Καφενείον "Το δικύλινδρο" (Bar)

Reaction score
189
Πόντοι
287
Τη προηγουμενη εβδομαδα ρωτησα για καρτα FIVA στη ΛΕΚΑΜ τα ιδια περιπου μου είπανε. Σκέφτομαι για ιστορικες στο 2cv, ετσι κι αλλιως εχω τη ΒΧ με ιστορικες, θα δούμε.
Αν θες να πας στο χωρο της Λεσχης, Τετάρτες μετα τις 8:00 το απογευμα.
Χαχαχαχα ευχαριστώ αλλά πια λέσχη? Στο "χωριό" της Κατερίνης μενω

maxtsif

Member
Reaction score
4.605
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Χαχαχαχα ευχαριστώ αλλά πια λέσχη? Στο "χωριό" της Κατερίνης μενω
Tα γραφεία της ΛΕΚΑΜ στη Θεσσαλονικη εννοούσα, επειδή είπες θα ανέβεις:D

Nikephoros

Member
Reaction score
15.388
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Πραγματικά, είδα αυτήν την εικόνα στο FB και "συγκινήθηκα", για εμάς που ήμασταν παιδιά όταν μεσουρανούσαν. Και τώρα, εμείς είμαστε μεσήλικες και να πάλι, με τις αγωνιστικές τους φόρμες! (Λείπουν ο Juha, ο Walter, η Michelle...!). Όλοι τους 68-70+ πλέον!

36833

Nikephoros

Member
Reaction score
15.388
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Έπαιξα, λίγο από περιέργεια, λίγο για αστείο, με το chat gpt και το ρώτησα ποια είναι η πιο αξιόπιστη Citroen που έχει βγει. Και μου έβγαλε τις εξής απαντήσεις: Στην κορυφή τη CX, μετά την Χantia, μετά το Berlingo και τέλος, τη C5. Τι λέτε, λέει αλήθεια?

Α, μόλις είδα ότι λέει για τις CX ότι τα τελευταία μοντέλα είχαν V6 κινητήρες... Τεχνητή νοημοσύνη σου λέει μετά!

Stargazer

Member
Reaction score
2.190
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Έπαιξα, λίγο από περιέργεια, λίγο για αστείο, με το chat gpt και το ρώτησα ποια είναι η πιο αξιόπιστη Citroen που έχει βγει. Και μου έβγαλε τις εξής απαντήσεις: Στην κορυφή τη CX, μετά την Χantia, μετά το Berlingo και τέλος, τη C5. Τι λέτε, λέει αλήθεια?

Α, μόλις είδα ότι λέει για τις CX ότι τα τελευταία μοντέλα είχαν V6 κινητήρες... Τεχνητή νοημοσύνη σου λέει μετά!
Για Xantia το πιστεύω όπως και για berlingo και τα παρεμφερή του xsara.
Τελευταία και εγώ χρησιμοποιώ AI στην δουλειά μου αντί να googlάρω και να ψάχνω με τις ώρες αλλά κάνει λάθη , από ασήμαντα έως σοβαρά.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.933
Πόντοι
747
Τελευταία και εγώ χρησιμοποιώ AI στην δουλειά μου αντί να googlάρω και να ψάχνω με τις ώρες αλλά κάνει λάθη , από ασήμαντα έως σοβαρά.
Τι σημαινει ΑΙ ? Κάτι το εξωγήϊνο ? Κάτι θεϊκό ? Κάτι αλάθητο ?

