Παλιές ηλεκτρικές συσκευές

nonos

Member
Reaction score
23.891
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Ένα πολύ ωραίο jukebox που πέτυχα ως ντεκόρ στη σάλα ενός ξενοδοχείου:
31864

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.965
Πόντοι
747
....και αν είναι μάγκες, μπορούν να έχουν προγραμματίσει τα τραγούδια σε ψηφιακή μορφή και να πατάς τον κωδικό και να παίζει.

Flaminio Bertoni

Super Moderator
Reaction score
20.298
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Italy Milan
Μα η ουσία είναι να βάζεις το δεκάδραχμο, η ότι άλλο κ να ακούς τον ήχο από το κέρμα που πεφτει, αυτό τον μεταλλικό που έκανε πριν ξεκινήσει το τραγούδι...

nonos

Member
Reaction score
23.891
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Θα συμφωνήσω απόλυτα Μπατίστα. Σα να μετατρέπεις κλασσικο αυτοκίνητο σε ηλεκτροκίνητο είναι οτιδήποτε άλλο.

Last edited:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.965
Πόντοι
747
Μα η ουσία είναι να βάζεις το δεκάδραχμο, η ότι άλλο κ να ακούς τον ήχο από το κέρμα που πεφτει, αυτό τον μεταλλικό που έκανε πριν ξεκινήσει το τραγούδι...
Αυτό μπορεί να γίνεται με κάποιο κέρμα.

Για τα υπόλοιπα λέω, μια και φαντάζομαι τα δισκάκια των 45 στροφών δεν θα έχουν επιζήσει τόσων δεκαετιών.

minas

Member
Reaction score
3.046
Πόντοι
747
Για τα υπόλοιπα λέω, μια και φαντάζομαι τα δισκάκια των 45 στροφών δεν θα έχουν επιζήσει τόσων δεκαετιών.
Eπειδη ειμαι γνωστος σαβουρομαζωχτρας,εχω μαζεψει δισκους κυριολεκτικα πεταμενους στο δρομο,εως και μισοσπασμενους,και προς εκπληξη μου επαιζαν.Εννοειται πως δεν ειχαν κρυσταλλινο ηχο,αλλα μπορουσες να ακουσεις τα λογια.Οποτε δεν νομιζω να εχουν τοσο μεγαλο προβλημα οι δισκοι απο την πολλοι χρηση.Τα οποια χριτς χρατς κανουν εξαλλου,μπορει καποιος να πει οτι προσδιδουν γοητεια..:rolleyes:
Απο εκει και περα,εαν καποιος δεν ενδιαφερεται για συγκεκριμενα τραγουδια και θελει απλως δισκους καλης καταστασης στο τζουκμποξ του,νομιζω οτι μπορεις να βρεις αρκετα ευκολα.
Εμενα πχ,μου χαρισαν παρα πολλους δισκους οι κληρονομοι ενος ραδιοερασιτεχνη...:yawn:

Flaminio Bertoni

Super Moderator
Reaction score
20.298
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Italy Milan
Χμμμ οι δίσκοι δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το jukebox που έχουν ξεφύγει στις τιμές, μιλάω πάντα για αυτά που βλέπεις τον μηχανισμό καθώς "ψαρευει" τους δίσκους, προτίμηση μου είναι τα Αmi , k η j , αυτα που ήταν κοινά στις ταβέρνες..κ στην Ελλάδα του 60', 70'

minas

Member
Reaction score
3.046
Πόντοι
747
Aπο τις πιο παραξενες ανακαλυψεις που εχω κανει,ηταν ενα πικαπ Dual 1007,προφανως φορητο,το οποιο ειχε προσαρμοστει σε ενα ξυλινο ντουλαπι.
Φυσικα εννοειται οτι το εν λογω ραφι ξηλωθηκε επιτοπου..
ideal tank size for betta
Γενικα δεν ειναι και στην καλυτερη κατασταση.Ωστοσο,παροτι δεν εχω κανει καποια επισκευη στο συστημα παραγωγης ηχου,και παροτι ο δισκος ειναι σε εξισου κακη κατασταση με το πικαπ,εντουτοις παιζει μια χαρα.
To θυμαστε το παραπανω;Οπως ειχα πει,το βασικο του προβλημα ηταν οτι επρεπε να βρω ενα αξιοπρεπες ''κουτι'' να το προσαρμοσω.Τελικα βρηκα κατι μαλλον καλυτερο...

Το συγκεκριμενο ηχοσυστημα εχει ραδιοφωνο,κασετοφωνο,κασετοφωνο 8track και πικαπ,το οποιο ηταν σπασμενο...ετσι λοιπον προσαρμοσα το δικο μου..:whip:
Εχει τα θεματακια του αλλα γενικα δουλευει.Μενει μονω να βρω και καμμια κασετα 8track ωστε να μπορεσω να το δοκιμασω και σε αυτο το κομματι.

