Citroen Xantia I και II

zach8

Member
Reaction score
402
Πόντοι
307
Δεν έχει άδικο ο Μανώλης που λέει για "τελευταία" γνήσια υδροπνευματική. Οι πρώτες C5 που ήταν απλές, δε ξέρω πόσο άνετες ήταν, αλλά η Χ7 (αν και ιδιαιτέρως "ευκολοδήγητη", ακόμα κι από Xantia), αρκετές ανωμαλίες τις περνάει πιο ξερά κι απ'το Ξαρά.
Την προηγούμενη βδομάδα είχα την τύχη να πάω με το φιλαράκι να αγοράσουμε μια Xantia από Αθήνα, 1,6 του 2000, σε αξιοπρεπή κατάσταση, και την κυκλοφόρησα αρκετά, και μέσα στην πόλη, και στην εθνική, και στο γυρισμό μας έπιασε και βροχή, αλλά τολμώ να πω πως (αν και 1600cc, ένα Ξαρά ουσιαστικά), την ένιωσα στο ίδιο επίπεδο με την Χ7. Κάποιες ανωμαλίες τις ένιωσα να τις περνάει το ίδιο, κάποιες καλύτερα. Δεν είδα όμως τίποτα χειρότερο.
Το καλό φυσικά είναι που μπορείς να βάλεις όση πίεση θέλεις στις σφαίρες και να την κάνεις όσο μαλακιά θέλεις. (ή όσο σκληρή....).
Από ευκολία χειρισμού ωστόσο, καταλήγω πως το GS-άκι είναι παιχνιδάκι να το οδηγήσεις, με την Χ7 να ακολουθεί από κοντά, ενώ το Ξαρά και η Ξάνθια με στεναχωρούν με την δυσκολία χειρισμού τους. Ίσως αν ήταν το 1,8 να ήταν διαφορετικά, αλλά το 1600-άρι θέλει λίγο παιχνίδι στο γκάζι για να τραβήξει ήρεμα.

xantiamanolis

Member
Reaction score
4.038
Πόντοι
827
Περιοχή
Πρεβεζα
zach8 αν οι σφαιρες της ξανθιας που αγορασατε ειναι σωστα γεμισμενες και ο πισω αξονας δεν εχει θεματα σε πληροφορω οτι ειναι πιο μαλακο απο το c5x7
θα διαφωνησω καθετα στην συγκριση ξανθια με ξαρα μιας και ειναι 2 αμαξια εντελως αλλης κατηγοριας σε ολα στο μονο που υπερτερει το ξαρα στα 1600 ειναι η δναμη λογω κιλων και 20 ιππων παραπανω και μοτερ 16ν κατα τα αλλα το ξανθια η ξαρα δε το πιανει πουθενα εχω και τα 2 και μπορω να κανω συγκριση
επισης μπορω να σου πω οτι δε συναντω δυσκολια στην οδηγηση και σε ξαρα και σε ξανθια στο μονο που λειπουν και απο τα 2 ειναι η θηκη για καφε,,,,στα υπολοιπα ειναι ιδια αμαξια στον χειρισμο τους

zach8

Member
Reaction score
402
Πόντοι
307
Περιέργως, το ξαρά με το ασαφές ηλεκτρόγκαζο, και την ψόφια δύναμη κάτω απ'τις 1500, με δυσκολεύει να ξεκινήσω ήρεμα όπως με αρέσει. Το Ξάνθια όμως, με το 8βάλβιδο, έχει πιο καλή δύναμη χαμηλά, και ξεκινάω πιο ήρεμα. Πιο καλά με άρεσε.
Απλά πιθανόν να έχει θέμα με τις σφαίρες, γιατί κάποιες ανωμαλίες που περίμενα να τις περνάει σαν το GS, τις περνάει σαν το Χ7, (σκληρούτσικα...), και μου χάλασε τον μύθο....:lol::lol::lol::lol::thumbs::thumbs::thumbs::thumbs:

maxtsif

Member
Reaction score
4.612
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη

Reaction score
18.221
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
Η αντικαταστάτρια της Citroën Xantia, η C5, θα εγκατέλειπε το υγροπνευματικό σύστημα Hydractive που βασιζόταν στο υγρό LHM (Liquide Hydraulique Minéral). Αντ’ αυτού θα χρησιμοποιούσε ένα απλοποιημένο υγροπνευματικό σύστημα, βασισμένο σε συνθετικό υγρό (LDS - Liquide Direction Suspension) που κατά πώς λέει το όνομά του διαχειριζόταν το τιμόνι και την ανάρτηση, αλλά όχι τα φρένα.

(............)

