Homo savage

Nikephoros

Member
Reaction score
15.433
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Ρώτησαν κάποτε έναν πολύ σοφό γέροντα: "Πως είναι άραγε η κόλαση και πως ο παράδεισος?". Και ο γέροντας αποκρίθηκε: Στη κόλαση, υπάρχει ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο όλοι κάθονται πολύ κολλητά, δίπλα ο ένας στον άλλο. Στη μέση του τραπεζιού υπάρχει μία κατσαρόλα και ο καθένας έχει μία μακριά κουτάλα και θα πρέπει να πάρει με την κουτάλα φαγητό από την κατσαρόλα για να φάει". "Και ο παράδεισος πως είναι γέροντα?". "Ακριβώς η ίδια κατάσταση, το μεγάλο στρογγυλό τραπέζι, η κατσαρόλα στο κέντρο με το φαγητό και οι άνθρωποι με τις μακριές κουτάλες που κάθονται κολλητά δίπλα ο ένας στον άλλον". "Και τότε ποια η διαφορά μεταξύ του παραδείσου και της κόλασης?", τον ρώτησαν οι άνθρωποι.

Στη κόλαση ο καθένας σκέφτεται πως να φάει με τη μακριά κουτάλα μόνος του. Κάθεται, όμως, τόσο κολλητά ο ένας με τον άλλο και τελικά δεν τα καταφέρνει και μένει νηστικός. Στον παράδεισο, όμως, ο καθένας σκέφτεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του για να χορτάσει, αλλά κινούμενος από την αγάπη του και το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπό του, ταΐζει με τη μακριά κουτάλα έναν άλλον στο τραπέζι. Έτσι ταΐζει ο ένας τον άλλο και μένουν όλοι χορτάτοι".

Γέροντας Παΐσιος, 1924-1994...

Είναι στο χέρι μας εάν θα φέρουμε τον παράδεισο ή την κόλαση στη ζωή μας. Έχουμε την ελευθερία της βούλησης, το καλύτερο δώρο. Και όλα γίνονται γιατί θέλουμε εμείς να είμαστε πρώτοι. Πρώτοι να περνάμε στην κίνηση με το αυτοκίνητο, πρώτοι να τακτοποιούμε τις δουλειές μας και να μένουν οι άλλοι έξω, τα δικά μας παιδιά να εξασφαλίζονται και να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, εμείς να βρίσκουμε δουλειά πρώτοι και οι άλλοι ας πεινάσουν, εμείς να συκοφαντήσουμε και να κατακρίνουμε γιατί αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ότι εμείς είμαστε οι αλάνθαστοι και οι δίκαιοι, εμείς να μισήσουμε, να χτυπήσουμε και στο τέλος, ακόμα και να σκοτώσουμε γιατί δεν υπάρχει άλλη ζωή άξια σαν τη δική μας. Εμείς να φαινόμαστε καλύτεροι στη δουλειά μας, να κερδίζουμε τα περισσότερα λεφτά, να έχουμε μεγαλύτερη εξουσία στις επιστήμες, στις επιχειρήσεις, παντού. Είμαστε όλοι "σταθμάρχες" των Τεμπών, αλλά βγήκαμε όλοι στα social media να κατακρίνουμε τον σταθμάρχη και το σύστημα, τη στιγμή που εμείς είμαστε το σύστημα. Είμαστε όλοι "ύπαρχοι" του Blue Horizon που κοροϊδεύουμε και αποφεύγουμε σαν μίασμα την κάθε δυστυχισμένη ύπαρξη που έχει νοητική υστέρηση, αλλά όλοι βγήκαμε να καταδικάσουμε τον ύπαρχο ότι πρόκειται για δολοφονία...

