Τι κάναμε σήμερα με το 2cv/DS/CX ή κάποιο άλλο ιστορικό μας Citroen?

zach8

Member
Reaction score
402
Πόντοι
307
χαχα....καλό, ο μαύρος πολλαπλασιαστής μάλιστα είναι ο προηγούμενος, και αποδείχθηκε ελατωματικός.
Είχα από παλιά, από το ίδιο αυτοκίνητο, τον πορτοκαλί που βλέπουμε στο βίντεο, και τον καθάρισα και τον έβαλα πάνω,
και πάει καλύτερα, οπότε κατέληξα πως ο μαύρος ο παλιός είναι ψιλο-χαλασμένος.
Αλλά όντως είναι και μεγαλύτερος από τον νέο, και πράγματι, ψάχνοντας για μοντουλάκι ηλεκτρονικής,
βλέπω πως αυτά τα μοντουλάκια χρησιμοποιούνταν ευρέως την εποχή εκείνη, γι'αυτό και δουλεύει κι αυτός ο πολλαπλασιαστής
από γκόλφ 3 της δεκαετίας του '90 δηλ.
Υπάρχουν μάλιστα οι ίδιοι πολλαπλασιαστές με ενσωματωμένο μοντουλάκι, αλλά δε ξέρω αν θα δούλευε.
Ξέρω που να συνδέσω το κάθε καλώδιο, αλλά δε ξέρω εσωτερικά αν θα δουλεύει, γι'αυτό και δεν το δοκίμασα.

Επόμενο πείραμα : δυο πολλαπλασιαστές με ένα μοντουλάκι :lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Nikephoros

Member
Reaction score
15.405
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Εμείς πηγαίνουμε κάθε Χριστούγεννα, πάλι με C4 Picasso! Λόγω του Μύλου των Ξωτικών στα Τρίκαλα που αρέσει στην κόρη μου, πηγαίνουμε τα τελευταία χρόνια στο Περτούλι επειδή έχει αυτό το υπέροχο lift με τη μεγάλη διαδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο. Σταθερά Τρίκαλα, Περτούλι, Μετέωρα, κάθε Χριστούγεννα... (ιδέα για εκδρομή στο σχετικό thread του φόρουμ μας! Νομίζω το έχουμε βάλει ήδη).

nonos

Member
Reaction score
23.861
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Οντως ταιριαζει με Μετεωρα αυτη η εκδρομη! και απαραιτητα σταση στα καταπληκτικα γεφυρια στην Πυλη και στην Παλαιοκαρυα! Απ τα πιο ομορφα μου ταξιδια με την xantia:up:

zach8

Member
Reaction score
402
Πόντοι
307
Λοιπόν, εδώ είμαστε, για τον φίλο taskos αν θυμάμαι καλά, το θέμα με την μίζα που είχε το GS

εν αναμονή των ρουλεμάν.
Ένα άλλο θέμα που είχε εξ αρχής ήταν στο φιλτροκούτι.
Δε ξέρω αν το'χαν κι άλλα GS, αλλά υπάρχει για τουλάχιστο 20 χρόνια

κάποια στιγμή στο παρελθόν, κάποιος έσφιξε πολύ τον σφυκτήρα, και ζουπήχτηκε το πλαστικό, και έκανε κοιλιά
με αποτέλεσμα να υπάρχει άνοιγμα και να μη στεγανοποιεί το λαστιχένιο κολαράκι.
Είχα πρόχειρα μια χαλκοσωλήνα Φ15, οπότε μέτρησα κάπως κι έκοψα ένα κομμάτι, και το 'βαλα εκεί να κρατάει το πλαστικό
να μη πέφτει, ώστε να έρθει και να κλείσει σωστά το λάστιχο από πάνω.

και δεν είχα πρόχειρο τον σωληνοκόφτη, και με το σιδεροπρίονο μου βγήκε στραβή, κάνει δουλειά όμως.
Λίγο πιο μετά την πάτησα με την πένσα και την έκανα οβάλ, για να μην έχει πολύ μεγάλη αντίσταση στον αέρα.

