Τα παντα για τη C5 x7 (2008-2017)

Demetris

Member
Reaction score
1.273
Πόντοι
437
hmmm Έχει τα "ροζ" πίσω φώτα οπότε είναι πριν το '12. Κάποιες από τις δίλιτρες βενζίνη που έφερε τα πρώτα χρόνια η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, ακόμα και με ελατήρια, είχαν Atlantique, ασχέτως εξοπλισμού. Κανονικά όμως έχεις δίκιο, στο εξωτερικό έμπαιναν στις exclusive.
Δεν ξέρω, μπορεί να είναι οτιδήποτε... πιθανόν να μπορείς να τις καταλάβεις από το ύψος, καθώς οι υδροπνευματικές χαμηλώνουν μετά τα 110, καθώς και όταν είναι σταθμευμένες.

Demetris

Member
Reaction score
1.273
Πόντοι
437
Το ένα άγκιστρο του καλύμματος του χώρου αποσκευών της Tourer μου ήταν σπασμένο όταν το πήρα. Προσπάθησα να το κολλήσω, άντεξε μερικούς μήνες, αλλά λόγω περίπλοκου σχήματος, δεν ήταν δυνατόν να αντέξει. Εν τω μεταξύ από κάτι τέτοια πρέπει να βγήκε η φήμη για τους Γάλλους ότι προτιμούν να κάνουν κάτι περίπλοκο από το να το κάνουν απλό. Σαν μεμονωμένο ανταλλακτικό δεν υπάρχει διαθέσιμο, το να έπαιρνα ολόκληρο το ρολό του καλύμματος μεταχειρισμένο μου φαινόταν κάπως... είπα να δοκιμάσω να φτιάξω μόνος μου ένα μεταλλικό. Το ανέλυσα λοιπόν σε επιμέρους κομμάτια στις διαστάσεις που πρέπει, τα κόλλησα, τρόχισα τις κολλήσεις, το έβαψα μαύρο σατινέ, και έτοιμο! Αν το δει κάποιος λογικά ο χρόνος που διέθεσα δεν άξιζε τον κόπο (μου πήρε πάνω από βδομάδα, αλλά μπορούσα να διαθέσω το πολύ μια ώρα, κάποια βράδια) όμως μου αρέσουν αυτές οι κατασκευές, και είχα και την πρώτη ύλη και τα εργαλεία. Περισσότερο με παίδεψαν οι κολλήσεις. Χρησιμοποίησα μια πολύ απλή ηλεκτροκόλληση σύρματος χωρίς αργκόν (πρέπει να έχεις σύρμα με βόρακα) που έχω εδώ και 20 χρόνια, και με τη διαφορά στο πάχος στα υλικά ήταν δύσκολο να κολλήσω αρκετά ομοιόμορφα. Οπότε έφαγα πολύ χρόνο με τροχό και διάφορες λίμες για να φαίνεται κάπως αξιοπρεπές. Από την άλλη ήταν πολύ ψιλοδουλειά για να μπορέσω να χρησιμοποιήσω κλασική ηλεκτροκόλληση ηλεκτροδίου. Τουλάχιστον αυτό δεν πρόκειται να σπάσει ποτέ!

39226

39227

39228

nonos

Member
Reaction score
24.847
Πόντοι
1.487
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Εγω θα πω απλα μπραβο!
Που να δεις στη zx.. Οι ανθρωποι ειναι ανωμαλοι. Το ιδιο εξαρτημα στη ριζα της εταζερας ωστε να λειτουργει σα μεντεσες κουμπωνωντας στο σταθερο πλαστικο του χωρου αποσκευων, ειναι διαφορετικο ανταλλακτικο στα 3θυρα απ οτι στα 5θυρα :fool::lol: Φυσικα δεν αντεχε καν 20 χρονια.

Demetris

Member
Reaction score
1.273
Πόντοι
437
Από την τετράθυρη 115 HDi με συμβατική ανάρτηση, στην tourer 200 HDi Exclusive με υδροπνευματική, με την οποία συμπλήρωσα ήδη 14.000 χιλιόμετρα.
Η θέα από τη θέση του οδηγού είναι η ίδια, όμως είναι πολύ διαφορετικά αυτοκίνητα. Πρώτη εντύπωση, η υδροπνευματική έχει σημαντικά περισσότερο θόρυβο κύλισης, και στην τραχειά άσφαλτο και στις ανωμαλίες του δρόμου. Σίγουρα παίζουν ρόλο τα πιο φαρδιά και χαμηλά λάστιχα. αλλά αυτό μπορώ να το διαπιστώσω όταν θα μπουν τα χειμερινά και θα πάμε από 245/45/18 σε 225/55/17. Από την άλλη η ησυχία στην κύλιση της απλής C5 είναι απίστευτη, τα αντίστοιχα Octavia και Passat από τα οποία έχω εμπειρία για παράδειγμα είναι τρακτέρ μπροστά της. Επίσης το πεντάθυρο αμάξωμα μειονεκτεί στο θόρυβο σε σχέση με το τετράθυρο που έχει πολύ πιο μαζεμένη καμπίνα. Πάντως διαπίστωσα ότι το πάχος της μόνωσης κάτω από τη μοκέτα στην Exclusive είναι διπλάσιο σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις. Κατά τα άλλα και τα διπλά κρύσταλλα στις μπροστινές πόρτες κάνουν δουλειά, η διαφορά στο θόρυβο με ανοιχτό ή κλειστό παράθυρο μέσα σε πόλη με πολύ χαμηλές ταχύτητες όπου δεν υπεισέρχεται ο θόρυβος του αέρα είναι εντυπωσιακή.