Η διακοπή της παραγωγής της Citroën Xantia αποτελεί λοιπόν και μια ιστορική στιγμή για την εταιρεία, καθώς διακόπηκε ύστερα από 35 χρόνια η παραγωγή του υγροπνευματικού συστήματος με LHM. Θα το ξαναβλέπαμε από το 2005 έως το 2012 πάνω στη C6 στην τελευταία και πιο προηγμένη μάλιστα εκδοχή του

Fisika to arthro kanei lathos. I C6 exei LDS

dap

Member
Reaction score
1.496
Πόντοι
407
Δεν έχω τις γνώσεις για να κρίνω αν όλα όσα γράφει είναι σωστά, πάντως εμένα με άρεσε και με ταξίδεψε το άρθρο. Έμαθα και πράγματα που δεν τα ήξερα (Ιράν, καινοτομίες HDI, κ.λ.π.) Λίγο το υγροπνευματική αντί του υδροπνευματική με ξένισε στην αρχή, αλλά δεν βαριέσαι...

nonos

Member
Reaction score
23.870
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Περα απο καποια συγκεκριμενα σημεια, το συγκεκριμενο ειναι μακραν το ΚΑΛΥΤΕΡΟ αρθρο που γραφτηκε στον ελληνικο τυπο με αφορμη τα 30 χρονια της xantia!
Επισης το σωστο ειναι οντως το υγροπνευματικη καθως δε χρησιμοποιει νερο (υδρο).

Last edited:
Reaction score
18.221
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
Ελαιοπνευμαντική δεν είναι κακό...

Ξαντια κυκλοφορεί ακόμα πολύ εδώ....

Πολύ περισσότερο από τις C5 α γενιάς.

Για μένα η ξαντια κι οι ΧΜ είναι χαρισματικα αυτοκίνητα.
Έχουν όλες τις αρετές των παλιών Σιτροέν συνδυασμένες με την πρακτικότητα, την ευκολία χρήσης και την εξαιρετικη συναρμολόγηση (για ΧΜ μετά το λίφτινγκ).

nonos

Member
Reaction score
23.870
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Η xantia είναι κάτ αναλογία ότι η GS στα '70s. Προσεφερε όλα τα καλά της ναυαρχίδας στις πιο πλατιές μάζες. Ευτυχώς φαίνεται να αναγνωρίζεται η αξία της πιο γρήγορα απ' ότι της GS. Και είχε και το προσων της κορυφαίας ποιότητας κατασκευής.

Last edited:

Stargazer

Member
Reaction score
2.198
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Λοιποοον σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα παιδικό μου όνειρο μετά από 28 χρόνια οδήγησα μια xantia 1.6 του '96. Η ανάρτηση δεν ήταν μαλακή δεν ήταν σκληρή δεν ήταν τίποτα, δεν ένιωθα τίποτα μόνο άνεση σαν να ήταν ο δρόμος τελειος. Έκανα μια διαδρομή με ανηφόρες και κατηφόρες σε επαρχιακό δρόμο που κάνω συχνά και έπαθα πλάκα από το κράτημα.
Εννοείται τώρα θέλω μια

nonos

Member
Reaction score
23.870
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Άσε κι εμένα μου λείπει πολύ τελικά κι ας είναι αμαξαρα η Ιταλίδα, αλλά κουράστηκε και η γαλλιδα ,λίγη ξεκούραση τη χρειαζεται..

Last edited:

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.865
Πόντοι
827
Άσε κι εμένα μου λείπει πολύ τελικά κι ας είναι αμαξαρα η Ιταλίδα, αλλά κουράστηκε και η γαλλιδα ,λίγη ξεκούραση τη χρειαζεται..
Πώς φαίνεται ο ανθρωπιστής :)

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
Λοιποοον σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα παιδικό μου όνειρο μετά από 28 χρόνια οδήγησα μια xantia 1.6 του '96. Η ανάρτηση δεν ήταν μαλακή δεν ήταν σκληρή δεν ήταν τίποτα, δεν ένιωθα τίποτα μόνο άνεση σαν να ήταν ο δρόμος τελειος. Έκανα μια διαδρομή με ανηφόρες και κατηφόρες σε επαρχιακό δρόμο που κάνω συχνά και έπαθα πλάκα από το κράτημα.
Εννοείται τώρα θέλω μια
Να αγοράσεις και μια καλή ψάθα, αυτές της παραλίας, για να έχεις όταν καταλήξεις "στην ψάθα", από τα έξοδα.

nonos

Member
Reaction score
23.870
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Δε το κατάλαβα το σχόλιο.:O Έιναι γενικό σχετικά με το γεγονός ότι του Stargazer του αρέσουν διάφορα άλλα κλασσικά citroen ή για την xantia? Και αν είναι το δεύτερο, για ποιο λόγο το καλύτερο ίσως αυτοκίνητο στη κατηγορία του την εποχή του πρέπει να κοστίζει σε συντήρηση οσο ένα παλιοcarina...?

