Σφαίρες υδροελαστικής ανάρτησης

billaras

Technical expert
Reaction score
1.109
Πόντοι
577
Περιοχή
Καλλιθέα (Αττικής)-Ρίο (De Patras)
Οι 70-40 ΔΕΝ είναι "comfort" και άλλες π@π@ρολογίες που απλά τις συγχέουν με τις "IFHS comfort".

Ξαναλέω:

Η Citroen στις Xantia, με 6σφαιρο κύκλωμα (δηλαδή με αντιβύθιση), για κάποιους αριθμούς πλαισίου (τυχαίους) της πρώτης γενιάς της Xantia, είτε ήταν 1,6 είτε 1,8 16ν από το 1994 μέχρι και το 1997, έδινε setup ανάρτησης με σφαίρες 70-40 bar για τις 5θυρες berline.

Όλα τα υπόλοιπα πλαίσια που κατασκευάστηκαν από την σειρά Ι και η σειρά ΙΙ, σε berline, είχαν 55-30 bar.

Η IFHS που φέρνει π.χ. ο Πουλάκης και άλλοι, είναι οι αντιστοιχίες των γνήσιων 55-30 και 70-40 και όχι κάτι άλλο.

Το αν οι 70-40 είναι ένα κλικ πιο "άνετες" από τις 55-30 δεν τις κάνει Comfort και είναι λάθος να μπερδεύουμε τα λόγια μας.

Οι "comfort" σφαίρες της IFHS δεν ξέρουμε καν τι στοιχεία έχουν, ούτε την πίεσή τους ούτε τις by-pass τρύπες που έχουν ούτε τα ελάσματά τους για τις ανεπίστροφες βαλβίδες τους για το bount-rebount της ανάρτησης. Και είναι εντελώς διαφορετικές σε τεχνικά χαρακτηριστικά είτε από γνήσιες σφαίρες 55-30 είτε 70-40 και τις αντιστοιχίες τους σε άλλες εταιρίες σφαιρών όπως IFHS, Lizarte, Bilstein κτλ κτλ.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πάρει ότι θέλει, αλλά όχι να συγχέει τα λόγια και ειδικά τα γραφόμενα και να προκαλούνται λάθος εντυπώσεις.

Επίσης οι σφαίρες με τα συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία, είναι για σφαίρες "θερμών" χωρών και όχι πιο ψυχρών και βόρειων, όπου αλλάζουν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και ακόμα και το ιξώδες του LHM που βάζουν στα αυτοκίνητά αυτά.

Taskos

Member
Reaction score
3.682
Πόντοι
777
Ναι οι 70/40bar δεν είναι οι comfort, αλλά είναι σίγουρα πολλά κλικ ανετότερες, ιδίως στις χαμηλές ταχύτητες.
Το LHM έχει διαβαθμίσεις ιξώδους ?

Άλλες προτάσεις για μαλακότερη ανάρτηση?

citrobella

Citroën Guru
Reaction score
8.326
Πόντοι
947
Περιοχή
Zwettl Niederösterreich Austria
Website
www.citrobella.com
...peri tou thematos echo na po to eksis...
Oi technikoi tis Citroen sigoura echoune kani apires dokimes se sinperifora tou avtokinitou se kritikes katastasis, basountas panta se proti thesi tin asfalia!
OPOTE OI SPHERES POU FORANE APO TIN MANA TOUS INE PANTA TO OPTIMUM!!!
Idika ta modela me hydractive den kani na forane shperes comfort! Ine epikindino ke anofelo!
Sas milao apo pira!
Ichame divora piramatika Hydro stin leschi, ke panta to apotelesma itane kata tis asfalias!

billaras

Technical expert
Reaction score
1.109
Πόντοι
577
Περιοχή
Στις hydractive απαγορεύεται να βάλει κάποιος σφαίρες απλής ανάρτησης, εκτός αν καταργήσει την χρήση των 2 σφαιρών hydractive και φυσικά το κουμπί σπορ.
Το setup 70-40 φοριόταν από το εργοστάσιο, χωρίς αλλαγή στις αντιστρεπτικές του οχήματος. Δεν είναι δα και τρομακτική αλλαγή.... Όχι ότι οι 55-30 είναι κακές. Μπορώ να πω ότι είναι πολύ μαλακές ειδικά στις χαμηλές-μεσαίες ταχύτητες.

