Προτάσεις για κλασσικό καθημερινό

nonos

Member
Reaction score
23.891
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Να πάρω μια Alfa ;
Μην οδηγησεις παντως γιατι μετα δε θα ρωτας καν...
Απο πρωτο χερι αυτο αφου σε οποιον την εδωσα που πριν δεν...αλλαξε γνωμη...

Taskos

Member
Reaction score
3.707
Πόντοι
777
Εννοείς την μπύρα? Να μην την δίνεις ότι γνώμη και εάν έχει.
Γιατί συμφωνώ να μην οδηγήσει μετά την μπύρα, ότι και εάν ρωτάει. :lost:

ΟΤΑΝ ΠΙΝΩ ΔΕΝ ΟΔΗΓΩ. :thumbs:

nonos

Member
Reaction score
23.891
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Εγω σε Μυθο της αυτοκινησης αναφερομαι...
33991

Reaction score
18.233
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse

minas

Member
Reaction score
3.046
Πόντοι
747
Ρεαλιστικα μιλωντας,μοντελα οπως 2cv,mini,σκαραβαιος εχουν αποδειξει οτι μπορουν να σταθουν σε τετοιες απαιτησεις καθημερινης χρησης.Απο εκει και περα,οπως ειπωθηκε,παιζουν ρολο και πολλοι παραγοντες,οπως πχ το ποσο συχνα θα κινειται.Προσωπικα κυκλοφορω κυριως με τα μεσα,και το αυτοκινητο το εχω για ''αν χρειαστει'',ητοι σπανια θα κανω παραπανω απο 2000 χλμ το χρονο.Οποτε σε μια τετοια περιπτωση μπορεις να κανεις παραχωρησεις σε αρκετα θεματα,αν υποθεσουμε οτι σου αρεσει πολυ καποιο μοντελο.Επισης,με τετοια χρηση-αχρηστια βασικα-εχει πιο πολυ νοημα να παρεις ενα απλο,συμβατικης τεχνολογιας αυτοκινητο.Γνωριζω ατομα που κανουν τα ιδια χιλιομετρα με εμενα,αλλα με πιο συγχρονα μοντελα,και εχουν πολυ περισσοτερα προβληματα λογω ακινησιας,κυριως σε ηλεκτρικα και ηλεκτρονικα μερη.

Για το δε ΒΧ,επειδη το βλεπω να αναφερεται ως προταση,δεν ξερω και τι διαθεσιμοτητα σε ανταλλακτικα υπαρχει,ειδικα οσον αφορα τα μοντελα με το ''ξαπλωτο'' μοτερ.Oσο για τις alfa romeo,ειμαι φανατικα υπερ,ισως και περισσοτερο απο citroen:ninja:,απλα δεν νομιζω οτι οι τιμες τους ειναι ακριβως προσιτες.Ισως η 33 να κυμαινεται σε πιο ρεαλιστικα επιπεδα,αλλα και παλι δεν ξερω ποσες πιθανοτητες εχεις να βρεις μια πραγματικα καλη βαση σε λογικη τιμη.

Αν παμε σε πιο καινουρια μοντελα παντως,θα μπορουσαμε να προτεινουμε και το panda,που εν πολλοις ειναι στο πνευμα του 2cv.Αν και προσωπικα θα προτιμουσα το marbella,που ειναι πανω κατω το ιδιο αλλα σε πιο λογικες τιμες.

nonos

Member
Reaction score
23.891
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Περί bx για μοντέλα με τους τελευταίους κινητήρες που είναι ρεαλιστικοτερη λύση:
Μόνο το χταπόδι της ανάρτησης είναι ακριβό και δυσεύρετο αν και βρίσκεται. Τα top mounts τα στέλνεις πλέον εξωτερικό και φτιάχνουν στο πατρόν ή ανακατασκευαζουν τα υπάρχοντα.
Τα 33 δεν είναι ακριβά. Τα 75 είναι παράλογα ακριβά ακόμα και ως 1.6 trofeo.
Ο σκαραβαίος για εμένα δεν προκρίνεται λόγω ύπαρξης του 2cv και κάκιστης οδικής συμπεριφοράς.