Αυτό το απέραντο εγώ. Ακόμα και στο χώρο της διασκέδασής μας, του χόμπυ μας, στα κλασσικά αυτοκίνητα. Τι τσακωμοί έχουν γίνει, ως και ιστορίες με δικαστήρια και καταστροφές υπολήψεων γνωρίζω στο χώρο των κλασσικών αυτοκινήτων στο εξωτερικό, με πάμπλουτους συλλέκτες ως αυτουργούς που δεν είχαν να χάσουν τίποτα... Εμείς έχουμε δίκιο πάντα και όχι οι άλλοι...

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
24.966
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Πολύ ωραία ανάρτηση πλήρους νοήματος, το προσυπογράφω 100%
Κάτι που με χαροποιεί εδώ, στον μικρόκοσμό μας είναι αυτό:
Αυτό το απέραντο εγώ. Ακόμα και στο χώρο της διασκέδασής μας, του χόμπυ μας, στα κλασσικά αυτοκίνητα. Τι τσακωμοί έχουν γίνει, ως και ιστορίες με δικαστήρια και καταστροφές υπολήψεων γνωρίζω στο χώρο των κλασσικών αυτοκινήτων στο εξωτερικό, με πάμπλουτους συλλέκτες ως αυτουργούς που δεν είχαν να χάσουν τίποτα...
Και συλλέκτες έχουμε, και διαφορετικούς χαρακτήρες αλλά 11 χρόνια τώρα εκτός μιας περίπτωσης αν δεν κάνω λάθος, δεν συναντάμε αυτό περιγράφει ο Νικόλας. Απεναντίας έχω δει φίλους φίλους (δεν μου αρέσει η λέξη μέλη) που να έχουν προσφέρει με αγάπη και αφοσίωση γνώσεις, συμβουλές, κατ’ ιδίαν επισκέψεις για παροχή βοήθειας, δωρεά ανταλλακτικών (!) και άλλες παρόμοιες ενέργειες που με κάνουν να πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα.

dap

Member
Reaction score
1.496
Πόντοι
407
Το έχω ξαναγράψει, έχετε μεγάλη διαφορά από άλλα φόρουμ, π.χ. της 124 στο οποίο επίσης είμαι μέλος. Συζητήσεις σαν αυτές που γίνονται εδώ μέσα, για διάφορα θέματα, έχουν επίπεδο. Αλλού τους ενδιαφέρει μονάχα να πουλήσουν κανένα ανταλλακτικό και να δείξουν ποιος έχει το πιο αστραφτερό-στριφτερό τουτού. Εδώ -τον καιρό τουλάχιστον που είμαι μέλος- συζητήσαμε π.χ. και για Κισλόφσκι, Πιστεύω αυτό αντανακλά και το επίπεδο χαρακτήρα των ανθρώπων που έπαιρναν τα παλιά Σιτροέν. Δεν είναι ρατσιστικό, αλλά ήταν πιο "ψαγμένοι" άνθρωποι, έψαχναν κάτι περισσότερο από έναν απλό ανθρωπομεταφορέα. Εγώ τουλάχιστον, απολαμβάνω τις συζητήσεις μας, πάντα κάτι μαθαίνω, κάτι ανακαλύπτω.

Τώρα ως προς το νήμα, αν και το άνοιξα, δεν θα σχολιάσω, γιατί είναι πραγματικά ευαίσθητο και μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολα μονοπάτια. Δεν το είχα αντιληφθεί από την αρχή, αλλά κάποιος εξ΄ υμών μου το ανέλυσε με σαφήνεια, σε κατ΄ιδίαν συζήτηση. Πραγματικά θα προτιμούσα να κλειδωθεί, δεν θα ήθελα με τίποτα να χαλάσει το κλίμα στο φόρουμ.

