Η τελευταία υδροπνευματική Citroen..

..παρήχθη στο La Janais στην Brittany στις 31/05/2017

Μετά από 62 συναπτά έτη ένδοξης ιστορίας η θρυλική ανάρτηση ανήκει στο παρελθόν και επίσημα.. Την πρωτοείδαμε (σε μαζική παραγωγή) το 1955 με την υπέροχη Citroen DS και την αποχαιρετούμε σε μια C5 Tourer.

Πόσο τυχεροί όσοι είχαν κάποιο από αυτά τα υπέροχα αυτοκίνητα τις δεκαετίες που πέρασαν και πόσο τυχεροί αυτοί που συνεχίζουν να έχουν μια ή περισσότερες..

a1-cover.jpg

Last edited:

Comments

hydropneumatique=υδροπνευματικό.
Ο όρος υδροελαστικό παραμέμπει στα συντήματα της British Leyland. Eξαλλου τα συστατικά είναι άζωτο(pneu=αέρας) και lhm που είναι υγρό (hydro).

Γίνομαι σχολαστικός και σπασίκλας, το ξέρω...
Όντως δίκιο έχεις ότι ο όρος υδροελαστικό αναφέρεται στο σύστημα της British Leyland και ότι ο σωστός όρος είναι υδροπνευματικό, αλλά αν αναλύσουμε και το βρεταννικό όρο θα δούμε ότι είναι: hydro (LHM)+elastique (η μεμβράνη που έχουν μέσα οι σφαίρες). Και οι δύο όροι είναι σωστοί, αν αναφερόμαστε στο σύστημα της Citroen. Βέβαια πιο σωστός είναι ο όρος υδροπνευματικό.

Πώς φαίνεται ότι η Citroen είναι τελείως μαργιονέτα της Peugeot...Κατήργησε (η Peugeot) το υδροελαστικό σύστημα (της Citroen) διότι είδε ότι δεν μπορούσε η Πεζώ να φτάσει τη Σιτροέν στην τεχνολογία που ανέπτυξε μιάς και το μόνο που ανέπτυξε η Peugeot όλα τα χρόνια της λειτουργίας της, ήταν η ανάρτηση με φύλλα σούστας (πατέντα 1911, πρόσφατη ημερομηνία...). Εμείς όμως μένουμε πιστοί στην παλιά, καλη Citroen που κατασκεύασε το Traction Avant to 1934,το 2CV το 1948, τη DS το 1955, τη CX το 1974 και την (ίσως) τελευταία πραγματική Citroen, τη ΒΧ.....
:classic:for ever:love::dscabrio::citrolove::ds:
Όσο για την Peugeot...:oops::whistle::chair::rocket::whip::kill:warning:die:
Η xantia δεν είναι πραγματική Citroen; Η c5 ή η c6 δεν είναι πραγματικές citroen; Και υπάρχουν και άλλες σύγχρονες Citroen που είναι εντός της φιλοσοφίας της φίρμας.

Η xantia δεν είναι πραγματική Citroen; Η c5 ή η c6 δεν είναι πραγματικές citroen; Και υπάρχουν και άλλες σι
Είναι, όντως τις ξέχασα... Απλά έγραψα όσες σχεδιάστηκαν πριν την εξαγορά από την Peugeot. Η ΒΧ δεν ξέρω αν σχεδιάστηκε πριν από την εξαγορά, αλλά πιστεύω αξίζει τον τίτλο της πραγματικής Citroen, όπως και η C6 και η C5 και η Xantia. Ίσως και η XM...

Είναι, όντως τις ξέχασα... Απλά έγραψα όσες σχεδιάστηκαν πριν την εξαγορά από την Peugeot. Η ΒΧ δεν ξέρω αν σχεδιάστηκε πριν από την εξαγορά, αλλά πιστεύω αξίζει τον τίτλο της πραγματικής Citroen, όπως και η C6 και η C5 και η Xantia. Ίσως και η XM...
Δεν θέτω το θέμα ποιές σχεδιάστηκαν προ Peugeot ή μετά Peugeot... Αυτό που θέλω κάπως να σου επισημάνω είναι το θέμα πώς βλεπουμε την Peugeot σε σχέση με τη Citroen. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξανασυζητησουμε το θέμα

η ΒΧ σχεδιαστηκε μετα την εξαγορα. Σαφως. Γι αυτο οι ανρτησεις της ειναι μεγαλος συμβιβασμος στην σχεδιαση. Ειναι γεωμετρια Πεζό +υδροπνευματική.

Με αυστηρά κριτήρια, το τελευταίο μοντέλο που σχεδιάστηκε από την Σιτροέν, της Μισελέν εποχής (γιατί η Σιτροέν όταν ήταν Σιτροέν και δεν ήταν στην ιδιοκτησία της Μισελέν ήταν πολύ συντηρητική-πτο Τραξιόν Αβάν εποχή) είναι το Αξέλ.

