Ισχυει...Εχω βρει και κρατησει φωτογραφια(οχι και τοσο παλιας)εποχης,οπου τραινο εχει παρασυρει kadett b..δεν την ανεβαζω ομως για προφανεις λογους..
Παντως αν μου εχει λειψει κατι απο εκεινα τα παλια ταξιδια με τραινο,ειναι το οτι περνουσε απο αλλες διαδρομες και μερη,και με καποιο τροπο γινοταν ενα με τη φυση,σε αντιθεση με τους αυτοκινητοδρομους.Δεν ξερω αν σε αυτο επαιζε ρολο το γεγονος οτι το σιδηροδρομικο δικτυο ηταν σαφως παλιοτερο απο το οδικο(και αρα ειχε γινει ενα με το περιβαλλον),η η χαραξη αυτη καθεαυτη.
Κατι ακομα δε,που μου αρεσε σε αυτα τα ταξιδια,ειναι οτι πολυ συχνα περνουσαμε απο απομονωμενα μερη,οπου ειχαν εγκαταλειφθει παλια αυτοκινητα..
Ο σιδηρόδρομος, είναι πιο γραφικός, γιατί με την στρωση των γραμμών, η πορεία που ακολουθούσαν έπρεπε να έχει συγκεκριμενες κλίσεις, έπρεπε να μην έχει πολλά χωματουργικά, στην Ελλάδα αυτό σήμαινε εκβραχισμούς, οπότε ακολουθούσε συνήθως φυσικές διαδρομές, δίπλα σε ποτάμια - στενώματα που το νερό ανα τους αιώνες είχε ήδη διανοίξει πορείες, και πεδινά με διαδρομές πλησίον διαφόρων "χωριών", ή πόλεων της εποχής.
Ταυτόχρονα, ο χώρος που απαιτούσε κατα πλάτος, ήταν ελάχιστος σε σύγκριση με ένα δρόμο, στην Ελλάδα με απόσταση 1.435 χιλιοστών μεταξύ των δύο σιδηροτροχιών, οι υποστηρίζοντες στρωτήρες ( ή
τραβέρσες) να απαιτούν ελάχιστο παραπάνω.
Μην ξεχνάμε οτι ο σιδηροδρομος, ήταν ο μοχλός ανάπτυξης, αντικατέστησε τις μεταφορές σε ποτάμια και κανάλια ( canal & water ways ) σε άλλες χώρες που περιόριζαν την διανομή αγαθών γεωγραφικά, και με την έκτασή του σε "ξηρά" έφερε ανάπτυξη και στα υπόλοιπα σημεία της χώρας.
Το Ελληνικό ανάγλυφο, που απέτρεπε τις "επικοινωνίες" μεταξύ περιοχών, ξεπεράστηκε με την χρήση του, μια και έως τότε, οι μεταφορές, γίνονταν με ζώα και κάρα με όλους τους περιορισμούς που αυτά είχαν, όγκος - βάρος - κόστος μεταφοράς. Ο σιδηρόδρομος, έφερε την "εύκολη" μεταφορά - επικοινωνία - εμπόριο.