Ελληνικοί σιδηρόδρομοι

minas

Member
Reaction score
3.032
Πόντοι
747
Γιώργο δεν έχει να δει και πολλά γιατί έχει πάντα προτεραιότητα. Επίσης και να έβλεπε δύσκολα σταματάει
Ισχυει...Εχω βρει και κρατησει φωτογραφια(οχι και τοσο παλιας)εποχης,οπου τραινο εχει παρασυρει kadett b..δεν την ανεβαζω ομως για προφανεις λογους..

Παντως αν μου εχει λειψει κατι απο εκεινα τα παλια ταξιδια με τραινο,ειναι το οτι περνουσε απο αλλες διαδρομες και μερη,και με καποιο τροπο γινοταν ενα με τη φυση,σε αντιθεση με τους αυτοκινητοδρομους.Δεν ξερω αν σε αυτο επαιζε ρολο το γεγονος οτι το σιδηροδρομικο δικτυο ηταν σαφως παλιοτερο απο το οδικο(και αρα ειχε γινει ενα με το περιβαλλον),η η χαραξη αυτη καθεαυτη.
Κατι ακομα δε,που μου αρεσε σε αυτα τα ταξιδια,ειναι οτι πολυ συχνα περνουσαμε απο απομονωμενα μερη,οπου ειχαν εγκαταλειφθει παλια αυτοκινητα..:food:

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.833
Πόντοι
827
Ισχυει...Εχω βρει και κρατησει φωτογραφια(οχι και τοσο παλιας)εποχης,οπου τραινο εχει παρασυρει kadett b..δεν την ανεβαζω ομως για προφανεις λογους..

Παντως αν μου εχει λειψει κατι απο εκεινα τα παλια ταξιδια με τραινο,ειναι το οτι περνουσε απο αλλες διαδρομες και μερη,και με καποιο τροπο γινοταν ενα με τη φυση,σε αντιθεση με τους αυτοκινητοδρομους.Δεν ξερω αν σε αυτο επαιζε ρολο το γεγονος οτι το σιδηροδρομικο δικτυο ηταν σαφως παλιοτερο απο το οδικο(και αρα ειχε γινει ενα με το περιβαλλον),η η χαραξη αυτη καθεαυτη.
Κατι ακομα δε,που μου αρεσε σε αυτα τα ταξιδια,ειναι οτι πολυ συχνα περνουσαμε απο απομονωμενα μερη,οπου ειχαν εγκαταλειφθει παλια αυτοκινητα..:food:
Στην αρχή του ταξιδιού όντως έβλεπες, παρατηρούσες και θαύμαζες την ελληνική υπαιθρό, μετά από κανά δύωρο άρχιζε η κούραση και σε πίεζει και προς το τέλος βλαστημούσες την ώρα και την στιγμή που μπήκες στο τρένο... Έχει βραδιάσει και ακόμα δεν έχει φτάσει στον προορισμό του :cold:

Taskos

Member
Reaction score
3.682
Πόντοι
777
Παρέλειψες την περίπτωση όπου περίμενες να περάσει τo intercity με προτεραιότητα και την αναμονή της αλλαγής βάρδιας. :hypno:

minas

Member
Reaction score
3.032
Πόντοι
747
Στην αρχή του ταξιδιού όντως έβλεπες, παρατηρούσες και θαύμαζες την ελληνική υπαιθρό, μετά από κανά δύωρο άρχιζε η κούραση και σε πίεζει και προς το τέλος βλαστημούσες την ώρα και την στιγμή που μπήκες στο τρένο... Έχει βραδιάσει και ακόμα δεν έχει φτάσει στον προορισμό του :cold:
H μια οψη της ιστοριας ειναι αυτη.
Η αλλη οψη ειναι,οτι την ιδια εποχη(δεκαετια 90 ας πουμε),ηθελες χαλαρα ενα 4ωρο για να πας Αθηνα-Πατρα με το αμαξι,αν συνυπολογισουμε το μποτιλιαρισμα στην εξοδο και τις στροφες της Κακιας Σκαλας.Μετα την Κορινθο,ο δρομος(1μιση λωριδα) δεν ειχε νησιδα,οποτε κι αν ακομα δεν τολμουσες να κανεις προσπεραση,κινδυνευες απο τον απεναντι που τολμουσε.Οποτε μαλλον δεν ηταν και τοσο τραγικο να κανεις 1-2 ωρες παραπανω με το τρενο,φτηνοτερα και κυριως χωρις να σκοτωθεις.Στη χειροτερη αν βαριοσουν,μπορουσες να σηκωθεις να κανεις καμμια βολτα στο συρμο,κατι που δεν μπορουσες να κανεις πχ στο ΚΤΕΛ.
Σε παρομοια κατασταση ηταν και το υπολοιπο οδικο δικτυο(στροφες Μεγαλοπολης,Αντιρριου-Ιωαννινων κλπ),οποτε αναλογες ηταν και οι ωρες που εκανες να φτασεις.Ειδικα δε,μετα το 2000 που οντως υπηρχαν intercity κλπ,σε καποιες περιπτωσεις μπορει το τραινο να εκανε την ιδια ωρα με το αυτοκινητο.

Αλλωστε,κανεις δεν βιαζοταν τοτε.Και δεν νομιζω οτι τελικα ειμαστε ουσιαστικα παραγωγικοτεροι σημερα που βιαζομαστε..hmmm

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.925
Πόντοι
747

Ο σιδηρόδρομος, είναι πιο γραφικός, γιατί με την στρωση των γραμμών, η πορεία που ακολουθούσαν έπρεπε να έχει συγκεκριμενες κλίσεις, έπρεπε να μην έχει πολλά χωματουργικά, στην Ελλάδα αυτό σήμαινε εκβραχισμούς, οπότε ακολουθούσε συνήθως φυσικές διαδρομές, δίπλα σε ποτάμια - στενώματα που το νερό ανα τους αιώνες είχε ήδη διανοίξει πορείες, και πεδινά με διαδρομές πλησίον διαφόρων "χωριών", ή πόλεων της εποχής.

Ταυτόχρονα, ο χώρος που απαιτούσε κατα πλάτος, ήταν ελάχιστος σε σύγκριση με ένα δρόμο, στην Ελλάδα με απόσταση 1.435 χιλιοστών μεταξύ των δύο σιδηροτροχιών, οι υποστηρίζοντες στρωτήρες ( ή τραβέρσες) να απαιτούν ελάχιστο παραπάνω.

Μην ξεχνάμε οτι ο σιδηροδρομος, ήταν ο μοχλός ανάπτυξης, αντικατέστησε τις μεταφορές σε ποτάμια και κανάλια ( canal & water ways ) σε άλλες χώρες που περιόριζαν την διανομή αγαθών γεωγραφικά, και με την έκτασή του σε "ξηρά" έφερε ανάπτυξη και στα υπόλοιπα σημεία της χώρας.

Το Ελληνικό ανάγλυφο, που απέτρεπε τις "επικοινωνίες" μεταξύ περιοχών, ξεπεράστηκε με την χρήση του, μια και έως τότε, οι μεταφορές, γίνονταν με ζώα και κάρα με όλους τους περιορισμούς που αυτά είχαν, όγκος - βάρος - κόστος μεταφοράς. Ο σιδηρόδρομος, έφερε την "εύκολη" μεταφορά - επικοινωνία - εμπόριο.

