Έμπλεξα !!!

nonos

Member
Reaction score
21.373
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Εγώ και ο ami8_gs_ds_bx σε στηρίζουμε και μόνος σου να μείνεις.

maxtsif

Member
Reaction score
4.150
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Μόνος μου θα μείνω...
Εύχομαι να μη χρειαστεί να τα αλλάξεις, και εγώ δε θα τα άλλαζα αν δεν έσπαζε. Ολη η Θεσσαλονίκη δεν έχει ένα τετράγωνο φανάρι, καινούριο η παλιό. Και αν βρω καινούριο πρέπει να πάρω 2 για να μην είναι ενα παλιο-ενα καινούριο. Αν ξαναχρειαστω, πάλι να ψάχνω και να μη βρίσκω? Βάζω 2 στρόγγυλα και τέλος τα προβλήματα. Αν ξαναχρειαστω υπάρχουν καινούρια και φτηνότερα.

nonos

Member
Reaction score
21.373
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Πάρε ένα τηλέφωνο στον Γιόχαν στη Δράμα... Αυτός κρατάει πολλά παλιά πράγματα. Πιστεύω θα έχει από κάτι που θυμάμαι...

maxtsif

Member
Reaction score
4.150
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Πάρε ένα τηλέφωνο στον Γιόχαν στη Δράμα... Αυτός κρατάει πολλά παλιά πράγματα. Πιστεύω θα έχει από κάτι που θυμάμαι...
Πήρα οταν έψαχνα για τετράγωνο. Δεν εχει.

Stargazer

Member
Reaction score
1.692
Πόντοι
457
Περιοχή
Καλαμαριά
Εγώ και ο ami8_gs_ds_bx σε στηρίζουμε και μόνος σου να μείνεις.
Τα λόγια σου μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω
Θα τα τυλίξω με φούσκες να τελειώνω

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
24.370
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Το χειμώνα θα έχεις λίγο θέμα με το κρύο. Θυμάμαι ένα χειμώνα με τον ξάδελφο μου στην Αυστρία ξεκινήσαμε από Βιέννη με -8 και μετά από 1 ώρα και 30 λεπτά είχε πάει απλά στους -2 :devil:

maxtsif

Member
Reaction score
4.150
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Το χειμώνα θα έχεις λίγο θέμα με το κρύο. Θυμάμαι ένα χειμώνα με τον ξάδελφο μου στην Αυστρία ξεκινήσαμε από Βιέννη με -8 και μετά από 1 ώρα και 30 λεπτά είχε πάει απλά στους -2 :devil:
Αν μιλας για το κρύο μέσα στη καμπίνα, προς το παρών δουλεύει απρόσμενα καλά το καλοριφέρ του! Οσους ήξερα με 2cv λέγαν για κρύο μέσα στη καμπίνα και το LN που είχα έφερνε ζέστη μόνο σε ανηφόρες! Αυτό μετά από λίγη διαδρομή ζεσταίνει, επίσης του έχω βάλει ένα μικρό βαντιλατεράκι μέσα στο σωλήνα του που φέρνει ζεστό αέρα στο τζάμι για να ξεθαμπώνει, αλλα μέχρι τώρα δε το βάζω, δε χρειάζεται.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.227
Πόντοι
747
Αν μιλας για το κρύο μέσα στη καμπίνα, προς το παρών δουλεύει απρόσμενα καλά το καλοριφέρ του! Οσους ήξερα με 2cv λέγαν για κρύο μέσα στη καμπίνα και το LN που είχα έφερνε ζέστη μόνο σε ανηφόρες! Αυτό μετά από λίγη διαδρομή ζεσταίνει, επίσης του έχω βάλει ένα μικρό βαντιλατεράκι μέσα στο σωλήνα του που φέρνει ζεστό αέρα στο τζάμι για να ξεθαμπώνει, αλλα μέχρι τώρα δε το βάζω, δε χρειάζεται.
Οι κινητήρες, παράγουν θερμότητα με την λειτουργία τους. Στην ουσία, η θερμότητα αυτή που εκπέμπουν ή "απομακρύνουμε" με την ψύξη, είναι ....απώλειες.