Stargazer

Member
Reaction score
2.209
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Τον χρόνο κάνω περίπου 12000 χλμ αν και υπήρξαν χρονιές που έκανα 25000 ανάλογα με τον φόρτο εργασίας.
Θα σας πω μια φαντασίωση που έχω με το BX .
Είμαι νοσταλγός της δεκαετίας του '80 και το BX θυμίζει την χρυσή εποχή αρκετά. Η πρώτη σειρά βέβαια γιατί η δεύτερη εσωτερικά ειδικά θυμίζει Peugeot και 90s.
Ήθελα ενα πρώτης σειράς στο οποίο να τοποθετήσω επιπλέον όργανα όπως υπολογιστή κατανάλωσης (τον έχω κατασκευάσει ήδη) με οθόνες χαρακτήρων και 7 τομέων που είναι και σωστές με την εποχή.
Επίσης ήθελα να κάνω αλλαγές στο κύκλωμα του πίνακα οργάνων για να ανταποκρίνεται το στροφόμετρο στιγμιαία.
Επίσης όπως έχω κάνει και στο καθημερινό μου θα εγκαθιστούσα έναν υπολογιστή.
Όλα αυτά τοποθετημένα μετά από πολύ σκέψη ,σχεδιασμό και 3D εκτυπώσεις.

Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως, όποιος πρώην ιδιοκτήτης συνάντησα μου είπε ΜΑΚΡΙΑ με κεφαλαία. Μου το έχουν περιγράψει σαν το λιγότερο αξιόπιστο αυτοκίνητο που υπάρχει.

Φυσικά μόνος μου θα το συντηρώ

Last edited:

nonos

Member
Reaction score
23.891
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Με καλύψες. Εγώ να αποχωρώ σιγά σιγά...:lol:

Reaction score
18.233
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
Θα σας πω μια φαντασίωση που έχω με το BX .
Είμαι νοσταλγός της δεκαετίας του '80 και το BX θυμίζει την χρυσή εποχή αρκετά. Η πρώτη σειρά βέβαια γιατί η δεύτερη εσωτερικά ειδικά θυμίζει Peugeot και 90s.
Ήθελα ενα πρώτης σειράς στο οποίο να τοποθετήσω επιπλέον όργανα όπως υπολογιστή κατανάλωσης (τον έχω κατασκευάσει ήδη) με οθόνες χαρακτήρων και 7 τομέων που είναι και σωστές με την εποχή.
Επίσης ήθελα να κάνω αλλαγές στο κύκλωμα του πίνακα οργάνων για να ανταποκρίνεται το στροφόμετρο στιγμιαία.
Επίσης όπως έχω κάνει και στο καθημερινό μου θα εγκαθιστούσα έναν υπολογιστή.
Όλα αυτά τοποθετημένα μετά από πολύ σκέψη ,σχεδιασμό και 3D εκτυπώσεις.

Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως, όποιος πρώην ιδιοκτήτης συνάντησα μου είπε ΜΑΚΡΙΑ με κεφαλαία. Μου το έχουν περιγράψει σαν το λιγότερο αξιόπιστο αυτοκίνητο που υπάρχει.
είμαι πρώην ιδιοκτήτης ΒΧ14 του 1984 και ήταν εξαιρετικά αξιόπιστο και πολύ πολύ εύκολο στην συντήρηση . Έκανα περίπου 45 000χλμ μαζί του. Δεν είναι πολλά,αλλά δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα. Και γενικά το ΒΧεχει καλή φήμη σε αξιοπιστία . Κι είναι απλή κατασκευή .

βέβαια όταν μιλάμε για αγορά αυτοκινήτου 40 ετών το πιο σημαντικό είναι το ποσό κακά συντηρημένο έως τώρα ήταν . Περισσότερο κι από την αρχική φήμη του μοντέλου .

στροφόμετρο είχαν μόνο οι ακριβές εκδόσεις πάντως .

η δυσκολία είναι ότι α σειράς είναι δυσεύρετα πλεον.

Η φαντασίωση σου όμως γενικά δεν μου ταιριάζει καθόλου αισθητικά , αλλά γούστα είναι αυτά , τι να πω!!

