Αντικατασταση Xsara II 1.6

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Το ανοιγω το θεμα στα Νεότερα citroen 1ον γιατι αφορα τη Citroen Xsara II της μητερας μου και οικογενειακου εργατη που αποφασιστηκε να πωληθει προς το τελος του '26 και 2ον γιατι δεν ειναι διολου απιθανο να αντικατασταθει απο νεοτερο Citroen.

Στο δια ταυτα..Θα ειχε αποφασιστει ηδη το μοντελο αλλα υπαρχουν καποιοι προβληματισμοι οποτε το θεμα ισως βοηθησει.
Απαιτούμενα:

-Πετρελαιο. Τουλαχιστον 90-100 αλογα. Καλα θα ηταν οχι πανω απο 8,5k.

-Αντιπαθουν crossover-suvοειδη. +οχι 3θυρα και 4θυρα.

-Οχι τεχνολογιας blueHdi, Bluemotion και γενικα τεχνολογιας AdBlue λογω των θεματων αντλιας κτλπ.

-Το παραπανω σε συνδυασμο και με το αυξημενο κοστος αγορας των Euro 6.

-Οποτε αναγκαστικα κατι περιπου 10-12ετιας.

-Εντελως ανοιχτοι στο να μην ειναι Citroen. Οχι γερμανικα με εξαιρεση Ford και Opel. Αρκετα αρνητικοι για ιαπωνοκορεατικα. Η ZX εξαιρειται..:protest::whistle:

-Να ριχνει πληρως τα πισω καθισματα και εαν δυνατον να σηκωνονται και οι πατοι για οριζοντιο χωρο φορτωσης. Ηδη στο c4 b7 υπαρχει γκρινια για το οτι ριχνει μονο τη πλατη. Ειναι και ο βασικος λογος που κρατανε το Xsara ,+ σχαρα συχνα, εξαιρετικα συντηρημενο κτλπ. Αλλα ειναι 2002 μοντελο, το εχουν απ το καλοκαιρι του '11 και θελουν κατι πιο "γλυκο"-νεο-ησυχο-ασφαλες πλεον.

-Σουπερμινι δε λενε οχι ΑΛΛΑ το μικρο πορτμπαγκαζ ειναι αποθαρρυντικο + δε ξερω ενα που να γινεται "γηπεδο" πισω...

Πού γυροφερνω...

Οσο και να ψαχνω καταληγω στο να παρθει δευτερο euro5 C4 b7. Συνεχιζει να ειναι οτι πιο τιμιο σε μεταχειρισμενο με αυτα τα χαρακτηριστικα. ΑΛΛΑ πεφτει στο τραπεζι το "παλι ιδιο αυτοκινητο" και εχουν δικιο.

Τα 308 εκει γυρω '11-'15 φυσικα και τα προτιμω μεσα-εξω απ το c4 αλλα ειναι ακριβα, λιγα απο ιδιωτες και οσα ειναι εντος πλαισιου εχουν παει και γυρισει απ τη Σεληνη απειρες φορες...

Δε βρισκω Clio της εποχης 1.5 dci (station wagon απαραιτητα), με οχι υπερβολικα χιλιομετρα και σε τιμες που να μην ξεπερνουν αρκετά τα c4 b7. Γενικα παρατηρω πολυ καλυτερη μεταπωληση στα Renault απ οτι στα PSA.

Δε βρισκω giulietta jtdm 1.6 :shifty: σε σωστη κατασταση εντος budget. Αστειευομαι, εργαλειο αστικης,περιαστικης και πρακτικης χρησης ψαχνουν.

Leon πετρελαιο δεν υπαρχει καλα καλα.
Scala πανακριβα.
Bravo mjet ανυπαρκτα. Tipo πολυ ακριβα.
Fabia sw δε τα εχω δει καθολου, δε τα ξερω κιολας
Megane της γενιας αυτης χαρακτηριστικα εκτος budget
C3 δε βλεπεται. Εχει φαει ακυρο.
Το 208 ναι αλλα ξαναπεφτουμε στη λουμπα καλυτερα οχι supermini που δεν ειναι sw.

