Έμπλεξα !!!

maxtsif

Member
Reaction score
4.619
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Αυτά τα πλαστικά καπάκια στα μπουλόνια των τροχών τα φορούσε το 2CV όταν το πήρα. Υπήρχαν στα 2cv ή τα βρήκε κάπου και τα 'έβαλε ο πρώην κάτοχος?

37236

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
Εχω την αίσθηση ότι είχαν κυκλοφορήσει μερικά με "τάπες" στα μπουλόνια. Εχω στην μνήμε τέτοιες εικόνες.

Αλλά, και στο Golf που είχα, του 1979, είχε τις ίδιες τάπες, οπότε μπορεί να είμαι μπερδεμένος. ή να τις είχε χρησιμοποιήσει ο προηγούμενος.

Απάντηση ..........."Πυθία" :blink:

nonos

Member
Reaction score
23.870
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα

maxtsif

Member
Reaction score
4.619
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Το πρόβλημα που είχα αναφέρει παλιότερα, οτι (μερικές φορές) δε παίρνει μπρος όταν είναι ζεστό, επανήλθε.
Και αυτή τη φορά ΔΕΝ φταίει ο πολλαπλασιαστής, Μάλλον δεν έφταιγε και τότε, Έτυχε να μου το κάνει στο σπίτι, έβαλα τον άλλον που ήταν "κρύος" και πάλι δεν πήρε. Όταν η μηχανή κρύωσε, έπαιρνε εύκολα και με τους δυό πολλαπλασιαστές. Αρα είναι κάτι άλλο. Τι όμως?
Στη φωτό σταμάτησα για βενζίνη και μετά δεν έπαιρνε με τίποτα, το έσπρωξα στην άκρη και πήρε μετά από 25 λεπτά ....

37279

maxtsif

Member
Reaction score
4.619
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Είναι πολύ ενοχλητικό, παρόλο που δεν γίνεται συνέχεια (το κάνει όταν είναι πολύ ζεστό και πάλι οχι πάντα) είπα να το ψάξω, Σε ένα φόρουμ 2CV έπεσα σε αυτό το σχόλιο:

Hot starting technique, as set out in the original Owners' Manual?
:roll:

"Fully depress the accelerator pedal and keep it there as long as the engine does not start.
Operate the starter until the engine runs.
If the engine does not start at the first attempt, under no circumstances release the accelerator pedal. Wait a few seconds and operate the starter again."

Το λέει αυτό στο manual? Δηλαδή, για να πάρει όταν είναι ζεστό, σανιδώνεις το γκάζι και δίνεις μίζα. Αν δε πάρει, αφήνεις τη μίζα, αλλά ΟΧΙ το γκάζι, και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ξαναδίνεις μίζα μέχρι να πάρει!

Από τότε που το διάβασα, το είχα στο μυαλό μου, Μια φορά μου ξαναέτυχε το πρόβλημα το δοκίμασα και ... όντως δούλεψε! Τι έκανα δηλαδή? Αφού με μια παρατεταμένη μιζιά δεν πήρε, το σανίδωσα και ξαναέδωσα, δε πήρε αλλά δεν άφησα γκάζι, και στη τρίτη μιζιά όλα ΟΚ!

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
Είναι πολύ ενοχλητικό, παρόλο που δεν γίνεται συνέχεια (το κάνει όταν είναι πολύ ζεστό και πάλι οχι πάντα) είπα να το ψάξω, Σε ένα φόρουμ 2CV έπεσα σε αυτό το σχόλιο:

"Fully depress the accelerator pedal and keep it there as long as the engine does not start.
If the engine does not start at the first attempt, under no circumstances release the accelerator pedal. Wait a few seconds and operate the starter again."

Το λέει αυτό στο manual? Δηλαδή, για να πάρει όταν είναι ζεστό, σανιδώνεις το γκάζι και δίνεις μίζα. Αν δε πάρει, αφήνεις τη μίζα, αλλά ΟΧΙ το γκάζι, και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ξαναδίνεις μίζα μέχρι να πάρει!