Nikephoros

Member
Reaction score
15.433
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Πολύ ωραία ανάρτηση πλήρους νοήματος, το προσυπογράφω 100%
Κάτι που με χαροποιεί εδώ, στον μικρόκοσμό μας είναι αυτό:

Και συλλέκτες έχουμε, και διαφορετικούς χαρακτήρες αλλά 11 χρόνια τώρα εκτός μιας περίπτωσης αν δεν κάνω λάθος, δεν συναντάμε αυτό περιγράφει ο Νικόλας. Απεναντίας έχω δει φίλους φίλους (δεν μου αρέσει η λέξη μέλη) που να έχουν προσφέρει με αγάπη και αφοσίωση γνώσεις, συμβουλές, κατ’ ιδίαν επισκέψεις για παροχή βοήθειας, δωρεά ανταλλακτικών (!) και άλλες παρόμοιες ενέργειες που με κάνουν να πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα.
Και το τονίζω ότι εννοούσα ανθρώπους και υποθέσεις του εξωτερικού όταν το έγραφα, διότι μόνο τέτοια περιστατικά γνωρίζω. Για να το καταστήσω πιο σαφές, όταν το έγραφα είχα στο μυαλό μου μία φοβερή υπόθεση του 2009 στην Αγγλία με μία Porsche 917, όπου η εμμονή και η κακία του πάμπλουτου ιδιοκτήτη της Porsche εξώθησε στα όρια της χρεωκοπίας και της προσωπικής καταστροφής έναν από τους πιο αξιοσέβαστους ανθρώπους στο χώρο του κλασσικού και μηχανοκίνητου αθλητισμού... O οποίος ιδιοκτήτης της Porsche ήταν και 80 χρονών όταν έγινε το συμβάν (ζει ακόμα).

Και εγώ προσωπικά ανυπομονώ να γνωρίζω από κοντά κάποιους Έλληνες συλλέκτες, που ξέρω και μου έχουν πει ότι είναι πραγματικοί άρχοντες και στο χώρο και στη ζωή γενικά! Ήδη στο φόρουμ έχουμε γνωρίσει κάποιους υπέροχους ανθρώπους! (κάποιοι ίσως έχουν καιρό να εμφανιστούν και εύχομαι ολόψυχα να είναι καλά!).

Last edited:

Nikephoros

Member
Reaction score
15.433
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Το έχω ξαναγράψει, έχετε μεγάλη διαφορά από άλλα φόρουμ, π.χ. της 124 στο οποίο επίσης είμαι μέλος. Συζητήσεις σαν αυτές που γίνονται εδώ μέσα, για διάφορα θέματα, έχουν επίπεδο. Αλλού τους ενδιαφέρει μονάχα να πουλήσουν κανένα ανταλλακτικό και να δείξουν ποιος έχει το πιο αστραφτερό-στριφτερό τουτού. Εδώ -τον καιρό τουλάχιστον που είμαι μέλος- συζητήσαμε π.χ. και για Κισλόφσκι, Πιστεύω αυτό αντανακλά και το επίπεδο χαρακτήρα των ανθρώπων που έπαιρναν τα παλιά Σιτροέν. Δεν είναι ρατσιστικό, αλλά ήταν πιο "ψαγμένοι" άνθρωποι, έψαχναν κάτι περισσότερο από έναν απλό ανθρωπομεταφορέα. Εγώ τουλάχιστον, απολαμβάνω τις συζητήσεις μας, πάντα κάτι μαθαίνω, κάτι ανακαλύπτω.

Τώρα ως προς το νήμα, αν και το άνοιξα, δεν θα σχολιάσω, γιατί είναι πραγματικά ευαίσθητο και μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολα μονοπάτια. Δεν το είχα αντιληφθεί από την αρχή, αλλά κάποιος εξ΄ υμών μου το ανέλυσε με σαφήνεια, σε κατ΄ιδίαν συζήτηση. Πραγματικά θα προτιμούσα να κλειδωθεί, δεν θα ήθελα με τίποτα να χαλάσει το κλίμα στο φόρουμ.
Εγώ προσωπικά Δημήτρη εξακολουθώ να νομίζω ότι έχει σημασία αυτό το νήμα. Ίσως με βρείτε πολύ συναισθηματικό, πολύ ρομαντικό, αλλά σε αυτούς τους λόγους που ανέφερες βρίσκω τον ορισμό της παλιάς Σιτροέν που μας αρέσει. Με τα λάθη της, με τις παραλήψεις της, με τους καρεκλοκένταυρούς της, αλλά δεν έπαυε να πασχίζει για κάτι που ήταν η ίδια η ουσία της αυτοκίνησης, ένα όραμα για τον πολιτισμό.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.965
Πόντοι
747
...όταν δεν υπάρχει εγώ, αλλά εμείς, τότε όλα πάνε καλύτερα.

