Καφενείον "Το δικύλινδρο" (Bar)

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.783
Πόντοι
827
Δεν ξέρω,, έχω χάσει τις ελπίδες μου ότι θα σοβαρευτεί αυτή η εταιρεία...

View attachment 37901View attachment 37902View attachment 37903View attachment 37904
Καλά μη τρελαίνεσαι... Πρωτότυπο, case study είναι... Φαντάζομαι ο αντίστοιχος Νικηφόρος το 1980 θα έβλεπε το Karin και θα έλεγε: "Δεν ξέρω, έχω χάσει τις ελπίδες μου ότι θα σοβαρευτεί αυτή η εταιρεία..." :lol:

nonos

Member
Reaction score
23.329
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Ο αντιστοιχος Nikiphoros το '80 εβλεπε το Karin αλλα μπορουσε να οδηγει-αγορασει 2cv, GSA, CX... οχι σκουπιδια με ινδικα σασσι ,τη χειροτερη ποιοτητα υλικων καμπινας που υπαρχει και σιχαμενη αισθητικη. :)

Nikephoros

Member
Reaction score
15.191
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Καλά μη τρελαίνεσαι... Πρωτότυπο, case study είναι... Φαντάζομαι ο αντίστοιχος Νικηφόρος το 1980 θα έβλεπε το Karin και θα έλεγε: "Δεν ξέρω, έχω χάσει τις ελπίδες μου ότι θα σοβαρευτεί αυτή η εταιρεία..." :lol:
Αγαπητέ Γιώργο, κατηγορηματικά όχι! Το Karin ήταν πραγματικό αυτοκίνητο με κανονική θέση οδήγησης και καθίσματα, έχοντας εκπληκτική ορατότητα και σχέδιο, δεν ήταν καθιστικό κήπου με καρέκλες και τραπέζια από το πανηγύρι του Σταυρού στα Σπάτα! Και το Karin είχε και φοβερή αεροδυναμική! Δε θυμάμαι πρωτότυπο της Citroen εκείνη την εποχή που να ήταν άστοχο... Πριν από λίγα χρόνια η Citroen έβγαλε το CXperience, εκπληκτικό πρωτότυπο που το σχέδιό του φαίνεται να το πήρε η Kia με το EV8 και το έβγαλε στην παραγωγή. Ενώ η Citroen, η πάλαι ποτέ εταιρεία του οράματος στην αυτοκίνηση, βγάζει κουβάδες με τραπεζάκια κήπου...

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.846
Πόντοι
747
................. Ενώ η Citroen, η πάλαι ποτέ εταιρεία του οράματος στην αυτοκίνηση, βγάζει κουβάδες με τραπεζάκια κήπου...
Είσαι και νεαρός ! Φαντάσου εμάς, τους μέσης ή και μεγαλύτερους σε ηλικία, που ζήσαμε με ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, δεκαετίες τέλη 60 - 70 - αρχές 80, να βλέπουμε σήμερα κινητά με ρόδες, ή SUV, ( υποτίθεται ) που εξυπηρετούν "οικογενειακές" ανάγκες.

Πάντως, ΙΜΟ, τα "σημερινά" δεν είναι αυτοκίνητα του "πραγματικού οδηγού" ( όρα Κ.Κ. - μην ξεχνάμε και τον δάσκαλο ), αλλά "κουτιά μεταφοράς". Αν δε, λάβουμε υπ' όψιν και τα "άνευ οδηγού" κινούμενα, καταλαβαίνει κανείς ότι εμεις που θέλαμε να μυρίζουμε την βενζίνη και το Castrol, δεν έχουμε πλέον κανένα ενδιαφέρον στα συνεχώς παρουσιαζόμενα οχήματα.