nonos

Member
Reaction score
23.756
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Κάθε πράγμα την εποχή του έχει τη μαγεία του, η οποία μετά χάνεται γιατί αλλάζει η αίσθηση του χρόνου και οι απαιτήσεις.. Αυτό είναι το συμπέρασμα θεωρώ. ;) Ο σιδηρόδρομος έχει κάτι το μαγικό θεωρώ, αρκεί να είσαι στην κατάλληλη φάση να το νιώσεις.. :love:

nonos

Member
Reaction score
23.756
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Αν είχε θέμα την Alfa θα ήταν στο ανάλογο θέμα... Αλλωστε μπήκε και άλλη φωτογραφία από το σταθμό.. επίσης δε με ρώτησες αν είχε θέμα τη zx όταν δημοσίευα τον Σ.Σ. Πλαταμώνα.:lol:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.925
Πόντοι
747
Αν είχε θέμα την Alfa θα ήταν στο ανάλογο θέμα... Αλλωστε μπήκε και άλλη φωτογραφία από το σταθμό.. επίσης δε με ρώτησες αν είχε θέμα τη zx όταν δημοσίευα τον Σ.Σ. Πλαταμώνα.:lol:

Για το μάλλον Suzuki Swift, θα μας πείς τίποτε ? :clap:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.925
Πόντοι
747
Η φωτογραφία έχει σαν θέμα τον σταθμό ή την Alfa; Όλο μας μπερδεύεις αγαπητέ nonos:rolleyes:

Μας αρέσουν όλα. Να βάζει πολλές φωτό. Μας ταξιδεύει σε μέρη που ( εγώ τουλάχιστον ) ειναι μάλλον απίθανο να βρεθούμε.

Και βλέπουμε τους μονωτήρες του τηλέγραφου, το πετρόκτιστο , το στέγαστρο, πολιτιστικά στοιχεία.

Nikephoros

Member
Reaction score
15.350
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Θησείο, 1872! Τρία μόλις χρόνια αφότου φτιάχτηκε η γραμμή προς τον Πειραιά και 2 χρόνια πριν κατεδαφίσει ο Ερρίκος Σλήμαν τον Φράγκικο πύργο της Ακρόπολης!

36412

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.925
Πόντοι
747
Θησείο, 1872! Τρία μόλις χρόνια αφότου φτιάχτηκε η γραμμή προς τον Πειραιά και 2 χρόνια πριν κατεδαφίσει ο Ερρίκος Σλήμαν τον Φράγκικο πύργο της Ακρόπολης!

View attachment 36412
Αν πάρουμε διόπτευση με τις γωνίες των "κτιρίων" αγοράς και Παρθενώνα, καταλήγουμε στο σημερινο αμαξοστάσιο, τότε ανοικτό με περίφραξη για τα .....πρόβατα, μια και η κινηση ήταν με ατμομηχανή με κάρβουνα και 6 βαγόνια. Δεν υπήρχε ακόμα ηλεκτροκίνηση, εξ ου και το ΣΑΠ, Σιδηρόδρομο Αθηνών Πειραιώς, που όταν ηλεκτρο-κινήθηκαν, μπήκε και ένα Η -----> ΗΣΑΠ

Εξαιρετική φωτο, μου έδωσε αφορμή να τα ψάξω. Οποιος ενδιαφέρεται, ( και 'εχει λίγο χρόνο ) εδώ. Θα δεί ότι οι πρωτοπόροι πρότειναν, και το κράτος υστερούσε στην αντίληψη. Οπως και σήμερα.

Αφιέρωμα Πειραιάς-Κηφισιά: Η ιστορία του σιδηροδρόμου της Αθήνας - Η Πόλη Ζει

Last edited:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.925
Πόντοι
747
Στο κτίριο αυτό, βλέπουμε τις "παρεμβάσεις" αυτών που ευαγγελίζονται "αλλαγή", αλλά χωρις σεβασμό στα πολιτιστικά μας μνημεία. :dash:

Γιατί ένας σταθμός τραίνου παλαιοτερης εποχής, είναι πολιτιστικό μνημείο από πολλές πλευρές, αρχιτεκτονικής, διαμόρφωσης χώρων αναμονής και τρόπου λειτουργίας. Βλέπουμε και το χειριστήριο αλλαγής, απορώ πως και δεν έχει ήδη πάει σε χυτήριο. :blink:

Top Bottom