Και σαν σχετικά νέος στον τοπο αυτό, ομολογώ ότι εδώ μέσα, υπάρχει προσφορά και αλληλεγγύη, δηλαδή το απαραίτητο συνδετικό υλικό.

Stargazer

Member
Reaction score
2.210
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Το ότι γίνεται πολιτισμένος διάλογος εδώ μέσα δεν είναι τυχαίο , πάντα πίστευα ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν ένα target group ανθρώπων συγκεκριμένης νοοτροπίας περισσότερα και συγκεκριμένης τσέπης λιγότερο. Στο παρελθόν δλδ , τώρα που ένα καινούργιο μικρό κάνει 25000 άστα να πανε.

Η ιστορία στην παλιά μου γειτονιά με στεναχωρεί αλλά δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία, όταν φτάνουμε σε τέτοια σημεία ανέχειας και η ζωή χάνει το νόημα της οι άνθρωποι δείχνουν το χειρότερο και το καλύτερο τους.
Πιστεύω ότι αργά αλλά σταθερά οδηγούμαστε σε αγώνα επιβίωσης.
Θέλω να δείτε αυτό το βίντεο και θα σας λυθούν πολλές απορίες

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.965
Πόντοι
747
Ωραία όλα αυτά, αλλά είναι θεωρίες, εποχικες, και στηριζόμενες στην τότε / εκαστοτε γνωση / και προβλέψεις μέσα στα όρια της τότε / τωρινης εκτίμησης εξέλιξης .

Με την γνώση της εποχής, και χωρίς την επιτυγχανομενη εξέλιξη από την εφαρμοσμένη επιστήμη, κάποιοι "εβλεπαν" το μέλλον, και εδιδαν τραγικές προβλέψεις.

Παράδειγμα ? Η χρήση αμαξιών με άλογα στο Λονδίνο, και των συνεπειών των, προέβλεπε την ρύπανση όλων των οδών με 30-40 πόντους ακαθαρισιών, δηλαδή την αδύνατη κυκλοφορία. Αλλά, δεν μπορούσαν να φανταστούν τότε την έλευση του οχήματος χωρίς άλογα.

Μέχρι την δεκαετία του '50, οι θάνατοι από την μόλυνση του αέρα στην Μ. Βρετανία ακολουθούσαν εφιαλτικά τις μεταβολές του smoge ( καπνός και ομίχλη. Με μελέτη του φαινομένου όμως, καταρτιστηκε ο νόμος του καθαρού αέρα, clean air act, και η ατμόσφαιρα καθάρισε.

Σε κάθε κατάσταση, η επιστήμη έχει όπλα για να επιλύει και να αποτρέπει κάποιες αρνητικές καταστάσεις. Απλώς, κάποιες εφαρμογές είναι αδύνατες λόγω κόστους, μέχρι να έρθει η κατάλληλη εποχή.
Τα πλοία κάποτε, έπαιρναν κάρβουνο, ανθρακευση το έλεγαν. Τώρα πετρέλαιο, και τα πολεμικά, με αντιδραστήρα.
Άρα, πάντα κάποια λύση βρίσκεται, και τα θέματα επιλύονται.

Αυτό που δεν μπορεί να επιλύσει είναι το κακό στον άνθρωπο, που δημιουργεί πολέμους, λοιμους, κλπ.