Από τότε που το διάβασα, το είχα στο μυαλό μου, Μια φορά μου ξαναέτυχε το πρόβλημα το δοκίμασα και ... όντως δούλεψε! Τι έκανα δηλαδή? Αφού με μια παρατεταμένη μιζιά δεν πήρε, το σανίδωσα και ξαναέδωσα, δε πήρε αλλά δεν άφησα γκάζι, και στη τρίτη μιζιά όλα ΟΚ!
Ηταν κλασική εκκίνηση οταν το δούλευα και εγώ. Και ισχύει και για άλλα μηχανήματα, αυτοκίνητα - μοτοσυκλέτες.

Από την ζέστη, φαίνεται ότι με εξάτμιση ( αεριοποίηση, όχι το εξάρτημα που οδηγεί τα καυσαέρια ) από το δοχείο του καρμπυρατέρ, το μίγμα γίνεται "πλούσιο" και το μπουκώνει.

Κρατώντας πατημένο το πετάλι του γκαζιού ( ....το πατάμε σιγάαααα, για να μην ενεργοποιήσει πολύ την αντλία επιτάχυνσης ), βελτιώνεται ο λόγος μίξης, πλησιέστερα προς το ιδανικό 14,7 : 1, και έτσι παίρνει μπρός. Αν παρατηρούμε ταυτόχρονα την .....μπούκα, θα δούμε την κάπνα από τους άκαυστους υδρογονάνθρακες.

Η εκκίνηση αυτή, είναι τυποποιημένη όταν για κάποιο λόγο μπουκωσει το μηχάνημα ( το όποιο μηχάνημα ) και η περιοχή της μπούκας μυρίζει βενζίνη. Φυσικά αναφέρομαι σε παλαιότερα μηχανήματα - οχήματα, χωρίς αισθητήρες λ και ρυθμιστικές διατάξεις των ηλεκτρονικών.

Αλλη "τσαχπινιά" , σε κατάσταση απελπισίας, είναι η αφαίρεση των μπουζί, γύρισμα μίζας να εξαερώσει, κάψιμο των μπουζί με αναπτήρα, και επανατοποθέτηση.

Σημ. Ειχα την "μπούκα" του Πόνυ, κάτω από την πίσω πόρτα πλευρά του οδηγού.

KostasX

Member
Reaction score
5.210
Πόντοι
847
Περιοχή
Γρεβενα

Τερμα γκαζι όταν είναι ζεστό .

Stargazer

Member
Reaction score
2.200
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Είναι αυτό που λέει ο καθηγητής Μπαμπινιώτης Vapor Lock;

Flaminio Bertoni

Super Moderator
Reaction score
20.293
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Italy Milan
Εγώ θα δοκίμαζα κ τρίτο πολλαπλασιαστη καμιά φορά ο δι@λος έχει πολλά ποδαρια...

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
Είναι αυτό που λέει ο καθηγητής Μπαμπινιώτης Vapor Lock;
Δεν ξέρω τι λέει ο Μπαμπινιώτης, στην ετυμολογία των λέξεων, αλλά στην μηχανική - υδραυλική, το lock σημαίνει άλλα πράγματα.

Σηνήθως ισχύει σε διατάξεις με ασυμπίεστα ρευστα ( ρευστό ότι έχει ροή αλλά είναι ασυμπίεστο, νερό, λάδι, πετρέλαιο ).

Επειδή οι αυξομειώσεις στην ταχύτητα ροής, ( μέτρα ανα δευτερόλεπτο ) σε συγκεκριμένες διατομές ( τετραγωνικά μέτρα ) δηλαδή, μέτρα ανα δευτερόλεπτο Χ τετραγωνικά μέτρα ---> κυβικά μέτρα ανα δευτερόλεπτο ( παροχή ) , όταν αυξάνουμε την ταχύτητα σε συγκεκριμένη διατομή για παροχή όγκου,
α. Από ένα σημείο και πέρα, οι σωληνώσεις σφυρίζουν, και
β. Με απότομη μεταβολή, πχ σταμάτημα ροής, οι σωληνώνεις κτυπάνε νταπ - ντάπ.
επειδή η κινητική ενέργεια του ασυμπίεστου ρευστού , δημιουργεί παλμούς.