Παλαιότερα, στα κόμικς, ήταν το βιβλιο των μικρών εξερευνητών, που είχαν τα ανήψια του Ντόναλντ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
Μετά, βγήκαν διάφορες άλλες καθημερινές εφαρμογές, και αργότερα, οι μηχανές αναζήτησης, πχ το Google, ακολουθησε η Wikipedia.
Ολα βασίζονται σε γνώσεις, που "κάποιοι" καταγράφουν, καταλήγουν σε βάσεις δεδομένων, και οι αλγόριθμοι, παρουσιάζουν ένα αποτέλεσμα, που θεωρητικά, είναι όσο κοντύτερα στην ερώτηση.
Αν η "μηχανή" ΔΕΝ αναγνωρίσει σωστά την ερώτηση / ανίχνευση, δίνει λάθος αποτέλεσμα. Οπότε, βασίζεται στην αναγνώριση λέξεων, που σε διαφορετικές γλώσσες, μπορεί να εκφράζονται διαφορετικά.
Και η "βάσις δεδομένων", έχει τις ΗΔΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ γνώσεις, ανα την υφήλιο, που κάποιοι έχουν ήδη καταγράψει από την γνώση τους - σωστή ή λάθος.
Οπότε, οι δύο βασικές προϋποθέσεις είναι
α. Σωστή αναγνώριση ερώτησης
β. Ορθή καταγραφή γνώσης.
Αν, οιαδήποτε από οτις ανωτέρω συνθήκες ΔΕΝ ισχύει , η απάντηση θα είναι αμφισβητούμενη.

Η ΑΙ, είναι πλέον μια καραμέλα για όλους, που όμως ίσως δεν έχουν αντιληφθεί ότι ΔΕΝ δίνει απαντήσεις σε θέματα που δεν έχουν ΗΔΗ απαντηθεί από την ανθρώπινη γνώση. πχ, δεν μπορεί να απαντήσει "Υπαρχει Παράδεισος ?", "Τι μορφή έχουν οι εξωγήϊνοι ?"

Οπότε, ΙΜΟ, δεν πρέπει να δίνεται υπερβολική εμπιστοσύνη στις πιθανές απαντήσεις της ΑΙ, μια και δεν παρέχουν τίποτε παραπάνω από τις υπόλοιπες μεθόδους εξερεύνησης, ΄και προφανώς επιστημονικής αλήθειας. Ετσι, απλά.

Σημ. Πριν πολλά χρόνια, οι μηχανικοί αντιμετωπίσαμε το CAD, και το CAE ( Computer Aided Design & Computer Aided Engineering ). Με αυτά τα βοηθητικά προγράμματα, μπορούσε κάποιος να σχεδιάσει / υπολογίσει τεχνικά στοιχεία - στοιχεία μηχανών - οικοδομικών έργων, να κλανει αρχιτεκτονική, κλπ.
Η βάση ήταν τα χιλιάδες ΤΥΠΙΚΑ στοιχεία που απαιτούντο σε κλαθε εφαρμογή, προετοιμασμενα από άλλους και ήδη σε βάσεις δεδομένων, που ανέσυρες και χρησιμοποιούσες, ή εκτελούσες υπολογισμούς σε ΤΥΠΙΚΑ στοιχεία. Για να γίνει κατανοητό, σε έναν υπολογισμό αντοχής μπιέλας, είχες διαθέσιμεσ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ διατομές. Αν ήθελες να φτιάξεις κάτι πιο ....εξωτικό από το τυπικό, έπρεπε να σχεδιάσεις ΕΣΥ την διατομή, να την τυποποιήσεις, και μετά να επανέλθεις με υπολογισμους αντοχής - λυγηρότητας, κλπ. Στην βελτίωση των συστημάτων , αυτά μεν απλοποιήθηκαν, αλλά οι βασικες αρχές, παραμένουν μέχρι σήμερα, και εις τον αιώνα τον άπαντα !
Η ΑΙ, ΔΕΝ δημιουργεί γνώση. Δεν έχει τις δυνατότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Απλώς προσφέρει την υφιστάμενη γνώση με μια διαφορετική προσέγγιση.

Σημ 1. Την δεκαετία του '80, κυκλοφόρησαν - μεταξύ άλλων - και σκακιστικά κομπιούτερς. Επαιζες σκακι σε μια σκακιέρα, και αντιμετώπιζες την "μηχανή". Που είχε έναν "φάκελο", μερικών χιλιάδων παιχνιδιών, που ανάλογα με την καθε κινηση - νέα θέση των πιονιών, έκανε χιλιαδες υπολογισμους βάσει ιστορικών παιχνιδιών, και σε "έπαιζε". Αν ένας Master έπαιζε ένα εξωπραγματικό παιχνίδι, που ΔΕΝ υπήρχε στον φάκελο, το κομπιούτερ, .........ΕΧΑΝΕ !