Μακρά συζήτηση, που μπορεί να αναλυθεί μόνον με μπύρες.

Ένα μικρό τωρινό παράδειγμα. Η υπερκαταναλωση μη ανανεώσιμων πόρων, εξομαλύνεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ταυτόχρονα μειώνει την ρύπανση από την καύση διαφόρων καυσίμων.

Είναι τεράστιο σφάλμα των κυβερνώντων, που δεν εφαρμόζουν υποχρεωτικές χρήσεις πχ των ηλιακών θερμοσιφωνων, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Άλλο θέμα είναι πχ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που δεν μολύνουν. Τι λες ρε Φίλε? Δεν μολύνουν την πόλη, αλλά αν το ρεύμα παράγεται με μη ανανεώσιμη πηγή, μολύνει την περιοχή της παραγωγής.

Σταματώ.

Last edited:

Stargazer

Member
Reaction score
2.210
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Πρόβλεψαν ότι από το 2020 η ποιότητα ζωής θα πέσει κατακόρυφα με το 2040 να μηδενίζεται ο δείκτης. Έπεσαν πολύ έξω;

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.874
Πόντοι
827
Πρόβλεψαν ότι από το 2020 η ποιότητα ζωής θα πέσει κατακόρυφα με το 2040 να μηδενίζεται ο δείκτης. Έπεσαν πολύ έξω;
Πρώτα πρέπει να ορίσουμε την έννοια "ποιότητα ζωής" για να κάνουμε τη συζήτηση.
Και αυτό πρέπει να το προσεγγίσουμε σε επίπεδο συνολικού πληθυσμού, του πλανήτη, και όχι στον δικό μας μικρόκοσμο, γιατί πολλές φορές κάνουμε αυτό το λάθος.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.965
Πόντοι
747
Εξαρτάται ΙΜΟ τι εννοουν ποιότητα ζωης.

Την δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, τροφή, καθαρό νερό, ασφάλεια διαβίωσης, μόρφωση, ?

Πρέπει τα κριτήρια να ειναι δεδομένα / συγκεκριμένα για να μπορεί κάποιος να αποφανθεί.

Και στην Ελλάδα, η ποιότητα ζωής έχει ανέβει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, χώροι διαβίωσης, συνθήκες εργασίας κλπ.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.965
Πόντοι
747
Πρώτα πρέπει να ορίσουμε την έννοια "ποιότητα ζωής" για να κάνουμε τη συζήτηση.
Και αυτό πρέπει να το προσεγγίσουμε σε επίπεδο συνολικού πληθυσμού, του πλανήτη, και όχι στον δικό μας μικρόκοσμο, γιατί πολλές φορές κάνουμε αυτό το λάθος.
Μαζί γράφαμε. Συμφωνώ. Αλλά στο βιδεον, πχ, αναφέρεται στην Αυστραλία, που όντας μακρυά μπορεί να εφαρμόζει τακτικές ανεξαρτησίας.

Nikephoros

Member
Reaction score
15.433
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Όπως θα καταλάβατε και από τις φωτογραφίες από το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, έπρεπε να πάω την Παρασκευή σε ένα συνέδριο στους Δελφούς και έφυγα την Κυριακή. Με πολύ μεγάλη μου λύπη και τρόμο διεπίστωσα, όπως και τις άλλες φορές που κυκλοφόρησα στην Ελληνική επαρχία, ότι το "άθλημα" της Ρωσικής ρουλέττας στους Ελληνικούς δρόμους επανήλθε δριμύτερο από ποτέ. Προσπέραση πάνω στη στροφή, στο αντίθετο ρεύμα με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, σε απόλυτα τυφλό σημείο και με διπλή γραμμή βέβαια και το δυστύχημα να αποφεύγεται για εκατοστά... Και να ακολουθώ εγώ από πίσω με τη γυναίκα μου και τη 15χρονη κόρη μου. Και κυρίως ο άνθρωπος στο αντίθετο ρεύμα ο οποίος θα σκοτωνόταν, αυτός και η οικογένειά του. Και περίπου το 40% των οδηγών που είδα έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα, στο δρόμο για την Αράχωβα. Το "lifestyle" της Αράχωβας και της Μυκόνου, με τα αστραφτερά SUV διότι τέτοια έπαιζαν Ρωσική ρουλέτα με τις ζωές τις δικές τους και των άλλων. Δυστυχώς, ζούμε κατά τύχη στους δρόμους, όπως είπε και ο Ιαβέρης.