Τώρα ΧΜ καταπληκτική Σιτροέν. Δεν χωρά κουβέντα.

Κάθε υδροπνευματική Citroen ξεχωριστή με τον τρόπο της, σοφιστικέ ή λιγότερο σοφιστικέ, πριν ή μετά την εξαγορά... Όλες απίστευτα αποτελεσματικές, ασφαλείς, μοναδικές στην οδική τους συμπεριφορά, απλά υπέροχες!

Να υπενθυμίσω ένα πρόσφατο ποστ σχετικά με την Xantia Activa V6, που παραμένει το ταχύτερο αυτοκίνητο στη δοκιμασία ταράνδου στον κόσμο, μπροστά από υπερσύγχρονα υπεραυτοκίνητα 700 ίππων... Αυτοκίνητο εποχής και σε πολλά σημεία σχεδίασης "Πεζώ", με στοιχεία Citroen να αραιώνονται σιγά - σιγά... Αλλά συνάμα τόσο αποτελεσματική και πολύπλοκη όσο μία Citroen του παρελθόντος!

Last edited:
Φιλοι μου δεν εχει νοημα για εμενα αυτη η συζητηση :)
Υπαρχουν καλες και κακες καθως και κορυφαιες και μη κορυφαιες citroen κατα τη γνωμη μου. Η xantia π.χ. ηταν ενα πραγματικα κορυφαιο ,με αρετες αυτοκινητο στη κατηγορια του, αλλα πρωτοποριακο μονο κατα εκδοσεις. Η c5 x7 επισης ειναι ενα αυτοκινητο που διακρινεται στην κατηγορια του. Η xsara απο την αλλη ηταν μια ''αντιγραφη'' της zx με αισθητικη αντιγραφης xantia που στο fl σχεδον δε βλεποταν επειδη σχεδιστικα προσαρμοστηκε αγαρμπα στη σχεδιαστικη γενια της c5 mk1. Γενικα προτιμω να τις κρινω αντικειμενικα τις citroen απο το 1990 και οχι με τον ορο αληθινες-μη αληθινες :)

Φιλοι μου δεν εχει νοημα για εμενα αυτη η συζητηση :)
Υπαρχουν καλες και κακες καθως και κορυφαιες και μη κορυφαιες citroen κατα τη γνωμη μου. Η xantia π.χ. ηταν ενα πραγματικα κορυφαιο ,με αρετες αυτοκινητο στη κατηγορια του, αλλα πρωτοποριακο μονο κατα εκδοσεις. Η c5 x7 επισης ειναι ενα αυτοκινητο που διακρινεται στην κατηγορια του. Η xsara απο την αλλη ηταν μια ''αντιγραφη'' της zx με αισθητικη αντιγραφης xantia που στο fl σχεδον δε βλεποταν επειδη σχεδιστικα προσαρμοστηκε αγαρμπα στη σχεδιαστικη γενια της c5 mk1. Γενικα προτιμω να τις κρινω αντικειμενικα τις citroen απο το 1990 και οχι με τον ορο αληθινες-μη αληθινες :)
Τα μόνα Σιτροέν που δεν θα χωνέψω ποτέ είναι τα SUV-λεγκο-airbumps-οειδή της τελευταίας γενιάς...

Όντως δίκιο έχεις ότι ο όρος υδροελαστικό αναφέρεται στο σύστημα της British Leyland και ότι ο σωστός όρος είναι υδροπνευματικό, αλλά αν αναλύσουμε και το βρεταννικό όρο θα δούμε ότι είναι: hydro (LHM)+elastique (η μεμβράνη που έχουν μέσα οι σφαίρες). Και οι δύο όροι είναι σωστοί, αν αναφερόμαστε στο σύστημα της Citroen. Βέβαια πιο σωστός είναι ο όρος υδροπνευματικό.
Αν θελουμε να ειμαστε απολυτα ακριβεις , ο ορος υγροπνευματικο ή ελαιοπνευματικο ειναι μαλλον ο πιο σωστος θεωρω :)

Αν θελουμε να ειμαστε απολυτα ακριβεις , ο ορος υγροπνευματικο ή ελαιοπνευματικο ειναι μαλλον ο πιο σωστος θεωρω :)
Μπορεί να είναι έτσι και μου φαίνεται λογικό. Το πιο απλο κριτήριο είναι το πως ονόμαζε η Σιτροεν την τεχνολογια αυτή.Ε, επειδή την ονόμαζε υδροπνευματική, μένω εκεί και δεν το σκαλίζω ιδιαίτερα

Αθάνατη Υδροπνευματική.... C5 2λιτρη...(υπ' όψιν, το πεζοδρόμιο είναι πάαααρα πολύ ψηλό. Κοιτάχτε το Corsa πίσω. Ίσως ο οδηγός της C5 σχεδόν να μην κατάλαβε ότι το καβάλησε λόγω της υδροπνευματικής, διότι μπροστά του ο χώρος είναι εντελώς άδειος).

IMG_20180601_122735.jpg

Top Bottom