Βλέπω μερικά καινούργια, το βράδυ, με φώτα θέσης - κίνησης, με διάφορα σχήματα, μπορντουρες και σημαίες και λάβαρα, που εύκολα τα περνάς και για εορταστικούς στολισμους :dash:

Τουλάχιστον, μερικοί όπως εσύ, ο @nonos ο @dap, και μερικοί άλλοι φίλοι εδώ, δεν μπορώ να τους αναφέρω όλους ονομαστικά, έχουν κανει τις επιλογές τους, και βιώνουν τους ήχους και τις μυρωδιές, την αίσθηση χειρισμού και τα κοντέρ με όργανα, και όχι "τρόλλεϋ" που μπαίνουν στην μπρίζα, και να είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν οθόνες υπολογιστών ακόμα και εκτός εργασίας / αναψυχής.

Προσωπικά, ελπίζω μέχρι να αποχωρήσω απο τον μάταιο αυτό κόσμο, :cry: πριν ΥΠΟΧΡΕΩΘΩ να φορτίζω το όχημά μου σε ηλεκτρικη παροχή, να κινούμαι με το όχημα ακούγοντας έναν ήχο ίδιο με του ηλεκτρικού μου οικιακού ψυγείου, και να αισθάνομαι σαν να είμαι σε ανηχοϊκο θάλαμο.

Ζήτω οι ήχοι και οι μυρωδιές :dance:

Stargazer

Member
Reaction score
2.090
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
SOS χρειάζομαι τσιμουχες για τα καπάκια των βαλβίδων από Ελλάδα και γρήγορα διότι το 2cv είναι το καθημερινό μου, αλλαξα κινητήρα αλλά φοβάμαι να ανοίξω να ρυθμίσω βαλβίδες μην μου μείνουν οι τσιμουχες στο χέρι. Επίσης αν έχετε δοκιμάσει κάποιο υλικό που βρίσκουμε εύκολα ώστε να κόψω θα το εκτιμήσω.

Taskos

Member
Reaction score
3.675
Πόντοι
777
Υπάρχουν, στα μεγάλα on -line (.gr) καταστήματα.
π.χ.
AJUSA 11016900 Φλάντζα, κάλυμμα κυλινδροκεφαλής
PAYEN JN232 Φλάντζα, κάλυμμα κυλινδροκεφαλής

Προσοχή στα έτη κατασκευής/κυβικά.
Παλιά ήταν από φελλό.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.846
Πόντοι
747
Εγραψε ο @nonos ότι άλλαξε θερμοστάτη, με ένα κλικ πιο κάτω. Και επίσης στον ανεμιστήρα.

Εγραψα ότι μερικά οχήματα ( υγρόψυκτα με την έννοια ότι το ψυκτικό μέσο μεταφοράς θερμότητας από την μηχανή στον εναλλάκτη θερμότητας ( ψυγείο ) είναι υγρό - όχι αέρας όπως πχ στο 2 CV ) παραδίδονται με ελεγκτή κυκλοφορίας ψυκτικού ( θερμοστάτη ) για ψυχρότερα κλίματα.

Εκεί, όπου οι περιβαντολλογικές θερμοκρασίες ειναι χαμηλότερες, με το άνοιγμα ( σταδιακο ) του θερμοστάτη, προλαβαίνει η θερμοκρασία να ελεγθεί ευκολότερα, γιατί τα πχ 85 - 90 C του ανοίγματος του θερμοστάτη, με το περιβάλλον, στους πχ 15 C, με διαφορά δηλαδή 70 + C, η απαγωγή του επιπλέον μέρους άνω των 90 C γίνεται πιο γρήγορα.

Στις εδω συνθηκες, όταν ανοίγει ο θερμοστάτης στους 85 τόσο, με περιβάλλον έστω και 30, οι 55 βαθμοί σαν διαφορά, απαιτούν περισσότερο χρόνο για την απαγωγή της επιπλέον ποσότητας θερμότητας, που συγχρόνως εξακολουθεί να ανεβαίνει στην "πηγή", δηλαδή την μηχανή. Αρα, φτάνουμε να αντιμετωπίζουμε άνοδο των θερμοκρασιών, κοντά στα "σχεδιαστικά" όρια.