Υ.Γ. Στο δρόμο Άμφισσας - Λειβαδιάς, λίγο πριν στρίψουμε δεξιά για Αθήνα, είχε ένα χώρο με παρατημένα αυτοκίνητα. Είδα μία άσπρη GSA! Φαινόταν ατρακάριστη, αλλά μα κάποιες σκουριές. Επειδή είχα ήδη ταλαιπωρήσει την οικογένειά μου με στάσεις για να φωτογραφήσω τα κλασσικά αγωνιστικά, δε σταμάτησα. Ήταν και στο αντίθετο ρεύμα. Θα περάσω οπωσδήποτε την επόμενη φορά. Όποιος θέλει πληροφορίες για το σημείο, πολύ ευχαρίστως! (πέρασα γρήγορα, την είδα με την άκρη του ματιού μου, ίσως και να μην ήταν σε αποδεκτή κατάσταση).

minas

Member
Reaction score
3.046
Πόντοι
747
Υ.Γ. Στο δρόμο Άμφισσας - Λειβαδιάς, λίγο πριν στρίψουμε δεξιά για Αθήνα, είχε ένα χώρο με παρατημένα αυτοκίνητα. Είδα μία άσπρη GSA! Φαινόταν ατρακάριστη, αλλά μα κάποιες σκουριές. Επειδή είχα ήδη ταλαιπωρήσει την οικογένειά μου με στάσεις για να φωτογραφήσω τα κλασσικά αγωνιστικά, δε σταμάτησα. Ήταν και στο αντίθετο ρεύμα. Θα περάσω οπωσδήποτε την επόμενη φορά. Όποιος θέλει πληροφορίες για το σημείο, πολύ ευχαρίστως! (πέρασα γρήγορα, την είδα με την άκρη του ματιού μου, ίσως και να μην ήταν σε αποδεκτή κατάσταση).
Εκανα κι εγω την ιδια διαδρομη,μονο που εγω ειδα εναν χωρο με παρατημενη μια ds,αλλα και μια πορτοκαλι cx..:ninja:

Stargazer

Member
Reaction score
2.210
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Γενικά όσο περνάει ο καιρός η συμπεριφορά των γύρω μας χειροτερεύει. Πιστεύω ότι φταίει η ανέχεια τα αδιέξοδα και η έλλειψη ευχαρίστησης

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Σχετικα με αυτα που αναφερετε Νικος και Μηνας ειναι οι ιδιοι χωροι εκκατερωθεν του δρομου ακριβως πριν την Λιβαδεια απο τους οποιους μεσα στα χρονια τα εχω δημοσιευσει ολα τα citroen ενω υπαρχουν και παμπολλα αλλα δεκαετιας '70. Ενδειτικα αναφερων τη gsa, gs, 2 visa, 2 axel, κοκκινη cx σειρα Ι και καφε βατραχο. Τα δυο τελευταια ειναι απο την απεναντι μερια του δρομου.. ενω τα υπολοιπα στο χωρο πριν το εγκατελλειμενο βενζιναδικο. Ειναι του ιδιου ολα και καπου εχω και το χαρτακι της ονομασιας της μαντρας οταν σταματησα πρωτη φορα πριν 11 χρονια. Τοτε η ds και η cx ειναι εντος του χωραφιου οχι πανω στην ασφαλτο.

Top Bottom