Βιβλιογραφία Citroen

Nikephoros

Member
Reaction score
15.683
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Μια καλή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα μιας πετυχημένης θεραπείας...
...εάν θέλεις να θεραπευτείς...
Το ήμισυ της θεραπείας είναι να καταλάβει κανείς ότι έχει πρόβλημα και να αναζητήσει βοήθεια, αλλά ΟΧΙ, δε θέλω να θεραπευτώ!!! Συνεχίζω σε λίγες ημέρες με άλλα άρθρα DS, CX, GSAX3 και μία ονειρεμένη DS Rallye με μηχανικά μέρη από SM, πανέμορφο 3θυρο αμάξωμα και ένα φανταστικό ταμπλό με μοχλό ταχυτήτων στο δάπεδο... Αναμείνατε!!

Nikephoros

Member
Reaction score
15.683
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Ύστερα από αρκετές ημέρες, ανεβάζω και τα αρχεία που ακολουθούν: ΒΧ 4TC από το Autoretro, Citroen Bijou και συγκριτικό με CX GTI Turbo 2 του Classic and Sportcars πριν από 16 χρόνια και συγκριτικό CX GTI Turbo 2 vs Saab 900 Turbo (εδώ γελάμε, με όλο μου το σεβασμό στη Saab!!!!) του νέου περιοδικού Modern Classics.

Attachments

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
25.242
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Πολύ καλή δουλειά.. :)
Την Saab παρεμπιπτόντως την σέβομαι πολύ σαν εταιρία και πάντα θα ήθελα αυτό το Station που έβγαζε τελευταία, δεν θυμάμαι μοντέλο, σε λευκό χρώμα :rolleyes:

Nikephoros

Member
Reaction score
15.683
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Πολύ καλή δουλειά.. :)
Την Saab παρεμπιπτόντως την σέβομαι πολύ σαν εταιρία και πάντα θα ήθελα αυτό το Station που έβγαζε τελευταία, δεν θυμάμαι μοντέλο, σε λευκό χρώμα :rolleyes:
To Saab 9000 μ αρεσε εμενα!
Και εμένα προσωπικά μου αρέσει η "Svenska Aeroplan Aktiebolaget" λόγω της ιστορίας της και στα αεροσκάφη και στα αυτοκίνητα. Τα αγαπημένα μου μοντέλα είναι το 99 και το Sonett I & III (όχι το ΙΙ, και το Ι ήταν ένα πρωτότυπο ουσιαστικά με πολύ λίγα αντίτυπα). Το 99 έφερε ουσιαστικά το turbo στον οικογενειάρχη, μια και η BMW 2002 turbo του '72 ήταν περισσότερο sport παρά οικογενειακή. Όμως, η Saab, κατά τη γνώμη μου, έχασε την ταυτότητά της σε πολύ μεγάλο βαθμό ύστερα από τη σύμπραξή της με την GM. Τα αυτοκίνητά της αποτέλεσαν εναλλακτικές εκδόσεις Opel από τα μέσα της δεκαετίς του '80 και μετά. Ένας από τους λόγους που εμένα δε μου αρέσει καθόλου το 9000 είναι και το ότι το αυτοκίνητο ήταν ουσιαστικά ένα Opel Omega. Αποτέλεσμα, τόσο για το 9000, όσο και για το 900 και τα μεταγενέστερα 9-3 και 9-5: πλαίσια και αναρτήσεις πολύ κατώτερα των κινητήρων με φυσικό επακόλουθο μία τραγική, υποστροφική οδική συμπεριφορά. Μόνο το τελευταίο 9-5 μου άρεσε εμένα από τη νέα εποχή της Saab. Έκανε και άλλα τραγικά λάθη η Saab, όπως για παράδειγμα, το 9-2Χ (Subaru Impreza με το σήμα της Saab), το Saab 9-4X (Cadillac SRX με το σήμα της Saab) και το χειρότερο από όλα, το Saab 9-7X (Chevrolet Trail Blazer με το σήμα της Saab). Αυτά τα μοντέλα θύμιζαν εκείνο το ανεκδιήγητο έκτρωμα που ονομαζόταν "ARNA", από το Alfa Romeo-Nissan.

