Λάδια μηχανής…

7pas100

Member
Reaction score
17
Πόντοι
0
Μακριά κι αγαπημένοι απο συνθετικά - ημισυνθετικά.
Ο λόγος είναι πολύ απλός (καμία σχέση με τη φιλοσοφία του "ειδικού" φίλε Πιτσικράκη). Τα σύγχρονα λάδια έχουν διάφορα απορρυπαντικά πρόσθετα, που διαλύουν τη μάκα τα υπολείμματα κλπ. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό υπο την προϋπόθεση ότι το κύκλωμα λίπανσης και κυρίως το φίλτρο είναι σχεδιασμένα γι αυτό. Επειδή το μοτέρ του 2CV δε σςχεδιάστηκε με αυτή τη λογική, αλλά με την άλλη τως συχνής αλλαγής λαδιών ώστε να διατηρείται καθαρό, όταν βάλουμε απορρυπαντικό λάδι, τα υπολείμματα μεταφέρονται στο κύκλωμα λίπανσης, και φυσικά καταλήγουν εκεί που δεν τα θέλουμε (κουζινέτα) και κάνουν ωραίες ζημιές (στροφαλομπιέλα). Ακόμη χειρότερα για όσους είναι τυχεροί και έχουν μοτέρ πριν το 70 (άφιλτρο).
Την έχω πατήσει δις σε Honda C50 και το απέδωσα αποκλειστικά στα συνθετικά λάδια που του έβαζα ως τότε.

Η ρευστότητσ δεν παίζει σπουδαίο ρόλο, ωστόσο ορυκτέλαιο 10W-40 είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί εδώ, γι αυτό και λέμε 15W-50 ή 20W-50.

GeoKy

Member
Reaction score
75
Πόντοι
282
Οταν λες αγριο εκκεντροφορο ποιο εννοεις;

Reaction score
80
Πόντοι
0
Περιοχή
Κηφισιά (για την ώρα)
Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες έχουν περάσει και 25 χρόνια από τότε που τα άκουσα αυτά οπότε μην το πολυδένεις το όλο θέμα. Δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό. Γι αυτό έγραψα τη λέξη νομίζω πιο πάνω. Όταν είμαι σίγουρος για κάτι θα το καταλάβεις :lol:

gerovas

Member
Reaction score
473
Πόντοι
417
και εγω σε ενα seat leon 10w/40 βαζω αλλα δεν ξερω αν ειναι η οχι συνθετικο????:this::this::this:
Τα λάδια που βάζεις στο leon είναι ημισυνθετικά και γενικός πιστεύω τα περισσότερα 10/40 είναι έτσι οπότε προτίμησε 20/50 ορυκτέλαιο που βρίσκεις εύκολα.

Reaction score
477
Πόντοι
107
Περιοχή
κοζανη
SE MOTER 2CV το λαδι που πρεπει να αντικατασταται καθε 5000 χλμ δια ροπαλου ειναι μονο το απλο ορυκτελαιο 20/50. δεν εχει σημασια η μαρκα λαδιου αλλα να ειναι απλο ορυκτελαιο 20/50 αυστηρωσ, το εχω ψαξει το θεμα σχολαστικα και επιμενω σε αυτο...:baby::baby:

xantiamanolis

Member
Reaction score
4.038
Πόντοι
827
Περιοχή
Πρεβεζα
SE MOTER 2CV το λαδι που πρεπει να αντικατασταται καθε 5000 χλμ δια ροπαλου ειναι μονο το απλο ορυκτελαιο 20/50. δεν εχει σημασια η μαρκα λαδιου αλλα να ειναι απλο ορυκτελαιο 20/50 αυστηρωσ, το εχω ψαξει το θεμα σχολαστικα και επιμενω σε αυτο...:baby::baby:
kai sto biza τα ιδια εβαζα και κάθε χρονο ιουνιο μηνα γινονταν πλυσιμο κινητηρα και δεν ειχα θεμα με θερμοκρασίες....και ειδικα πλυσιμο στο ψυγειο λαδιου..εκει είναι ολη η ουσια της ψυξης....