Last edited:

Stargazer

Member
Reaction score
2.198
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Δίκαιο έχει ο Γιώργος , άμα αφήσω τον εαυτό μου θα έχω θεμα.
Το σχέδιο είναι να φτιάξω το 2cv και μετά BX πρώτη σειρά, μετά ένα xantia , μετά ένα GSA και τέλος ένα CX

Υ.Γ. Θα με ενδιέφερε να μου πείτε πάντως πόσο κοστίζει η ιδιοκτησία της Xantia όπως και των άλλων αυτοκινήτων εδώ μέσα

Last edited:

Nikephoros

Member
Reaction score
15.407
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα
Δίκαιο έχει ο Γιώργος , άμα αφήσω τον εαυτό μου θα έχω θεμα.
Το σχέδιο είναι να φτιάξω το 2cv και μετά BX πρώτη σειρά, μετά ένα xantia , μετά ένα GSA και τέλος ένα CX

Υ.Γ. Θα με ενδιέφερε να μου πείτε πάντως πόσο κοστίζει η ιδιοκτησία της Xantia όπως και των άλλων αυτοκινήτων εδώ μέσα
Για τη δική μου CX που κάνει κάπου 7000χλμ το χρόνο, τα τελευταία χρόνια πληρώνω 150-170 ευρώ το σέρβις μαζί με κανένα μικρό έξτρα το χρόνο, συν 50 ευρώ αναπλήρωση το φρέον κάθε 1-2 χρόνια. Απολύτως τίποτε άλλο.

Reaction score
18.221
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse

To κόστος συντήρησης ενός αυτοκινήτου, κι ιδιαίτερα αυτοκινήτων 30+ ετών εξαρτάται πάρα πολύ από την χρήση που τους κάνεις.
+Την αρχική κατάσταση του αυτοκινήτου.

Για παράδειγμα μια sm που βγαίνει για βολτουλα 4-5 φορές τον χρόνο και πάει σε άλλες δύο εκδηλώσεις, είναι πολύ πιθανό το μόνο που θα σου απαιτήσει να είναι lhm κάθε δύο χρόνια, λάδι moteur κάθε 1 χρόνο και φίλτρο, λάδι κιβώτιου κάθε 2 χρόνια και αντιψυκτικό κάθε χρόνο.
Αρα μιλαμε για πολύ μικρό κόστος συντήρησης.

Με την CX την φραγκοστάφυλο, έχω κάνει 40 000 χλμ σε 2.5 χρόνια.

Έχω κανει 2 αλλαγές lhm δηλαδή 40 e συνολικά.
1 αλλαγή σφαιρών 6, δηλαδή 210 ευρώ
5αλλαγες λαδιού μοτέρ, δηλαδή 300 ευρώ συνολικά.

4 λάστιχα, 300 ευρώ

Την πλάτη του καθίσματος με δέρμα καινούργιο και πολύ δουλειά γιατί έχει τα κόμμαρια και τα κουμπια 450 e

To diravi 1200 e

Αντιψυκτικό δύο φορές 15ευρω

Λάδι κιβώτιου δύο φορές 40 ευρώ

Το μπροστινό σύστημα ολόκληρο (rotules inférieur/supérieurs, palliers de la barre stabilisatrice) 900

Φιλτρο αέρα 60 ευρώ

Φιλτρο carburant 5 e.

Αρα για 40000 χλμ χρειάστηκε 3320e για να διατηρείται όμως σχεδόν τέλεια μηχανικά και αισθητικά.

Προσθέτεις περίπου 170e ασφαλεία το χρόνο.

Αρα έκτος του καυσίμου 6-7λιτρα τα 100χλμ , μου κοστίζει περίπου 1e τα 10χλμ

Demetris

Member
Reaction score
1.121
Πόντοι
437
Το πρόβλημα δεν είναι το κόστος χρήσης, όταν θα έχεις πια ένα σωστό αυτοκίνητο, αλλά αυτά που θα πρέπει να ξοδέψεις για να το κάνεις σωστό, ειδικά αν ξεκινήσεις από λάθος βάση.

Reaction score
18.221
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
Για να μην χαλάει το θέμα, μπορούν κάποια σχόλια πάντως να μεταφερθούν αλλού

unclenontas

Member
Reaction score
180
Πόντοι
387
Το πρόβλημα δεν είναι το κόστος χρήσης, όταν θα έχεις πια ένα σωστό αυτοκίνητο, αλλά αυτά που θα πρέπει να ξοδέψεις για να το κάνεις σωστό, ειδικά αν ξεκινήσεις από λάθος βάση.
Για αυτό ξεκινάς από σωστή βάση όπως εγώ κ ψιλο(χοντρό)ησυχάζεις.

Σε ον τοπικ, αλλαγή εταζερας σήμερα για έχω κ κουρτινακια πίσω :love:

Top Bottom