Ναι οι 70/40bar δεν είναι οι comfort, αλλά είναι σίγουρα πολλά κλικ ανετότερες, ιδίως στις χαμηλές ταχύτητες.
Το LHM έχει διαβαθμίσεις ιξώδους ?

Άλλες προτάσεις για μαλακότερη ανάρτηση?
Δεν έχει διαβαθμίσεις. Ξαναδιάβασε το ποστ μου. 2 τύπους έχει, έναν για κρύες-παγωμένες χώρες και ένα για θερμές, με την αντιστοιχία με σφαίρες για κρύες και θερμές χώρες.

Οι 70-40 στις πραγματικά χαμηλές ταχύτητες των 2-5-10 χλμ την ώρα δεν είναι μαλακότερες, αλλά μάλλον το αντίθετο!

Για ακόμα μαλακότερη, δεν υπάρχει. Μετά χαλάς το αυτοκίνητο εντελώς. Απλά έλεγχος τακτικός στις πιέσεις, καθαρά LHM πάντα, καθαρά φίλτρα δοχείου, και καλές και μαλακές επιστροφές ανάρτησης. Επίσης σωστή πίεση στα ελαστικά και μαλακά ελαστικά σε γόμα. Α και τα ρουλεμάν σε μπράτσα-'άξονες (δεν εννοώ των τροχών).

Μπιλ ,τις comfort απο που τις πηρες?
Έχεις καιρό να ακούσεις ψαλμωδία μάλλον..... Το ποστ μου το διάβασες;

nonos

Member
Reaction score
23.860
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Μου ξεφυγε το "της IFHS'' μετα το ''οι comfort''
Σορρυ.

tataskit

Member
Reaction score
530
Πόντοι
137
DS, GS και BX τι σφαιρες φοραγανε απο τη μανα τους το καθενα;

Reaction score
18.221
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
DS, GS και BX τι σφαιρες φοραγανε απο τη μανα τους το καθενα;
τουλάχιστον CX διαφέρουν οι σφαίρες ανάλογα με την έκδοση...

Taskos

Member
Reaction score
3.682
Πόντοι
777
Στις hydractive απαγορεύεται να βάλει κάποιος σφαίρες απλής ανάρτησης, εκτός αν καταργήσει την χρήση των 2 σφαιρών hydractive και φυσικά το κουμπί σπορ.
Το setup 70-40 φοριόταν από το εργοστάσιο, χωρίς αλλαγή στις αντιστρεπτικές του οχήματος. Δεν είναι δα και τρομακτική αλλαγή.... Όχι ότι οι 55-30 είναι κακές. Μπορώ να πω ότι είναι πολύ μαλακές ειδικά στις χαμηλές-μεσαίες ταχύτητες.

Δεν έχει διαβαθμίσεις. Ξαναδιάβασε το ποστ μου. 2 τύπους έχει, έναν για κρύες-παγωμένες χώρες και ένα για θερμές, με την αντιστοιχία με σφαίρες για κρύες και θερμές χώρες.

Οι 70-40 στις πραγματικά χαμηλές ταχύτητες των 2-5-10 χλμ την ώρα δεν είναι μαλακότερες, αλλά μάλλον το αντίθετο!

Για ακόμα μαλακότερη, δεν υπάρχει. Μετά χαλάς το αυτοκίνητο εντελώς. Απλά έλεγχος τακτικός στις πιέσεις, καθαρά LHM πάντα, καθαρά φίλτρα δοχείου, και καλές και μαλακές επιστροφές ανάρτησης. Επίσης σωστή πίεση στα ελαστικά και μαλακά ελαστικά σε γόμα. Α και τα ρουλεμάν σε μπράτσα-'άξονες (δεν εννοώ των τροχών).