Τι μου διαφευγει ρε παιδια?

Υ.Γ. Προσπαθω να ψησω για c5 x7 thp υδρο και το c4 b7 να παρει το δευτερο ρολο της "λατζας", καθημερινης χρησης εντος πολης, μεταφορων κτλπ αλλα ακομα δεν εχω εισακουσθει...:lol: Αν ανοιγε το πισω κρυσταλλο σε σχημα CX υποθετω θα αλλαζαν τα παντα...
Τα 22 χρονια μονο με hatchback και επιπεδο πατωμα φορτωσης και μεταφορων υπερισχυουν των παντων και το κατανοω.

Last edited:
Reaction score
18.233
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
Mia c5 x7 break...

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Εχει πεσει στο τραπεζι...
Περα απο το τη λυση της c5 x7 γενικως, ιδιως η break ειναι πολυ μεγαλο αυτοκινητο για να μετακινειται συνηθως μονο ο οδηγος. Οι μαζεμενες διαστασεις προτιμονται και για το μελλον λογω ηλικιας οδηγων. Και μετα αρχιζουν και αλλα επιχειρηματα:
"Αν ειναι πετρελαιο δεν ειναι υδρο"
"THP x7 break δεν υπαρχουν" (fact)
Κτλπ.

Last edited:

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Το μονο που δεν εχω αναφερει ειναι το C4 Cactus πρωτης γενιας. Στο οποιο εγω βρισκω πολλα θετικα λογω μειωμενου βαρους, πρωτολειου χαρακτηρα και ανυπαρκτου crossover χαρακτηρα παρα το παρουσιαστικο. Ουτε ground clearance ειχε, ουτε ψηλα καθεσαι.
Αλλα δεν εχω δει εσωτερικη διαμορφωση και τιμες. Επισης, αν θυμαμαι καλα, ακομα και στα πρωτα οι λειτουργιες-clima κτλπ γινονται απο μετριας λειτουργιας οθονης αφης...

Last edited:
Reaction score
18.233
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
Clio 3 break esto kai venzina ?
Me ton asterisko oti den ksero an einai pio rafinarismeno apo xsara...

O cactus thimizei poli c3 III stin esoteriki diarithmisi. Kai sta dio kathesai 'psila' se sxesi ne classices berlines.

Focus?

dap

Member
Reaction score
1.496
Πόντοι
407
Ότι και να πάρουν να είναι αυτόματο. Με ευγνωμονείς μετά από λίγους μήνες :lol:

Μακριά από ρομποτικά (EGS6, κ.λπ) και το AL4. Κάτι ανάμεσα σε Aisin ΕΑΤ6 (AW-80) σε Πεζό-Σιτροέν και JATCO σε Ρενό ((japan automatic transmission sompany) σε Ρενό. Από κινητήρες ο Κ9 (1.461) της Ρενό λένε ότι είναι ο πιο ανθεκτικός ντίζελ του 21ου αιώνα. Σε PSA είτε ο 1.600ης με τα 120 είτε ο δίλιτρος με τα 150 (μετά το 2010 τα τέλη είναι με τους ρύπους όχι με τα κυβικά, κοντά στο 100άρικο). Ίσως σκεφτείς ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα με όλα τα παραπάνω, αλλά τα C4 2015-2017 και κάποια 308 είναι έτσι. Υπάρχει ένα δίλιτρο 308 στην Αριδαία και κάποια C4 στην Αθήνα.

Προσωπικά Χρήστο για THP και pure tech θα το σκεφτόμουνα διπλά.

Πιθανότατα το γνωρίζεις αλλά το βάζω σε περίπτωση που δεν το ξέρεις: https://www.automobile-catalog.com/. Βλέπεις κωδικούς μηχανών και κιβωτίων.