Taskos

Member
Reaction score
3.707
Πόντοι
777
Eπειδη ειμαι γνωστος σαβουρομαζωχτρας,εχω μαζεψει δισκους κυριολεκτικα πεταμενους στο δρομο,εως και μισοσπασμενους,και προς εκπληξη μου επαιζαν.Εννοειται πως δεν ειχαν κρυσταλλινο ηχο,αλλα μπορουσες να ακουσεις τα λογια.Οποτε δεν νομιζω να εχουν τοσο μεγαλο προβλημα οι δισκοι απο την πολλοι χρηση.Τα οποια χριτς χρατς κανουν εξαλλου,μπορει καποιος να πει οτι προσδιδουν γοητεια..:rolleyes:
Απο εκει και περα,εαν καποιος δεν ενδιαφερεται για συγκεκριμενα τραγουδια και θελει απλως δισκους καλης καταστασης στο τζουκμποξ του,νομιζω οτι μπορεις να βρεις αρκετα ευκολα.
Εμενα πχ,μου χαρισαν παρα πολλους δισκους οι κληρονομοι ενος ραδιοερασιτεχνη...:yawn:
"Eπειδη ειμαι γνωστος σαβουρομαζωχτρας.." καλύτερα να λες "αποθησαυριστής..." γιατί τα σκουπίδια του ενός, είναι ο θησαυρός του άλλου. cool5

Stargazer

Member
Reaction score
2.209
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Αρχίζω την χρόνια με σόμπα πετρελαίου Pitsos florida 100 αν και λόγο τοποθεσίας τώρα μπορούσε να ονομάζεται και Florina 100.
Είχε να ανάψει 15 χρόνια ίσως και παραπάνω. Αφαίρεσα το ντεπόζιτο το καρμπυρατέρ και τους χαλκοσωλήνες τα καθάρισα όλα και άναψε αμέσως. Έφερε αναμνήσεις και κάνει απίστευτη ζεστή.

Για την ιστορία της ήταν εγκατεστημένη σε γνωστό club της Καλαμαριάς (που υπάρχει ακόμα) δεκαετία 70 ίσως και 60. Όταν μπήκαν τα σύγχρονα μέσα θέρμανσης πέρασε στην οικογένεια μου και ήρθε στο χωριό πριν έρθω στον κόσμο.

και το καρμπυρατέρ Ολλανδίας

.

Δεν μπόρεσα να βρω ημερομηνία κατασκευής.

Την άνοιξη θα την κάνω κομμάτια για να αφαιρέσω τα κατάλοιπα που έχει μαζέψει.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.965
Πόντοι
747
Μια παρόμοια, υπάρχει στο "εξοχικό" μας, δεν θυμάμαι αν είναι ΙΖΟΛΑ ή ΠΙΤΣΟΣ. Πρέπει να δώ το συμβόλαιο ενοικίασης.

Ειναι δεκαετίας τέλη 60, αρχές 70 το πολύ.

Η φλόγα σου ( χρώμα ) δείχνει καλή καύση. Δες σε φωτό στο νετ, το χρώμα φλόγας με σωστή αναλογία καυσίμου / αέρα.

Οταν αποφασίσεις να την ....λύσεις, θα σου πώ τι να κάνεις, μια και την δικιά μας τότε, την συντηρούσα εγώ.

Εχει οριζόντιους δίσκους μέσα στον καυστήρα, από το σημείο καύσης μέχρι την εξαγωγή, ( μπουρί ), η ορολογία είναι "επιβραδυντές καυσαερίων", προκειμένου να καθυστερεί η εξαγωγή και να αποδίδουν περισσότερη θερμότητα στον χώρο.

Βασικά σημεία ασφάλειας.
  • Λάθος η τοποθέτηση σε ξύλινο πάτωμα. Βάλε από κάτω "ταψί", και για την θερμότητα, αλλά και για διαρροές.
  • Στο επίπεδο της καύσης, έχει περιμετρικά διάτρητο το "βαρελάκι" για λήψη αέρα. Αν είναι βουλωμένες με καπνιά, δηλ από ατελή καύση , συνεχίζει την ατελη καύση ( έλλειψη οξυγόνου ) και βουλώνει περισσότερο.
  • Η έγχυση καυσίμου, θέλει προσοχή, μην ανεβάσει στάθμη και φουντώσει παραπάνω.
  • Το 80 % της λειτουργίας, βασίζεται στην "αναπνοή", δηλαδή στην ελεύθερη απαγωγή των καυσαερίων ( φυσικός ελκυσμός ). Αν οι σωληνώσεις απαγωγής ( μπουριά ) έχουν κάπνες, μπουκώνει, αλλά μπορεί να πάρει και φωτιά. Οι κάπνες είναι στην ουσία άκαυστο καύσιμο, και είναι επικίνδυνες.
  • Στο μάτι επάνω, βάζεις φλούδες πορτοκαλιού, και γεμίζει άρωμα ο χώρος. Επίσης, βάζεις κατσαρολάκι, και για να έχεις ζεστό νερό, αλλά και για να προσθέτεις υγρασία στον χώρο.
  • Αν η θερμοκρασία εξαγωγής κυσαερίων είναι χαμηλή, έχεις συμπυκνώματα και τα θειϊκά του πετρελαίου με την υγρασία, κάνουν θειϊκό οξύ, και τα τρώει όλα. Και θέλει προσοχή εχεί που εξάγεται από το κτίριο, να έχει άφλεκτη φλάντζα. Παληά, βάζανε Ελλενίτ, που αποσύρθηκε λόγω αμιάντου.
Οι προδιαγραφές είναι σωστές