Reaction score
18.477
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
Και εμένα προσωπικά μου αρέσει η "Svenska Aeroplan Aktiebolaget" λόγω της ιστορίας της και στα αεροσκάφη και στα αυτοκίνητα. Τα αγαπημένα μου μοντέλα είναι το 99 και το Sonett I & III (όχι το ΙΙ, και το Ι ήταν ένα πρωτότυπο ουσιαστικά με πολύ λίγα αντίτυπα). Το 99 έφερε ουσιαστικά το turbo στον οικογενειάρχη, μια και η BMW 2002 turbo του '72 ήταν περισσότερο sport παρά οικογενειακή. Όμως, η Saab, κατά τη γνώμη μου, έχασε την ταυτότητά της σε πολύ μεγάλο βαθμό ύστερα από τη σύμπραξή της με την GM. Τα αυτοκίνητά της αποτέλεσαν εναλλακτικές εκδόσεις Opel από τα μέσα της δεκαετίς του '80 και μετά. Ένας από τους λόγους που εμένα δε μου αρέσει καθόλου το 9000 είναι και το ότι το αυτοκίνητο ήταν ουσιαστικά ένα Opel Omega. Αποτέλεσμα, τόσο για το 9000, όσο και για το 900 και τα μεταγενέστερα 9-3 και 9-5: πλαίσια και αναρτήσεις πολύ κατώτερα των κινητήρων με φυσικό επακόλουθο μία τραγική, υποστροφική οδική συμπεριφορά. Μόνο το τελευταίο 9-5 μου άρεσε εμένα από τη νέα εποχή της Saab. Έκανε και άλλα τραγικά λάθη η Saab, όπως για παράδειγμα, το 9-2Χ (Subaru Impreza με το σήμα της Saab), το Saab 9-4X (Cadillac SRX με το σήμα της Saab) και το χειρότερο από όλα, το Saab 9-7X (Chevrolet Trail Blazer με το σήμα της Saab). Αυτά τα μοντέλα θύμιζαν εκείνο το ανεκδιήγητο έκτρωμα που ονομαζόταν "ARNA", από το Alfa Romeo-Nissan.
το 9000 δεν είχε καμιά σχέση με το ομέγκα.
ήταν συνεργασία με την Φίατ. 9000, Αλφα 164, Λάντσια Θέμα και Φίατ Κρόμα, είναι ουσιαστικά το ίδιο αυτοκίνητο και μοιράζονται πολλά κομμάτια

Reaction score
18.477
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
το 9000 βγήκε το 1984. η συνεργασία με την τζένεραλ μότορς άρχισε το 1989

"Saab designed the 9000 as part of the Type Four platform in conjunction with the Italian automaker Fiat Automobiles. Fiat retailed similar derivative versions as the more basic Fiat Croma, the luxury-themed Lancia Thema, and the sports-oriented Alfa Romeo 164. Unlike the 164, which shares only the chassis, the Croma and Thema are outwardly similar to the 9000. As such, much of the bodywork appeared interchangeable between the 9000, Croma and Thema; for example, the doors. However, because Saab fitted heavier side impact protection they will not fit.[citation needed] Also the front of the Saab is radically different from the Italian siblings due to the much improved crash protection.[2] Only seven different parts are actually interchangeable.[3]The 9000's body was designed by Giorgetto Giugiaro and Saab designer Björn Envall."

Nikephoros

Member
Reaction score
15.683
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
το 9000 βγήκε το 1984. η συνεργασία με την τζένεραλ μότορς άρχισε το 1989

