Το όνειρο...

Stargazer

Member
Reaction score
2.073
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Κάτι που δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι.
Η αριστερή κεφαλή (η χάλια) βγήκε εύκολα και μου φάνηκε ότι έβαλα την ίδια δύναμη στα παξιμάδια.
Η δεξιά κεφαλή βγήκε με δυσκολία και τα παξιμάδια ήταν πολύ σφιχτά.
Να αναφέρω επίσης ότι ακουγόταν θόρυβος από την δεξιά πλευρά από όταν το αγόρασα το αυτοκίνητο που δε χειροτέρεψε.
Και εκκεντροφόρος

Από εδώ μικρός θόρυβος;
Όλοι οι λοβοί έχουν πιτι στην μέση αλλά όχι στα χαμηλά και ψηλά άκρα .

Τώρα για να ζυγίσουμε τις επιλογές μας , το μπλε πονυ ήρθε με δώρο ένα κιβώτιο,δύο κεφαλές και άλλο ένα πόνυ για ανταλλακτικά

Α. Να κουμπωσω τις καλές κεφαλές και να κάνω την πάπια;

Β. Να στείλω αριστερό κύλινδρο πιστόνι μηχανουργείο και μετά να κουμπωσω κεφαλές;

Γ. Να ανοίξω κινητήρα και να στείλω εκκεντροφόρο και κυλινδροπιστονι μηχανουργείο; (και να τελειώσει του χρόνου) ;

Δ. Να φέρω κινητήρα από χωριό και να τελειώνω;

Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη

Last edited:

Demetris

Member
Reaction score
1.098
Πόντοι
437
Από τη στιγμή που το χρησιμοποιείς τακτικά, το καλύτερο θα ήταν να μαζέψεις ότι επιμέρους κομμάτια ή κινητήρες έχεις και που φαίνονται να μην έχουν κάποιο πρόβλημα, να τα πας στο ρεκτιφιέ, να τα μετρήσουν για να διαλέξουν τα καλύτερα, και να σου φτιάξουν ένα σωστό μοτέρ.
Βέβαια καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί χρόνου και χρήματος, και η παραπάνω λύση να μην είναι εφικτή.
Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να κάνεις τις αντίστοιχες εκπτώσεις κατά βούληση.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.782
Πόντοι
747
@Stargazer

Προσπαθώ να καταλάβω τι ψάχνεις. :blink:

Το φυσιολογικό είναι να επιλέξεις τα καλύτερα τεμάχια από τους διαθέσιμους κινητήρες, και να ανασυνθέσεις έναν "νέο". Οπως ήδη ανέφερε / πρότεινε ο @Demetris . Αυτή η διαδικασία είναι ....συνηθισμένη, και ονομάζεται...........κανιβαλισμός. :D Από 2-3-4 ομοιειδή ΜΗ λειτουργούντα μηχανήματα, ανασυνθέτουμε ένα που λειτουργεί. :dance:

Θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσεις από το ¨μπλόκ" με τον καλύτερο στροφαλοφόρο ( ανοχές ) για να μην ανοίγεις μηχανή και μετά να προχωρήσεις στην επιλογή κυλίνδρων και πιστονιών ( σετάρισμα ). Αυτά είναι τα βασικά. Για τα κύλινδρα / πιστόνια, πρέπει να μετρήσεις τα "οβάλ" στους κυλίνδρους και στα πιστόνια και να τα ταιριάξεις. Δεν είναι απαραίτητο να είναι σετ κύλινδροι / πιστόνια όπως ήταν όταν τα έλυσες. Μπορούν να πάνε και αλλού. Μετράει η παρούσα κατάστασή τους. Φυσικά, εκτός από τον οπτικό έλεγχο, για τις μετρήσεις χρειάζονται ειδικά μικρόμετρα, δεν ξέρω αν έχεις. Ελέγχεις και τους πείρους. Και τα "κουμπώνεις", ώστε να είναι στην ίδια λειτουργική κατάσταση. Στην χειρότερη, ζητάς βοήθεια από κάποιον έμπειρο - ??? - ρεκτιφιέ ?

