Citroen BX φωτογραφίες

Flaminio Bertoni

Super Moderator
Reaction score
20.325
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Italy Milan
Για να επανέλθουμε στο topic, τι είναι αυτό που κάνει τις ΒΧ τόσο όμορφες στα μάτια μας? Πολλοί λένε ότι ένα σχέδιο με γωνίες δεν είναι όμορφο, αλλά σχεδιαστές όπως ο Marcello Gandini με σχέδια όπως η Countach και η ΒΧ, ή ο Giugiaro με, π.χ., τη Lotus Esprit 1ης γενιάς, τους διαψεύδουν. Και ακόμα περισσότεροι λένε ότι ιδίως τα εξογκώματα (με φουσκωμένους θόλους τροχών, κ.λ.π.) είναι ακόμα χειρότερα και εντελώς κακόγουστα. Έχω διαβάσει τα χειρότερα για το σχέδιο της ΒΧ 4TC. Γιατί και πάλι μου φαίνεται πανέμορφη? Μήπως η αγάπη μας για τις Citroen? Μήπως η σπανιότητά της και ο συμβολισμός των δυνατοτήτων της Citroen που τη χαρακτηρίζουν? (Δείτε στη 2η φωτογραφία το Μ35 που επίσης φαίνεται!).View attachment 5073 View attachment 5074
Προσωπικά δεν την θεωρω ωμορφη ... (απλά σπανια και προτωτυπη)

Nikephoros

Member
Reaction score
15.620
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Προσωπικά δεν την θεωρω ωμορφη ... (απλά σπανια και προτωτυπη)
Ήταν και μία σχεδιαστική τάση που χαρακτηριζε την εποχή και όχι μόνο στα αυτοκίνητα... Είναι και η νοσταλγία των παιδικών μας χρόνων (ιδίως η 4TC δε φέρνει λίγο από διαστημόπλοιο του πολέμου των άστρων???).

nonos

Member
Reaction score
24.521
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Γι αυτό χαμηλής ποιότητας Η4 λάμπες με κίτρινο φουρό, είναι χειρότερες από το να πηγαίνεις σαν κάγκουρας @nonos με ψείρες και φώτα ομίχλης που φωτίζουν στο μισό μέτρο.... :shock::grin::lol:
Όλο μαλακίες επειδή ζηλεύεις που σε τσαγιάζω παντού και πάντα είτε με υδρό είτε με λαμάκια κύριε συμφοιτητά.. :shoot::ban::tease::whistle:cool5teasing

tataskit

Member
Reaction score
530
Πόντοι
137
Θα συμφωνήσω με τον Μανώλη. Ελπίζω να μην με παρεξηγήσει ο Ιωάννης (@JoGly) γι αυτό που θα πω... Έχω κάνει βόλτα και με το ΒΧ του και με το Super 5 που έχουν κίτρινες λάμπες το βράδυ. Πραγματικά, για εμένα δεν βλέπεις τίποτα το βράδυ, ούτε και που σε βλέπουν, αν ο δρόμος έχει έστω και λίγο φωτισμό. Ουσιαστικά φωτίζουν τα φώτα του δρόμου και βλέπεις... Όταν μπήκα την μια φορά στο Xantia (που έχει απλές Η1) και την άλλη στο Megane που έχει και αυτό Η4 (Osram NightBreaker) όπως το ΒΧ και S5, νόμιζα ότι τύλωνα όλους του άλλους... Ούτε με την μακριά σκάλα σε φωτιζόμενο δρόμο βλέπεις, παρα μόνο τυφλώνεις τους άλλου οδηγούς. Ίσως η άποψή μου φανεί λίγο υπερβολική, αλλά εγώ ακριβώς αυτή την αίσθηση αποκόμισα χωρίς υπερβολή.

Έχω τύχει πέρσι σε απίστευτη ομίχλη και βροχο-χιονοθύελλα βράδυ στον παλιό δρόμο του Διονύσου από Παλιά Πεντέλη, και πραγματικά δεν έβλεπα τίποτα με τα κανονικά άσπρα φώτα, τα μακριά απλά εμφάνιζαν έναν άσπρο τοίχο που θα έπεφτα πάνω του. Μόνο με άσπρα φώτα ομίχλης και το πολύ πολύ την κανονική σκάλα, έβλεπα με το ζόρι τις γραμμές του δρόμου ή και λίγο τα ανακλαστικά στα κάγκελα του δρόμου....