Last edited:

Stargazer

Member
Reaction score
2.209
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Αν κάναμε μια λίστα με τι συνήθως χαλάει στα BX πιστεύω θα με βοηθούσε να κάνω και μια έρευνα. Με φοβίζει που δεν έχει υποστήριξη όπως το 2cv από την μια από την άλλη βλέπω ότι ταιριάζουν κινητήρες και κιβώτια από άλλα μοντέλα PSA.

Ξέρω ότι τα top mount πάσχουν αλλά ανακατασκευάζονται που είπε ο νονός
Το χταπόδι είναι απλά διανομέας ή είναι πιο πολύπλοκη διάταξη;

nonos

Member
Reaction score
23.891
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Είναι πολύπλοκη διάταξη:
33997

Τα παντα χαλάνε σε αυτοκίνητο που είναι 31 ετών στη καλύτερη των περιπτώσεων.

Stargazer

Member
Reaction score
2.209
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Αν δεν έχει βαλβίδες μέσα και απλά συνδέει τα κυκλώματα μεταξύ τους πρέπει να είναι εύκολο να γίνει ελληνική πατέντα

nonos

Member
Reaction score
23.891
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Μπορείς να το κάνεις και Φρανκενστάιν σα τη Gs του Ζαχαρία.

minas

Member
Reaction score
3.046
Πόντοι
747
Ημασταν ιδιοκτητες μιας ΒΧ επι 15 χρονια και 230000χλμ.Το αμαξι ηταν με το ξαπλωτο μοτερ,ηταν κανονικα ΑΤΟUT 1100 και ειχε γινει εξαρχης μετατροπη απο την αντιπροσωπεια σε 1400.Νομιζω οτι μπορω να γραψω τις εντυπωσεις μου.

Θετικα
-ΚΟΡΥΦΑΙΑ οδικη συμπεριφορα.Ο πατερας μου εχει να λεει πως ηταν το μονο αμαξι που μπορουσες να μπεις οπου ναναι με οσα ναναι οπως ναναι και να στριψει κανονικοτατα.Δεν συζηταμε για την αναρτηση,που ακομα εχουν να λενε για το ταξιδι που εκαναν με αυτο ανθρωποι που ειχαν μπει ως επιβατες.Τα δε φρενα ειχαν περισσοτερη αισθηση-η εστω νεκρη διαδρομη-απο τα παλιοτερα υδρο με το ,,μανιταρι''.
-Καλη ποιοτητα λαμαρινας.Ποτε δε θα δεις ΒΧ,εστω και κουφαρι,με σκουριες.Και το χρωμα δεν ειχε φθορες,παρα το οτι δεν δεχτηκε ποτε τρομερη φροντιδα.
-Δεν ειχαμε ποτε προβλημα με την υδρο.Μονο το χταποδι κοπηκε μια φορα,αλλα και παλι περισσοτερο το παρουσιαζαν οι μαστοροι ως τρομερη βλαβη,παρα ηταν.Επισης,στα 1500χλμ αλλαξαμε τρομπα φρενων(στην εγγυηση),γιατι εξαιτιας της το αμαξι παρεμενε σηκωμενο μπροστα οταν το σβηναμε(νομιζω).
-Τα βασικα μηχανικα μερη δεν ειχαν θεματα.Μπορει εμεις να του αλλαξαμε 3 μηχανες,αλλα θεωρω οτι ηταν πιο πολυ δικη μας βλακεια-και των μαστορων που το επιασαν.Καλλιστα πιστευω οτι μπορουσαμε να το εχουμε ως το τελος με την αρχικη.Νομιζω ουτε ψαλιδια,κρεμαγιερα κλπ ειχαμε αλλαξει.