Σημ 2. Ετσι σχεδιάστηκαν και τα fly by wire συστήματα πτήσης κάποιων αεροσκαφών, που επέτρεπαν την πτήση μέσα σε έναν "φάκελο" ασφαλών κινήσεων. Προστάτευαν έτσι τους σχετικά "άπειρους", και αν ο χειριστής έκανε κινήσεις εκτός "φακέλου", το αεροπλάνο ΔΕΝ υπάκουε. Ετσι, ειχαμε κάποιο ατύχημα, με ένα Airbus Air France 296Q, που το "πρόγραμμα" κάτω από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις - σετάρισμα του αεροπλάνου την συγκεκριμένη στιγμή, δεν του επέτρεψε κινήσεις - ενέργειες που ένα ΜΗ αυτοματοποιημένο θα επέτρεπε. Πράγμα που ίσχυσε στο 747 της ΟΑ, πτήση 411, οταν έχασε κινητήρα στην απογείωση, αλλά ο κυβερνήτης της πτήσης, Σήφης Μιγάδης, το κράτησε και δεν έπεσε μέσα στην Αθήνα. Η Boeing, δήλωσε ότι αυτό το αεροσκάφος βάσει δεδομένων, έχει πέσει. Γιατί πέταγε ΕΚΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΥ πτήσης. Αλλά ο Μιγάδης, το κράτησε και αποσόβησε μια συμφορά.

Συνεπώς, ΙΜΟ, με την δικη μου γνώση και εμπειρια, τα συστήματα αυτά, Google, AI, κλπ. περιορίζονται από την ευφυϊα των σχεδιαστών / κατασκευαστών τους και το σύνολο των πληροφοριών που έχουν καταχωρημένα - ή που έχουν πρόσβαση.

Ελπίζω να μην κούρασα πολύ, :dash:αλλά, η εντύπωση ότι η ΑΙ ξέρει τα πάντα, ΙΜΟ έιναι παντελώς λανθασμένη. Αυτά.

Taskos

Member
Reaction score
3.682
Πόντοι
777
Giorgos_81 , κούρασες αλλά άρεσες.
Ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να θέσουμε το ερώτημα στην ΑΙ, κατά πόσο είναι αξιόπιστες οι απαντήσεις της ΑΙ.
Άραγε η εφαρμογή γνωρίζει-υπάρχει στο Database της-την ύπαρξή της? (αυτοσυνειδησία).

dap

Member
Reaction score
1.491
Πόντοι
407
Απογευματινός καφές (που έφτασε μέχρι το βράδυ), λόγω ενός λανθασμένου τηλεφωνήματος......

Παρόντες Maxtsif, Stargazer και η αφεντιά μου.....

36879
36880

Περιττό να πω ότι την Μερκ ούτε να την φτύσουν περαστικοί και θαμώνες......

Το καναρίνι τράβηξα τα βλέμματα όλα και βγήκαν και φωτογραφίες......

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.933
Πόντοι
747
...........................................

Περιττό να πω ότι την Μερκ ούτε να την φτύσουν περαστικοί και θαμώνες......
............................................
Θα θεώρησαν ότι είναι .........αποχαρακτηρισμένο ΤΑΧΙ. :blink:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.933
Πόντοι
747
Giorgos_81 , κούρασες αλλά άρεσες.
Ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να θέσουμε το ερώτημα στην ΑΙ, κατά πόσο είναι αξιόπιστες οι απαντήσεις της ΑΙ.
Άραγε η εφαρμογή γνωρίζει-υπάρχει στο Database της-την ύπαρξή της? (αυτοσυνειδησία).
Αν είναι έξυπνη η ΑΙ, θα γνωρίζει παραπάνω από την ανθρώπινη γνώση. Οπότε, θέτουμε την ερώτηση

"Πως μπορούμε να φτιάξουμε άιμα ?"

Reaction score
18.218
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
Έχω χάσει επεισόδια με την τεχνητή νουμοσυνη και δεν ξέρω πολλά .