Σε τέτοιες καταστάσεις και για αποφυγή τους, υπολογίζουμε σωστά τις διατομές και τις ταχύτητες ( ανάλογα με το έργο - μικρές για αποβολή - απορρόφηση ενέργειας πχ καλοριφέρ , μεγάλη για πχ τροφοδοσία / παροχές ) και προσθέτουμε και αεροκωδωνες που απορροφούν τον παλμό που δημιουργείται, και για την ασφάλεια των σωληνώσεων. Οι κραδασμοί / υδραυλικοί κτύποι, καταπονούν τις σωληνώσεις, και αν υπάρχουν ΚΑΙ θερμικές καταπονήσεις ή ΚΑΙ συντονισμοί, ταλαντώσεις, μπορεί να προκαλέσουν θραύσεις.

Τα vapours όμως, δηλαδή ατμοί / νεφελώματα, ΔΕΝ συμπιέζονται, οπότε, δεν μπορούν να κάνουν Vapor Lock.

Σας κούρασα ? :dash:

Αν όχι, να συνεχίσω με σπηλαιώσεις / cavitations σε σημεία όπου δημιουργούνται υποπιέσεις - ατμοί και ηλεκτρολύσεις :kill:

Last edited:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
Αυτά ισχύουν και στις αναρτήσεις των μεγάλων citroen. Σας θυμίζουν κατι ? :citroen:

Demetris

Member
Reaction score
1.121
Πόντοι
437
Vapor lock συμβαίνει όταν η βενζίνη εξαερώνεται λόγω υψηλής θερμοκρασίας στην περιοχή της αντλίας βενζίνης, με αποτέλεσμα η αντλία να μην μπορεί να αντλήσει μέχρι η βενζίνη να επανέρθει σε υγρή μορφή. Πάντως δεν είναι κάτι που ξεπερνιέται με εκκίνηση με το γκάζι τέρμα ανοιχτό, επομένως δεν μιλάμε για τέτοια περίπτωση σε 2CV.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
Vapor lock συμβαίνει όταν η βενζίνη εξαερώνεται λόγω υψηλής θερμοκρασίας στην περιοχή της αντλίας βενζίνης, με αποτέλεσμα η αντλία να μην μπορεί να αντλήσει μέχρι η βενζίνη να επανέρθει σε υγρή μορφή. Πάντως δεν είναι κάτι που ξεπερνιέται με εκκίνηση με το γκάζι τέρμα ανοιχτό, επομένως δεν μιλάμε για τέτοια περίπτωση σε 2CV.
Σωστός.

Αυτό, που συνέβαινε "συχνά" στα παλαιότερης τεχνολογίας ( και φτιαγμένα για άλλα κλίματα ) οχήματα, που η βενζίνη εξαερωνόταν και η σταθερού όγκου μηχανική αντλία δεν έδινε την παροχή που απαιτείτο. Οπότε η μηχανή, δεν είχε την τροφοδοσία που έπρεπε, και δεν απέδιδε ή σταματουσε εντελώς.

Σημ. Αυτό συμβαίνει και σε υψόμετρα, όπου το σημείο βρασμού χαμηλώνει, αλλά και η ισχύς μειώνεται λόγω χαμηλότερης πίεσης εισαγωγής. Αυτό, ξεπερνιέται με υπερπλήρωση και υψηλή πίεση τροφοδοσίας.

Στα νεώτερα οχήματα με ηλεκτρικές αντλίες βυθισμένες μέσα στα τεπόζιτα, η παροχή είναι θετική, και το κύκλωμα υπο πίεση. Απλώς, πλέον, αν δεν έχουμε τουλάχιστον 1/4 του τεπόζιτου γεμάτο, η αντλία ξεραίνεται και .........καπούτ !!!!

Στον Μαυρογιαλούρο, στο ταξίδι την εκλογική του περιφέρεια, σταματάνε σε ένα σημείο, επειδή " η αντλία ζεστάθηκε κε υπουργέ, θα περιμένουμε λίγο να κρυώσει" :D

nonos

Member
Reaction score
23.870
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Ειχα ενα ζευγαρι τετοια, τα πουλησα πανακριβα το 2020. Της πηγαιναν πολυ!

Top Bottom