Έχεις καιρό να ακούσεις ψαλμωδία μάλλον..... Το ποστ μου το διάβασες;

Ωραίες οι προτάσεις σου. :citroen:
Πιέσεις ελαστικών εννοείς, τις προβλεπόμενες?
Μαλακά ελαστικά ποια είναι κατά την γνώμη σου? Τα έχω αλλάξει από Η σε Τ.
Οι επιστροφές και τα φίλτρα που επηρεάζουν την άνεση?
Υπάρχει τρόπος ελέγχου για τα εν λόγω ρουλεμάν?

Θα πρόσθετα μηνιαία γυμναστική στην ανάρτηση, λίπανση σωλήνων McPherson
και έλεγχος στάθμης LHM για αποφυγή αφρισμού.

tataskit

Member
Reaction score
530
Πόντοι
137
Ωραίες οι προτάσεις σου. :citroen:
Πιέσεις ελαστικών εννοείς, τις προβλεπόμενες?
Μαλακά ελαστικά ποια είναι κατά την γνώμη σου? Τα έχω αλλάξει από Η σε Τ.
Οι επιστροφές και τα φίλτρα που επηρεάζουν την άνεση?
Υπάρχει τρόπος ελέγχου για τα εν λόγω ρουλεμάν?

Θα πρόσθετα μηνιαία γυμναστική στην ανάρτηση, λίπανση σωλήνων McPherson
και έλεγχος στάθμης LHM για αποφυγή αφρισμού.
για ελαστικα τα michelin στο θεμα μαλακοτητα ειναι η κορφη, μακραν καλητερα απο τα υπολοιπα κατα τη γνωμη μου. εχουν αισθητη διαφορα απο τα υπολοιπα και κατα τη γνωμη μου απαρετητα σε ενα υδροπνευματικο για να αποδωσει το 100% της αναρτησης

xantiamanolis

Member
Reaction score
4.038
Πόντοι
827
Περιοχή
Πρεβεζα
τα φιλτρα αν ειναι βουλωμενα δεν εχεις καλη ροη λημ απο και προς το δοχειο...
οσο ανα φορα τις επιστροφες αν εχεις βουλωμενους σωληνες η μαλλον ελαφρως βουλωμενους σωληνες καταπονεις οτι εξαρτημα εργαζετε και θελει να διοξει περιττο λημ προς το δοχειο....
επισης παιζει ρολο και η καλη ποιοτητα λημ..περοσφατα αγορασα λημ με 3.7 ευρω το λιτρο και μου φαινετε πιο παχυρευστο απο το τοταλ η το μπεντιξ...απλα πηρα μια 4αδα να την εχω για συμπληρωμα....τωρα που φτανει ο καιρος της αλλαγης (οχι με πολιτικο νοημα) του λημ θα παρω τοταλ ...αφου πρωτα βαλω καθαριστικο κυκλωματος αυτην την φορα για 5-6.000 χλμτρα και οχι για 1.500-2.000 που το εβαλα για πρωτη φορα...
το Η σε Τ απλα αλλαξες το οριο τελικης κα οχι μαλακοτητας ελαστικου....οτι λαστιχο και να παρεις για 2-3 χρονια θα ειναι μαλακο μετα σκληραινει....
τα ρουλεμαν τα βλεπεις οπτικα αν εχουν ξερασει γρασσο απο τα μπρατσα στον αξονα και οταν σηκωνετε η κατεβαινει να μην ακουνς κανεναν θορυβο και απλα οπτικα να μην εχουν κλιση οι πισω τροχοι....

