2CV Charleston 1990 - ηλεκτρολογικά

RiRiIII

Member
Reaction score
79
Πόντοι
262
Καλησπέρα σε όλους.

Τους τελευταίους μήνες ο λευγές ρύθμισης των φώτων πορείας/προβολέων δεν λειτουργεί σωστά (π.χ. στην πάνω θέση για να αναψουν οι προβολεις πρεπει να το "μαγκωσω" σε μια ενδιάμεση θέση κλπ.)

Θα σας παρακαλούσα να μου υποδείξετε έναν ηλεκτρολόγο (εκτός εάν μπορώ να κάνω κάτι μόνς μου).

Σας ευχαριστώ,

Αλέξανδρος
2CV Charleston 1990 (πρώτος κάτοχος)

Flaminio Bertoni

Super Moderator
Reaction score
20.293
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Italy Milan
Καλός επέστρεψες,
Δεν είμαι ηλεκτρολογος, αλλά πιστεύω ότι απο τα λεγωμενα σου ο Μοχλός σου εχει θεματα κ οχι ηλεκτρολογικο, πιο πολυ για μηχανικο προβλημα, εάν πιανουν τα χερια σου κ τον ανοίξεις θα δεις ότι μεσα εχει ενα μπρονζε ταμπουρο, αυτο με την πολυκαιρια οξειδονει, η μία λύση είναι να τον ανοίξεις προσεκτικά κ.νΑ προσπαθήσεις να το καθαρίσεις η άλλη είναι αντικατασταση μοχλου!
Φιλικά, Flaminio

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
Το μπρονζέ "ταμπούρο", είναι το ανάπτυγμα επαφών. Δηλαδή επιτρέπει την διέλευση ρεύματος μεταξύ συγκεκριμένων επαφών, ανάλογα με την επιλογή, μικρά-μεσαία- μεγάλα. Και στέκεται σε διάφορες θέσεις, από την "υποστήριξη" από δύο μπίλιες που φορτίζονται από ελατήρια και επενεργούν στον άξονα..

Αν μπορείς, ( ....και ξέρεις τι κάνεις ) άνοιξε τον διακόπτη, και
α. δες το μπρονζέ, αν έχει μαυρίλες και καψίματα, σημαίνει ότι το ρεύμα που περνάει κάνει αναπηδήσεις και το καίει.
β. αν οι καθορισμένες θέσεις από τις μπίλιες, είναι σαφείς.

Από εκεί θα καταλάβεις αν απαιτείται απλώς ένας καθαρισμός, ή χρειάζεσαι νέο διακόπτη.

Πάντως, σε ενημερώνω ότι η σωστή κίνηση είναι να τοποθετήσεις ένα ρελέ, που ο επιλογέας θα οπλίζει για να ανάβουν τα φώτα ( μεσαία- μεγάλα ) μια και με την αρχική διάταξη, περνάνε πολλά αμπέρ από τον διακόπτη, που και τον φθείρει, αλλά, δημιουργεί και συνθήκες βραχυκυκλώματος.

Αν μπορείς, βγάλε και μερικές φωτό.

RiRiIII

Member
Reaction score
79
Πόντοι
262
Το μπρονζέ "ταμπούρο", είναι το ανάπτυγμα επαφών. Δηλαδή επιτρέπει την διέλευση ρεύματος μεταξύ συγκεκριμένων επαφών, ανάλογα με την επιλογή, μικρά-μεσαία- μεγάλα. Και στέκεται σε διάφορες θέσεις, από την "υποστήριξη" από δύο μπίλιες που φορτίζονται από ελατήρια και επενεργούν στον άξονα..

Αν μπορείς, ( ....και ξέρεις τι κάνεις ) άνοιξε τον διακόπτη, και
α. δες το μπρονζέ, αν έχει μαυρίλες και καψίματα, σημαίνει ότι το ρεύμα που περνάει κάνει αναπηδήσεις και το καίει.
β. αν οι καθορισμένες θέσεις από τις μπίλιες, είναι σαφείς.

Από εκεί θα καταλάβεις αν απαιτείται απλώς ένας καθαρισμός, ή χρειάζεσαι νέο διακόπτη.

Πάντως, σε ενημερώνω ότι η σωστή κίνηση είναι να τοποθετήσεις ένα ρελέ, που ο επιλογέας θα οπλίζει για να ανάβουν τα φώτα ( μεσαία- μεγάλα ) μια και με την αρχική διάταξη, περνάνε πολλά αμπέρ από τον διακόπτη, που και τον φθείρει, αλλά, δημιουργεί και συνθήκες βραχυκυκλώματος.