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.874
Πόντοι
827
  1. Αυτό που είπε ο Nicola, Ford Focus
  2. C3 Picasso
Πάντως είστε για να πάτε σε μάντρα ή αντιπροσωπεία... Ο πωλητής το εγκεφαλικό δεν το γλυτώνει

Nikephoros

Member
Reaction score
15.433
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Το μονο που δεν εχω αναφερει ειναι το C4 Cactus πρωτης γενιας. Στο οποιο εγω βρισκω πολλα θετικα λογω μειωμενου βαρους, πρωτολειου χαρακτηρα και ανυπαρκτου crossover χαρακτηρα παρα το παρουσιαστικο. Ουτε ground clearance ειχε, ουτε ψηλα καθεσαι.
Αλλα δεν εχω δει εσωτερικη διαμορφωση και τιμες. Επισης, αν θυμαμαι καλα, ακομα και στα πρωτα οι λειτουργιες-clima κτλπ γινονται απο μετριας λειτουργιας οθονης αφης...
Έχω προσωπική εμπειρία από το Cactus. Sth basik;h ;ekdosh 1.2 82 ίππων. Το έχω οδηγήσει για 1 ώρα και έχω πάει ταξίδι ως συνεπιβάτης για 1.5 ώρα με αυτό, με τον Κώστα στην Αυστρία. Πολύ καλύτερο από όσο θα φανταζόταν κάποιος από τις μετριοπαθείς προδιαγραφές του και πραγματικά ιδανικό και για ταξίδι και για την πόλη. Εγώ προσωπικά, όμως, δεν μπορώ να ζήσω χωρίς στροφόμετρο! (ποιος το σκέφτηκε αυτό θα ήθελα να ήξερα!).

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Τα focus τα κοιτουσα το πρωι. Οι τιμες και η ποικιλια σε διαθεσιμοτητα αλλα και τα καμποσα sw τομκαθιστουν καλη περιπτωση. 4 διαφορετικα εχω οδηγησει αυτης της γενιας. 3 diesel σε διαφορετικες εξοπλιστικες εκδοσεις και ενα χιλιαρι ecoboost προ fl. Εμενα μου αρεσει πολυ στο δρομο.
Δε μου κανει εντυπωση που το βλεπω και τωρα εδω γραμμενο. :up:
Ο βασικος λογος που το ειχα καπως στην απ εξω ειναι το δεξιοτιμονο titanium X με 18αρες που οδηγουσα εγω και τους ειχα επιβατες το '18 για 4-5 μερες στην Ιρλανδια. Δε του αρεσει καθολου μεσα του πατερα και το συγκεκριμενο ηταν υπερβολικα σκληρο, αλλα σε με μια λογικη εκδοση με 16αρες αλλαζει αυτο.

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή
  1. Αυτό που είπε ο Nicola, Ford Focus
  2. C3 Picasso
Πάντως είστε για να πάτε σε μάντρα ή αντιπροσωπεία... Ο πωλητής το εγκεφαλικό δεν το γλυτώνει
1. Σωστα, εγραψα παραπανω
2.Θα πρεπει να δω διαμορφωση μεσα, σα χαρακτηριστικα δεν ειναι κακη περιπτωση.

Γενικα..
Σχεδον παντα πριν την αγορα, υπηρχε σαφης προτιμηση σε μοντελο συγκεκριμενο. Ιδιως οταν το οχημα οδηγειται μονο απο εναν. Εδω πανε να καλυφθουν πολλαπλες αντικρουομενες αναγκες.

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Clio 3 break esto kai venzina ?
Me ton asterisko oti den ksero an einai pio rafinarismeno apo xsara...

O cactus thimizei poli c3 III stin esoteriki diarithmisi. Kai sta dio kathesai 'psila' se sxesi ne classices berlines.

Focus?
Το clio 3 ειναι μια γενια νεοτερο οχημα απο την xsara. Απαραιτητα παμε για 2 γενιες νεοτερο.