Επίσης, αν μπορείς, βάλε και καινουργια ελατήρια συμπίεσης / λαδιού στα πιστόνια. Θα σε βοηθήσουν στην συμπίεση και θα καλύψουν "ατέλειες" πιστονιών / κυλίνδρων.

Εννοείται ότι καθαρίζεις όλα τα εξαρτήματα καλά, από καρβουνίλες / επικαθίσεις, και αν ξέρεις, κάνεις και ένα τρίψιμο με πάστα στις βαλβίδες. Και εδώ ισχύει ότι επιλέγεις τις καλύτερες έδρες από τα διαθέσιμα. Μην πάρεις τις κεφαλές -βαλβίδες ως έχουν. Εκτός και εάν είναι καλές. Από το ραγισμένο, παίρνεις τις βαλβίδες και τα υπόλοιπα. Μετά, και συνθέτεις όλα τα σωστά, βάζεις κεφαλές και ...........βρούμ !

Θεωρώ ότι την συναρμολόγηση θα την κάνεις εσύ, για λόγους κόστους. Αλλά η επιλογή, πρέπει να γίνει ΣΩΣΤΑ, αλλιως, θα ξαναβρεθείς στην ίδια κατάσταση. Με ροπές.

Φύσηξε και το κύκλωμα λίπανσης του μπλόκ που θα χρησιμοποιήσεις τώρα που είναι λυμένα, να φύγουν κατάλοιπα / μουργες. Περιλαμβάνεται και το ψυγείο και η βάση του φίλτρου. Δεν προτείνω "ξέπλυμα" γιατί δεν ξέρω αν ξέρεις να ξεπλύνεις το .......ξέπλυμα. :rolleyes: Βασικά να καθαρίσουν τα κουζινέτα του στροφαλοφόρου, είναι σημαντικό ειδικά αν το μπλόκ είναι το ψειριασμένο. Ισως και εκεί να έχει .....πράμα. Θα το ξεπεράσεις με καλή λίπανση ( ξέπλυμα με λεπτό και μετά πιο χοντρό λάδι ), τουλάχιστον μέχρι να βγεί ο χειμωνας, ή να δεις αν όλα δουλεύουν σωστά.

Αν ο @KostasX ειναι διαθέσιμος, επικοινώνησε μαζί του. Θα σε καθοδηγήσει / εξηγήσει μερικά τεχνικά και πως να τα κανεις.

Τα ψειριάσματα του εκκεντροφόρου, δεν έχουν μεγάλη σημασία, αν κρατάνε τα ύψη των λοβών. Οι ψωριάσεις αυτές είναι από θερμοκρασίες και υγρασίες / ακινησίες. Αν όμως οι λοβοί έχουν τα κατάλληλα ύψη, δεν σε πειράζει προς το παρόν. Αν δεν είναι, δεν θα έχεις καλή τροφοδοσία / απαγωγή και θα έχει μειωμένη απόδοση.

Αν θέλεις κάτι άλλο, γράψε. :dizzy:

Καλά Χριστούγεννα, :clap:

KostasX

Member
Reaction score
5.183
Πόντοι
847
Περιοχή
Γρεβενα
Καλημέρα και καλά Χριστούγεννα με υγεια και ευλογία.

Θα σου πώ και εγώ την άποψη μου.

Στο σημείο που έφτασες αν θέλεις να κρατήσεις το αυτοκίνητο και να λειτουργεί αξιόπιστα καθημερίνα θα πρέπει να
κάνεις μια γενική επισκευή ωστε να μην ξαναασχοληθείς με το κεφάλαιο κινητήρας.