Αν επιπλέον λάβει κάποιος υπ' όψιν ότι πιθανόν να υφισταται και συστημα κλιματισμού, που το "ψυγείο" του ( ο συμπυκνωτής ) είναι σε σειρά, δηλάδή εμπρός από το "ψυγείο" της μηχανής, η κατάσταση δυσκολεύει πιο πολύ.

Τα συστήματα υγρόψυξης, σχεδιάζονται να λειτουργούν υπό πίεση, ώστε να μπορούν να ανεβάζουν θερμοκρασίες παραπάνω από την θερμοκρασία βρασμού του νερού, στους 100 C ( στο επίπεδο της θάλασσας ).

Εχοντας ένα σύστημα υπο πίεση, οι θερμοκρασιες μπορούν να ανέβουν και στους 105 - 110 C, με αντίστοιχη άυξηση της πίεσης στο κυκλωμα, 1,1-1,2 Bar, χωρίς να παρατηρηθεί βρασμός. Φυσικά, και το ψυκτικο μέσο, δεν ειναι πλέον σκέτο νερό, αλλά ένα μείγμα που περιέχει και άλλα χημικά, που βελτιώνουν την απόδοση ( φυσικές και χημικές ιδιότητες ) σε σύγκριση με το σκέτο νερό.

Και οι θερμοκρασίες πρέπει να κυμαίνονται σε συγκεκριμένο εύρος, προκειμένου να γίνεται καλύτερη λειτουργία των ψεκασμών / απόδοσης.

Αν επιπλέον μπροστα στο μέτωπο αέρα περιβάλλοντος έχουμε και ένα ψυγείο κλιματιστικού, που είναι στους 70 C, το ψυγείο της μηχανής, έχει πλέον να αποπέμψει θερμότητα από τους 90 στους 70 C. Γίνεται αντιληπτό ότι η διαφορά Δt είναι μόνον 20 βαθμοί, οπότε για να απαχθεί ισόποσο ποσό θερμότητας με το παράδειγμα του πιο ψυχρού περιβάλοντος , απαιτείται μεγαλυτερη ποσότητα διερχομένου αέρα, αλλά ο ανεμιστήρας είναι ο ίδιος, άρα και περισσότερος χρόνος. Οπότε, τον ξεκινάμε και αυτόν, λιιιιιιγο νωρίτερα.

Η αλλαγή λοιπόν σε έναν θερμοστάτη που ανοιγει πιο νωρίς, και ενός ανεμιστήρα που ξεκινά πιο γρήγορα, είναι σημαντική διάταξη ώστε να προλαβαίνει την άνοδο της θερμοκρασίας έγκαιρα, ώστε να μην ξεπερνά τα σχεδιαστικά όρια, που προκαλούν προβλήματα υπερθέρμανσης - καμμένες φλάντζες, πιτσικαρισμένα καπάκια κλπ.

Κάποιες κατασκευάστριες, παρείχαν και την δυνατότητα option, για τέτοιες διατάξεις συν μεγαλυτερες χωρητικότητες ψυκτικού / επιφάνειες ανταλλαγής θερμότητας ( ψυγεία ), για θερμότερα κλίματα, και τις ονόμαζαν tropical. Τοποθετουσαν και διπλούς ανεμιστήρες, για διπλασιασμό παροχής μάζας αέρα, προκειμένουν να αντισταθμίσουν την μικρότερη Δτ των θερμών κλιμάτων.

Οποιος αντιμετωπίζει προβλήματα υπερθέρμανσης το καλοκαίρι, η αλλαγή θερμοστάτη σε έναν που αρχίζει να ανοιγει νωρίτερα, είναι μία λύση.

Παλαιότερα, σε κάποια οχήματα, που έφερναν μεταχειρισμένα από Γερμανλια, οι "φτερωτές" , που κινούνταν τότε από τον ιμαντα, είχαν μονον δύο φτερά. Και το καλοκαίρι τα οχήματα έβραζαν. Οπότε, άλλαζαν την φτερωτή με μια άλλη των 4-6-8 φτερών. ή σε κάποια το καλοκαίρι αφαιρουσαν τον θερμοστάτη τελείως.