Οι αερόψυκτοι κινητήρες, ψύχονται με την βοήθεια αέρα, για την απομάκρυνση της περίσσειας θερμότητας. Αλλά. Οσο πιο ψηλό το φορτιο στον κινητήρα, ( αναλογική καύση καυσίμου ), τόσο πιο πολλή θερμοτητα διαθέσιμη. Οπότε, στις ανηφόρες, και με κάπως υψηλότερες στροφές, "βγάζει" ζέστη. Κρατούμενο 1.
Ταυτόχρονα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν και το Δt, δηλαδή διαφορά εξωτερικής θερμοκρασίας με την επιθυμητή στην καμπίνα. Κρατούμενο 2.
Με δεδομένη πχ την "ποσότητα" της διαθέσιμης θερμότητας σε μεγάλη διαφορά Δt, αυτόματα γίνεται αντιληπτό ότι αλλιώς θερμαίνει στους 3 C και αλλιως στους -8 C εξωτερική θερμοκρασία.
Και μετά, έχουμε και τις απώλειες. Η καμπίνα του 2CV, δεν έχει απολύτως καμμία μόνωση, άρα, οι επιφάνεις που εκτίθενται στην εκάστοτε εξωτερική θερμοκρασία εξασφαλίζουν..............απεριόριστες απώλειες. Κρατούμενο 3.
Τα λέω αυτά, γιατί το .......βαντιλατέρ, ΔΕΝ πρόκειται να φέρει περισσότερη θερμότητα, αλλά μάζα, και αν θεωρήσουμε ότι η θερμότητα απαγωγής κάτω από τις ίδιες συνθήκες ( φορτίο ) είναι δεδομένη, η αύξηση της μάζας, θα μειώσει το φορτίο θερμότητας ανα μονάδα διερχόμενης μάζας. Αρα, δεν θα είναι ( θερμικά ) αποδοτικό, εκτός και εάν συνδυάζεται με άλλη πηγή θερμότητας, πχ ηλεκτρική αντίσταση. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει θα είναι, μάζα ( ποσότητα ) αέρα, που ίσως δεν κατανείμει σωστά το ....κλαπέτο.

Ο λόγος που βάζουμε την "μάσκα", σε θερμοκρασίες κάτω από 10 C, είναι για να μειώσουμε την επιφάνεια ροής κατα την κίνηση , άρα ποσότητα / μάζα ( μάζα , m2 x m/h --> m3/h ), στην απ' ευθείας ανεμπόδιστη "είσοδο" στην φτερωτή ( αντλία αέρος ), που στέλνει τον αέρα στα πτερύγια ψύξης. Με την μάσκα, ή μία καλύπτρα, θεωρητικά, κάποιος αέρας ψύξης "αντλείται" και από τα πλαϊνά / περιφερειακά σημεία, που λόγω γειτνίασης με τον ήδη λειτουργουντα κινητήρα, είναι πιο πάνω θερμοκρασιακά από την ελεύθερη ατμόσφαιρα. ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν περιορίζουμε την μάζα αέρα που πάει στον κινητήρα για ψύξη. Περιορίζουμε την ΑΜΕΣΗ επαφή του με το σύνολο του αέρα ψύξης που προέρχεται από περιοχή με χαμηλή θερμοκρασία.

Αν θυμάστε, στο ταξίδι του Ιταλού στον Β. Πόλο, είχε μονώσει την καμπίνα του 2CV, προκειμένου να περιορίσει κατα το δυνατόν τις απώλειες. Και όταν δίνεις--> δίνεις---> δίνεις---> αλλά δεν χάνονται όσα δίνεις, όλο και κάτι ....μένει. Με περιορισμένες τις απώλειες, προφανώς κατάφερνε να φέρνει την καμπίνα σε κάποιο λογικό όριο.

Τα είπα όλα αυτά, για να τονίσω το γεγονός ότι ένα βαντιλατέρ, δεν θα βοηθήσει στην θέρμανση, παρα μόνον στην προσφορά περισσότερου ( αλλά λιγότερο ζεστού ) αέρα στο ακροφύσιο που ξεθαμπώνει το τζάμι.

Προσωπικά, στις αναβάσεις στα βουνά για σκί, είχα πάντα "βραστά" πόδια, αλλά στις καταβάσεις, δεν ζέσταινε με τίποτα, πράγμα που ο χρήστης αερόψυκτων κινητήρων πρέπει κάποια στιγμή να αποδεχτεί. Φυσικά, στο 2CV, συμβάλλει και το μέγεθος του κινητήρα, ενώ πχ στο VW Beetle, η οπίσθια τοποθέτηση και το μέγεθος, 1,2 + ήταν / είναι πλεονέκτημα. Αλλά, ειδικά στην Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα θερμοκρασιών όπως πχ στην Ολλανδία ή Γερμανία, που οι φίλοι συνεργάτες στην επαγγελματική μου ζωή, που ήξεραν την αγάπη μου και είχαν και 2CV, το έφερναν στις εξόδους μας, όπου από τις μικρο-διαρροές της κουκούλας, τούς χειμώνες, μέχρι να επιστρέψουμε από τις εξόδους, είχε εσωτερικά.........σταλακτίτες !

Αλλη λύση είναι τα θερμανόμενα καθίσματα, που απαιτεί μεγαλύτερο εναλλάκτη και αντίστοιχη μπαταρία.

Taskos

Member
Reaction score
3.360
Πόντοι
777
Η τοποθέτηση ενός θερμαινόμενου καλύμματος καθίσματος με κατανάλωση 2-3Α δεν χρειάζεται μεγαλύτερο εναλλάκτη και αντίστοιχη μπαταρία. Δοκιμασμένα η βέλτιστη λύση για το κρύο.
Το πρόβλημα θα είναι εάν τα εγκαταστήσεις σε κάθε θέση και πάλι είναι εφικτό υπό προϋποθέσεις.

Top Bottom