Η διαδικασία είναι μία και δεν έχει Shortcuts.
  1. Ανοιγμα κάρτερ, μετρήσεις Στροφάλου , διωστήρων και σημείων έδρασης αυτών. Καθαρισμός γραμμών λαδιού.
  2. Μέτρηση φθοράς και αντικατάσταση άν χρειαστεί της αντλίας λαδιού.
  3. Αντικατάσταση του κνωδακοφόρου που έχει Pitting γιατί έιναι ήδη στην φάση του Accelerated Wear και τα ρυνίσματα αυτού θα σου καταστρέψουν άλλα εξαρτήματα του κινητήρα.
  4. Μετρήσεις κυλίνδρων για φθορά και οβαλότητα. (Δεν παντρευουμαι στα τυφλά ΠΟΤΕ κυλινδρους και έμβολα ) Θα καίς λάδια και μία μέρα σε κάποιο μεγάλο φορτίο θα σπάσεις ελατήριο συμπιέσεως με όλα τα επακόλουθα. (Oi Boxer και οι Flat κινητήρες είναι επιρρεπεις στο Ovality λόγω κατασεκευής τους).
  5. Γενική επισκευή κεφαλών που να περιλαμβάνει αντικατάσταση οδηγών , επανακοπή γωνιών εδρών σε 3 σημεία και μέτρηση του Contact Width των βαλβίδων. Στεγανοποιηση κεφαλών στο σημείο που εδράζουν στους κυλινδρους. (Και εδώ θα βρεις ανομοιομορφίες λόγω λάθος συσφιξεων και Blow By).
  6. Σωστή ρυθμιση βαλβίδων, ανάφλεξης με μοίρες στροφάλου και όχι με τον απλό τρόπο που περγράφουν τα βιβλία.
Ολα τα υπόλοιπα για εμένα είναι προσεγγίσεις γκαραζιέριδων , προσωρινές που αποδεδειγμένα σε κάποιο χ χρονικό διάστημα ξαναοδηγούν σε πρόβλημα που ίσως να είναι και πολύ μεγαλύτερο.
Μπορεί να ακούγομαι σκληρός αλλά φέτος επισκευάσα αρκετους κινητήρες 2cv κλπ , οι κινητήρες είχανε ανοιχθεί στο παρελθόν και επισκευαστεί εντελώς λάθος.
Ναι μέν όλα δουλευουνε αλλά το θέμα είναι πως δουλευουνε.

Stargazer

Member
Reaction score
2.073
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Η ζημιά στο φτερό δεν με τρομάζει διότι ένα φτερό και βάψιμο θέλει που δεν είναι τίποτα.

Κώστα δεν ακούγεται σκληρό ίσα ίσα είναι τεράστια χαρά να ακούω ροκιές στην αυλή και να κάνω εγχείρηση στο μοτεράκι.

Συμφωνώ στην ολική ανακατασκευή και είναι κάτι που θέλω και ήθελα από πριν να κάνω μια και καλή μιας και με την προσοχή που δείχνω ένας καλός κινητήρας θα με βγάλει μέχρι τα γεράματα. Να σκεφτείτε αλλάζω λάδια και βαλβολινες ΑΥΣΤΗΡΑ κάθε 5000χλμ, δεν ξέρω αν φαίνεται στις φωτό αλλά ο κινητήρας μέσα ήταν πεντακάθαρος. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα δεν βλέπω τίποτα πάνω στους μαγνήτες που έχουν οι ταπες.

Αλλά... Είναι η χειρότερη φάση της ζωής μου για να κάνω ένα τέτοιο εγχείρημα και το ιδανικό θα ήταν να μεταφερθεί κάτι τέτοιο το καλοκαίρι (μόλις κλείσουν σχολεία ιδανικά) που πιστεύω ότι θα έχω βγάλει σε κυκλοφορία το C4.
Θα προτιμούσα στην παρούσα φάση να περάσω * σωστά και ευλαβικά πάντα * τις δύο κεφαλές που πήρα με το πόνυ μαζί με ότι άλλο μπορώ να φτιάξω χωρίς να διαχωρίσω τον κινητήρα και να κάνω άλλα 5000χλμ αν είναι εφικτό. Φυσικά αν δεν μου δημιουργησει άλλες βλάβες διότι η κατάσταση του εκκεντροφόρου με ανησυχεί.
Στην παρούσα φάση με αυτά που έχω εδώ και μπορώ να βρω τοπικά μπορώ να κάνω ανακατασκευή φυσικά με την συνδρομη μηχανουργού κινητήρων εκτός από την γραμμή που μεταφέρει το λάδι στις κεφαλές ΑΝ χρειαστεί που δεν έχω καινούργια.

Last edited:

Stargazer

Member
Reaction score
2.073
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Όλα αυτά εφόσον είναι βέβαιο πλέον ότι ο κινητήρας που έβαλα επάνω στο αυτοκίνητο έχει σοβαρή ζημιά.

Top Bottom