Πινακίδες ιστορικού οχήματος

nonos

Member
Reaction score
23.852
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Κρατατε τις κρατικές πινακίδες και εάν δεν έχετε βγάζετε κάρτα fiva - το πιστοποιείτε ως ιστορικό όχημα.

Καλώς ήλθατε. Είναι εξαιρετικό, να το χαίρεστε.. :love:

maxtsif

Member
Reaction score
4.610
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα και καλως ήρθες. Τέλειο το Μehari!!
Εχω και εγώ τι ίδιο δίλημμα για το 2CV, να κρατήσω τις κανονικές πινακίδες ή να βγάλω ιστορικές. Για το 2CV που έχει χαμηλά τέλη κυκλοφορίας δεν υπάρχει οικονομικό όφελος αν βάλω ιστορικές. Επίσης (αν δεν αλλάξει κάτι) τα ιστορικά θα έχουν κάθε χρόνο ΚΤΕΟ, αντί καθε 2, και κάθε 5 χρόνια νέα έκδοση άδειας, δηλαδή έξοδα και τρεχάματα.
Κανένας δε ξέρει στο μέλλον τι θα γίνει βέβαια, αλλα πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη για να μπουν περιορισμοί στα παλιά αυτοκίνητα, όπως μεγάλα τέλη κυκλοφορίας και απαγορευση στα κέντρα των πόλεων. Αν πάμε προς τα εκεί, οι Ιστορικές πινακίδες θα είναι μια λύση.
Για την ασφάλεια της ΦΙΛΠΑ δε γνωρίζω, ωστόσο με ένα τηλέφωνο η απορία σου θα λυθεί. Για το θέμα της ημερομηνίας, επειδή το έχω και εγώ αυτό το θέμα, ρώτησα σε μια σοβαρή Σχολή Οδηγών που ασχολείται με τέτοια και έμαθα οτι κάθε αυτοκίνητο στο Φάκελο που έχει στο Γραφείο Συγκοινωνιών, έχει την ημερομηνία κατασκευής, άσχετα αν δε την αναγράφαν στην άδεια κυκλοφορίας γιατί δε το απαιτούσε τότε ο νόμος. Αν κάνεις αίτηση, αλλάζει ή άδεια κυκλοφορίας και αναγράφεται και η ημερομηνία κατασκευής.

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
24.965
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Καλησπέρα. Απο τι στιγμή που τα τέλη είναι ούτος η άλλος χαμηλά για το Mehari, αξίζει να βγάλω ιστορικές πινακίδες; Υπάρχει ρίσκο στο μέλλον να αλλάξει ο νόμος και να ξανά περιορίσουν τη κυκλοφορία των ιστορικών; Κάνω ταξίδια στο εξωτερικό όπου τα Mehari εξαφανίζονται συχνά - η ασφάλεια ΦΙΛΠΑ είναι μικτή/κλοπής η τρίτου μονάχα;

Η άδεια κυκλοφορίας μου δεν γράφει ημερομηνία κατασκευής, μόνο πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε το 1969 πρώτη κυκλοφορία/εισαγωγή στην Ελλάδα, 1990. Εάν βάλω ιστορικές πινακίδες με κάρτα FIA, θα δείχνει η καινούργια άδεια σωστή ημερομηνία κατασκευής και θα πληρώσω τέλη για αμάξια άνω τον 45 ετών (δηλαδή μηδέν) η θα κρίνουν ότι "κατασκευάστηκε" πριν 34 χρόνια το 1990;

View attachment 34690
Καλώς όρισες. Απλά υπέροχο να το χαίρεσαι :lovee:

eshroom

Member
Reaction score
9
Πόντοι
222
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και για το καλωσόρισμα στο φόρουμ.

Θα βγάλω κάρτα FIVA λοιπόν, και κρατάω όπως είναι τις πινακίδες.

