Ποδήλατο Monaco

Taskos

Member
Reaction score
3.682
Πόντοι
777
Να σφηνώνει η αλυσίδα κατά την αλλαγή από 2ρα σε 3τη ? faint

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.932
Πόντοι
747
Να σφηνώνει η αλυσίδα κατά την αλλαγή από 2ρα σε 3τη ? faint
Νομίζω δεν πάει έτσι. Εχει τις δύο χαμηλές, πες 1η και 2α, και μετά αλλάζει κεντρικο δίσκο, και πάει 3η και 4η.

Στα τωρινά, πχ αυτό που έχω, μπορείς να πάς και από τους 3 μπροστινούς και στους 9 πίσω. ( Shimano deore XT ).

Αλλά, χρησιμοποιείς στην ουσία 3 ταχύτητες ανα δίσκο. Αντε 4. Μετά, η αλυσίδα είναι διαγώνια.

Και τα γρανάζια, έχουν ένα "νύχι", που προωθεί την αλυσίδα στην αλλαγή.

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.844
Πόντοι
827

Αυτό το κενό τι σκοπό έχει;
Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω δει τόσα και τόσα ποδήλατα, πρώτη φορά βλέπω τέσσερις δίσκους πίσω. Έχω δει ένα, τρία, πέντε και ουκ έστι ο αριθμός στα σύγχρονα ποδήλατα. Και δυο έχω δει, από τις ηρωικές εποχές της ποδηλασίας, που στον πίσω τροχό είχαν ένα γρανάζι μικρό στην μια πλευρά και ένα γρανάζι στην άλλη πλευρά λίγο πιο μεγάλο και όταν ήθελαν να "αλλάξουν" ταχύτητα έβγαζαν τον τροχό και τον γύριζαν πλευρά.
Αυτό πρώτη φορά το βλέπω

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.844
Πόντοι
827
α. Μπορείς να φτιάξεις τις κασέτες σου, με τα γρανάζια που επιθυμείς. Στον άξονα, βάζεις τα νούμερα που θέλεις. Αν θέλεις !

β. Το κενό, μάλλον είναι για να σε επαναφέρει στην τάξη, ( υποθέτω, δεν το έχω ξανασυναντήσει ), μια και με καθε γρανάζι, μπορείς να εμπλέκεις μόνον τα δύο αντίστοιχα. Δεν μπορείς με το μικρό πχ να πάς στο μεγάλο, και αντίστροφα, γιατί η αλυσίδα πλέον είναι "διαγώνια" και προκαλεί φθορά.

Αλλά, αν μένεις στο "κενό" είναι επικίνδυνο ! Ισως να είναι άλλος ο λόγος. Εξ' άλλου, μιλάμε για ιστορικές αντιλήψεις, στα νεώτερα δεν είναι έτσι.

Αν θυμάμαι καλά, μιλάμε για 50-60 χρόνια πίσω, για να αλλάξεις σε "πεταλουδα", έτσι τα λέγαμε τότε, έκανες ανάστροφο πετάλι για να οδηγηθεί η αλυσίδα στην άλλη σχέση. Στα σημερινά, αλλάζεις την ώρα που πατάς πετάλι πχ σε ανηφόρα.

Οποιος ξέρει, με διορθώνει.
Δεν έχεις λάθος σε αυτά που λες.
Η υπόθεση σου για την υπάρξει του κενού μπορεί να είναι σωστή. Το θέμα είναι ότι πρέπει να θυμάσαι τι σχέση έχεις πίσω και να κινήσεις τον λεβιέ με τέτοιον τρόπο που να είναι σαν να αλλάζεις διπλή ταχύτητα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπήρχε derailleur εκείνη την εποχή που να υποστηρίζει μια τέτοια ιδιομορφία χωρίς πρόβλημα.
Και τα δόντια πίσω φαίνεται να έχουν μια γραμμική εικόνα 24-21-17-14.

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.844
Πόντοι
827
Μετά από επικοινωνία με γνώστη των ποδηλάτων της εποχής στις κούρσες από το '78 έως το '80 υπήρχαν περιπτώσεις με 4 δίσκους πίσω. Το κενό όμως είναι προβληματικό.
Κάνε αυτό που σου είπε ο Γιώργος και αυτό που σου είπα και εγώ. Κάνε συντήρηση τον σκελετό και πέταξε όλα τα περιφερειακά. Δες τι χρήση θες να κάνεις και βάλε μια σειρά Shimano και ξεμπερδεύεις. Να ξέρεις ότι αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος να μπει, πχ μια 7πλη κασετίνα πίσω, στα σιδερένια, και μόνον σε αυτά έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν την απόσταση ανάμεσα στα δύο τρίγωνα πίσω.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.932
Πόντοι
747
Εχω δεί βιντεο της ηρωϊκής εποχής, στον γύρο της Ιταλίας, που στα βουνά με χιόνια, ο τότε πρωταθλητής ( και όλοι οι άλλοι φυσικά ) είχαν ..........φιξάκι. ΜΙΑ σχέση μόνον.