Στο c4 cactus, το πρωτο, δεν καθεσαι ψηλα με συγκριτικα κριτηρια, παραπλανει και η εξωτερικη σχεδιαση. Βεβαια και του c4 b7 η θεση οδηγησης μου φαινεται ψηλη εμενα... Αλλα οκ δε μιλαμε για εμενα.

Focus: +1.

Last edited:

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Δε το εχω συζητησει γιατι θελει τροπο...
Αν σου πω οτι δε το σκεφτηκα, ψεμματα θα εχω πει.
Γενικα, ολα τα χρονια δεν τιθεται ουτε θεμα συζητησης για αυτοματο, αλλα αν το ενα απο τα δυο αυτοκινητα τους ειναι αυτοματο μελλοντικα ισως ειναι σημαντικο.

Μακριά από ρομποτικά (EGS6, κ.λπ) και το AL4. Κάτι ανάμεσα σε Aisin ΕΑΤ6 (AW-80) σε Πεζό-Σιτροέν και JATCO σε Ρενό ((japan automatic transmission sompany) σε Ρενό. Από κινητήρες ο Κ9 (1.461) της Ρενό λένε ότι είναι ο πιο ανθεκτικός ντίζελ του 21ου αιώνα. Σε PSA είτε ο 1.600ης με τα 120 είτε ο δίλιτρος με τα 150 (μετά το 2010 τα τέλη είναι με τους ρύπους όχι με τα κυβικά, κοντά στο 100άρικο). Ίσως σκεφτείς ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα με όλα τα παραπάνω, αλλά τα C4 2015-2017 και κάποια 308 είναι έτσι. Υπάρχει ένα δίλιτρο 308 στην Αριδαία και κάποια C4 στην Αθήνα.
Αν αποφασιστει για αυτοματο θα ερευνηθει διεξοδικα. Συμφωνω σε αυτα που λες, οντως.

Προσωπικά Χρήστο για THP και pure tech θα το σκεφτόμουνα διπλά.
Puretech ή Prince πχ με τιποτα.
Για το αλλο, επειδη θα αφορουσε συγκεκριμενη συνθηκη ειναι ναι. Δλδ χρηση 5000km το χρονο ταξιδια με αυτοκινητο που ειναι αλλου σε σχεση με οτι κουβαδακι συζητησαμε και το υπαρχων c4 b7 να αποκτα το ρολο της xsara, +2-3000e στη τζεπη σε σχεση με τα υπολοιπα κατα την αγορα.

Πιθανότατα το γνωρίζεις αλλά το βάζω σε περίπτωση που δεν το ξέρεις: https://www.automobile-catalog.com/. Βλέπεις κωδικούς μηχανών και κιβωτίων.
Δε το γνωριζα. Ευχαριστω.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.965
Πόντοι
747
Οι παρατηρήσεις / εμπειρίες μου.

Ενα αυτόματο κιβώτιο, και ειδικά σε όχημα μιας κάποιας ηλικίας, είναι πάντοτε λιιιιιιιιιγο ριψοκίνδυνο. Ειδικά, στα "μεταχειρισμένα" που έχουν ( τις περισσότερες φορές ) γυρισμένα χιλιόμετρα.

Ειχα διάφορα αυτόματα στην οδηγική μου ζωή. Η άποψή μου ειναι ότι προσφέρουν διευκόλυνση στην πόλη, αλλά στις ανοικτές επαρχιακές - εθνικές οδους, δεν συγκρίνονται με ένα χειροκινητο. Οι λόγοι αρκετοί. Από τον σωστότερο έλεγχο του οχήματος μέχρι την οικονομία καυσίμου.

Ενα αυτόματο ως γνωστόν είναι αρκετά πολύπλοκο, και αν έχει ταλαιπωρηθεί / κακοσυντηρηθεί, ( πολλές ώρες σε κίνηση πόλης - ρυμούλκηση - παλαίωση υδραυλικού ) , χάνει σε απόδοση, ολισθαίνει, αυξάνει την κατανάλωση.

Εχω τύχει μεταχειρισμένα που στον έλεγχο "έβγαζαν" την ανάγκη επισκευής, που είναι πολύπλοκη και δαπανηρή.

