Datsun 120Y 1975

nonos

Member
Reaction score
23.809
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα

xantiamanolis

Member
Reaction score
4.038
Πόντοι
827
Περιοχή
Πρεβεζα
και σαν αυτοκινητο ειχε την χειροτερη οδικη συμπεριφορα.....

PapatasosCX77

Member
Reaction score
2.419
Πόντοι
747
Περιοχή
Ιωάννινα, Ελλάς
και σαν αυτοκινητο ειχε την χειροτερη οδικη συμπεριφορα.....
Αυτό δε μπορώ να το απαντήσω, καθώς δεν το έχω οδηγήσει... Πολύ... Το δικό μου πάντως με αμορτισέρ και ελαστικά από τον προηγούμενο αιώνα, έχει ποοοοοολύ κακή οδική συμπεριφορά...

minas

Member
Reaction score
3.037
Πόντοι
747
Oλα τα ιαπωνικα της εποχης ηταν ''αυτοκινητα για νανους'',οπως τα χαρακτηριζε ο παππους μου(πιθανον ειχαν λαβει υποψη τα ανθρωπομετρικα χαρακτηριστικα των Ιαπωνων),και ειχαν κακη οδικη συμπεριφορα(πιθανον επειδη αποτελουσαν απομιμησεις-μικρογραφιες αμερικανικων,τα οποια επισης ειχαν κακη οδικη συμπεριφορα).Το σχολιο μου προφανως και ηταν ειρωνικο.
Παρολα αυτα,ακομα και τη δεκαετια του 90,υπηρχαν αυτοκινητα με αντιστοιχα κακη οδικη συμπεριφορα(πχ starlet,accent)...λαμβανοντας ομως υποψη το γεγονος οτι ηταν 20 χρονια μεταγενεστερα,αυτοματως μπορουν να θεωρηθουν κλασεις χειροτερα απο το 120Υ.
Προσωπικα παντως,εχοντας οδηγησει αυτοκινητο αντιστοιχης κλασης(το lancer που ανεφερα μερικες σελιδες πισω)μπορω να πω οτι παρα το κακο του κρατημα και την εν γενει κακη οδικη του συμπεριφορα,εντουτοις ''πληροφορουσε'' εγκαιρως τον οδηγο για τις αντιδρασεις του..κατι που δεν εκανε πχ το starlet του 96(απο εμπειρια συγγενη που παραλιγο να σκοτωθει στην εθνικη για αυτο το λογο..)

PapatasosCX77

Member
Reaction score
2.419
Πόντοι
747
Περιοχή
Ιωάννινα, Ελλάς
Oλα τα ιαπωνικα της εποχης ηταν ''αυτοκινητα για νανους'',οπως τα χαρακτηριζε ο παππους μου(πιθανον ειχαν λαβει υποψη τα ανθρωπομετρικα χαρακτηριστικα των Ιαπωνων),και ειχαν κακη οδικη συμπεριφορα(πιθανον επειδη αποτελουσαν απομιμησεις-μικρογραφιες αμερικανικων,τα οποια επισης ειχαν κακη οδικη συμπεριφορα).Το σχολιο μου προφανως και ηταν ειρωνικο.
Παρολα αυτα,ακομα και τη δεκαετια του 90,υπηρχαν αυτοκινητα με αντιστοιχα κακη οδικη συμπεριφορα(πχ starlet,accent)...λαμβανοντας ομως υποψη το γεγονος οτι ηταν 20 χρονια μεταγενεστερα,αυτοματως μπορουν να θεωρηθουν κλασεις χειροτερα απο το 120Υ.
Προσωπικα παντως,εχοντας οδηγησει αυτοκινητο αντιστοιχης κλασης(το lancer που ανεφερα μερικες σελιδες πισω)μπορω να πω οτι παρα το κακο του κρατημα και την εν γενει κακη οδικη του συμπεριφορα,εντουτοις ''πληροφορουσε'' εγκαιρως τον οδηγο για τις αντιδρασεις του..κατι που δεν εκανε πχ το starlet του 96(απο εμπειρια συγγενη που παραλιγο να σκοτωθει στην εθνικη για αυτο το λογο..)
Συμφωνώ απόλυτα!

nonos

Member
Reaction score
23.809
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Απλα το 120Υ εχει τη φημη οτι εφερνε τετ α κε στην ευθεια...enough said :lol:

Reaction score
18.218
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
αν ηταν 3αρα μπέμπα, όλοι θα το περιέγραφαν σαν 'πλεονέκτημα΄, ότι είναι αυτοκίνητο για 'αντρες'...

