renault που έγινε το ανάποδο, τιμολογήθηκε μετά την παραγωγή του, έτσι ναι μεν είχε πολύ καλά μηχανικά μέρη και σασί, έπασχε σε πάρα πολλά σημεία ποιότητας και ηλεκτρικά. Και το χειρότερο, ούτε το επόμενο Megane ΙΙ μπόρεσε να κάνει κάτι καλύτερο από το Ι. Αλλά πιστεύω ότι το καθένα τους έθεσε κάποια θεμέλια σε κάτι, όταν αντίστοιχες μάρκες π.χ. γερμανικές ψάχνονταν και δεν έκαναν μπροστά τους τίποτα. Κάτι τώρα που το κοιτάμε και το κοροϊδεύουμε, σε 20-30 χρόνια θα είναι δυσεύρετο και θα κατέχει την δική του σελίδα στην ιστορία της αυτοκίνησης.
Επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω την εφευρετικότητα των Γάλλων στις διαφημίσεις:

Και για εμένα το Citroen AMI πραγματικά είναι ότι πιο άσχημο και κακόγουστο βγήκε ποτέ από την γραμμή παραγωγής της αγαπημένης μας γαλλικής μάρκας. Και; Τι σημαίνει αυτό; Γνώμη μου είναι. Για άλλους τους τρέχουν τα σάλια και θα έδιναν και το σπίτι τους για ένα τέτοιο. Για εμένα δεν λέει τίποτα. Για άλλους λέει πολλά. Άρα περί ορέξεως...
Συμφωνώ και επαυξάνω billara για αυτό που είπες ότι αυτό που κοροϊδεύουμε τώρα, σε 20-30 χρόνια θα είναι δυσεύρετο και θα το λιγουρευόμαστε. Όπως επίσης συμφωνώ και με εσένα νονέ για το ΖΧ και το C4 coupe! Ε λοιπόν, τώρα που το σκέφτομαι και επειδή μου αρέσει και εμένα πάρα πολύ η C4 coupe, μήπως το πίσω μέρος της C4 coupe πήγε να αντιγράψει το αντίστοιχο σχέδιο του ΑΜΙ 6 στο πίσω μέρος? Λέω, μήπως... Πάντως και εμένα δεν μου αρέσει το 1o ΑΜΙ (to AMI 8 μου άρεσε περισσότερο), παρόλο που το έχουν "περί πολλού" και σχολιάζουν γενικά οι ειδικοί το πως φαίνονται οι καλλιτεχνικές καταβολές του Flaminio Bertoni (γλύπτης γαρ...) στο σχέδιό του. Εάν διάλεγα, πάντως, ένα Citroen youngtimer με συμβατική ανάρτηση, αυτό θα ήταν η 2λιτρη C4 coupe (με τα 177 άλογα βέβαια, διότι νομίζω στο εξωτερικό κυκλοφόρησε και με τα 138).

Υ.Γ. Μάλλον παρασυρθήκαμε και βγήκαμε εκτός θέματος! Ίσως η συζήτηση αυτή έπρεπε να γίνει στο "Καφενείο το 2κύλινδρον..."

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
25.196
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Συμφωνώ και επαυξάνω billara για αυτό που είπες ότι αυτό που κοροϊδεύουμε τώρα, σε 20-30 χρόνια θα είναι δυσεύρετο και θα το λιγουρευόμαστε.
Ρε παιδιά δυσεύρετη σε 20-30 χρόνια θα είναι και η τοστιέρα που έχω σπίτι δεν σημαίνει πως θα γίνει ιστορική.

Ιστορικό όχημα δεν είναι κάποιο που είναι δυσεύρετο αλλά αυτό που έχει κάποια ιστορία, αγαπήθηκε, στιγμάτισε μια εποχή κλπ κλπ.. Το μεγκάν και να με συγχωρείτε, σε τίποτα από τα παραπάνω δεν διακρίθηκε..

tryphon

Member
Reaction score
2.214
Πόντοι
697
Ρε παιδιά δυσεύρετη σε 20-30 χρόνια θα είναι και η τοστιέρα που έχω σπίτι δεν σημαίνει πως θα γίνει ιστορική.

Ιστορικό όχημα δεν είναι κάποιο που είναι δυσεύρετο αλλά αυτό που έχει κάποια ιστορία, αγαπήθηκε, στιγμάτισε μια εποχή κλπ κλπ.. Το μεγκάν και να με συγχωρείτε, σε τίποτα από τα παραπάνω δεν διακρίθηκε..
Συμφωνώ απόλυτα! και ο όρος 'youngtimer' αφορά συγκεκριμένα μοντέλα, δε σημαίνει πως όλα τα αυτοκίνητα 20ετίας είναι youngtimer!