Αρνητικα
-Τα σαλονια κατερρεαν.Ειδικα στο δικο μας,που ηταν γιουγκοσλαβικο,τα καθισματα στην 5ετια ηταν κουρελια με αφρολεξ...στη 10ετια,το ταμπλω εσπασε στα δυο και το τιμονι ειχε τρομερη φθορα.Αλλαξαμε ολο το σαλονι και βαλαμε απο 14re νομιζω,το οποιο ηταν σαφως ποιοτικοτερο,αλλα και παλι στα επομενα 5 χρονια που το κρατησαμε,ειχε αρχισει να φαινεται ταλαιπωρο.
-Το αμαξωμα ηταν παναλαφρη κατασκευη,ισως και πιο ελαφρια απο fiat 127.Ενδεικτικα,καποτε ειχα πετυχει παρατημενο ΒΧ,που τα κ#$%^παιδα ειχαν σπασει τους μεντεσεδες και ειχαν τσακισει τις πορτες προς τα πανω,σε στυλ lambo.Οποτε δεν ηταν για πολλα ζορια και πατα/ασε.Ειχαμε καταφερει να κοψουμε τη στηριξη της γεφυρας στο αμαξωμα,αλλα και τη γεφυρα αυτη καθεαυτη.Σε αυτο επαιξε ρολο η οδηγηση της μητερας μου-που δεν το πολυειχε-αλλα και η δικη μου-που τοτε ημουν μαθητης δημοτικου.
-Η μεταδοση επισης δεν ηταν για πολλα.Οπως προανεφερα,η μητερα μου συνηθιζε να το σκορτσαρει,κι ετσι καποια στιγμη επαθε ζημια η γραναζιερα που μετεδιδε απο τη μηχανη στο σασμαν(αν το λεω σωστα),και μειναμε ουσιαστικα στη μεση του δρομου χωρις μεταδοση.Το ιδιο συνεβη καποια στιγμη και με τα ημιαξονια/μπιλιοφορους.
-Τα ηλεκτρικα απο ενα σημειο κι επειτα αρχισαν να εχουν θεματα.Θυμαμαι χαρακτηριστικα να πεφτουμε σε λακκουβες και να αναβουν οι καθαριστηρες στη μεγαλη σκαλα.Αλλα προβληματα ηταν κλειδαρια τιμονιου,μηχανισμος κοντερ που εσπασε κλπ.

Δεν ξερω αν οι πλουσιες εκδοσεις ηταν διαφορετικες σε αξιοπιστια,οπως επισης δεν ξερω τι εκαναν και τα μοντελα με tu κινητηρες.Σχετικα με την ανταλλαγη κινητηρων δε,νομιζω οτι δεν μπορει να μπει αμεσα(χωρις μικρη μετατροπη δηλαδη)κινητηρας tu σε αμαξι που φορα ξαπλωτο μοτερ.

Κατα την προσωπικη μου αποψη παντως,πιστευω πως ενα ατομο που επιλεγει ενα κλασσικο ως καθημερινο,εχει σιγουρα διαφορετικη νοοτροπια και οδηγικη συμπεριφορα,απο τον μεσο οδηγο,που εχει την απαιτηση απο το αυτοκινητο του να τον υπηρετει και αυτος απλα να βαζει βενζινη.Οποτε νομιζω οτι μια ΒΧ στα χερια ενος τετοιου ανθρωπου θα εχει εξαρχης πολυ καλυτερη ζωη,και πιθανον να μην βγαλει καν τα θεματα που αντιμετωπισαμε εμεις.Ωστοσο νομιζω οτι σου ελυσα καποιες αποριες,σχετικα με αυτα που ακουσες απο παλιους ιδιοκτητες.

nonos

Member
Reaction score
23.891
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Καμιά σχέση τα bx πρώτης σειράς και ενδιάμεσης σειράς όπως το δικό σας με τα τελευταία σε ότι αφορά την ποιότητα της καμπίνας. Και να θέλει να βρει τέτοια δύσκολα θα βρει. Και να βρει θα είναι ακριβώς σε κατάσταση διατηρημένη.
Επίσης μόνο ως αστείο μπορώ να εκλαβω την οποία σύγκριση μεταξύ 127-BX. Και όντως ήταν ελαφριά και λιγότερο "δεμένη" στο μπροστινό της πχ σε σχέση με μια GSA. Πλαστικό καπώ πχ και θόλοι αλα PSA.
Πάμπολλες πάντως bx έφταναν 400-500kkm ανετα και αυτό κάτι λέει.
Γενικότερα ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να κρίνεται με τα στάνταρ της εποχή του και εν σύγκριση με άλλα της κατηγορίας του σα γενικό σχόλιο.
Επιμένω πάντως τι καθόμαστε και συζητάμε για αυτοκίνητα 31 ετών στην καλύτερη και με την προσέγγιση που έχει στο θέμα ο θεματοθετης.