PapatasosCX77

Member
Reaction score
2.419
Πόντοι
747
Περιοχή
Ιωάννινα, Ελλάς
Οχι στην ευθεία. Είπαμε, είναι χάλια, αλλά όχι τόσο. Στην ευθεία πριν από λίγο καιρό σε μέρος που δεν είχε ούτε σπίτι γύρω, το έφτασα 85χλμ και παραπάνω σε μια στιγμή για πολύ λίγα μέτρα ώστε να δω την επιτάχυνση. Τετακέ δεν έκανε. Αλλά θέλει αμορτισέρ, λάστιχα και αλλαγή σιαγόνες αλλά όχι απαραίτητα. Θέλω να δω και οι βαλβολίνες διαφορικού σε τι κατάσταση είμαι επειδή είμαι σχεδόν βέβαιος πως δεν έχουν αλλαχθεί εδώ και πολλά χρόνια...

minas

Member
Reaction score
3.037
Πόντοι
747
Παρομοια οδικη συμπεριφορα ειχαν και τα yugo,οταν φορουσαν τα εργοστασιακα γιουγκοσλαβικα ελαστικα.Το γνωριζω,ως κατοχος..:cool:
Δεν θα μου εκανε εντυπωση αν η αιτια ηταν ιδια και στην περιπτωση του 120Υ.Ας μην ξεχναμε εξαλλου,οτι μεχρι της αρχες της δεκαετιας 80 καποια ιαπωνικα αυτοκινητα φορουσαν απο το εργοστασιο σταυρωτα ελαστικα(ουτε καν radial),τα οποια μαλιστα ηταν και σχετικα δευτερης διαλογης.Αν λοιπον τα τεστ της εποχης γινονταν με τα εργοστασιακα ελαστικα,δεν με ξαφνιαζει το αποτελεσμα.

Και διαβαζουμε σημερα στα διαφορα φορουμ,συζητησεις μεταξυ ατομων,που σκοτωνονται για το εαν τα budget ελαστικα ειναι καλα η ''για τα σκουπιδια'',οπως λενε...Μαλλον εχουμε ξεχασει τι θα πει πραγματικα κακο ελαστικο..

PapatasosCX77

Member
Reaction score
2.419
Πόντοι
747
Περιοχή
Ιωάννινα, Ελλάς
Παρομοια οδικη συμπεριφορα ειχαν και τα yugo,οταν φορουσαν τα εργοστασιακα γιουγκοσλαβικα ελαστικα.Το γνωριζω,ως κατοχος..:cool:
Δεν θα μου εκανε εντυπωση αν η αιτια ηταν ιδια και στην περιπτωση του 120Υ.Ας μην ξεχναμε εξαλλου,οτι μεχρι της αρχες της δεκαετιας 80 καποια ιαπωνικα αυτοκινητα φορουσαν απο το εργοστασιο σταυρωτα ελαστικα(ουτε καν radial),τα οποια μαλιστα ηταν και σχετικα δευτερης διαλογης.Αν λοιπον τα τεστ της εποχης γινονταν με τα εργοστασιακα ελαστικα,δεν με ξαφνιαζει το αποτελεσμα.

