Ρυθμιστής μόλυβδου βενζίνης στον κινητήρα

tasos-2cv

Member
Reaction score
15
Πόντοι
262
Το τελευταίο διάστημα με απασχολεί το θέμα της βενζίνης (βάζω LRP). Θέλω να το γυρίσω σε αμόλυβδη, γι’ αυτό ψάχνω να βρω ρυθμιστή που ρυθμίζει τον μόλυβδο στην βενζίνη. Ξέρει κανείς κάτι για το θέμα, το έχει βάλει κανείς?

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
24.964
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Το τελευταίο διάστημα με απασχολεί το θέμα της βενζίνης (βάζω LRP). Θέλω να το γυρίσω σε αμόλυβδη, γι’ αυτό ψάχνω να βρω ρυθμιστή που ρυθμίζει τον μόλυβδο στην βενζίνη. Ξέρει κανείς κάτι για το θέμα, το έχει βάλει κανείς?
Τι είναι η LRP?
Η σούπερ να υποθέσω;
Ρυθμιστή εννοείς για το πρόσθετο που θα ρίχνεις αν αρχίσεις να χρησιμοποιείς αμόλυβδη;

tasos-2cv

Member
Reaction score
15
Πόντοι
262
Αυτό που λέω δεν είναι πρόσθετο που το ρίχνεις στο ντεπόζιτο, αλλά μοιάζει με φίλτρο βενζίνης, είναι μεταλλικό και ρυθμίζει τον μόλυβδο στην βενζίνη. Το είδα στο 2cvτου Χατζόπουλου. Μου είπε ότι τα είχε φέρει πριν μερικά χρόνια κάποιος στην λέσχη και είχαν βάλει αρκετοί, όμως τώρα δεν ήξερε που μπορώ να το βρω!

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
24.964
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Αυτό που λέω δεν είναι πρόσθετο που το ρίχνεις στο ντεπόζιτο, αλλά μοιάζει με φίλτρο βενζίνης, είναι μεταλλικό και ρυθμίζει τον μόλυβδο στην βενζίνη. Το είδα στο 2cvτου Χατζόπουλου. Μου είπε ότι τα είχε φέρει πριν μερικά χρόνια κάποιος στην λέσχη και είχαν βάλει αρκετοί, όμως τώρα δεν ήξερε που μπορώ να το βρω!
Εγώ Τάσο θα σου πρότεινα να χρησιμοποιείς απλή αμόλυβδη και δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποιο πρόσθετο ανά κάποια γεμίσματα και θα είσαι ΟΚ. Θα επικοινωνήσω με τον @7pas100 να μας πει την γνώμη του (μιας και είναι άριστος γνώστης) τι προτείνει για καύσιμο σε παλαιού τύπου αυτοκίνητα όπως το 2cv και ή DS

Σου παραθέτω ένα σχετικό ποστ του @7pas100 από σχετική συζήτηση που έγινε παλιότερα στο site 4t:

Re: Αντικατασταση βενζινης LRP σε παλαιο αυτοκινητο

by 7pas100 » 22/09/12 6:57

Η σουπερ αμόλυβδη δεν παρέχει προστασία για τις έδρες των βαλβίδων περισσότερο απο όσο η απλή αμόλυβδη. Έχει μόνο υψηλότερο βαθμό οκτανίου (που για τη συγκεκριμένη χρήση δε μας ενδιαφέρει).
Επίσης, η σημερινή LRP δεν έχει καμία σχέση με την παλιά καλή σούπερ με τον τετρααιθυλικό μόλυβδο.
Η πιό ασφαλής λύση, εκτός απο την τοποθέτηση σκληρων εδρών εξαγωγής, είναι αμόλυβδη + πρόσθετο.
Έχε υπ' όψη, πάντως, ότι η κατάσταση με τη συνεχή χρήση αμόλυβδης δεν είναι τόσο τραγική όσο (θέλουν να) μας την παρουσιάζουν. Φθορά στις έδρες παρουσιάζεται, αλλά μετά απο αρκετά χιλιόμετρα, και κυρίως σέ υψηλό φορτίο (πχ ταξίδια, ορεινές διαδρομές).

Τέλος, πολλά μοτέρ 2cv μετά το 1984 δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να καίνε αμόλυβδη μιας και έχουν την σχετική προδιαγραφή.

tasos-2cv

Member
Reaction score
15
Πόντοι
262
Απόστολε, πολλοί χρησιμοποιούνε απλή αμόλυβδη και δεν έχουν πάθει κάτι τα μοτέρ τους, όμως μακροπρόθεσμα δημιουργεί προβλήματα και επηρεάζει την απόδοση του κινητήρα. Με τα πρόσθετα όμως δεν γίνεται δουλεία, οπότε προσωπικά ο ρυθμιστής μόλυβδου είναι μονόδρομος. Μετά από ψάξιμό το βρήκα στο εξωτερικό, δες το λινκ
http://www.carburetters.co.uk/Fuelcat.php

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
24.964
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Απόστολε, πολλοί χρησιμοποιούνε απλή αμόλυβδη και δεν έχουν πάθει κάτι τα μοτέρ τους, όμως μακροπρόθεσμα δημιουργεί προβλήματα και επηρεάζει την απόδοση του κινητήρα. Με τα πρόσθετα όμως δεν γίνεται δουλεία, οπότε προσωπικά ο ρυθμιστής μόλυβδου είναι μονόδρομος. Μετά από ψάξιμό το βρήκα στο εξωτερικό, δες το λινκ
http://www.carburetters.co.uk/Fuelcat.php
Μίλησα με έναν τεχνικό (όχι "μαστόρι") τον @7pas100 και σου μεταφέρω αυτά που ειπώθηκαν όπως τα συγκράτησα. Πριν σου παραθέσω τα λεγόμενα απλά να σου πω ότι αυτά που μου είπε είναι ότι ακριβώς έχω διαβάσει και εγώ σε fora του εξωτερικού. Ο άνθρωπος γνωρίζει και του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Αν θέλεις μπορώ σε προσωπικό μήνυμα να σου δώσω τα στοιχεία του μιας και γνωρίζει άριστα το 2cv και θα μπορέσει όποτε θελήσεις να φροντίσει το 2cv σας όσο κανείς άλλος..