Αν όμως η ΤΝ δεν δείχνει αλαζονεία , κατέχει την έννοια του μέτρου και της ταπεινότητας , γνωρίζει τα όρια των γνώσεων της και καταλαβαίνει ότι μπορεί να σφάλλει , δεν εχει την τάση επιβολής της γνώμης της στους άλλους , και δεν αναγάγει την υποκειμενική της άποψη σε απόλυτη αληθεια με καθολική ισχύ , τότε ήδη είναι καλύτερη απο τους περισσότερους ανθρώπους

Stargazer

Member
Reaction score
2.190
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Να ανοίξουμε θέμα μη ενδιαφέρουσες αγγελίες;

Demetris

Member
Reaction score
1.121
Πόντοι
437
Έχω χάσει επεισόδια με την τεχνητή νοημοσύνη και δεν ξέρω πολλά .

Αν όμως η ΤΝ δεν δείχνει αλαζονεία , κατέχει την έννοια του μέτρου και της ταπεινότητας , γνωρίζει τα όρια των γνώσεων της και καταλαβαίνει ότι μπορεί να σφάλλει , δεν εχει την τάση επιβολής της γνώμης της στους άλλους , και δεν αναγάγει την υποκειμενική της άποψη σε απόλυτη αλήθεια με καθολική ισχύ , τότε ήδη είναι καλύτερη απο τους περισσότερους ανθρώπους
Η ΤΝ θα είναι πάντα αυτό που θέλει ο δημιουργός της να είναι.
Αυτή τη στιγμή έχουμε 4-5 μεγαλομεγάλους που κάθε ένας επενδύει εδώ και καιρό αστρονομικά ποσά για να αναπτύξει τη δική του εκδοχή ΤΝ. Αυτό προφανώς δεν συμβαίνει για να μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να παραγγέλνει φωτογραφίες με 2CV που "πετάνε", ούτε για να μας εξηγεί δύσκολες μαθηματικές έννοιες. Η ΤΝ στο δια ταύτα είναι εργαλείο, επιβολής και ισχύος. Αν ήταν πρόσωπο με ψήγματα ταπεινότητας και σεβασμού, και συνειδητοποιούσε το μέγεθος των πόρων και της ενέργειας που καταναλώνει, θα τα παρατούσε και θα πήγαινε να βοσκήσει πρόβατα. Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτε το ρομαντικό σε αυτή την ιστορία.

nonos

Member
Reaction score
23.813
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Συμφωνω απολυτως Δημητρη, εχω τις ιδιες σκεψεις χωρις αυτο να αναιρει την ουσια της τοποθετησης του Νικου. Ισως εχει να κανει αυτο με τη γενικοτερη κριτικη διαθεση που εχω απεναντι σε οτιδηποτε νεο χωρις να ξεκιναω αρνητικα προκατηλειμμενος ωστοσο. Δε μπορω ωστοσο να φανταστω τον εαυτο μου να αναζητα απαντησεις σε πραγματα που δε γνωριζω για να γλιτωσω χρονο και να τα αναπαραγω χωρις να κατσω να ΜΑΘΩ ακομα και αν (προφανως) η διαδικασια μαθησης-αποκτησης γνωσης ειναι εως και ψυχοφθορα. Μονο ετσι ομως κατεχεις, κρινεις και δεν αναπαραγεις .

Αν μπορω να το συνοψισω παντως, καθε "εργαλειο" μπορεις να το χρησιμοποιεις υπο διαφορετικα πρισματα και με διαφορετικο τροπο. Αλλοτε δυστυχως καταστρεπτικα και αλλοτε επικουρικα. Και φυσικα τα "εργαλεια" στα λαθος χερια ειναι επικινδυνα...

Last edited:

Stargazer

Member
Reaction score
2.190
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Πάντα ένιωθα ότι όσο οι υπολογιστές δεν μπορούν να γράψουν προγράμματα είμαστε ασφαλείς, τώρα που είδα τι κάνει λίγο τρόμαξα.

Stargazer

Member
Reaction score
2.190
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Θα ήθελα την γνώμη σας για C4 πρώτη γενιά 1.6 βενζίνη από άποψη αξιοπιστίας ειδικά και αν έχετε εμπειρία στο συγκεκριμένο με αέριο

Taskos

Member
Reaction score
3.682
Πόντοι
777
Κατά την ταπεινή γνώμη μου οτιδήποτε 1ης γενιάς είναι προβληματικό.

Last edited:
Top Bottom