10.000 kCal / h -----> που ισοδυναμεί με κατανάλωση ενός (κιλού ) λίτρου Diesel ( 11.000 kCal/kg.)
Στις διαβαθμίσεις, δίνει μεταβολή κατανάλωσης 0,21-1,24 ανάλογα με την ένταση μείον τον βαθμό απόδοσης.
Το H Cap ty σημαίνει Heating Capacity - θερμαντικη ικανότητα, και δίνει 300 κυβικά μέτρα, οπότε με ένα ΄ύψος δωματιου τα, ας πούμε 3,5 μέτρα, καλύπτει δωμάτιο ( θεωρητικά ) 9 Χ 9 Χ 3,5 ύψος.

Φυσικά, οι αποδόσεις αυτές διαφοροποιούνται βάσει εξωτερικης θερμοκρασίας και μονώσεων στην τοιχοποιϊα - οροφή.

Βεβαιώσου ότι ο πάτος στον καυστήρα δεν έχει τρυπήσει, από κατάλοιπα θείου στην μακρόχρονγη αχρηστία.

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
24.966
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
H ανάλυσή σου με έστειλε ρε φίλε.. Εύγε.
Είχαμε και εμείς στις αρχές της δεκαετίας του 80 και με το που την είδα μου ήρθε αυτή η απίστευτη μυρωδιά την οποία ακόμα αποζητώ gpost

nonos

Member
Reaction score
23.891
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Στο υπόγειο του πατρικού είναι ακόμα η σόμπα πετρελαίου που είχαμε όταν μπήκαμε στο σπιτι, καθότι ημιτελές χωρίς κεντρική θερμανση :lol:

Θυμάμαι το πλέγμα που είχε φτιάξει ο πατέρας μου και έβαζε περιμετρικα για να μην ακουμπήσουμε και καουμε μικρά εγώ με τον αδελφό μου, όπως και που πήγαινα κοντά να κοιτάω τη φλόγα από το τζαμακι :love:

Όπως και θυμάμαι τη μάνα μου να ανοίγει το φούρνο στη κουζίνα τα πρώτα χρόνια που πήγαινα σχολείο για να έχουμε ζεστή όταν έτρωγα πρωινό.. :love:

minas

Member
Reaction score
3.046
Πόντοι
747
Bλεπω οτι καποιοι εκμεταλλευτηκαν την απουσια μου,και ανεβαζουν συσκευες οι οποιες καθε αλλο παρα ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ειναι...:rtfm:

Ας κανω λοιπον μια προσπαθεια να επαναφερω την ταξη.

Κουζινα ΠΙΤΣΟΣ,υπολογιζω μεταξυ 1969/72.Σε κανονικη χρηση(η περιπου,μιας και δεν πολυμαγειρευω)

Φυσικα,οπως και στα αυτοκινητα,ετσι και εδω,εχω φροντισει να κανω την καβα μου..

Επισης,για να απαντησω στην απορια σχετικα με την ηλικια της σομπας παραπανω...Απο οσο γνωριζω,οι συσκευες της Πιτσος εγραφαν το ονομα με ελληνικους χαρακτηρες μεχρι το 1976/77,οποτε και η εταιρια πωληθηκε σε ξενα συμφεροντα.Οποτε λογικα η σομπα ειναι μεταγενεστερη,και μαλλον οχι μετα το 1980.

Υγ.Μιας και οι ηλεκτρικες συσκευες στο σπιτι μου ειναι σχεδον ολες ανω των 50 ετων,και μιας που εγω πληρωνω το λογαριασμο της δεη στο τελος..θα ελεγα οτι εν τελει,δεν βλεπω καμμια τρομερη διαφορα με τις συγχρονες.Σε σημειο που τελικα δεν ξερω αν αγοραζοντας συγχρονες θα τις εκανα ποτε αποσβεση,αν συνυπολογισουμε και τις βλαβες που σιγουρα θα βγαλουν.Ειναι γεγονος βεβαια οτι κανω σχετικα περιορισμενη χρηση,αλλα οσο να ναι..

Top Bottom