Η απομαγνητοφώνηση όταν έθεσα την ερώτηση σου :p

Όταν ακούω για μαγικές συσκευές-μαγνητάκια-λαδιέρες-σφαιρίδια και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο μου ανάβουν τα λαμπάκια, γιατί κάποιοι πατώντας στην άγνοια και τη δεισιδαιμονία πολλών από εμάς πάνε να πουλήσουν αέρα κοπανιστό.

Στατιστικά έχω παρατηρήσει ότι όσο πιο απλό και καθημερινά απαντώμενο είναι ένα ζήτημα για τον μέσο αυτοκινητιστή, τόσο περισσότεροι θα υπάρχουν που θα θέλουν να μας πείσουν ότι υπάρχουν λύσεις σε προβλήματα (που στην ουσία δεν υπάρχουν) που αγνοούμε, ανατρέποντας τις περισσότερες φορές στοιχειώδεις αρχές της φύσης, με μόνο στόχο να μας πουλήσουν κάτι άχρηστο.

Παράδειγμα: όλες οι εταιρείες μιλάνε για τις μαγικές βενζίνες που μειώνουν την κατανάλωση (!!!), κανείς όμως δε μιλάει για "μαγικό ζικλέρ" π.χ. γιατί πολύ απλά ο μέσος αυτοκινητιστής νταραβερίζεται καθημερινά με την έννοια "βενζίνη" ενώ το "ζικλέρ" ούτε που θα το έχει ακούσει (άρα την υπερ-βενζίνη την πουλάμε ευκολότερα).

Το ίδιο και με τα λάδια και τα διάφορα πρόσθετα, ενώ κανείς ας πούμε δε θα προσπαθήσει να σου πουλήσει υπερ-βαλβολίνη ή υπερ-υγρό φρένων ή ακόμη χειρότερα υπερ-κουζινέτα. Το ίδιο και με τις υπερ-λάμπες των φώτων, ενώ κανείς δε θα προσπαθήσει να μας πουλήσει υπερ-ρελε. Η λίστα είναι ανεξάντλητη...

Στο θέμα μας, μετά τον πρόλογο:

1) Όλα τα μοτέρ σας απο το '49 έως το '90 δουλεύουν άφοβα με αμόλυβδη. Αποδεδειγμένο μετά από δεκάδες χρόνια και εκατομμύρια χιλιόμετρα εμπειρίας από Ντεσεβάδες στο εξωτερικό.

2) Ο παλιός καλός για τα μοτέρ-κακός για την υγεία μας τετρααιθυλιούχος μόλυβδος είναι ένας και αναντικατάστατος.

3) Τα σημερινά υποκατάστατα μολύβδου με βάση άλλες μη τοξικές, μέχρι νεωτέρας, ουσίες, παρέχουν μόνο προστασία στις έδρες των βαλβίδων εξαγωγής, και αυτό πάλι όχι με τόσο αποτελεσματικό τρόπο όσο ο μόλυβδος.

4) (εδώ θέλω να καταλήξω) Όλα αυτά τα υποκατάστατα είναι σε υγρή μορφή και αναμιγνύονται σε ορισμένη αναλογία με τη βενζίνη. Βασικοί κανόνες των διαλυμάτων. Όποιος θέλει να μας πείσει ότι αυτό μπορεί να γίνει με ένα "ειδικό" φίλτρο εμποτισμένο με ένα "ειδικό" πρόσθετο το οποίο αναμιγνύεται αυτόματα με τη βενζίνη όσο και όταν αυτή το διαρρέει, και μάλιστα διαρκεί μια ζωή, είναι τουλάχιστον για γέλια. Το αυτό και για την άλλη παραλλαγή, τα "μπαλάκια" που τοποθετούνται στο ρεζερβουάρ.

5) και βέβαια απο τα παραπάνω βγαίνει απο μόνο του ότι αν όλα αυτά έστεκαν, οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα τα εφάρμοζαν πρώτες, αντί να κάθονται να σπαταλάνε ανθρωποώρες δοκιμάζοντας χάλυβες και θερμικές κατεργασίες εδρών και βαλβίδων...

Αυτά αναφορικά με την χρήση ρυθμιστή μολύβδου βενζίνης
. Αν θέλεις να ρωτήσεις κάτι με ενημερώνεις :)

tasos-2cv

Member
Reaction score
15
Πόντοι
262
Για την ακρίβεια δεν είναι φίλτρο ούτε ονομάζεται ρυθμιστής όπως λανθασμένα έγραψα, αλλά καταλύτης καυσίμου. Το έχω πάρει είδη! Αυτές τις μέρες θα το τοποθετήσω και θα σου πω εντυπώσεις!

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
24.964
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Για την ακρίβεια δεν είναι φίλτρο ούτε ονομάζεται ρυθμιστής όπως λανθασμένα έγραψα, αλλά καταλύτης καυσίμου. Το έχω πάρει είδη! Αυτές τις μέρες θα το τοποθετήσω και θα σου πω εντυπώσεις!
Αναμένουμε :)

Top Bottom