Νομίζω δεν πάει έτσι. Εχει τις δύο χαμηλές, πες 1η και 2α, και μετά αλλάζει κεντρικο δίσκο, και πάει 3η και 4η.Να σφηνώνει η αλυσίδα κατά την αλλαγή από 2ρα σε 3τη ?![]()
Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω δει τόσα και τόσα ποδήλατα, πρώτη φορά βλέπω τέσσερις δίσκους πίσω. Έχω δει ένα, τρία, πέντε και ουκ έστι ο αριθμός στα σύγχρονα ποδήλατα. Και δυο έχω δει, από τις ηρωικές εποχές της ποδηλασίας, που στον πίσω τροχό είχαν ένα γρανάζι μικρό στην μια πλευρά και ένα γρανάζι στην άλλη πλευρά λίγο πιο μεγάλο και όταν ήθελαν να "αλλάξουν" ταχύτητα έβγαζαν τον τροχό και τον γύριζαν πλευρά.
Δεν έχεις λάθος σε αυτά που λες.α. Μπορείς να φτιάξεις τις κασέτες σου, με τα γρανάζια που επιθυμείς. Στον άξονα, βάζεις τα νούμερα που θέλεις. Αν θέλεις !
β. Το κενό, μάλλον είναι για να σε επαναφέρει στην τάξη, ( υποθέτω, δεν το έχω ξανασυναντήσει ), μια και με καθε γρανάζι, μπορείς να εμπλέκεις μόνον τα δύο αντίστοιχα. Δεν μπορείς με το μικρό πχ να πάς στο μεγάλο, και αντίστροφα, γιατί η αλυσίδα πλέον είναι "διαγώνια" και προκαλεί φθορά.
Αλλά, αν μένεις στο "κενό" είναι επικίνδυνο ! Ισως να είναι άλλος ο λόγος. Εξ' άλλου, μιλάμε για ιστορικές αντιλήψεις, στα νεώτερα δεν είναι έτσι.
Αν θυμάμαι καλά, μιλάμε για 50-60 χρόνια πίσω, για να αλλάξεις σε "πεταλουδα", έτσι τα λέγαμε τότε, έκανες ανάστροφο πετάλι για να οδηγηθεί η αλυσίδα στην άλλη σχέση. Στα σημερινά, αλλάζεις την ώρα που πατάς πετάλι πχ σε ανηφόρα.
Οποιος ξέρει, με διορθώνει.
Και έξι αν βρεις μια χαρά είναι.Άρα κασέτα με 5 πίσω
Πολλά χρόνια που δεν έχω ασχοληθεί, παρά μονον να ποδηλατώ.Επειδή την κουβέντα την έχουμε πιάσει λίγο ανάποδα, και όχι χωρίς λόγο, αφού είδαμε το τεράστιο κενό μεταξύ 2ης και 3ης, ας την πιάσουμε σωστά.
Αφού έχουμε φρεσκάρει τον σκελετό το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να αλλάξουμε την κεντρική τριβή. Στην συνέχεια αποφασίζουμε πόσους και τί δίσκους θέλουμε μπροστά, που σημαίνει ότι αλλάζουμε και τον μπροστινό εκτροχιαστή, που από ότι έχω καταλάβει αυτός που έχει είναι για πέταμα.
Επειδή όμως η εικόνα και της κασέτα πίσω είναι αποκαρδιωτική, αλλάζεις και την πίσω κασέτα και φυσικά τον εκτροχιαστή. Μπορείς να βρεις σετ ολόκληρο που τα περιλαμβάνει όλα, πχ της Shimano, της Campangolo ή της Sram, τις αναφέρω για να μη νομίζουν ότι κάνουμε αβάντα σε μια από τις τρεις. Προσοχή θέλει μόνον το γεγονός ότι η επιλογή πρέπει να είναι σε όλα από την ίδια εταιρεία. Αλλιώς θα προκύψουν ζητήματα μη συμβατότητας μεταξύ των εξαρτημάτων και θα είναι τζάμπα ο κόπος και το ποδήλατο.