Ο κινητήρας από έξω ακούγεται σίγουρα σαν ντίζελ, και αρκετά περισσότερο από αντίστοιχους προδιαγραφών EURO6. Από μέσα δεν σε απασχολεί. Στη επιτάχυνση μόνο υπάρχει ένα διακριτικό γουργουρητό στις χαμηλές στροφές, που μετατρέπεται σε μια ευχάριστη σπορτίφ χροιά μεταξύ 3000 και 4000 στροφών ανά λεπτό. Επίσης η λειτουργία του είναι πολύ ομαλή καθώς έχει αντίθετα περιστρεφόμενους άξονες εξισορρόπησης κάτω από το στροφαλοθάλαμο, και ενεργό ηλεκτρομαγνητικό έδρανο κινητήρα - κιβωτίου (bateur actif) που ακυρώνει τους κραδασμούς στο ρελαντί.

Ξαναγυρνάμε στην υδροπνευματική. Εξεπλάγην ευχάριστα! Με βάση αυτά που διάβαζα την περίμενα πολύ "αποστειρωμένη" αλλά από τα πρώτα μέτρα καταλαβαίνεις ότι οδηγείς κάτι εξαιρετικό. Οι γλυκές και "στρογγυλεμένες" κινήσεις του αμαξώματος είναι πολύ ευχάριστες, ανεξάρτητα της ταχύτητας, ακόμα κι όταν υπερβάλεις, και ποτέ μα ποτέ ο οδηγός δε νιώθει ότι δεν έχει τον έλεγχο ή οι επιβάτες ανασφάλεια. Κι αν υποθέσουμε ότι εγώ έχω περιορισμένη εμπειρία, ο οδηγός που μου την έφερε από τη Γερμανία, και που έχει εμπειρία από πολύ ακριβά αυτοκίνητα, μου είπε ότι τέτοιο συνδυασμό άνεσης και σταθερότητας δεν έχει ξανασυναντήσει.

Last edited:
Reaction score
18.488
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
Από την τετράθυρη 115 HDi με συμβατική ανάρτηση, στην tourer 200 HDi Exclusive με υδροπνευματική, με την οποία συμπλήρωσα ήδη 14.000 χιλιόμετρα.
Η θέα από τη θέση του οδηγού είναι η ίδια, όμως είναι πολύ διαφορετικά αυτοκίνητα. Πρώτη εντύπωση, η υδροπνευματική έχει σημαντικά περισσότερο θόρυβο κύλισης, και στην τραχειά άσφαλτο και στις ανωμαλίες του δρόμου. Σίγουρα παίζουν ρόλο τα πιο φαρδιά και χαμηλά λάστιχα. αλλά αυτό μπορώ να το διαπιστώσω όταν θα μπουν τα χειμερινά και θα πάμε από 245/45/18 σε 225/55/17. Από την άλλη η ησυχία στην κύλιση της απλής C5 είναι απίστευτη, τα αντίστοιχα Octavia και Passat από τα οποία έχω εμπειρία για παράδειγμα είναι τρακτέρ μπροστά της. Επίσης το πεντάθυρο αμάξωμα μειονεκτεί στο θόρυβο σε σχέση με το τετράθυρο που έχει πολύ πιο μαζεμένη καμπίνα. Πάντως διαπίστωσα ότι το πάχος της μόνωσης κάτω από τη μοκέτα στην Exclusive είναι διπλάσιο σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις. Κατά τα άλλα και τα διπλά κρύσταλλα στις μπροστινές πόρτες κάνουν δουλειά, η διαφορά στο θόρυβο με ανοιχτό ή κλειστό παράθυρο μέσα σε πόλη με πολύ χαμηλές ταχύτητες όπου δεν υπεισέρχεται ο θόρυβος του αέρα είναι εντυπωσιακή.