Taskos

Member
Reaction score
3.682
Πόντοι
777
Και ΑΝ γλυστρίσει-ξεκουμπώσει που θα καταλήξει? :worry:

zach8

Member
Reaction score
402
Πόντοι
307
Μόνο να γλυστρίσει υπάρχει μια πιθανότητα στο τρισ-εκατομύριο, και αν φύγει όπως αναφέρεις θα καταλήξει
είτε προς τη μεριά του φίλτρου, που κάνει μια κοιλιά και απλά θα κάτσει εκεί χωρίς να ενοχλεί,
είτε προς το καρμπιλλατέρ, όπου θα κάτσει πάνω στην πεταλούδα του τσοκ που φαίνεται, χωρίς να ενοχλεί πάλι,
και σε καμία περίπτωση εντός του καρμπυλλατέρ ώστε να κάνει πρόβλημα.
Επιπλέον, έτσι μαγκωτά και με τόση δυσκολία που κατάφερα να το σφηνώσω εκεί, όχι απλά δε κουνιέται....
που να χτυπιέμαι δε βγαίνει με την απλή χρήση.
Και επιπλέον, έρχεται από πάνω και ο μεταλλικός σφυκτήρας και το σφίγκει στη θέση εκείνη, ώστε δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει.
Και τόσο μαγκωτά που μπήκε, ήδη έκανε σημάδι στο πλαστικό εσωτερικά, ώστε να έχει μια πατούρα-θέση που να το κρατάει σ'εκείνο το σημείο.
Μελετημένη πατέντα.... made in Greece... έτσι πρόχειρα έφτιαξα και το μπράτσο του υαλοκαθαριστήρα που έβγαινε από τη μπίλια....
το 2003.....προσωρινά....κι ακόμα περιμένω να βγει.... :lol::lol::lol::lol::lol:

minas

Member
Reaction score
3.038
Πόντοι
747
Πιθανολογω παντως,οτι στη φαση που εχεις φερει τωρα το φιλτροκουτι,εαν απλα το ζεστανεις πχ με καποιο θερμοπιστολο,και κατοπιν το ψυξεις αποτομα...ισως να επισκευαστει και μονιμα,και να επανελθει κοντα στο εργοστασιακο,χωρις πατεντες...hmmm

zach8

Member
Reaction score
402
Πόντοι
307
Κι εμένα πήγε το μυαλό'μ σ'αυτή τη λύση, αλλά σκέφτηκα πως εκεί με τόση ζέστη, ακόμα κι αν το ψύξω απότομα,
υπάρχει περίπτωση να ξαναλυγίσει, γι'αυτό και το βλέπω να μένει έτσι, όμορφο κι ωραίο.
:thumbs::thumbs::thumbs::thumbs::thumbs:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
Μόνο να γλυστρίσει υπάρχει μια πιθανότητα στο τρισ-εκατομύριο, και αν φύγει όπως αναφέρεις θα καταλήξει
είτε προς τη μεριά του φίλτρου, που κάνει μια κοιλιά και απλά θα κάτσει εκεί χωρίς να ενοχλεί,
είτε προς το καρμπιλλατέρ, όπου θα κάτσει πάνω στην πεταλούδα του τσοκ που φαίνεται, χωρίς να ενοχλεί πάλι,
και σε καμία περίπτωση εντός του καρμπυλλατέρ ώστε να κάνει πρόβλημα.
Επιπλέον, έτσι μαγκωτά και με τόση δυσκολία που κατάφερα να το σφηνώσω εκεί, όχι απλά δε κουνιέται....
που να χτυπιέμαι δε βγαίνει με την απλή χρήση.
Και επιπλέον, έρχεται από πάνω και ο μεταλλικός σφυκτήρας και το σφίγκει στη θέση εκείνη, ώστε δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει.
Και τόσο μαγκωτά που μπήκε, ήδη έκανε σημάδι στο πλαστικό εσωτερικά, ώστε να έχει μια πατούρα-θέση που να το κρατάει σ'εκείνο το σημείο.
Μελετημένη πατέντα.... made in Greece... έτσι πρόχειρα έφτιαξα και το μπράτσο του υαλοκαθαριστήρα που έβγαινε από τη μπίλια....
το 2003.....προσωρινά....κι ακόμα περιμένω να βγει.... :lol::lol::lol::lol::lol:
Μπορείς, να ανοίξεις 1 χιλιοστό τα χείλη, και από τις δύο πλευρές, και να βάλεις δυο μικρές λαμαρινόβιδες που θα το συγκρατήσουν στην ακριβή θέση. Και ένα "παρέμβυσμα" μεταξύ πεπιεσμένης σωλήνας και πλαστικού, για να μην χαράξει / κόψει η αιχμηρή άκρη το πλαστικό. Επειδή ο σφιγκτήρας το πιέζει, και θα στο κάψει κάποια στιγμή. Αποψη, την πετάς να δεν σε καλύπτει. :whistle:

zach8

Member
Reaction score
402
Πόντοι
307
Όντως δεν σκέφτηκα κάτι τέτοιο, ωστόσο το τρύπημα σημαίνει αφαίρεση υλικού, και πιο εύκολο κόψιμο στο μέλλον από τυχόν περίεργα φορτία.
Έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή, χρειάστηκε να πιεστεί προς τα κάτω για να εφαρμόσει στο καρμπυλατέρ, οπότε που και να είχε τρύπα και βίδα.
Τη φοβάμαι την τρύπα και βίδα σε τόσο λίγο υλικό, και μάλιστα σε λαστιχένιο.
Ο σφιγκτήρας δεν το πιέζει το λάστιχο στο χείλος του. Είναι από τους ποιοτικούς απ'ότι φαίνεται, αλλοιώς θα το είχε κόψει ήδη.
Επιπλέον, ότι και να βάλω, το φιλτροκούτι μάλλον δεν είναι σωστό, γιατί άλλα που έχω δει έχουν και νευρώσεις από πάνω, και στέκονται πιο σωστά.
Μια χαρά είναι πάντως κι έτσι, και δε χρειάστηκε τρύπημα, να το ξέρουμε για τυχόν άλλες περιπτώσεις.
Ούτε εμποδίζει τον αέρα η πεπλατυσμένη σωλήνα.

Εκτός κι αν δεν κατάλαβα καλά την ιδέα. Καν'τη μου σχέδιο ...:lol::lol:

zach8

Member
Reaction score
402
Πόντοι
307
UPDATE: φίλτρο καυσίμου νέου τύπου.

Λοιπόν, ότι δοκιμάζουμε και μαθαίνουμε καλό είναι. Να το γνωρίζει η κοινότητα.
Τζίφος η δουλειά με το φίλτρο καυσίμου νέου τύπου από Ξαρά, που μπήκε πριν μερικές μέρες.

Καθώς προορίζεται για σύγχρονα αυτοκίνητα ψεκασμού, ναι μεν να κάνει καλό φιλτράτισμα
αλλά προφανώς είναι κατασκευασμένο ώστε να μπαίνει ΜΕΤΑ την αντλία, και μάλιστα για αντλία που ανεβάζει λίγο πίεση,
ώστε το καύσιμο να σπρώχνεται μέσα στο φίλτρο.
Δεν είναι κατασκευασμένο ώστε να μπαίνει ΠΡΙΝ την αντλία, και να δουλεύει με υποπίεση, να τραβάει δηλ. η αντλία μέσα από το φίλτρο, πόσο μάλιστα μία αντλία όπως του GS η οποία δεν μπορεί μάλλον να κάνει και πολύ σοβαρή υποπίεση και να τραβήξει καύσιμο, με αποτέλεσμα στην πρωινή εκκίνηση να παρουσιάζονται φαινόμενα ατροφίας.
Δε ξέρω αν θα δούλευε τοποθετημένο ΜΕΤΑ την αντλία, στο χώρο της μηχανής, αλλά έτσι όπως είναι στημένο αυτή τη στιγμή τ'αμάξι, δε χωράει,
οπότε αλλάχθηκε η διάταξη και μπήκε το παλιό καλό και δοκιμασμένο χάρτινο φιλτράκι, παρέμειναν όμως τα σωληνάκια τεφλόν,
ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η χρήση λαστιχένιου σωλήνα.

:thumbs::thumbs::thumbs::thumbs::thumbs::thumbs::thumbs:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
...........παρέμειναν όμως τα σωληνάκια τεφλόν,
ώστε να μειωθεί όσο γίνεται η χρήση λαστιχένιου σωλήνα.

:thumbs::thumbs::thumbs::thumbs::thumbs::thumbs::thumbs:
...για πες ! Σωληνάκια τεφλόν για το κύκλωμα βενζίνης ? Ενδιαφέρον. Δώσε pls στοιχεία.