Reaction score
477
Πόντοι
107
Περιοχή
κοζανη
kai sto biza τα ιδια εβαζα και κάθε χρονο ιουνιο μηνα γινονταν πλυσιμο κινητηρα και δεν ειχα θεμα με θερμοκρασίες....και ειδικα πλυσιμο στο ψυγειο λαδιου..εκει είναι ολη η ουσια της ψυξης....
συμφωνω απολυτα
:D

gerovas

Member
Reaction score
473
Πόντοι
417
διαστήματα service όπως τα εγραφε η μαμά citroen
(ξεκίνω με το μόνο πού είμαι σιγουρος)
λάδια-φίλτρο καθε 3000χλμ

citrobella

Citroën Guru
Reaction score
8.326
Πόντοι
947
Περιοχή
Zwettl Niederösterreich Austria
Website
www.citrobella.com
διαστήματα service όπως τα εγραφε η μαμά citroen
(ξεκίνω με το μόνο πού είμαι σιγουρος)
λάδια-φίλτρο καθε 3000χλμ
Me ta sinchrona ladia ke tin kaliteri piotita kavsimon to kanis ke 10.000 km...
Kalo sto perivalon kanis...

gerovas

Member
Reaction score
473
Πόντοι
417
Είπα να γράψουμε τι λέει το βιβλίο για λάδια, μπουζί, κτλ

Τώρα για τα λάδια έχεις δίκιο βάζω ELF20/50 professionalκαι τα αφήνω 6000-7000 χλμ

billaras

Technical expert
Reaction score
1.109
Πόντοι
577
Περιοχή
Καλλιθέα (Αττικής)-Ρίο (De Patras)
Ο κινητήρας του 2CV δεν αντέχει ΚΑΝ τα 10000 για αλλαγή λαδιού και ΕΙΔΙΚΑ απλού ορυκτέλαιου... Στα χιλιόμετρα αυτά το λάδι ήδη έχει αρχίσει να "καρβουνιάζει" και να γίνεται σαν νερό ήδη από τις 5000 χιλιόμετρα, και αυτό, λόγω του ότι οι κινητήρες είναι πολύ χαμηλής συμπίεσης (κάτω του 8,5 προς 1), και η βενζίνη σε αρκετές φάσεις λειτουργίας (ειδικά όταν είναι κρύος) ξεπλένει το φιλμ του λαδιού από τα χιτώνια. Ήδη πριν τα 5000 χιλιόμετρα, αν ανοίξεις την τάπα λαδιού συμπλήρωσης ή μυρίσεις τα λάδια που θα βγάλεις, μυρίζουν βενζίνη λες και μυρίζεις το ντεπόζητό σου.
Το να βάλεις λάδι το πολύ ημισυνθετικό σε κινητήρα που τότε που γράφτηκε το εγχειρίδιο χρήσης του δεν υπήρχε καν για να το γράψουν....δεν κάνει καθόλου κακό. Ούτως ή άλλως τα 10W40-15W40 είναι ημισυνθετικά, και κάνουν πολύ καλή δουλειά καθαρισμού και καίγονται και πιο δύσκολα, λόγω των πρόσθετών τους, και είναι πιο σίγουρα ότι θα λιπαίνουν τον κινητήρα σου μέχρι τις 5000 χιλιόμετρα ακόμα και με βενζίνη, σε αντίθεση με τα ορυκτέλαια, που στα ίδια χιλιόμετρα θα έχει "λυθεί" η σύστασή τους και θα τα πίνει σαν βενζίνη στο ποτήρι....

Επίσης, το θέμα με τα νούμερα στα λάδια, ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχουν τα νούμερα με τις θερμοκρασίες, δηλαδή το 10 με π.χ. 10oC κτλ κτλ...