Ο κινητήρας από έξω ακούγεται σίγουρα σαν ντίζελ, και αρκετά περισσότερο από αντίστοιχους προδιαγραφών EURO6. Από μέσα δεν σε απασχολεί. Στη επιτάχυνση μόνο υπάρχει ένα διακριτικό γουργουρητό στις χαμηλές στροφές, που μετατρέπεται σε μια ευχάριστη σπορτίφ χροιά μεταξύ 3000 και 4000 στροφών ανά λεπτό. Επίσης η λειτουργία του είναι πολύ ομαλή καθώς έχει αντίθετα περιστρεφόμενους άξονες εξισορρόπησης κάτω από το στροφαλοθάλαμο, και ενεργό ηλεκτρομαγνητικό έδρανο κινητήρα - κιβωτίου (bateur actif) που ακυρώνει τους κραδασμούς στο ρελαντί.

Ξαναγυρνάμε στην υδροπνευματική. Εξεπλάγην ευχάριστα! Με βάση αυτά που διάβαζα την περίμενα πολύ "αποστειρωμένη" αλλά από τα πρώτα μέτρα καταλαβαίνεις ότι οδηγείς κάτι εξαιρετικό. Οι γλυκές και "στρογγυλεμένες" κινήσεις του αμαξώματος είναι πολύ ευχάριστες, ανεξάρτητα της ταχύτητας, ακόμα κι όταν υπερβάλεις, και ποτέ μα ποτέ ο οδηγός δε νιώθει ότι δεν έχει τον έλεγχο ή οι επιβάτες ανασφάλεια. Κι αν υποθέσουμε ότι εγώ έχω περιορισμένη εμπειρία, ο οδηγός που μου την έφερε από τη Γερμανία, και που έχει εμπειρία από πολύ ακριβά αυτοκίνητα, μου είπε ότι τέτοιο συνδυασμό άνεσης και σταθερότητας δεν έχει ξανασυναντήσει.

σε ρεπριζ πρεπει να ειναι πυραυλος ετσι?

Ειχ; για εν;μισι χρονο την 2,2 C6 με 173ch και 250kg επιπλεον, αλλα χειροκινητη ,αλλα οντας συνηθισμενος στις CX η στο μινακι με τα 75ch, το ποτε εφτανα στα 180-190 δεν το καταλαβαινα...

με 45αρι profil καμια αναρτηση δεν μπορει να κανει θαυματα σε ανεση...

Demetris

Member
Reaction score
1.273
Πόντοι
437
σε ρεπριζ πρεπει να ειναι πυραυλος ετσι?

Ειχ; για εν;μισι χρονο την 2,2 C6 με 173ch και 250kg επιπλεον, αλλα χειροκινητη ,αλλα οντας συνηθισμενος στις CX η στο μινακι με τα 75ch, το ποτε εφτανα στα 180-190 δεν το καταλαβαινα...

με 45αρι profil καμια αναρτηση δεν μπορει να κανει θαυματα σε ανεση...
Ας πούμε ότι δεν είναι για επιπολαιότητες, χρειάζεται σύνεση με το γκάζι γιατί θα μπλέξεις.

Κι αυτή δεν είναι ελαφριά, κοντεύει τα 1800 κιλά, αλλά το κιβώτιο αυτό δεν έχει απώλειες. Μόνο στην πρώτη αφήνει το μετατροπέα ροπής να "πατινάρει", σε όλες τις άλλες σχέσεις είναι κλειδωμένος οπότε δεν χάνεις κάτι σε επιδόσεις σε σχέση με ένα χειροκίνητο.
Τα 180 - 190 που λες μπορούν να είναι ταχύτητα ταξιδιού, το αυτοκίνητο είναι το ίδιο χαλαρό (με την καλή έννοια), σταθερό και ήσυχο (αν εξαιρέσεις λίγο παραπάνω θόρυβο αέρα) όπως και στα 120 - 130. Όχι ότι έχω πρόθεση να ταξιδεύω με υψηλές ταχύτητες, μέχρι τα 130 είναι μια χαρά, και κρατάς και την κατανάλωση σε λογικά επίπεδα.

Και μια που είπα για κατανάλωση... Με συνετή χρήση, είμαι γύρω στο 1 με 1,2 λίτρα / 100 χιλιόμετρα πιο πάνω σε σχέση με τη "μικρή" 115 HDi. Αν βέβαια χρησιμοποιείς συχνά τη διαθέσιμη ροπή, ξεφεύγουμε.

nonos

Member
Reaction score
24.847
Πόντοι
1.487
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Ειναι χαρακτηριστικο των υδροπνευματικων παντως, η ιδια αισθηση σε πολυ υψηλες ταχυτητες σε οτι αφορα αντιδρασεις της αναρτησης, αισθηση ελεγχου κτλπ σε σχεση με εντος οριων ταχυτητες.

Last edited:
Top Bottom