KostasX

Member
Reaction score
5.210
Πόντοι
847
Περιοχή
Γρεβενα
...για πες ! Σωληνάκια τεφλόν για το κύκλωμα βενζίνης ? Ενδιαφέρον. Δώσε pls στοιχεία.
Υπάρχει έτοιμο Κιτ φίλε Γιώργο απο τα καταστήματα του εξωτερικό....Απο το ρεζερβουάρ μέχρι την αντλία Βενζίνης...Απο την Αντλία Βενζίνης μέχρι το Καρμπυρατέρ βάζεις σωληνάκι βενζίνης κοινό με εξωτερική επένδυση για υψηλές θερμοκρασίες και ξενοιαζεις Once Forever

zach8

Member
Reaction score
402
Πόντοι
307
UPDATE 2: λάθος συμπέρασμα, δεν ήταν το φίλτρο, τσάμπα το κακολογήσαμε.

Κρίμα και ήταν και ωραία πατέντα. Σήμερα που πήγα για πρωινή εκκίνηση, εμφανίστηκε πάλι το ίδιο φαινόμενο:
Ενώ ξεκίνησε με το πρώτο, μετά από κάνα μισό λεπτό άρχισαν να πέφτουν οι στροφές, και δεν αυξάνοντας τραβώντας το τσοκ.
Ούτε πατώντας το γκάζι. Κι άμα τ'αφηνες έσβηνε.
Μόνο αν "μπάτσιζες" το γκάζι, για να ψεκάσει λίγο επιπλέον καύσιμο κρατούσε τις στροφές.
Αύριο θα κάνω πρωινή εκκίνηση με την ηλ. αντλία να δουλεύει, για να σιγουρέψω πως υπάρχει ροή καυσίμου στο καρμπυλατέρ
και να σιγουρέψω αν είναι θέμα καρμπυλατέρ και θέλει καθάρισμα, ή αν είναι θέμα αντλίας.
Αν πατήσω βαθιά το γκάζι ώστε να ανοίξει και το δεύτερο στάδιο, ανεβάζει στροφές, οπότε ίσως κάτι να συμβαίνει με το κύκλωμα ρελαντί, κάτι να πήγε και το εμποδίζει, ή κάτι άλλο.
Θα το ανοίξω κι εκείνο να το ερευνήσουμε, καθώς πριν μερικές μέρες που άνοιξα το καπάκι, η λεκάνη είχε μέσα ακαθαρσίες
και έπεσε καθάρισμα. Υπάρχει περίπτωση να πήγε κάτι ΚΑΙ στο σωληνάκι του ρελαντί, και να μας κάνει θέμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως άπαξ και αρχίσει το φαινόμενο, και πατήσω να ανεβάσω στροφές, κάπου στις 2000 αρχίζει και παρουσιάζει κάτι που μοιάζει με misfire, σαν να μην κάνει ανάφλεξη κάποιος κύλινδρος, αλλά είναι στο καύσιμο.
Αν καταφέρω να το κρατήσω ζωντανό και περάσουν κανα δυο λεπτά και ζεσταθεί τ'αμάξι, κάθε φαινόμενο εξαφανίζεται.
Σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ghost.....

Α ρε κι έφαγα σταναχώρια με την ωραία πατέντα μου με το καινούριο φίλτρο.... :cry::cry:
Δε πειράζει όμως, ξαναγίνεται.

Τα σωληνάκια τεφλόν τα βρήκα ΚΑΙ στο ίντερνετ, από αυτόν εδώ τον κινεζάκο

και εγχωρίως βεβαίως υπάρχουν, στην δική μου περίπτωση από εδώ:

υπάρχουν όμως και μυριάδες άλλοι έμποροι με βιομηχανικά, που μπορούμε να βρούμε,
ΚΑΙ σε μετρικές διαστάσεις, ΚΑΙ σε αγγλοσαξονικές.

Για το κιτ που αναφέρει ο φίλος δεν έχω ιδέα, αλλά δεν αμφισβητώ καθώς είναι απολύτως βέβαιο πως σίγουρα θα υπάρχει κάτι.
Απλά εγώ επειδή είχα άλλες εφαρμογές που νταλαβερίστηκα πιο πριν με το συγκεκριμένο μαγαζί και ήξερα πως έχει τέτοια υλικά, γι'αυτό όταν πήγα να κάνω το βήμα και να επέμβω στο κύκλωμα της βενζίνης, είπα να βάλω τα σωληνάκια από αυτά που ήξερα, φυσικά από αυτό το μαγαζί. Χωρίς να του κάνω και διαφήμιση ότι είναι καλύτερος από άλλα μαγαζιά, έτσι?
Απλά εκεί έτυχε να πέσω, και είχε αυτό που έψαχνα. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι και σε όποια γωνιά της Ελλάδας κι αν βρίσκεσαι θα βρεις.

