Παλιές ηλεκτρικές συσκευές

nonos

Member
Εγγραφή
30 Νοεμβρίου 2012
Μηνύματα
9.799
Reaction score
23.871
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Ειχα βρεθει εκει μεσα και γευματισει πριν τα Χριστουγεννα του '17. Ξανα το Σεπτεμβρη του '20. Ταβερνα που καποτε εσφιζε, στη μεση του πουθενα σ ενα τοσο δα χωριουδακι της Αχαιας. Τωρα μπογοι πραγματα και μυρωδια καπνας απ το τζακι. Σημερα ομως επεσε το ματι μου πανω του, στη γωνια ξεχασμενο.:love:
37150
 
Last edited:

Giorgos_81

Member
Εγγραφή
10 Μαρτίου 2022
Μηνύματα
2.463
Reaction score
4.949
Πόντοι
747
Age
53
..................
Υγ.Μιας και οι ηλεκτρικες συσκευες στο σπιτι μου ειναι σχεδον ολες ανω των 50 ετων,και μιας που εγω πληρωνω το λογαριασμο της δεη στο τελος..θα ελεγα οτι εν τελει,δεν βλεπω καμμια τρομερη διαφορα με τις συγχρονες.Σε σημειο που τελικα δεν ξερω αν αγοραζοντας συγχρονες θα τις εκανα ποτε αποσβεση,αν συνυπολογισουμε και τις βλαβες που σιγουρα θα βγαλουν.Ειναι γεγονος βεβαια οτι κανω σχετικα περιορισμενη χρηση,αλλα οσο να ναι..
Θα σχολιάσω το ανωτέρω.

Οι συγκρίσεις κατανάλωσης μπορούν να γίνουν σε συγκεκριμένες μόνον συσκευές. Οχι σε όλες.

Οσες συσκευές έχουν ωμικές αντιστάσεις, στην ουσία δεν διαφοροποιούνται. Ισως ελάχιστα αν έχουν πιο ακριβείς μηχανισμούς ελέγχου, πχ +/- 2 βαθμούς από την καθορισμενη, οπότε εμπλέκει / απεμπλέκει την παροχή πιο σωστά. Αυτό ισχύει πχ σε κουζίνες, θερμοσίφωνες, ηλεκτρικά καλοριφέρ, ηλεκτρικά σίδερα και όλα τα αντίστοιχα.

Εκει που παρατηρείται διαφορά, είναι σε συσκευές με συμπιεστές, πχ κλιματιστικά, που με "διαφορετική" διάταξη λειτουργίας, καταναλώνουν λιγότερα από τα κλασικά των προηγουμένων ετών, 20-30 χρόνια πριν. Τα λέμε "αντλίες θερμότητας", αλλά η αρχή λειτουργίας είναι διαφορετική.

Σε άλλες συσκευές, πχ με συμπιεστές, πχ οικιακά ψυγεία, αεροσυμπιεστές, και λογω βελτιωμένων περιφερειακών συστημάτων ελέγχου ( θερμοστάτες ) αλλά και βελτιωμένων τεχνικών θερμομόνωσης ( πυκνότερα υλικά με μικρότερο συντελεστή ροής ), μπορεί να παρουσιάζουνν μικρή διαφορά. Αλλά στην ουσία, δεν έχουν ουσιαστική διαφορά από ένα ψυγείο πχ 10-ετίας.

Το αυτό και σε πλυντήρια. Ρούχων και πιάτων. Οταν έχουν αντίσταση για επίτευξη θερμοκρασίας, εμπίπτουν στην κατηγορία των ωμικών, και πάπαλα. Μόνον μια καλύτερη μόνωση βοηθάει, ειδικά αν χρησιμοποιούνται θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών στην λειτουργία.

Το ( υποχρεωτικό ) πλέον πινακάκι με την ενδεικτική κατανάλωση, Α, Α+, Α++, γίνεται σε σύγκριση κυκλων, και είναι "ενδεικτικό", χωρίς να σημαίνει κάτι ουσιαστικό. Ενα μοντέρνο με χρήση 250 ημέρες τον χρονο, προφανώς δεν συμφέρει όταν το "παλαιό" χρησιμοποιείται πχ 100 ημέρες. Για απόσβεση, δεν το συζητάω καθόλου. Θα αντικατασταθεί, πριν αποσβεστεί. Σίγουρα πράγματα.

Οπότε, κάποιες κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών, παρά την ηλικία τους, 20-30-40 ετών, συγκρίνονται άμεσα με τιε πιο μοντέρνες.

Τις διαφορές στον λογαριασμό πλέον την κάνουν οι άλλες χρεώσεις, δήμων, περιουσίας, ΕΡΤ κλπ.
 
Top Bottom