Προτάσεις για κλασσικό καθημερινό

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Η προσωπική μου εμπειρία και χρήση λέει ότι όσο μαζεύει km το οδόμετρο τόσο ανοίγει το μοτέρ των Citroen! Βέβαια τα αυτοκίνητα μου ποτέ δε τα δούλευα "κλειστά" σε ότι αφορά δρόμους και στροφόμετρο..
Η zx είναι στις 230.000km και τη νιώθω ότι είναι πιο πρόθυμη να στροφαρει και εξαιρετικά υγιής. Και αυτό θα φανεί όταν αλλαχθεί και το εργοστασιακό δισκοπλατω που είναι τις 230.000km σε ένα αυτοκίνητο παρόμοιων κιλών και με το ίδιο μοτέρ με μια bx 1.4 kat.
Εντύπωση επίσης μου έκανε πως άλλαξε συμπεριφορά το μοτέρ της xantia όταν την πήρα από τον παππού το 2013 και όσο τη δούλεψα.
Για εμένα σωστές αλλαγές λαδιών συχνά πυκνά ανοίγματα και διατηρούνται σε εγρήγορση...:lol:

Επίσης για το θέμα της φλατζας στους tu1, tu3..
Αυτά τα μοτέρ ευαισθησία στο παραφλου είχαν λόγω της ηλεκτρόλυσης. Ανά 2 χρόνια αλλαγή παραφλου έκανα και κάνω. Ποιος αλλάζει παραφλου ανά 2 χρόνια? Σίγουρα όχι αυτός που αλλάζει φλατζα έτσι. Το 70-80kkm το αμφισβητώ καθώς στις 250kkm θα πήγαινες για μπλοκ αν κρινόταν κάθε φορά ότι πρέπει να περάσει από πλάνη, δε παιρνει άλλο μετα... Αν άλλαζαν μπλοκ τόσο εύκολα αυτά τα μοτέρ θα ήταν γνωστό και θα είχαν κακή φήμη, το αντίθετο μάλιστα έχουν εξαιρετική φήμη. Επίσης όταν ένα μοτέρ φλατζαρει και ξαναφλατζαρει εξετάζουμε ποιος το έσφιξε το καπάκι ,αν έσφιξε με μοίρες ή κιλά και όχι κατά το δοκούν και αν άλλαξε μπουζονια... Όλα παίζουν λοιπον...Και βέβαια άλλαζαν μπλοκ όταν άφηνες το παραφλου 12-15 χρόνια μέσα.. Ομοίως και οι xantia. Αλλά τι να σου κάνει το αυτοκίνητο όταν δε το συντηρείς?
Τα top mount η άποψη μου είναι ότι πρέπει να αλλάζονται τουλάχιστον 1-2 φορές στη ζωή ενός υδροπνευματικου. Σίγουρα το βελτίωναν ανά μοντέλο αλλά εργοστασιακά top mounts σε υδροπνευματικο 30+ ετών θέλει έλεγχο συστηματικό για κοψίματα ,ράγισματα στριβωντας το τιμόνι τέρμα αριστερά και τέρμα δεξιά και κάνοντας οπτικό έλεγχο σε αυτές τις θέσεις. Όσο για τις βελτιωσεις Πχ στις xantia (απλές εκδόσεις) υπάρχουν και τα λεγόμενα ενισχυμένα που μπήκαν μετά από ένα σημείο.

Last edited:

Stargazer

Member
Reaction score
2.210
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Με καλύψες. Εγώ να αποχωρώ σιγά σιγά...:lol:
Δεν αποφάσισα ακόμη υπάρχουν ελπίδες :lol:

Στα σοβαρά τώρα , μηχανουργό καλό έχω και πνευματικά νάιλον σωληνάκια και διάφορα φυσάει ο τόπος αν κάνουν για αυτή την δουλειά που όπως μας έδειξε ο Ζάχος κάνουν.
Τα μηχανικά φαντάζομαι ειναι συμβατά με xsara και saxo άρα θα κάνω κάβα.
Μετα φαντάζομαι θα πρέπει να βρω αντλία υδραυλικού και ντεπόζιτο;
Οι σφαίρες είναι δυσεύρετες;
Τα τελευτ μοντέλα έχουν υποβοήθηση στο τιμόνι; (όχι ότι με καίει)

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Ας παρω ως δεδομενο οτι μιλαμε για 1.4 kat που ειναι η πιο κοινη και ευκολο να βρεθει και συντηρηθει.
Τα μηχανικα δεν ειναι και πολυ συμβατα με xsara-saxo.. Περισσοτερο με zx. 14αρες TU ειχαν δυο τυπους αναφλεξης.. Γενικα επισης και απο τραμπες μεταξυ monopoint απο zx-bx καποια παιζουν και καποια οχι. Monopoint και να χρειαστεις, 3 εχω... Οι σφαιρες δεν ειναι δυσευρετες, τουναντιον ακομα και ιμιτασιον σε βελγικες IFHS. Της cx ειναι πιο δυσευρετες και αυτες που δεν υπαρχουν ειναι οι διαιρουμενες των πρωτων Βατραχων. Ακομα και για xantia ACTIVA βρισκεις. Οι περισσοτερες bx δευτερης σειρας δεν ειxαν υδραυλικο τιμονι ή aircondition. Για εμενα μπελας το aircon σε αυτοκινητα αυτης της ηλικιας αλλα και σημαντινο στοιχειο εξοπλισμου. Αντλια υδραυλικου και τεποζιτα ( δε ξερω γιατι σε απασχολει το τεποζιτο, πλαστικο ειναι σε αυτες) βρισκονται πανευκολα.