"Saab designed the 9000 as part of the Type Four platform in conjunction with the Italian automaker Fiat Automobiles. Fiat retailed similar derivative versions as the more basic Fiat Croma, the luxury-themed Lancia Thema, and the sports-oriented Alfa Romeo 164. Unlike the 164, which shares only the chassis, the Croma and Thema are outwardly similar to the 9000. As such, much of the bodywork appeared interchangeable between the 9000, Croma and Thema; for example, the doors. However, because Saab fitted heavier side impact protection they will not fit.[citation needed] Also the front of the Saab is radically different from the Italian siblings due to the much improved crash protection.[2] Only seven different parts are actually interchangeable.[3]The 9000's body was designed by Giorgetto Giugiaro and Saab designer Björn Envall."
Βέβαια, έχεις απόλυτο δίκιο! Κυρίως το 900 δέχτηκε την πλατφόρμα της GM. Μιλούσα για το 9000 γενικά που έμεινε στην παραγωγή έως το '98, αλλά και τον αντικαταστάτη του, το 9-5! Απλώς ήθελα να στηλιτεύσω τον έντονα επηρρεασμένο από την GM χαρακτήρα των Saab και του 9000 και του 900, που τα αποκαλούσαν "Opel" στη Σουηδία (μου το έλεγε 1ος μου ξάδελφος στη Σουηδία, υψηλόβαθμο στέλεχος της Volvo) διότι, ουσιαστικά, ήταν εναλλακτικά Opel! Βγαίνουμε, όμως, λίγο off topic! Θα τα πούμε και σε άλλο thread, σε ευχαριστώ για την πολύ ωραία ανάλυση και διευκρίνισή σου!

nonos

Member
Reaction score
24.806
Πόντοι
1.487
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Τα saab στην "opel-εποχη" ηταν και σαφως κατωτερα στο θεμα αξιοπιστιας σε σχεση με τα "καθαροαιμα" saab.

billaras

Technical expert
Reaction score
1.109
Πόντοι
577
Περιοχή
Καλλιθέα (Αττικής)-Ρίο (De Patras)
Τα Saab ειδικά στην εποχή turbo και 16V ήταν απλά σκυλιά μαύρα. Όπως και τα αντίστοιχα Volvo. Βγάζανε για πλάκα πάνω την διπλάσια εργοστασιακή ισχύ, κάνοντας τίποτα. Μόνο με ρουλεμανάτο turbo, intercooler, πρόγραμμα, μπεκ και καταλύτη. Απίστευτης αντοχής και ποιότητας εσωτερικά και εξωτερικά.

nonos

Member
Reaction score
24.806
Πόντοι
1.487
Περιοχή
Συμφωνω απολυτως!
Ενα 9-3 cabrio της GM εποχης, που ειχε συγγενης, του αλλαξε τα φωτα σε ζημιες σε ηλεκτρολογικα και τωρα καθοτι και 2.0 καθεται απινακιδωτο. Κατι νυχτες που εχει φαει ο father για πλακετες του clima στο e bay μπας και σωθει κανα 100ρικο... χαχα

GiAnniS

Member
Reaction score
7.940
Πόντοι
957
Περιοχή
Lion France
Καλα καλα πιασε καμια SM για μερικες ωρες και τα ξαναλεμε.:love: Εγω απο την αλλη θεωρω οτι το μονο προβλημα των παλιων καλων citroen ηταν η ελλειψη δυναμης! Σασσι που σηκωναν +20% ιπποδυναμη ανετα...
Η δικιά μου με τα 138 hp πετάει, με ανάρτηση και τιμόνι που τα σπάει! 170 km cruise και τα 200 ανετότατα!!!! Εχω οδηγήσει πάρα πολλά αυτοκίνητα η Cx είναι το απόλυτο αυτοκινητο!!!!!!!!!!

nonos

Member
Reaction score
24.806
Πόντοι
1.487
Περιοχή
Ειναι αυτο που λεω ομως, την εκανες μετατροπη με τη σωστη δυναμη που απεκτησε 10 χρονια μετα!

Reaction score
18.477
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
Ειναι αυτο που λεω ομως, την εκανες μετατροπη με τη σωστη δυναμη που απεκτησε 10 χρονια μετα!
αντέχει πολύ περισσότερα από τα 138. Η δικιά μου, παρ' ότι είναι φουλ μαλακή έκδοση (λόγω του μεγέθους οπής της σφαίρας), νιώθω πως θα 'αντεχε πολύ πάνω από τα 138.

Σε σχέση με σύγχρονα αυτοκίνητα με απογοητεύουν οι αεροδυναμικοί θόρυβοι (φαντάζομαι σε σειρά 1, θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα).
Και δεν έχω συνηθίσει την περίεργη κίνηση του αμαξώματος όταν κουνήσεις απότομα το τιμόνι.
Σε Ξαντιά 1.6, που οδήγησα πρόσφατα νιώθω πως η ανάρτηση ελέγχει πολύ πολύ καλλίτερα το αμάξωμα

Top Bottom