maxtsif

Member
Reaction score
4.630
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Με κίνδυνο να ξεφύγει το θέμα και να το μετατρέψουμε σε "αξιοπιστία της ΒΧ" θα πω δυο λόγια για τη δικια μου εμπειρία.
Η δική μου ΒΧ δεύτερης σειρας, ειναι 35 χρονών και γράφει στο κοντερ 240.000 χλμ. Υποπτεύομαι οτι έχει παραπάνω, την αγόρασα 10 χρονών και έλεγε 75000χλμ, μπορει να ήταν γυρισμένο. Το αυτοκίνητο ΕΙΝΑΙ αξιόπιστο αρκει να το προσέχεις. Βέβαια μιλάω για την 1.6 με τον ΧU κινητήρα, αλλά έχω αρκετή εμπειρία και από τον 1,4 με τον ΤU, μοντέλο 1991.

-Ο κινητήρας δεν έχει αλλαχτεί και λειτουργεί μια χαρά. Η στάθμη λαδιού κατεβαίνει λίγο από αλλαγή σε αλλαγή. Η απόδοσή του ενδεχομένως να μην 100% σαν καινούριο αλλά αυτό είναι αναμενόμενο σε όλα τα γαλλικά μοτέρ, χάνουν λιγο σε απόδοση αλλά δεν χαλάνε. Τα ίδια ισχύουν για τον 1.4 αλλά αυτός θέλει φλάτζα κεφαλής κάθε 70/80.000χλμ.
-Κανένα πρόβλημα σασμάν, δίσκο δεν έχω αλλάξει, ο 1.4 άλλαξε στα 170.000 άν θυμάμαι καλά.
-Τοπ μάουντ δεν έπαθε τίποτα σε κανένα απο τα δύο. Ηταν προβλημα της πρώτης σειρας μάλλον.
-Χταπόδι άλλαξα, προληπτικά,περίπου στα 20 χρόνια και τώρα είναι ΟΚ. Το 1.4 θέλει, έιναι με διάφορες πατέντες. Διάφορα στοιχεία του υδραυλικού συστήματος έχουν αλλαχτεί αλλά όλα ήταν μικρά-φτηνά, κανένα μεγάλο εξάρτημα δεν χάλασε (πχ αντλίες, κρεμαγιέρες κτλ)
-Το σαλόνι μου είναι μια χαρά παρ'οτι δε βάζω ποτε καλύμματα. Μια χαρά και ο ουρανός, και οι ταπετσαρίες στις πόρτες. Το 1.4 δεν είναι κακό, αλλά ειναι σαφώς υποδεέστερο.
-Οι ΒΧ γενικά δε σκουριάζουν. Πολύ ελάχιστα σημεία μπορεί να εμφανίσουν σκουριά, αλλά πάντα είναι ποβλήματα τοπικά και έυκολα αντιμετωπίσημα. Δε νομίζω να υπάρχει μοντέλο της εποχής της καλύτερο σε αυτό το θεμα.
-Κανένα σημαντικό προβλημα στα ηλεκτρικά. Αλλάγη δυναμό έκανα πολύ νωρίς, αυτός που έβαλα είναι από Ξάντια και είναι αθάνατος.
-Κανένα σημαντικό πρόβλημα στο σύστημα ψύξης. Στα 30 χρόνια άλλαξα το ψυγείο, είχε μια πολύ μικρή διαρροή, πιο πολύ προλήπτικά.
-Κανένα σημαντικό πρόβλημα στα φρένα, αν και το ABS δε λειτουργεί, δε το έψαξα και πολυ όμως.

Νομίζω λοιπόν οτι η ΒΧ 2ης σειράς είναι νορμάλ από αξιοπιστία. Μιλάμε σε σύγκριση με μικρομεσαία μοντέλα του 1985-1990. Μπορώ να γράψω και για τα ελατώματα και μικροποβλήματα αλλα θα κουράσω χωρίς λόγο.

Last edited:
Top Bottom