Αυτη παρακατω θα παρεις που γυρνας μιζα και φευγεις ταξιδι. Την εχω οδηγησει , την ξερω, ειναι ΥΠΕΡΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΗ, εχει κανει μεγαλο σερβις σε δοσεις τη τελευταια 3ετια με ιμαντες, αντλια βενζινης, σφαιρες αναρτησης, φουσκες κρεμαγιερας, λαδια,παραφλου, LHM, δε καπνιζει,δε σφυριζει, δε κοπαναει, ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΗ μεσα με καλυμματα ολα τα χρονια εμπρος (ακομα και το πορτακι του ταμπλω ειναι αψογο και ανοιγοκλεινει) και δε χρειαζεται τιποτα εκτος ελαστικων αν δε τα αλλαξε. Τη ξερω απο την ημερα που την παρελαβε απο τον πρωτο ιδιοκτητη παραμονη πρωτοχρονιας '21. Δινεται λογω αγορας xantia II 1.6.
Η αγγελια ειναι προχειρη γιατι την εχει φτιαξει ο κυρ Αποστολης που ειναι μιας ηλικιας και οχι ο κολλητος,γιος.

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.874
Πόντοι
827
Ας παρω ως δεδομενο οτι μιλαμε για 1.4 kat που ειναι η πιο κοινη και ευκολο να βρεθει και συντηρηθει.
Τα μηχανικα δεν ειναι και πολυ συμβατα με xsara-saxo.. Περισσοτερο με zx. 14αρες TU ειχαν δυο τυπους αναφλεξης.. Γενικα επισης και απο τραμπες μεταξυ monopoint απο zx-bx καποια παιζουν και καποια οχι. Monopoint και να χρειαστεις, 3 εχω... Οι σφαιρες δεν ειναι δυσευρετες, τουναντιον ακομα και ιμιτασιον σε βελγικες IFHS. Της cx ειναι πιο δυσευρετες και αυτες που δεν υπαρχουν ειναι οι διαιρουμενες των πρωτων Βατραχων. Ακομα και για xantia ACTIVA βρισκεις. Οι περισσοτερες bx δευτερης σειρας δεν ειxαν υδραυλικο τιμονι ή aircondition. Για εμενα μπελας το aircon σε αυτοκινητα αυτης της ηλικιας αλλα και σημαντινο στοιχειο εξοπλισμου. Αντλια υδραυλικου και τεποζιτα ( δε ξερω γιατι σε απασχολει το τεποζιτο, πλαστικο ειναι σε αυτες) βρισκονται πανευκολα.

Αυτη παρακατω θα παρεις που γυρνας μιζα και φευγεις ταξιδι. Την εχω οδηγησει , την ξερω, ειναι ΥΠΕΡΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΗ, εχει κανει μεγαλο σερβις σε δοσεις τη τελευταια 3ετια με ιμαντες, αντλια βενζινης, σφαιρες αναρτησης, φουσκες κρεμαγιερας, λαδια,παραφλου, LHM, δε καπνιζει,δε σφυριζει, δε κοπαναει, ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΗ μεσα με καλυμματα ολα τα χρονια εμπρος (ακομα και το πορτακι του ταμπλω ειναι αψογο και ανοιγοκλεινει) και δε χρειαζεται τιποτα εκτος ελαστικων αν δε τα αλλαξε. Τη ξερω απο την ημερα που την παρελαβε απο τον πρωτο ιδιοκτητη παραμονη πρωτοχρονιας '21. Δινεται λογω αγορας xantia II 1.6.
Η αγγελια ειναι προχειρη γιατι την εχει φτιαξει ο κυρ Αποστολης που ειναι μιας ηλικιας και οχι ο κολλητος,γιος.
Η πρόταση του νονού είναι ο,τί ψάχνεις. Επειδή έχω εμπιστοσύνη απόλυτη (τυφλή θα έλεγα) σε αυτά που γράφει ο νονός, το αυτοκίνητο πρέπει να είναι "κουφέτο". Ενδεικτικό δε της κατάστασης στο εσωτερικό του είναι αν κλείνει το πάνω ντουλαπάκι. Μιλάω σοβαρά.