Nikephoros

Member
Reaction score
15.586
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα

Συμφωνώ απόλυτα! και ο όρος 'youngtimer' αφορά συγκεκριμένα μοντέλα, δε σημαίνει πως όλα τα αυτοκίνητα 20ετίας είναι youngtimer!
Αναμφίβολα! Θυμάστε, όμως, αυτό που λέγαμε πριν από κάμποσο καιρό, ότι αυτό που αγαπάει ο καθένας μας ως κλασσικό αυτοκίνητο καθορίζεται και από τα προσωπικά του βιώματα και αναμνήσεις? Σίγουρα δεν είναι μόνο η ηλικία, αλλά είναι και υποκειμενική υπόθεση, πέρα από αυτό που επιβάλλει η διεθνής αγορά κλασικών αυτοκινήτων. Διότι πάνω από όλα, υπάρχει το στοιχείο της νοσταλγίας! Εμείς μπορεί να μη θεωρούμε κλασσικά, για παράδειγμα, τα Austin Allegro, υπάρχουν όμως άνθρωποι που τους αρέσουν διότι κάτι έζησαν ίσως, ως παιδιά ή νεότεροι, με αυτά τα αυτοκίνητα και θα τα δείτε σχετικά συχνά να αναφέρονται στα περιοδικά κλασσικών αυτοκινήτων (εντάξει, στο Practical Classics!).

Taskos

Member
Reaction score
3.770
Πόντοι
777
Αναμφίβολα! Θυμάστε, όμως, αυτό που λέγαμε πριν από κάμποσο καιρό, ότι αυτό που αγαπάει ο καθένας μας ως κλασσικό αυτοκίνητο καθορίζεται και από τα προσωπικά του βιώματα και αναμνήσεις? Σίγουρα δεν είναι μόνο η ηλικία, αλλά είναι και υποκειμενική υπόθεση, πέρα από αυτό που επιβάλλει η διεθνής αγορά κλασικών αυτοκινήτων. Διότι πάνω από όλα, υπάρχει το στοιχείο της νοσταλγίας! Εμείς μπορεί να μη θεωρούμε κλασσικά, για παράδειγμα, τα Austin Allegro, υπάρχουν όμως άνθρωποι που τους αρέσουν διότι κάτι έζησαν ίσως, ως παιδιά ή νεότεροι, με αυτά τα αυτοκίνητα και θα τα δείτε σχετικά συχνά να αναφέρονται στα περιοδικά κλασσικών αυτοκινήτων (εντάξει, στο Practical Classics!).
Austin Allegro???:dizzy:

Μάλλον αναφέρεσαι στους Αγγλους οπότε πάω πάσο.
{Έχω μερικά τεύχη εάν ενδιαφέρεσαι. (Και με το Allαgro)}

Nikephoros

Member
Reaction score
15.586
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Austin Allegro???:dizzy:

Μάλλον αναφέρεσαι στους Αγγλους οπότε πάω πάσο.
{Έχω μερικά τεύχη εάν ενδιαφέρεσαι. (Και με το Allαgro)}
OOOXXIIIIII!!!! :lol: Είναι αληθινό το παράδειγμα και φυσικά αναφέρομαι στους Άγγλους! Αλλά μακριά από εμένα αυτοκίνητα τύπου Allegro!!!! Ένα παράδειγμα είναι μόνο και υπάρχουν τόσα άλλα με άλλα αυτοκίνητα, π.χ., όπως έχω πει στο παρελθόν, αναγνωρίζω τη μεγάλη ιστορική σημασία των DS αλλά... εμένα δεν μου πολυάρεσαν ποτέ!!! (εξαιρούνται τα δημιουργήματα του Henri Chapron).

citrobella

Citroën Guru
Reaction score
8.327
Πόντοι
947
Περιοχή
Zwettl Niederösterreich Austria
Website
www.citrobella.com
Ta pragmata ine poli apla...

Thrilos, iperochima...mono ENA ine!

DS!

Alakse risika tin poria tou avtokinitou,
Ine aristourgima technologias tou tote...ala ke tou simera!!! Parakalo ke tou simera!!!
Ke epi pleon ine aristourgima design!!! Choris na echi paleosi, ke choris na echi chasi to elachisto apo tin elkistikotita tis!
Empnei olo ton kosmo, aneksartitos filis, ilikias, genos, oikonomikis i ekpedevtikis theseos! Enoni oli tin anthropotita, kati pou tipota alo den echi kataferi eos tora!
Ine ena eksorealistiko aristourgima pou egine pragmatikotita, ke eonios tha paramini monadiko!
Pote protitera ke pote meta den iche dimiourgithi ena esto ke kapos analogo aksiologo avtokinito!

Meta apo tin DS epikrati ena terastio keno...

...epita echoume diavora palea avtokinita pou aksisoune pola lefta gia diavorous logous...sinithos omos afti den echoune schesi me to avtokinito katheavto!

PS: Ego latrevo ola ta Citroen, epidi theoro pos ine meros tis sois mou ke echoune ola, merika parapano (idios ta Hydropneumatika) ke merika ligotero..., ta gonidia tis DS...

Top Bottom