Το θέμα ΙΜΟ είναι ότι τέτοιοι μάστορες πλέον, δεν έχουν σχεδόν αντικείμενο εργασίας.
Τα νεώτερα οχηματα, έχουν πολλά ηλεκτρικά / ηλεκτρονικά, οι μάστορες δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις / σεμινάρια - διάβασμα - συν την ανανέωση στον εξοπλισμό του συνεργείου, οπότε όσοι υφίστανται, απλώς επιβιώνουν μέχρι να βγούν στην σύνταξη.
Απο την 1η Ιανουαρίου, σταμάτησε να δουλεύει μηχανικός που γνώρισα πριν 25 χρόνια, όταν απέκτησα όχημα συγκεκριμένης μάρκας. ΑΡΙΣΤΟΣ στις συγκεκριμένες μάρκες του γκρούπ, και έκανε παπάδες.
Ειχε τα πλήρη αρχεία ανα μοντέλο, που αποκτούσε επί πληρωμή από την αντιπροσωπεία, όλο τον ειδικό εξοπλισμό, και τεράστια πελατεία.
Τελευταία, αντιμετώπιζε τα ακόλουθα προβλήματα. Δεν μπορούσε να βρεί βοηθούς, οι νεαροί μηχανικοί θέλανε "ελαφριά" εργασία, σε μεγάλη φίρμα, και όχι την ευθύνη της "παραγωγής" σε "αυτοαπασχολούμενο" μοντέλο, με όλες τις ευθύνες του. Ετσι, έβγαζε την δουλειά μόνος του. Με τεράστια κούραση, που τον έκανε να απορρίπτει εργασίες. Δύο χρόνια δε, προσπαθούσε να πουλήσει την επιχείρηση, με όλα τα προικιά, πελατεία - εργαλεία - αρχεία τεχνικών στοιχείων, κλπ. και ΔΕΝ ενδιαφέρθηκε κανενας.
Οταν μου το ανακοίνωσε, και ρώτησα, μου είπε ότι ήθελε πολύ κεφάλαιο για να διατηρήσει την εξουσιοδότηση, δηλαδή να πληρώνει τα τεχνικά αρχεία, να αγοράσει νέο ειδικό εξοπλισμό, στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν και οι γρύλλοι ανύψωσης, επειδή οι υφιστάμενοι δεν πέρναγαν πιστοποίηση ( ! ).
Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών, το ακίνητο ( χώρο ), όλα τα εργαλεία και όλα τα στοιχεία, το πήρε μεγάλο όνομα στον χώρο, από άλλη μάρκα, και με ελάχιστο τίμημα.
Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι πλέον, κυκλοφορούν πάρα πολλά υβριδικά ή και απολύτως ηλεκτρικά, γίνεται αντιληπτό οτι παλαιοτεροι μαστορες, που εργαζόμενοι στα συμβατικα και με ένα διαγνωστικό κάτι κατάφερναν, η μείωση του συμβατικού στόλου περιορίζει και την απασχολησή τους.
Διάβαζα προχθές ότι θα ισχύσει και υποχρεωτική απόσυρση κάποιων ηλικιών. Αυτό, θα είναι ακόμα πιο αρνητικό στην συγκεκριμένη κατηγορία μαστόρων. ΚΑι για εμάς με τα παλαιότερα οχήματα.
Προσωπικά, επειδή έχω τρία "παλαιότερης" τεχνολογίας, 1998 -1999 -2006, και ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΩ να αποκτήσω ΠΟΤΕ ηλεκτρικό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αρχίζω να ζορίζομαι με την σκέψη ότι οι "μάστορες" εξαφανίζονται σιγα-σιγά. Και πολλά, τα κανω και μόνος μου. Πιο εξειδικευμενα όμως αντικείμενα, που θέλουν και ειδικό εξοπλισμό, είναι αδύνατα για τον μέσο ερασιτέχνη μηχανικό.
Ελπίζω, να παραμείνουν μερικοί, που θα μπορούμε να συντηρουμε τα οχήματά μας, πχ τα υδραυλικά μιας