Nikephoros

Member
Reaction score
15.433
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα

Και κάπου εδώ έρχεται και ο Νικηφόρος που έχει μανία να θεωρεί ένα αυτοκίνητο λειψό χωρίς στροφόμετρο να τονίσει ότι "έχει και στροφόμετρο!":lol:

minas

Member
Reaction score
3.046
Πόντοι
747
Η πρόταση του νονού είναι ο,τί ψάχνεις. Επειδή έχω εμπιστοσύνη απόλυτη (τυφλή θα έλεγα) σε αυτά που γράφει ο νονός, το αυτοκίνητο πρέπει να είναι "κουφέτο". Ενδεικτικό δε της κατάστασης στο εσωτερικό του είναι αν κλείνει το πάνω ντουλαπάκι. Μιλάω σοβαρά.
Συμφωνω απολυτα,και να προσθεσω οτι ενα ακομα στοιχειο ενδεικτικο της καταστασης του,ειναι οτι εχει και τις λαστιχενιες γωνιες του προφυλακτηρα.Οι φωτογραφιες μιλανε απο μονες τους,και ας ειναι προχειρα τραβηγμενες.Φαινεται η δουλεια που εχει ριξει ο ανθρωπος,και τα λεφτα που ζηταει ειναι χαρισμα αναλογικα με τους κοπους του.
Ωστοσο,δεν μπορω να κρυψω οτι με χαλαει η ιδεα οποιασδηποτε μετατροπης σε αυτο το αψογο ταμπλω,προκειμενου να μπουν υπολογιστες,οθονες κλπ...ας ειναι ομως...

Οσον αφορα το θεματοθετη παντως,δεν ειμαι σιγουρος οτι εχω καταλαβει τι ακριβως ψαχνει.Η μπορει και να εχω καταλαβει,και να εχω και αυτοκινητο υποψιν,αλλα δεν θα το αναφερω εδω γιατι θα ριξω το επιπεδο της συζητησης.Ισως σε πμ...

minas

Member
Reaction score
3.046
Πόντοι
747
Kai μιας και το θεμα δεν ειναι προσωποπαγες υποθετω,και δεν αφορα μονο το θεματοθετη..
Ας θυμηθουμε και αυτο που ειχα ανακαλυψει ακινητοποιημενο σε πυλωτη.Δειχνει σε εξαιρετικη κατασταση.:love:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.965
Πόντοι
747
Τι φωτιές με αναψατε ,εχω να φάω παντόφλα
...να επιβάλεις επιτέλους τάξη στο σπίτι σου. Να έχεις ΕΣΥ την τελευταία κουβέντα. Οπως εγώ. Της λέω πάντα
-....ότι πείς εσύ αγάπη μου. :lol:

minas

Member
Reaction score
3.046
Πόντοι
747
Εδω να γραψω και καποιες προσωπικες παρατηρησεις που εχω κανει επι του θεματος:

-Θεωρω οτι σχεδον το συνολο των κλασσικων αυτοκινητων πολης,ειναι τουλαχιστον συμπαθητικα σχεδιαστικα-εχουν μια καποια προσωπικοτητα.Επισης,θα ελεγα οτι σχεδον το συνολο εχουν τουλαχιστον αποδεκτη-πολυ συχνα και καλη-οδικη συμπεριφορα.Ακομα και το peugeot 104 που εθεωρειτο συντηρητικο για την εποχη του,νομιζω οτι πληροι αυτες τις προδιαγραφες.Βγαζω εκτος της εξισωσης τα γιαπωνεζικα,γιατι εν πολλοις ηταν σχεδιασμενα με αλλες παραμετρους.
Οποτε νομιζω οτι σχεδον ολα τα κλασσικα αυτοκινητα πολης μπορουν να σταθουν ως καθημερινα,αν δεν εχουν τρομερο προβλημα ανταλλακτικων.
-Εαν καποιος αρεσκεται στο να μαστορευει,θεωρω οτι αρκετα εγγλεζικα ειναι ενδιαφερουσες περιπτωσεις.Θα τολμουσα να πω δε,οτι ειχαν και παρομοιες αναζητησεις με τη σιτροεν.Ειχαν δωσει απο νωρις σημασια σε θεματα αναρτησης(ακομα και τα αμορτισερ τυπου armstrong ηταν εξυπνες κατασκευες,οπου μπορουσες μονος σου να τα επισκευασεις και να ρυθμισεις τη σκληροτητα),καθως και σε θεματα οικονομιας καυσιμου(τα καρμπυρατερ τους ηταν μεγαλοφυεις συλληψεις,και τελικα οχι τοσο πολυπλοκα οσο παρουσιαζονταν).Και γενικα ειναι ευκολο να βρεθουν ανταλλακτικα,αλλα και πληροφοριες ωστε να κανεις τα παντα μονος σου.Αναλογιστειτε απλα,οτι θεωρητικα μπορεις να κυκλοφορεις με ενα...austin a50,ταιριαζοντας τα μισα ανταλλακτικα απο μεταγενεστερα μοντελα,και τα υπολοιπα μισα απο πρακτικα οτιδηποτε..

Top Bottom