Ισως το ξέρεις, αλλά μπορείς να βρείς και το σχετικά / σχετικά βίντεος.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.932
Πόντοι
747
Δεν θα εξαρτηθεί από πόσους θα έχει μπροστά ? Και από την ευθυγράμμιση της αλυσίδας ? Αν είναι μεγαλύτερη η διάσταση ? Αν ανοίξουν τα δύο σκέλη ? Θα πρέπει οι εξωτερικοί ( εσωτερικοί ) δίσκοι, να ευθυγραμμίζονται με τους αντίστοιχους εξωτερικούς ( εσωτερικούς ) της πίσω της κασέτας ?

Δεν θυμάμαι τις ορολογίες, οπότε τα περιγράφω. :D Πολλά χρόνια που δεν έχω ασχοληθεί, παρά μονον να ποδηλατώ.

Πρέπει να είναι προσεκτικός, και να τα ψάξει ΙΜΟ, πριν αγοράσει. Εξήγησέ τα να τα καταλάβει. Μήτσο, μην βιαστείς.

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.844
Πόντοι
827
Επειδή την κουβέντα την έχουμε πιάσει λίγο ανάποδα, και όχι χωρίς λόγο, αφού είδαμε το τεράστιο κενό μεταξύ 2ης και 3ης, ας την πιάσουμε σωστά.
Αφού έχουμε φρεσκάρει τον σκελετό το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αλλάξουμε την κεντρική τριβή. Στην συνέχεια αποφασίζουμε πόσους και τί δίσκους θέλουμε μπροστά, που σημαίνει ότι αλλάζουμε και τον μπροστινό εκτροχιαστή, που από ότι έχω καταλάβει αυτός που έχει είναι για πέταμα.
Επειδή όμως η εικόνα και της κασέτα πίσω είναι αποκαρδιωτική, αλλάζεις και την πίσω κασέτα και φυσικά τον εκτροχιαστή. Μπορείς να βρεις σετ ολόκληρο που τα περιλαμβάνει όλα, πχ της Shimano, της Campangolo ή της Sram, τις αναφέρω για να μη νομίζουν ότι κάνουμε αβάντα σε μια από τις τρεις. Προσοχή θέλει μόνον το γεγονός ότι η επιλογή πρέπει να είναι σε όλα από την ίδια εταιρεία. Αλλιώς θα προκύψουν ζητήματα μη συμβατότητας μεταξύ των εξαρτημάτων και θα είναι τζάμπα ο κόπος και το ποδήλατο.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.932
Πόντοι
747
Επειδή την κουβέντα την έχουμε πιάσει λίγο ανάποδα, και όχι χωρίς λόγο, αφού είδαμε το τεράστιο κενό μεταξύ 2ης και 3ης, ας την πιάσουμε σωστά.
Αφού έχουμε φρεσκάρει τον σκελετό το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αλλάξουμε την κεντρική τριβή. Στην συνέχεια αποφασίζουμε πόσους και τί δίσκους θέλουμε μπροστά, που σημαίνει ότι αλλάζουμε και τον μπροστινό εκτροχιαστή, που από ότι έχω καταλάβει αυτός που έχει είναι για πέταμα.
Επειδή όμως η εικόνα και της κασέτα πίσω είναι αποκαρδιωτική, αλλάζεις και την πίσω κασέτα και φυσικά τον εκτροχιαστή. Μπορείς να βρεις σετ ολόκληρο που τα περιλαμβάνει όλα, πχ της Shimano, της Campangolo ή της Sram, τις αναφέρω για να μη νομίζουν ότι κάνουμε αβάντα σε μια από τις τρεις. Προσοχή θέλει μόνον το γεγονός ότι η επιλογή πρέπει να είναι σε όλα από την ίδια εταιρεία. Αλλιώς θα προκύψουν ζητήματα μη συμβατότητας μεταξύ των εξαρτημάτων και θα είναι τζάμπα ο κόπος και το ποδήλατο.

Ετσι ! Κεντρική τριβή, εμπρόσθιος και οπίσθιος εκτροχιαστής, πακέτο, μαζί με την κασέτα, όλα μιας φίρμας. Και αλυσίδα. Και μετά, ζάντες και κεντρα τροχών, και εννοείται φρένα. Μετά λάστιχα, αναλόγως της χρήσης, μια σέλα της προκοπής, φώτα, κοντεράκι, και ένα "μάτι", για το καλό !

Ετσι, βάλε την συζήτηση σε σωστή τροχιά. :clap:

Top Bottom