Είδατε το μετά. Εδώ είναι και το πριν - 20 χρόνια παρατημένο στο γκαράζ (ευτυχώς) του θείου μου.
34696

nonos

Member
Reaction score
23.852
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Με αφορμη το παρακατω, μεγαλη προσοχη σε οσους τους πεισουν οτι η ΕΛΠΑ μπορει να τους βγαλει ακομα ιστορικες πινακιδες. Το ακουσαμε και αυτο... Απευθυνθηκε, δηλωσε συνεργατης η αλλη ακρη της τηλεφωνικης γραμμης, και του ειπαν ναι βεβαιως κανονικα και ζητησαν απλως μερικα δικαιολογητικα...:fool:

Απίστευτο: Η ΕΛΠΑ εξέδωσε πλαστό έγγραφο σε Έλληνα ταξιδιώτη και του κατάσχεσαν τη μοτοσικλέτα - NewsAuto.gr (newsmoto.gr)

nonos

Member
Reaction score
23.852
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Μου κάνει εντύπωση, είναι πολύ πιθανό να είναι πρόβλημα του συστήματος - υπολογισμού και θα πρέπει να διορθωθεί.
Απλά προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος...
Δεν θυμάμαι απ' έξω και όλη την ΚΥΑ.
Αλλά δε νομίζω ότι ισχύει.
Επέτρεψε μου επίσης να είμαι διστακτικοτατος με την αξιοπιστία λεγομένων "εξεχόντων προσωπικοτήτων" του ΣΙΑΒΕ...

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
Οι φορολογίσιμοι ίπποι υπολογίζονται από την χωρητικότητα του κινητήρα ( κυβικά εκατοστά ) επί τον συντελεστή 0,007 ( James Bond ? )

Επειδή το συγκεκριμένο είναι 7200 cc , 440 cubic intches, υπολογίζεται στα 50 φορολογίσιμα, αλλά μου φαίνεται λιιιιιιιγο υπερβολικό αν είναι αντίκα - ιστορικό.

Κάποιο λάθος μάλλον, εκτός και εάν, το κράτος μας την έστησε. Ο καιρός θα δείξει.

Stargazer

Member
Reaction score
2.190
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Δεν ξέρεις ποιον να πιστέψεις :lol:

Σε 2cv ιστορικές με τίποτα , όφελος έχουν όσοι έχουν σχετικά μεγάλου και μεγάλου κυβισμού με χαρτιά κανονικά. Οι άλλοι δεν.
Μην ξεχνάτε τα έξοδα και το ΚΤΕΟ κάθε χρόνο.
Καλό θα ήταν να ανοίξουμε ένα θέμα σχετικά με πινακίδες στις κοντινές βαλκανικές χώρες , έτσι σκέφτομαι να κάνω για το πόνυ.

nonos

Member
Reaction score
23.852
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Δεν ξέρει ποιον να πιστέψει αυτός που δε ξέρει να ψάξει σωστά και να ρωτήσει την πηγή.
Φιλτράρετε αυτά που διαβάζετε.
Γενικό σχόλιο :)

maxtsif

Member
Reaction score
4.610
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Πάντως, το έγραψα ξανά, στην Ευρώπη πιέζουν για τα παλιά αυτοκίνητα. Οι Ιστορικές πινακίδες ισως να είναι μια λύση.

nonos

Member
Reaction score
23.852
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Αυτα τα αρθρα με τους ''πιασαρικους'' τιτλους να τα διαβαζετε προσεκτικα.. τι λεει το αρθρο? Οτι αν ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΤΕΟ το αυτοκινητο τοτε...το οτιδηποτε...

GiwrgosTer

Member
Reaction score
578
Πόντοι
367
Περιοχή
Χανιά, Κρήτη
Παρολα αυτα ακομα βλεπω σχολια σε γνωστες ομαδικες του facebook να λενε οτι δεν υπαρχει τεκμηριο στα ιστορικα, γνωριζει καποιος στα σιγουρα τι γινεται ;

nonos

Member
Reaction score
23.852
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Δεν ισχύει. Έχει αναλυθεί πολλάκις.

nonos

Member
Reaction score
23.852
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Φημολογείται παράταση κυκλοφορίας των οχημάτων με ΟΜΑΕ, ΦΙΛΠΑ (υποθέτω ΕΛΠΑ και ΕΟΟΕ ήταν ήδη εκτός) μέχρι τέλος 2026...
Πολύ ωραία πρέπει να νιώθουν όσοι έσπευσαν να τα διαγράψουν και να βάλουν κρατικές ΙΟ...