Και συνεργάτης, με επαγγελματικό ( ταξι ) κορυφαίας μάρκας με το αστέρι, κάθε 400-450.000, άλλαζε ολόκληρο το κιβώτιο με καινούργιο. Για να μην μπλέξει με επισκευές.

Φυσικά, τα αυτόματα κιβώτια έχουν πλέον εξελιχθεί αρκετά, υπάρχει η τεχνολογία, το θέμα είναι αν το όχημα που θα πάρουμε είναι μιας από τις καλές μάρκες.

Προσωπικά, σε αυτοκίνητο "αγνώστου ιδιοκτήτη και ιστορικού", θα απέφευγα το αυτόματο κιβώτιο.

Citrofan21

Member
Reaction score
33
Πόντοι
262
Περιοχή
Αίγιο
Καλησπέρα!
Εγώ προσωπικά δεν θα μιλήσω για κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο αλλά για κινητήρα... Το ταπεινό 1.6 Hdi (Euro 5) με τους 92 ίππους ειναι το καλύτερο από πλευράς αξιοπιστίας στα χαμηλά κυβικά (μαζί με τον αντίστοιχο 1.5 Tdci της Ford που ναι παρόμοιο μοτέρ). Μπορεί να μην βάζει φωτιά στην άσφαλτο, είναι όμως το πιο αξιόπιστο και αρκετά οικονομικό ταυτόχρονα. Επειδή ξέρω γαλλικά μπαίνω σε διάφορα site και διαβάζω reviews... Όλα τα αυτοκίνητα του PSA (μικρά-μεγάλα) με το συγκεκριμένο μοτέρ έχουν τα καλύτερα σχόλια. Πολλά ταξί (και στην χώρα μας) έχουν αυτόν τον κινητήρα κι έχουν ξεπεράσει τις 500 χιλιάδες χλμ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα...
Άλλο μοτέρ καλό είναι και το 1.5 ή ακόμα καλύτερα το (σπάνιο και ακριβό) 1.6 dci του Renault group.
Τώρα, όσον αφορά το μοντέλο, κακά τα ψέματα το C4 που ναι και δουλεμένο στην χώρα μας είναι θεωρώ η καλύτερη λύση. Υπάρχει όμως ένα αλλά, ότι το έχει κι ο αδερφός....

Citrofan21

Member
Reaction score
33
Πόντοι
262
Περιοχή
Αίγιο
Ξέχασα, εννοείται με χειροκίνητα κιβώτια κι όχι με τα αυτόματα-πιλοτικά που μπορεί να βγάλουν διάφορα προβλήματα και είναι και αρκετά αργά στην λειτουργία...

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ενα αυτόματο κιβώτιο, και ειδικά σε όχημα μιας κάποιας ηλικίας, είναι πάντοτε λιιιιιιιιιγο ριψοκίνδυνο. Ειδικά, στα "μεταχειρισμένα" που έχουν ( τις περισσότερες φορές ) γυρισμένα χιλιόμετρα.
Το αυτοματο απλα ειναι πιο επιρρεπες στο να χρειαστει επισκευη οποτε εχει σημασια το ιστορικο συντηρησης και χρησης.
Τα μεταχειρισμενα τις περισσοτερες φορες θεωρω δεν εχουν γυρισμενα χιλιομετρα. Αρκει φυσικα να γνωριζεις πως και που να ψαχνεις. Το "σπορ" του μεταχειρισμενου δεν ειναι για ολους.