Taskos

Member
Reaction score
3.682
Πόντοι
777
τα φιλτρα αν ειναι βουλωμενα δεν εχεις καλη ροη λημ απο και προς το δοχειο...
οσο ανα φορα τις επιστροφες αν εχεις βουλωμενους σωληνες η μαλλον ελαφρως βουλωμενους σωληνες καταπονεις οτι εξαρτημα εργαζετε και θελει να διοξει περιττο λημ προς το δοχειο....
επισης παιζει ρολο και η καλη ποιοτητα λημ..περοσφατα αγορασα λημ με 3.7 ευρω το λιτρο και μου φαινετε πιο παχυρευστο απο το τοταλ η το μπεντιξ...απλα πηρα μια 4αδα να την εχω για συμπληρωμα....τωρα που φτανει ο καιρος της αλλαγης (οχι με πολιτικο νοημα) του λημ θα παρω τοταλ ...αφου πρωτα βαλω καθαριστικο κυκλωματος αυτην την φορα για 5-6.000 χλμτρα και οχι για 1.500-2.000 που το εβαλα για πρωτη φορα...
το Η σε Τ απλα αλλαξες το οριο τελικης κα οχι μαλακοτητας ελαστικου....οτι λαστιχο και να παρεις για 2-3 χρονια θα ειναι μαλακο μετα σκληραινει....
τα ρουλεμαν τα βλεπεις οπτικα αν εχουν ξερασει γρασσο απο τα μπρατσα στον αξονα και οταν σηκωνετε η κατεβαινει να μην ακουνς κανεναν θορυβο και απλα οπτικα να μην εχουν κλιση οι πισω τροχοι....
Ωραίος xantiamanolis .
Πού βρήκες καθαριστικό κυκλώματος?

Η Total μου συνέστησε να κάνω πιο συχνές αλλάγές αντί για Hydrolicage(?).
Tα ελαστικά Τ (μάλλον) ζεσταίνονται αργότερα και(ίσως να) είναι μαλακότερα.

xantiamanolis

Member
Reaction score
4.038
Πόντοι
827
Περιοχή
Πρεβεζα
της μαρκας yacco αν θυμαμε καλα μεσω φιλου.....τα ελαστικα Τ επαναλαμβαω δεν εχει σχεση με την θερμοκρασια αλλα μονο με την ταχυτητα......το αν ειναι μαλακοτερα απο τα Η δεν νομιζω οτι εχει να κανει.....εχω την εντυπωση οτι ειναι το ιδιο....

billaras

Technical expert
Reaction score
1.109
Πόντοι
577
Περιοχή
Και τα Continental premium και καλύτερα, και τα Michelin Energy Saver Plus είναι μαλακά.
Οι πιέσεις ναι φυσικά και οι προβλεπόμενες στα ελαστικά. Και στις αλλαγές του καιρού τα ξαναβλέπουμε.
Έλεγχος πιέσεων σφαιρών κάθε 1-5 χρόνο περίπου ή 30000 χιλιόμετρα αναλόγως πού γίνονται. Στα 30000 αλλάζουμε και LHM και καθαρίζουμε φίλτρα. Όσες φορές τα άλλαξα στα 40000 με μικτή σχετικά χρήση, είχαν αρχίσει να γίνονται προς το καφέ το χρώμα τους...άσχετα αν το επάνω στρώμα ήταν πράσινο. Και μην ξεχνάμε, το λιγότερο σε κάθε αλλαγή LHM, μια γερή εξαέρωση στα φρένα εμπρός και πίσω μέχρι να βγαίνει φωτεινό φωσφοριζέ LHM.

Στα γραφόμενα του Μανώλη παραπάνω, νομίζω με κάλυψε πλήρως.

Το ότι τα Η ζεσταίνονται λίγο πιο αργότερα από τα Τ (Τ=190km/h, Η=210km/h) ίσως και να είναι μερικές φορές παρατηρήσιμο, ιδίως με κρύο καιρό ή με πολύ ζεστό καιρό (καύσωνα). Όταν το ελαστικό φτάσει στην θερμοκρασία λειτουργίας του, είναι πιο μαλακό από ότι πριν, σε σχέση με το κρύο. Αν υπερθερμανθεί, ενώ το ελαστικό σαν υλικό είναι μαλακότερο, ο αέρας έχει μεγαλύτερη πίεση και έτσι έχουμε την αίσθηση ότι έχει σκληρύνει. Το να πρότεινα να βάζουμε άζωτο, ναι είναι καλό αντί απλό αέρα, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να το κάνει ο καθένας.
Από LHM, έχω δοκιμάσει και Bendix και Total. Τα Total είναι πολύ ανώτερα με την ίδια ή και χαμηλότερη τιμή/λίτρο. Η διαφορά ειδικά σε πολύ κρύο καιρό ή πολύ ζεστό καιρό είναι αισθητή.

Top Bottom