Το μικρό νούμερο είναι το μετρήσιμο ιξώδες του λαδιού στο κρύο μοτέρ, και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (και επιφανειών κινητήρα φυσικά....) , το W είναι από το Winter=χειμώνας, και το μεγάλο νούμερο είναι για το μετρήσιμο ιξώδες του λαδιού στους 100oC (βασικά με τα νούμερα που χαρακτηρίζονται από την SAE, είναι στους 98,9 oC).

Επιπλέον, για παράδειγμα, το λάδι 15W30 είναι καλό "λειτουργικά" το πολύ σε εύρος εξωτερικής θερμοκρασίας -10 oC έως +30 oC.
Το λάδι 10W30 είναι καλό "λειτουργικά" το πολύ σε εύρος εξωτερικής θερμοκρασίας -20 oC έως +25 oC.
Τώρα για τα καρμπυρατεράκια μας και τους παλαιάς κοπής κινητήρες:
Το λάδι 20W50 είναι καλό "λειτουργικά" το πολύ σε εύρος εξωτερικής θερμοκρασίας 0 oC έως +50 oC.
Το λάδι 15W40 είναι καλό "λειτουργικά" το πολύ σε εύρος εξωτερικής θερμοκρασίας -10 oC έως +40 oC.

Εγώ σε φίλους που είχαν αντίστοιχα οχήματα με καρμπυρατέρ, πρότεινα τον χειμώνα και τους 6 μήνες τους πιο "κρύους" να έχουν λάδι τύπου 10-15W40 και το καλοκαίρι 15-20W50. Το κόστος είναι πολύ μικρό για το καλό που κάνει στον κινητήρα και στην ευκολία με την οποία θα παίρνει κρύος. Επίσης στους αερόψυκτους, φυσικά δεν ξεχνάμε το μασκάκι για θερμοκρασίες που πλήσιάζουν τους 5 oC και κάτω.

xantiamanolis

Member
Reaction score
4.038
Πόντοι
827
Περιοχή
Πρεβεζα
και πλυσιμο το ψυγειο λαδιου για να ψυχετε το λαδι...

gerovas

Member
Reaction score
473
Πόντοι
417
αυτά τα πρόσθετα στα συνθετικά λάδια είναι που κάνουν τη ζημιά στο μοτερ του 2cv για αυτό βάζουμε ΜΟΝΟ ορυκτέλαιο και ας τα αλάζουμε κάθε 3000 χλμ.

billaras

Technical expert
Reaction score
1.109
Πόντοι
577
Περιοχή
Καλλιθέα (Αττικής)-Ρίο (De Patras)
Τα 100% συνθετικά το πιο πιθανό είναι να του κάνουν κακό. Τα ημισυνθετικά όχι, αφού είναι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό ορυκτέλαιο (αναλόγως του ιξώδους και του τύπου του λαδιού, ίσως μέχρι και 80% ορυκτέλαιο) με πρόσθετα, τα οποία δεν είναι και τόσο "απαιτητικά" για την τεχνολογία του κινητήρα. Ειδικά π.χ. τα Quartz 10W40-15W40 της Total, μπαίνουν και σε καρμπυρατεράτους κινητήρες και σε injection και σε καταλυτικά μέχρι και τους τελευταίας κοπής. Και είναι τα μόνα που μπορείς να κρατήσεις παραπάνω χιλιόμετρα (σε λογικά πλαίσια....) από ότι αναφέρει το εργοστάσιο και να μην πάθει κάτι, και φυσικά να "δουλεύει", να καθαρίζει, να λιπαίνει και να ψύχει για αυτά τα χιλιόμετρα.
15W40 Quartz 7000 παίρνει το ΒΧ μου που είναι monoblock το κιβώτιο με τον κινητήρα, και είναι καρμπυρατέρ (οριζόντιο μοτέρ, κωδικός 150C με 5 ταχύτητες :D).

2cv01

Member
Reaction score
3.468
Πόντοι
777
Περιοχή
ioannina, Greece
θελω να αλλαξω τα λαδια του 2cv αλλα δεν ξερω που ειναι η ταπα αν μπωρει καποιος να βοηθησει

Top Bottom