Από την τετράθυρη 115 HDi με συμβατική ανάρτηση, στην tourer 200 HDi Exclusive με υδροπνευματική, με την οποία συμπλήρωσα ήδη 14.000 χιλιόμετρα.
Η θέα από τη θέση του οδηγού είναι η ίδια, όμως είναι πολύ διαφορετικά αυτοκίνητα. Πρώτη εντύπωση, η υδροπνευματική έχει σημαντικά περισσότερο θόρυβο κύλισης, και στην τραχειά άσφαλτο και στις ανωμαλίες του δρόμου. Σίγουρα παίζουν ρόλο τα πιο φαρδιά και χαμηλά λάστιχα. αλλά αυτό μπορώ να το διαπιστώσω όταν θα μπουν τα χειμερινά και θα πάμε από 245/45/18 σε 225/55/17. Από την άλλη η ησυχία στην κύλιση της απλής C5 είναι απίστευτη, τα αντίστοιχα Octavia και Passat από τα οποία έχω εμπειρία για παράδειγμα είναι τρακτέρ μπροστά της. Επίσης το πεντάθυρο αμάξωμα μειονεκτεί στο θόρυβο σε σχέση με το τετράθυρο που έχει πολύ πιο μαζεμένη καμπίνα. Πάντως διαπίστωσα ότι το πάχος της μόνωσης κάτω από τη μοκέτα στην Exclusive είναι διπλάσιο σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις. Κατά τα άλλα και τα διπλά κρύσταλλα στις μπροστινές πόρτες κάνουν δουλειά, η διαφορά στο θόρυβο με ανοιχτό ή κλειστό παράθυρο μέσα σε πόλη με πολύ χαμηλές ταχύτητες όπου δεν υπεισέρχεται ο θόρυβος του αέρα είναι εντυπωσιακή.
Ο κινητήρας από έξω ακούγεται σίγουρα σαν ντίζελ, και αρκετά περισσότερο από αντίστοιχους προδιαγραφών EURO6. Από μέσα δεν σε απασχολεί. Στη επιτάχυνση μόνο υπάρχει ένα διακριτικό γουργουρητό στις χαμηλές στροφές, που μετατρέπεται σε μια ευχάριστη σπορτίφ χροιά μεταξύ 3000 και 4000 στροφών ανά λεπτό. Επίσης η λειτουργία του είναι πολύ ομαλή καθώς έχει αντίθετα περιστρεφόμενους άξονες εξισορρόπησης κάτω από το στροφαλοθάλαμο, και ενεργό ηλεκτρομαγνητικό έδρανο κινητήρα - κιβωτίου (bateur actif) που ακυρώνει τους κραδασμούς στο ρελαντί.
Ξαναγυρνάμε στην υδροπνευματική. Εξεπλάγην ευχάριστα! Με βάση αυτά που διάβαζα την περίμενα πολύ "αποστειρωμένη" αλλά από τα πρώτα μέτρα καταλαβαίνεις ότι οδηγείς κάτι εξαιρετικό. Οι γλυκές και "στρογγυλεμένες" κινήσεις του αμαξώματος είναι πολύ ευχάριστες, ανεξάρτητα της ταχύτητας, ακόμα κι όταν υπερβάλεις, και ποτέ μα ποτέ ο οδηγός δε νιώθει ότι δεν έχει τον έλεγχο ή οι επιβάτες ανασφάλεια. Κι αν υποθέσουμε ότι εγώ έχω περιορισμένη εμπειρία, ο οδηγός που μου την έφερε από τη Γερμανία, και που έχει εμπειρία από πολύ ακριβά αυτοκίνητα, μου είπε ότι τέτοιο συνδυασμό άνεσης και σταθερότητας δεν έχει ξανασυναντήσει.