Αν μπορείς, βγάλε και μερικές φωτό.
Αντιληπτό.

Ενδιαφέρουσα η χρήση ρελέ - δεν νομίζω να το προσπαθήσω μόνος μου. Εάν υπάρχει ενδεχομένως κάποια σύσταση επαγγελματία να το υλοποιήσει, θα το έκανα.

Ευχαριστώ,

Αλ.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
....προσωπικά, τα κάνω μόνος μου. Και έχω χρόνια , δεκαετίες ,να πάω σε συνεργείο / ηλεκτρολόγο εν γένει.

Δεν είναι κάτι δύσκολο, ο κάθε ηλεκτρολόγος μπορεί να το κάνει.

Για να σε βοηθήσουν οι φίλοι εδώ σχετικά με κάποιον επαγγελματία, πρέπει να πεις την περιοχή σου.

RiRiIII

Member
Reaction score
79
Πόντοι
262
....προσωπικά, τα κάνω μόνος μου. Και έχω χρόνια , δεκαετίες ,να πάω σε συνεργείο / ηλεκτρολόγο εν γένει.

Δεν είναι κάτι δύσκολο, ο κάθε ηλεκτρολόγος μπορεί να το κάνει.

Για να σε βοηθήσουν οι φίλοι εδώ σχετικά με κάποιον επαγγελματία, πρέπει να πεις την περιοχή σου.
Βεβαίως. Βρίσκομαι στην Αθήνα (Χαλάνδρι). Ευχαριστώ.

RiRiIII

Member
Reaction score
79
Πόντοι
262
Ανοιξαμε το μοχλο. Ειδαμε ενα πλαστικο κυλινδρο με μπρουτζινα ελασματα. Ενα εξ αυτων δεν ερχοταν σε επαφη με τον κυλινδρο οταν φερναμε το διακοπτη στην πανω θεση. το επαναφεραμε και ολα ΟΚ.

Ευχαριστώ!

Flaminio Bertoni

Super Moderator
Reaction score
20.293
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Italy Milan
Ανοιξαμε το μοχλο. Ειδαμε ενα πλαστικο κυλινδρο με μπρουτζινα ελασματα. Ενα εξ αυτων δεν ερχοταν σε επαφη με τον κυλινδρο οταν φερναμε το διακοπτη στην πανω θεση. το επαναφεραμε και ολα ΟΚ.

Ευχαριστώ!
Χαίρομαι που τον επαναφέρετε!

RiRiIII

Member
Reaction score
79
Πόντοι
262
Αλλάξαμε και λάδια. Αλλα μας εφυγε εν κινησει ενα τασι το οποιο και βρηκαμε στο δρομο, αλλα χασαμε τη βιδα...

Last edited:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.939
Πόντοι
747
....στην βίδα, βάζεις λιιιιγο locktite για να μένει στην θέση της.

Λόγω περιστροφής και αδράνειας, κάποιες ξεβιδώνουν. Στα παλαιότερα οχήματα, ανάλογα με την πλευρά, είχαν δεξιόστροφες ή αριστερόστροφες βίδες.

Χαζοί ήταν αυτοί ? :cry:

RiRiIII

Member
Reaction score
79
Πόντοι
262
Καλησπέρα σε όλους.

Πρόσφατα σταμάτησαν να ανάβουν τα πίσω φώτα πορείας. Με διαφορα 1 μηνός. Σήμερα, άνοιξα το κουτί με τις ασφάλειες, και διαπίστωσα ότι οι δύο (10Α) εκ των τεσσάρων ήταν καμμένες! Θα προμηθευτώ καινούριες αύριο το πρωί.

Ερώτηση: ποιες καταναλώσεις τροφοδοτούνται μέσω κάθε μίας από τις ασφάλειες;

Ευχαριστώ και πάλι,

Αλέξανδρος
Χαλάνδρι

Flaminio Bertoni

Super Moderator
Reaction score
20.293
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Italy Milan
Ασφάλεια, για τα πίσω φώτα σίγουρα πάει κ με φωτισμό ταμπλου...το έχω πάθει ίσως κ με δείκτη βενζίνης δε θυμάμαι καλά όμως, τσέκαρε το

Top Bottom