- Reaction score
- 23.861
- Πόντοι
- 1.387
- Περιοχή
- Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Καταπληκτική φωτογραφία! 

....και τα Τζέιμς. Που ήταν πιο μεγάλα, μεταφοράς προσωπικού, γερανοί, βυτιοφόρα, κλπ. Που αργότερα τα έλεγαν Ρέο, και αργότερα τα Στάγιερ αλλά σε ντήζελ κινητήρες. Ολα τα προηγούμενα, ήταν βενζινοκίνητα, και υπήρχε η στρατιωτική βενζίνη, χαμηλών οκτανίων, βαμμένη σε κόκκινο χρώμα που χρωμάτιζε όλα τα εξαρτήματα για αποφυγή λαθραίας χρήσης.Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ όσες φορες έχει τύχει να ακούσω κάποιον μεγάλο σε ηλικία να μιλάει για τη θητεία του όπου Ντοϊτς εννοεί Dodge.
Deutz = Ντόϊτς και Dodge = ΝτοτζΤο ενδεχόμενο το Ντόιτς να είναι η Deutz είναι δύσκολο.
) γι' αυτόν που είναι κατά συρροή κάτοχος τρακτέρ Ντόϊτς.Με το μορφωτικό επίπεδο την εποχή μετά τον πόλεμο, η παράφραση ήταν πανεύκολη. Και με την πρόσφατη παρουσία Γερμανών - Ντόϊτς ( κατοχή ) τα οχήματα που έμειναν στην Ελλάδα από τα Αγγλικά στρατεύματα ( συμμαχικά ), εύκολα το Ντοτζ λεγόταν Ντόιτς. Ενας να το είπε, όλοι το επαναλάμβαναν.Deutz = Ντόϊτς και Dodge = Ντοτζ
Να μην αμφιβάλετε καθόλου, άλλωστε αυτή είναι και η σωστή προφορά της κάθε μάρκας. Τώρα αν κάποιος παππούς μπερδεύεται, δεν έχει σημασία.
Την Dodge στην Ελλάδα ελάχιστοι εν ζωή την γνωρίζουν πια, ενώ τα Deutz, σαν αγροτικά μηχανήματα, εξακολουθούν να είναι τόσο γνωστά όσο και δημοφιλή στην επαρχία. Μάλιστα υπάρχει και η έκφραση Ντοϊτσάς, (όπως λέμε Σιτροενάς) γι' αυτόν που είναι κατά συρροή κάτοχος τρακτέρ Ντόϊτς.
Δεν αμφιβάλλει κανείς για την ορθή προφορά των ονομάτων Deutz και Dodge, που αναφέρεις. Αυτό που σημειώνουμε είναι ότι για όλους τους ανθρώπους της εποχής εκείνης την Dodge την έλεγαν Ντόιτς. Μέχρι και εγώ μικρός Ντόιτς την έλεγα αφού Ντόιτς μου την μάθανε. Μέχρι που έμαθα αγγλικά και την πρόφερα κανονικά.Deutz = Ντόϊτς και Dodge = Ντοτζ
Να μην αμφιβάλετε καθόλου, άλλωστε αυτή είναι και η σωστή προφορά της κάθε μάρκας. Τώρα αν κάποιος παππούς μπερδεύεται, δεν έχει σημασία.
Την Dodge στην Ελλάδα ελάχιστοι εν ζωή την γνωρίζουν πια, ενώ τα Deutz, σαν αγροτικά μηχανήματα, εξακολουθούν να είναι τόσο γνωστά όσο και δημοφιλή στην επαρχία. Μάλιστα υπάρχει και η έκφραση Ντοϊτσάς, (όπως λέμε Σιτροενάς) γι' αυτόν που είναι κατά συρροή κάτοχος τρακτέρ Ντόϊτς.