Καλό είναι ένα όχημα, να έχει και θερμόμετρο. Τα περισσότερα έχουν απλώς ένα λαμπάκι, που όταν ανάψει , είναι πλέον αργά. Οσοι έχετε δυνατότητα, προσθέστε ένα θερμόμετρο. Μπορεί να σας γλυτώσει από ............περιπέτειες.

KostasX

Member
Reaction score
5.183
Πόντοι
847
Περιοχή
Γρεβενα
SOS χρειάζομαι τσιμουχες για τα καπάκια των βαλβίδων από Ελλάδα και γρήγορα διότι το 2cv είναι το καθημερινό μου, αλλαξα κινητήρα αλλά φοβάμαι να ανοίξω να ρυθμίσω βαλβίδες μην μου μείνουν οι τσιμουχες στο χέρι. Επίσης αν έχετε δοκιμάσει κάποιο υλικό που βρίσκουμε εύκολα ώστε να κόψω θα το εκτιμήσω.
99% έχω εγώ . Στείλε μ μνμ αύριο το μεσημέρι ώστε αν τις έχω να στις στείλω

Nikephoros

Member
Reaction score
15.191
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Πριν από λίγο, μου εμφανίστηκε στο fb στην ομάδα των ιστορικών οχημάτων, μεταξύ πολλών άλλων, η ακόλουθη άποψη: "...Αυτός που πραγματικά αγαπά το Ιστορικό Αυτοκίνητο προσπαθεί να το διαφυλάξει ως παρακαταθήκη της ιστορίας της αυτοκίνησης. Για να διατηρήσει το Ιστορικο αυτοκίνητο οφείλει να διαθέτει στεγασμένο χώρο και να το κυκλοφορεί μόνο προς επίδειξη σε εκδηλώσεις (παρουσιάσεις ιστορικών αυτοκινήτων , ραλλυ αντίκα, κλπ) υπό ιδανικές συνθήκες καιρικών συνθηκών και κίνησης. Δεν το εκθέτει στην μηχανική φθορά της καθημερινότητας δεν το εκθέτει στον στατιστικό κίνδυνο ατυχήματος....". Δε σημαίνει ότι υιοθετώ την άποψη του οποιουδήποτε αναρωτώμενος μήπως κάνω εγώ κάπου λάθος, αλλά τίθεται το "φιλοσοφικό" ερώτημα: Τι σημαίνει τελικά να αγαπάς το ιστορικό σου αυτοκίνητο? Γιατί υπάρχει ένα τεράστιο ρεύμα στη Μεγ. Βρετανία να χρησιμοποιούν πολύ παλιά κλασσικά αυτοκίνητα, π.χ. MGB, Jensen, Bristol 411, κ.λ.π., σε καθημερινές μετακινήσεις? Το ότι θέλεις να αναζητάς ένα χαμόγελο ευχαρίστησης και όταν πηγαίνεις στη δουλειά σου, θεωρείται ότι δεν αγαπάς τ ιστορικό σου όχημα? Διότι την άποψη του συγκεκριμένου κυρίου γνωρίζω ότι την έχουν πολλοί... Με το πρόσχημα επίσης της προστασίας του περιβάλλοντος...

Παρεμπιπτόντως, να τονίσω ότι εάν δε χρησιμοποιείται σχετικά συχνά η CX, στη δική μου περίπτωση, το αυτοκίνητο νομίζω ότι "θα πεθάνει"...

Stargazer

Member
Reaction score
2.090
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
2cv καθημερινό από τον Φεβρουάριο του 2025 , έκανα κοντά 18000χλμ. Δεν γίνεται με όλα τα ιστορικά αλλά τουλάχιστον με όσα γίνεται να τα χαιρόμαστε και εμείς και οι άλλοι που τα βλεπουν.