Και διαβαζουμε σημερα στα διαφορα φορουμ,συζητησεις μεταξυ ατομων,που σκοτωνονται για το εαν τα budget ελαστικα ειναι καλα η ''για τα σκουπιδια'',οπως λενε...Μαλλον εχουμε ξεχασει τι θα πει πραγματικα κακο ελαστικο..
Εγώ ελαστικά αυτή τη στιγμή έχω Pirelli και δεν είχα, ούτε έχω πρόβλημα. Μη ξεχνάμε πως είναι και απο τα παλιά ελαστικά που άντεχαν όπως το Michelin.

minas

Member
Reaction score
3.037
Πόντοι
747
Papatasos

Eπειδη ειπες οτι η γιαγια μαλλον πεταξε τα βιβλια του 120Υ,σκεφτηκα να βαλω κατι απο το προσωπικο μου αρχειο..φανταζομαι και το δικο σου θα ειχε το ιδιο,οποτε δεν ειμαστε οφ τοπικ:)

PapatasosCX77

Member
Reaction score
2.419
Πόντοι
747
Περιοχή
Ιωάννινα, Ελλάς
Papatasos

Eπειδη ειπες οτι η γιαγια μαλλον πεταξε τα βιβλια του 120Υ,σκεφτηκα να βαλω κατι απο το προσωπικο μου αρχειο..φανταζομαι και το δικο σου θα ειχε το ιδιο,οποτε δεν ειμαστε οφ τοπικ:)

Για να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι τι είχε... Τα πέταξαν όλα μαζί με μοκέτες όταν το αυτοκίνητο ξεκίνησε να εκτελεί χρέη αγροτικού.

minas

Member
Reaction score
3.037
Πόντοι
747
Θα ειχε ενδιαφερον καποια στιγμη να μας πεις ολοκληρωμενα την ιστορια του αυτοκινητου,οπως εχεις κανει και με τα υπολοιπα.:)Απ οτι εχω καταλαβει παντως,δεν ηταν μεχρι το τελος στην κατοχη του παππου σου,ο οποιος το ειχε αντικαταστησει με ενα peugeot.To οποιο peugeot τελικα εζησε και λιγοτερο απο το 120Υ..

PapatasosCX77

Member
Reaction score
2.419
Πόντοι
747
Περιοχή
Ιωάννινα, Ελλάς
Θα ειχε ενδιαφερον καποια στιγμη να μας πεις ολοκληρωμενα την ιστορια του αυτοκινητου,οπως εχεις κανει και με τα υπολοιπα.:)Απ οτι εχω καταλαβει παντως,δεν ηταν μεχρι το τελος στην κατοχη του παππου σου,ο οποιος το ειχε αντικαταστησει με ενα peugeot.To οποιο peugeot τελικα εζησε και λιγοτερο απο το 120Υ..
Ηταν πάντα στην κατοχή του παππού μου, απλά μετά την αγορά του Peugeot, το χρησιμοποιούσε ο πατέρας μου και ο παππούς είχε το Peugeot. Η άδεια κυκλοφορίας έχει το όνομα του... Και το δικό μου επίσης... Οι παππούδες μου έχουν ίδιο όνομα!