Stargazer

Member
Reaction score
2.190
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Πίστευα ότι αν απαγόρευαν την κυκλοφορία θα πίεζαν οι λέσχες για λύση αν και πιστεύω ότι όλοι εμείς πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για αυτο.
Γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα απλά όπως στις άλλες χώρες;
Ότι δεν είναι στην λίστα κλεμμένων της interpol ή της ΕΛ.ΑΣ. να βγάζει άδεια κυκλοφορίας;
Γιατί έπρεπε να έχουμε ειδικές πινακίδες χωριστό σύστημα όταν θα μπορούσε να λυθεί το θέμα με 10 γραμμές κώδικα στο υπάρχων σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας;
Πέρασε τα 30 έτη; Ναι
Έχει πιστοποίηση ιστορικού; Ναι
υπολογισμός, πλήρωσε, γεια σας...
Μην μου πείτε δικαιολογίες προ δέκα ετών οι χώρες των Βαλκανίων που οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούσαν με υπολογιστές τύπου AT με πράσινες και πορτοκάλι οθόνες καθοδικού σωλήνα το είχαν λύσει το πρόβλημα αυτό ή πιο σωστά δεν το είχαν δημιουργήσει αυτο το πρόβλημα.
Εμείς εδώ έχουμε τους μεγαλοεισαγωγείς να γράφουν νόμους οπότε τι ψάχνεις;

nonos

Member
Reaction score
23.852
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Μιλάμε για παράνοια απ' όταν απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους τελείως και έπειτα ...

Υπάρχει και το άλλο σενάριο που σκεφτόμουν...
Ισως σκέφτηκαν στη ΦΙΛΠΑ (και πίεσαν..)ότι με ούτε το 1/10 να έχει πάρει κρατικές ιστορικές από τα ήδη με ιστορικές λεσχών, και πόσους που έσπευσαν με αυτοκίνητα '90-'94 να γλιτώσουν τα τέλη, θα είχαν δυσκολία να φτιάξουν καλενταρι εκδηλώσεων λόγω συμμετοχών.. :lol: οι μισές εκ των οποίων θα ήταν "BMW 520 e34 και Mercedes 124". Από την άλλη δε ξέρω και πόσο βάση τελικα έχει αυτό, από τη στιγμή που το μέρος των ιστορικών που συστηματικά λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις είναι πολύ μικρό και αυτοί είναι και οι "υπεύθυνοι" ιδιοκτήτες που έσπευσαν να προμηθευτούν τις νέου τύπου πινακίδες. Δηλαδή οχήματα μάχημα, σε κυκλοφορία λόγω των εκδηλώσεων έτσι και αλλιώς, οπότε γιατί να μη τα κυκλοφορούν και περισσότερο..
Βέβαια το πως θα συνεχίσει να μειώνεται πλασματικά, ο προβληματικός μας ευρωπαϊκά μέσος όρος ηλικίας οχημάτων με την παράταση σε ισχύ... ? Εκτός αν έχουν μέτρο απόσυρσης τύπου '91 ή '09 στα σκαριά...

Γενικά σε μια μόνιμη μεταβατική κατάσταση...

Με τα τέλη να είμαστε υπόχρεοι έως 31/12 (εάν δε πάρει ΚΑΙ αυτό τελικά παράταση...) Και πέρασε και ΦΕΚ στις 05/12 που μας υποχρεώνει να ασφαλίσουμε για φυσικές καταστροφές όσα έχουμε σε προσωρινή ακινησία(!). Θα το δείτε άμεσα και να το έχετε υπόψιν! Μίλησα με τον ασφαλιστή μου (λόγω xantia) και μου είπε ότι περιμένουν διευκρινιστικες για το αν θα ισχύσει για οχήματα ορισμένης ηλικίας (πχ 15 έτη και νεότερα) και εμπορικής αξίας (πχ από 3000e και άνω). Οπότε πιθανά προσδοκούν σε απόσυρση έμμεση και χωρίς κίνητρο παρά να αποφεύγεις το ασφαλιστήριο για το ακίνητο...:whatever

Top Bottom