Demetris

Member
Reaction score
1.111
Πόντοι
437
Αυτό που περιγράφει ο κύριος είναι δουλειά ενός μουσείου. Δόξα τω Θεώ μουσεία υπάρχουν αρκετά, τα προσωπικά "μουσεία" των 1-2 αυτοκινήτων δεν προσφέρουν κάτι, και για να πω την αλήθεια το να αποφεύγει κάποιος τη χρήση με τον τρόπο που περιγράφεται μάλλον προς κάποια διαταραχή φέρνει, παρά για υγιή σκέψη. Είναι αυτοκίνητα και φτιάχτηκαν για χρήση, έστω και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μετά από κάποια ηλικία, και όχι για στατικά μοντέλα.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.846
Πόντοι
747
Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις ΙΜΟ.

Αναπαλαιώνω ένα "ιστορικό" και το έχω για κάποιες βόλτες, για τις συναντήσεις, για το ιστορικό ράλυ, κλπ. Αλλά για καθημερινό, έχω ένα άλλο, μια μοτοσυκλέτα, κλπ. Αρα, το ιστορικό, είναι περιορισμένης χρήσης. Και το έχω σε θερμαινόμενο γκαράζ, δεν κυκλοφορώ αν βρέχει, αν έχει Αφρικανική σκόνη, αν είναι να είμαι σε κίνηση για μια ώρα στο ρελαντί. Το καμαρώνω μεν, με χειροκροτούνε δε, αλλά δεν το χαίρομαι. Πάει αυτό.

Αναπαλαιώνω ένα "ιστορικό" αλλά, το κάνω για να κυκλοφορώ με δαύτο, να το χαίρομαι, επειδή φέρνει αναμνήσεις, κάποια χαρά, και χαμόγελα στους πέριξ που αναγνωριζουν και εκτιμούν. Και εν γνώσει μου, εκτίθεται σε κάποιους στατιστικούς κινδύνους.

Στην πρώτη περίπτωση, "διατηρώ", στην δεύτερη "βιώνω".

Ο διαχωρισμός των δύο κατηγοριών ΙΜΟ, συνίσταται στον τύπο του ιστορικού, την ηλικία του, την ευκολία ανεύρεσης ανταλλακτικών, το κόστος / ευκολίας συντήρησης. Και σε κάποια χαρακτηριστικά, πχ ευκολία χρήσης και "επιβίωσης" στους σημερινούς δρόμους. Και φυσικά, στα χιλιόμετρα που διανύει κανείς ετησίως. Που παίζουν σημαντικό ρόλο.

Δεν μπορώ πχ να έχω ένα Ford T, σαν καθημερινό, επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές οδικές συνθήκες, να καταπίνει χιλιόμετρα, αλλά απαιτεί και ειδικευμένη συντήρηση. Αλλά, ένα πχ Mercedes σαν του @dap , ή η Citroen του @Nikephoros , το 2CV του @KostasX ( ολικη επαναφορά ) όχι μόνο στέκουν, αλλά μάλλον βάζουν τα γυαλιά ακομα και σε μερικά από τα σημερινά "κονσερβοκούτια". Αφήνω στην άκρη το γεγονός, ότι μερικά σαν τα προηγούμενα, κυκλοφορούν κανονικά σαν τα μοναδικά οχήματα κάποιων, χωρίς να έχουν καν την αγάπη και την συντήρηση, και μια και είναι και "παληά", και οι ιδιοκτήτες τους απλώς επιβιώνουν μαζί τους. Και ίσως δεν έχουν καν έστω και την τυπική συντήρηση. Και όσο πάει. Οι αριθμοί των οχημάτων που δεν εμφανίζονται στα ΚΤΕΟ κάτι δείχνει. Μάλλον την γνώση των ιδιοκτητών ότι αδυνατούν να ολοκληρώσουν ένα τεχνικό έλεγχο. Απλώς, αγοράστηκαν πριν κάποια πολλά χρόνια, και δεν αντικαταστάθηκαν, μια και οι απαιτήσεις κίνησης με την ηλικία μειώθηκαν, και δεν αξιολογήθηκε ότι άξιζε μια "επένδυση" σε ένα καινούργιο για τις νέες πλέον ανάγκες. Αλλά ταυτόχρονα, δεν συντηρούνται, αλλά υπάαρχουν και τα βλέπουμε γύρω μας.