Σημασία δεν έχει μόνο το χρώμα. Σημασία έχει η κατεύθυνση της φωτεινής δέσμης. Και η ένταση. Γι αυτό χαμηλής ποιότητας Η4 λάμπες με κίτρινο φουρό, είναι χειρότερες από το να πηγαίνεις σαν κάγκουρας @nonos με ψείρες και φώτα ομίχλης που φωτίζουν στο μισό μέτρο.... :shock::grin::lol: Καλές άσπρες λάμπες σε φανάρι είναι Must όχι για το image αλλά γιατί έτσι πρέπει. Φώτα ομίχλης λέγονται έτσι γιατί αυτή είναι η δουλειά τους + είναι Must για στροφιλίκια σε βουνό. Διευρύνουν πολύ την ορατότητα στα πλαϊνά και βλέπεις τα πάντα. (Το λέει και ο ΚΟΚ...)
θα συμφωνησω με τον billaras παντως. τα κιτρινα φωτα οντως δεν εχουν τοσο καλη ορατοτητα οσο οι κλασικες λαμπες που εχουν ολα τα αμαξια. ασπρα φωτα δεν ενωεις τυπου xenon ετσι; γιατι ουτε αυτες μου αρεσουν. τωρα καποιος που εχει καιρο κιτρινες λαμπες μπωρει και να βλεπει λογο συνηθειας αλλα διαφορα υπαρχει. παραπανω ειπα οτι το BX φενεται πιο ομορφο με κιτρινη λαμπα αλλα λειτουργικα οντως μειονεκτει

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
25.205
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Για να το λήξουμε.. Αν η DS μου ήταν αυτοκίνητο καθημερινής χρήσης δεν ξέρω αν θα άφηνα τις κίτρινες λάμπες... Παίζει όμως αυτό που είπε ο Νίκος πιο πάνω.. Θυμίζει το αυτοκίνητο όπως έβγαινε.. Και αυτό με φτιάχνει :)

billaras

Technical expert
Reaction score
1.109
Πόντοι
577
Περιοχή
Καλλιθέα (Αττικής)-Ρίο (De Patras)
Όχι δεν εννοώ Xenon. Τώρα και αυτά είναι ξεπερασμένα. Πάμε σε LED. Αλλά θέλουν καλή ψύξη γιατί υπερθερμαίνονται και καίγονται για πλάκα.
Για λάμπες εννοώ αυτές που είναι +100% ή +120+% φωτεινότητας και φυσικά ΠΟΤΕ μπλε "τύπου" Xenon....

Τα μόνα φανάρια του ΒΧ που πραγματικά ήταν απίστευτα σε απόδοση και φωτεινότητα (γιατί τα εργοστασιακά "ορθογώνια" είναι ΓΤΠ (αν και καλύτερα από τα φανάρια των 205/305/309/405 με Η4 λάμπες) ) ήταν τα διπλοφάναρα. Καμία μα καμία σχέση. Απίστευτα φώτα και ταιριάζουν απίστευτα και σε αρκετά χρώματα αμαξωμάτων.

Το ίδιο ισχύει για τα φανάρια των π.χ. Visa τα εργοστασιακά σε σχέση με τα διπλοφάναρα των Chrono κτλ, τα ΖΧ με Η4 σε σχέση με τα διπλής δέσμης στα 3θυρα ή 1.6/1.8/1.9/Volcane κτλ. ή ακόμα και τα CX με μονή VS διπλή δέσμη. Και πολλά άλλα....

nonos

Member
Reaction score
24.521
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Ιδιως τα zx με τα διπλης δεσμης εχουν απιστευτα φωτα εν συγκρισει με οτι εχω συγκρινει της εποχης.. τρομερα..

Nikephoros

Member
Reaction score
15.620
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
H ΒΧ 4ΤC είναι σαν τον Ζαν Πωλ Μπελμοντό: Δεν έλεγαν ότι είναι ο πιο γοητευτικός άσχημος του σινεμά? Εγώ προσωπικά τη λατρεύω, όσο άσχημη και να λένε ότι είναι. Διότι η γοητεία της Citroen κρύβεται και στις παταγώδεις αποτυχίες της (που υπό διαφορετικές συνθήκες και με περισσότερες ευκαιρίες για εξέλιξη, ίσως γινόταν σταδιακά ένα "success story"...).

Flaminio Bertoni

Super Moderator
Reaction score
20.325
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Italy Milan
H ΒΧ 4ΤC είναι σαν τον Ζαν Πωλ Μπελμοντό: Δεν έλεγαν ότι είναι ο πιο γοητευτικός άσχημος του σινεμά? Εγώ προσωπικά τη λατρεύω, όσο άσχημη και να λένε ότι είναι. Διότι η γοητεία της Citroen κρύβεται και στις παταγώδεις αποτυχίες της (που υπό διαφορετικές συνθήκες και με περισσότερες ευκαιρίες για εξέλιξη, ίσως γινόταν σταδιακά ένα "success story"...).
Τότε θα έπρεπε να σου αρέσει κ το Axel...

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.946
Πόντοι
827
Αν σταδιακά γινόταν "success story" σταδιακά θα έχανε τη γοητεία του :D
Υπό διαφορετικές συνθήκες είτε δεν θα ξεκινούσαν καν το project είτε θα ήταν ένα διαφορετικό project. Το όλο θέμα ήταν τόσο καλοσχεδιασμένο που και τόσο που κράτησε ήταν...για να το λατρεψουμε.
Πάντως συμφωνώ απόλυτα στο ότι η γοητεία της φίρμας κρύβεται στις αποτυχίες της, όπως π.χ. στο AXEL:D

Top Bottom