Οι BX σχεδιάσθηκαν από έναν από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές όλων των εποχών, τον Marcello Gandini. Εμένα προσωπικά είναι ο αγαπημένος μου λόγω όχι μόνο των αυτοκινήτων που έχει σχεδιάσει (τι να πρωτοθυμηθείς, Lamborghini Miura/Espada/Jarama/Countach/Diablo, Alfa Romeo Montreal, κ.λ.π.), αλλά και της εκπληκτικής κουλτούρας και ήθους που τον διακατέχουν σα σχεδιαστή αυτοκινήτων. Ένας άνθρωπος που ακόμα και τα έπιπλα του σπιτιού του τα έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει μόνος του!. Θυμάστε την Αγγλική διαφήμιση της BX, με τον Marcello Gandini αυτοπροσώπως να πηγαίνει στη δουλειά του οδηγώντας μία μαύρη BX?
Πριν από μερικά χρόνια (νομίζω το 2007), φεύγοντας από τη δουλειά μου, πήγα για ψώνια στο Carrefour στη Λεωφόρο Αθηνών. Στο υπόγειο πάρκινγκ, δίπλα από εμένα, παρκάρισε ένας ευγενέστατος κύριος με μία BX 16 1ης γενιάς με ένα υπέροχο χρυσαφί χρώμα (πάντα οι παραδοσιακοί οδηγοί Citroen έχουν μία έμφυτη ευγένεια! Μόνο ευγενικοί άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν αυτά τα αυτοκίνητα!). Μου είπε ότι ο γιος του είναι μέλος της Λέσχης 2cv/Citroen και πριν από αρκετά χρόνια του είχε βρει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, μοντέλο '84. Μου είχε πει, επίσης, ότι λειτουργούν άψογα τα πάντα, ηλ. παράθυρα, κλιματισμός, κ.λ.π. και δεν έχει παρουσιάσει ποτέ την παραμικρή βλάβη. Χώρια που δε σταματούσε να μου μιλάει για την οδική συμπεριφορά και τα φρένα της... Πρέπει να αρχίσουμε να εκτιμούμε και τις BX, ελπίζω, όμως, χωρίς να πάρουν οι τιμές τους την ανιούσα, όπως έγινε με τις DS & CX! Πόσο θα ήθελα (και ψάχνω, εάν υπάρχει...) μία BX Sport 1ης γενιάς (αυτή με τα τα 2πλά καρπμπυρατέρ και τα 126 άλογα)...