Προσωπικά, και το 2CV και σε 2+ χρόνια, και ανάλογα με τις τότε συνθήκες, θα έχω "ιστορικά" αυτοκίνητα, που θα χρησιμοποιούνται περιστατικά, με επιλεκτική χρήση, οπότε θα εμπίπτω στην Α' κατηγορία, της "διατήρησης". Και μόλις αποδημήσω, θα τα φάει η πρέσσα ! :dash:

dap

Member
Reaction score
1.472
Πόντοι
407
Με το πρόσχημα επίσης της προστασίας του περιβάλλοντος...
Δηλαδή ο αριθμός-όγκος των ιστορικών αυτοκινήτων σε όλο τον πλανήτη είναι που καταστρέφει το περιβάλλον....Ρε τι άλλο θα ακούσουμε....

Taskos

Member
Reaction score
3.675
Πόντοι
777
Είχα πάντα τη απορία για τα αυτοκίνητα των '70s-΄80s, για ποιόν λόγο δεν χρησιμοποιούσαν λίγο φαρδύτερα ελαστικά, ενώ οι κατασκευαστές (όχι όλοι) πειραματίζονταν ταλαιπωρούμενοι με σχεδιασμό αναρτήσεων, κέντρο βάρους, γωνίες ολίσθησης κτλ !

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.846
Πόντοι
747
Είχα πάντα τη απορία για τα αυτοκίνητα των '70s-΄80s, για ποιόν λόγο δεν χρησιμοποιούσαν λίγο φαρδύτερα ελαστικά, ενώ οι κατασκευαστές (όχι όλοι) πειραματίζονταν ταλαιπωρούμενοι με σχεδιασμό αναρτήσεων, κέντρο βάρους, γωνίες ολίσθησης κτλ !
Για αρχή, ήταν θέμα ιπποδυνάμεων. Τότε, τα 50-60, άντε 70 αλόγατα ήντανε κορυφή στα περισσότερα "κοινά" αυτοκίνητα. Τα "άλλα", με τα κυβικά και τις ιπποδυνάμεις, ειχαν φαρδιά λάστιχα.

Μετά, μην ξεχνάμε και την κατασκευαστική πλευρά. Τα radial, ακόμα ήταν πρωτοπόρα, δεν είχαν ευρεία εφαρμογή.

Και πολλά, είχαν ακόμα άκαμπτους πίσω άξονες, κάποια είχαν και διαφορικό και σούστες κάρου. Και μιλάμε για Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, όχι της άλλης πλευράς του Ατλαντικού.

Μεγάλο θέμα, μεγάλη συζήτηση, εδώ έδωσα μερικά βασικά στοιχεία.

Stargazer

Member
Reaction score
2.090
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Για τους Λάτρεις της αναλογικής ηλεκτρονικής μουσικής και της Citroen

Το peak για μένα ήταν στο GSA του πατέρα μου να ακούμε σε ταξίδι στην Δύση του ηλίου Jean Michel Jarre. Θα ήθελα πολύ να τα επαναλάβω όλα αυτά αν και μάλλον άργησα

KostasX

Member
Reaction score
5.183
Πόντοι
847
Περιοχή
Γρεβενα
Το peak για μένα ήταν στο GSA του πατέρα μου να ακούμε σε ταξίδι στην Δύση του ηλίου Jean Michel Jarre. Θα ήθελα πολύ να τα επαναλάβω όλα αυτά αν και μάλλον άργησα
Αγαπάμε μουσική υπόκρουση Jean Michel Jarre και οδήγηση 2cv .. χρονομηχανή !!!

Top Bottom