Το ωραίο με το τεφλόν είναι πως παίρνει τις ανωμαλίες και στεγανοποιεί κατ'ευθείαν πάνω στο μέταλλο η πλαστικό.
Στην παραπάνω ανάρτηση θα δεις πως έχω συνδέσει το τεφλονένιο σωληνάκι κατ' ευθείαν πάνω στο μεταλλικό ακροφύσιο της αντλίας από τη μια, και στο πλαστικό ακροφύσιο του φιλτράκι απ'την άλλη. Και στεγανοποιεί. Φυσικά το σφίγγω για επιπλέον σιγουριά, όπως θα έκανα και με λαστιχένιο σωληνάκι, αλλά και πάλι.....αν ήταν π.χ. νάυλον σωληνάκι, δεν είμαι σίγουρος πως θα στεγανοποιούσε χωρίς λαστιχάκι.
Το τεφλόν στεγανοποιεί. Έχω βάλει ΚΑΙ στα LHM ΚΑΙ στα καύσμα, χωρίς θέμα.
Και φυσικά αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι 250° και ζέστη στο μηχανοστάσιο, ή και κρύο και βροχές και ότι θες.
Όπου μπορώ το περνώ κι ένα θερμοσυστελόμενο από πάνω για έξτρα προστασία, και ξεχνάς την υπόθεση.

Όσον αφορά τη διαδρομή, τουλάχιστο στο GS που την έχω μπροστά μου, το σωληνάκι βενζίνης κάτω από το πάτωμα, που είναι και μακρύ, είναι μεταλλικό. Φ6. Από το ρεζερβουάρ μέχρι το εν λόγο σωληνάκι, εργοστασιακά υπήρχε λαστιχένιο σωληνάκι,
και από το εν λόγο σωληνάκι προς την αντλία στη μηχανή, εργοστασιακά υπήρχε πάλι λαστιχένιο σωληνάκι, και από την αντλία μέχρι το καρμπυλατέρ, εργοστασιακά πάλι είχαν λαστιχένιο σωληνάκι.

Εγώ αυτή τη στιγμή έχω κάνει το εξής:
  • Από το ρεζερβουάρ, μέχρι το φιλτράκι και την ηλ. αντλία υπάρχει τεφλόν,

• από την ηλ. αντλία μέχρι το μεταλλικό σωληνάκι κάτω από το σασί υπάρχει λαστιχένιο σωληνάκι καυσίμου,

• από το μεταλλικό σωληνάκι μέχρι την μηχανική αντλία στον κινητήρα υπάρχει χαλκοσωλήνας Φ8 (εξ.),

με τη σύνδεση που φαίνεται στη φωτογραφία, ένα μικρό κομμάτι λαστιχένιο σωλήνα δηλ. στην αντλία, για να υπάρχει ελαστικότητα, και ένα κομμάτι τεφλόν με ρακόρ βιδωτά, για εύκολη αποσύνδεση

- από την αντλία στον κινητήρα μέχρι το καρμπυλατέρ υπάρχει ανοξείδωτο σωληνάκι Φ6 με εσωτερική διάμετρο Φ5,
και μόνο δυο κομμάτια λαστιχένιο σωληνάκι Φ6 για την σύνδεσή της στα δυο ακροφύσια: καρμπυλατέρ-αντλία

το φίλτρο που έχουν άλλα GS μεταξύ αντλίας και καρμπυλατέρ έχει φύγει, υπάρχει μόνο ένα φίλτρο πίσω στο ρεζερβουάρ.
Και .... όχι... το θέμα που παρουσιάστηκε τώρα δεν είναι από την έλειψη φίλτρου μεταξύ αντλίας και καρμπυλατέρ, γιατί πριν να τοποθετηθεί το καινούριο φίλτρο, όλα λειτουργούσαν ρολόι.....και χωρίς το δεύτερο φιλτράκι.

Κάτι πρέπει να παίχθηκε με το νέο φίλτρο. .... θα διερευνήσωμεν!

Ότι άλλη απορία υπάρχει και γνωρίζω, μετά χαράς. :thumbs::thumbs::thumbs:

Last edited:
Top Bottom