PapatasosCX77

Member
Reaction score
2.419
Πόντοι
747
Περιοχή
Ιωάννινα, Ελλάς
Ο παππούς μου και η γιαγιά Μου από τον πατέρα μου ήταν δάσκαλοι. Ως δάσκαλοι χρειάζονταν αυτοκίνητο διότι το λεωφορείο δε βόλευε και πολύ... Το 1975 αγόρασαν το Datsun 120Y των ως άνωθεν φωτογραφιών από τον αντιπρόσωπο Ιωαννίνων Τσελίδη. Σχεδόν καθημερινά εκτελούσε δύο φορές το δρομολόγιο Ιωάννινα-Τέροβο, όπου υπηρετούσε ο παππούς μου και η γιαγιά μου ως το 1982 και κάθε Σαββατοκύριακο ή θα πήγαινε από το Τέροβο στην Ελεούσα, ένα χωριό δίπλα από τα Ιωάννινα, ή θα πήγαινε στο Ακτιο. Από εκεί προήλθαν και τα 700.000χλμ...
Το 1991 ή 1992 αγοράζεται ένα Peugeot 405GR. Πλέον ο παππούς με τη γιαγιά έχουν το Peugeot και ο πατέρας μου παίρνει το 120Υ. Το 1994, ο παππούς μου πεθαίνει από καρκίνο και ο πατέρας μου παιρνει το Peugeot και η γιαγιά το Datsun. Από τότε, ως το 2002, το Datsun ή θα το οδηγούσε η γιαγιά μου ή θα το οδηγούσε ο θείος μου. Από το 2002 που ο θείος πήρε δικό του αυτοκίνητο, η γιαγιά έχει το Datsun δικό της. Οταν όμως ήθελα βολτούλα με πήγαινε ο θείος...
Το 2009 το αυτοκίνητο πηγαίνει στα χωράφια και μένει εκτός γκαράζ ως το 2014 όταν μπήκε σε ένα υπόστεγο. Το περασμένο καλοκαίρι, κουράστηκα να το βλέπω να σαπίζει και το έφερα στα Γιάννενα, έκανα πλήρες σέρβις και το έβαλα σε κλειστό γκαράζ.
Πλέον ήρθε η σειρά μου να το οδηγήσω...

nonos

Member
Reaction score
23.809
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ειχα νταραβερια πολλα με το Ροδοτοπι και την Ελεουσα :lol: Ειχα ανεβει και προπερσι τα Χριστουγγεννα.

PapatasosCX77

Member
Reaction score
2.419
Πόντοι
747
Περιοχή
Ιωάννινα, Ελλάς
Ειχα νταραβερια πολλα με το Ροδοτοπι και την Ελεουσα :lol: Ειχα ανεβει και προπερσι τα Χριστουγγεννα.
Στο Ροδοτόπι πούλησε ένας θείος μου άριστο Toyota Hilux μπλε σκούρο του 77...:chair:

PapatasosCX77

Member
Reaction score
2.419
Πόντοι
747
Περιοχή
Ιωάννινα, Ελλάς
Είχα όρεξη σήμερα και έβγαλα τον παπά, έπαθα ενα σοκ από την κατάσταση του φίλτρου αέρα και το περιεχόμενο του παπά, τσέκαρα λίγο το καρμπυρατέρ που είδα ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά πολύ βρώμικο απ' έξω. Δεν επανατοποθετήθηκε ο παπάς επειδή θέλω να τον πλήνω και να πλήνω και το φίλτρο αέρα. Το σαββατοκύριακο θα το βάλω μπρος γιατί πέρασε πάνω από ένας μήνας από την τελευταία φορά..

Το καθαρότατο φίλτρο αέρος...

Το μηχανοστάσιο χωρίς τον παπά και με καλύμματα πάνω από το καρμπυρατέρ και την τρύπα του σωλήνα εξαερισμού.

Ο παπάς

Το καρμπυρατέρ

Ερώτηση: Η βίδα του ρελαντί είναι αυτή που έχω κυκλωμένη με κόκκινο;;;

xantiamanolis

Member
Reaction score
4.038
Πόντοι
827
Περιοχή
Πρεβεζα
σωστα...αλλα για να ρυθμισεις ρελαντι πρεπει να εχει ζεσταθει πολυ καλα το μοτερ και μην πειραξεις την βιδα αναλογια αερα διοτι μονο με αναλυτη καυσαεριων θα το επαναφερεις

PapatasosCX77

Member
Reaction score
2.419
Πόντοι
747
Περιοχή
Ιωάννινα, Ελλάς
σωστα...αλλα για να ρυθμισεις ρελαντι πρεπει να εχει ζεσταθει πολυ καλα το μοτερ και μην πειραξεις την βιδα αναλογια αερα διοτι μονο με αναλυτη καυσαεριων θα το επαναφερεις
Το γνωρίζω γι' αυτό δε την πείραξα. Η βίδα για το μίγμα δεν ξέρω καν που είναι. Βέβαια μπορεί να μη φταίει το ρελαντί, να φταίει κάτι πιο απλό...

Top Bottom