Ειχα διάφορα αυτόματα στην οδηγική μου ζωή. Η άποψή μου ειναι ότι προσφέρουν διευκόλυνση στην πόλη, αλλά στις ανοικτές επαρχιακές - εθνικές οδους, δεν συγκρίνονται με ένα χειροκινητο. Οι λόγοι αρκετοί. Από τον σωστότερο έλεγχο του οχήματος μέχρι την οικονομία καυσίμου.
Συμφωνω ,απλως τα αυτοματα πια δεν με μετατροπεα ροπης τα περισσοτερα που πραγματικα εκαιγαν

Ενα αυτόματο ως γνωστόν είναι αρκετά πολύπλοκο, και αν έχει ταλαιπωρηθεί / κακοσυντηρηθεί, ( πολλές ώρες σε κίνηση πόλης - ρυμούλκηση - παλαίωση υδραυλικού ) , χάνει σε απόδοση, ολισθαίνει, αυξάνει την κατανάλωση.

Εχω τύχει μεταχειρισμένα που στον έλεγχο "έβγαζαν" την ανάγκη επισκευής, που είναι πολύπλοκη και δαπανηρή.
+1

Και συνεργάτης, με επαγγελματικό ( ταξι ) κορυφαίας μάρκας με το αστέρι, κάθε 400-450.000, άλλαζε ολόκληρο το κιβώτιο με καινούργιο. Για να μην μπλέξει με επισκευές.
Πως γινεται να ειναι Μερσεντε-κορυφαια μαρκα (γελαμε...) και να αλλαζει κιβωτια? Επισης ειναι τρελο το ποσο να αλλαζεις κιβωτιο με καινουργιο και λαθος του να μη το.επισκευαζει.

Μπορω να σε φερω σε επαφη με καλο φιλο να σου πει τι τραβαει με E220 9 g-tronic 2018. Ταξι καλοδουλεμμενο (δουλευει ραντεβου αεροδρομιο και Αττικη Οδο συντριπτικα) το οποιο απηυδησε και στις 570.000km το ξαναβαφει μαυρο μεσα σε 3 χρονια αγορας και χρησης καθως το αποχαρακτηρισε για να το ξεφορτωθει.

Φυσικά, τα αυτόματα κιβώτια έχουν πλέον εξελιχθεί αρκετά, υπάρχει η τεχνολογία, το θέμα είναι αν το όχημα που θα πάρουμε είναι μιας από τις καλές μάρκες.
Δεν υπαρχουν καλες και κακες μαρκες. Αυτα δεν ισχυαν ουτε τις εποχες που τα αυτοκινητα ηταν "εθνικα" προϊοντα στα χαρακτηριστικα τους. Υπαρχουν υπερτιμημενες και μη μαρκες οπως παντα, καθως και καλα ή κακα μοντελα. Πχ ενα Mazda Xedos ηταν κορυφαιο αυτοκινητο και ενα Mazda Demio ηταν.......αυτοκινητο.

Προσωπικά, σε αυτοκίνητο "αγνώστου ιδιοκτήτη και ιστορικού", θα απέφευγα το αυτόματο κιβώτιο.
Γι αυτο αγοραζουμε οποιοδηποτε αυτοματο ή μη ,με γνωστο ιστορικο και απο ιδιωτη- 1ο χερι.

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή

maxtsif

Member
Reaction score
4.630
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Δε το ειχα σκεφτει αυτο! Σ ευχαριστω Μακη, καλη περιπτωση!
Καλη περιπτωση γενικως τα Σενικ. Το δικο μου με τον προηγουμενο 1,6 βενζινης, 260.000 χιλ (τα 200.000 με αεριο) με ελαχιστες βλαβες. Κυριως ομως οι χωροι, η πρακτικοτητα, τα ανετα ταξιδια, ειναι αυτα που σκεφτομαι και δε το αλλαζω. Σχεδιαστικα μπορει να ξενιζουν σε καποιους, το καταλαβαινω. Αλλα και οι αλλες προτασεις δεν ξετρελαίνουν με την αισθητικη τους. Επισης τα περισσότερα τελευταία Ρενο ειναι ανωτερα σε πολλους τομεις απο τα αντιστοιχα Πεζο-Σιτροεν.

nonos

Member
Reaction score
23.893
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ετσι ακριβως ειναι. Ιδιως το προσφατα απερχομενο Megane ειναι εξαιρετικο αυτοκινητο.

Top Bottom