Καφενείον "Το δικύλινδρο" (Bar)

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.883
Πόντοι
747
Βασικά, η ηλεκτροκίνηση, ΔΕΝ είναι ταυτόσημη με το αγαθό της αυτόνομης μετακινησης ΙΜΟ.

Η αυτόνομη μετακίνηση, είναι αυτή που άνοιξε τους ορίζοντες στην ελευθερία, και την αποδέσμευση απο τα έως τότε μέσα μετακίνησης / μεταφοράς, δηλαδή τα μέσα σταθερής τροχιάς, και τα πλεούμενα. Ειτε πλοία, είτε φορτηγίδες.

Οι "πόλεις" δημιουργούντο από όπου περνούσε τραίνο, ποτάμι, κανάλια. Επίσης οι βιοτεχνίες / βιομηχανίες, όπου υπήρχε δυντότητα μετάφοράς πρώτων υλών / ετοίμων προϊόντων.

Από την δημιουργία του "αυτόνομου οχήματος", που στην αρχή ήταν το κάρο και μετά το αυτοκίνητο, οι πολίτες, είχαν την ελευθερία της μετσκίνησης εκτός των προδιεγραμμένων "οδών". Και ήρθε η επανάσταση, με κύριο παράγοντα τον ευγενέστατο κο Ford, και τους λοιπούς, που πρόσφεραν στις πλατιές λαϊκές μάζες, ένα μέσο που πήγαινε όπου εκείνοι ήθελαν, και για αναψυχή, αλλά και απεξάρτηση από τα τυποποιημένα γεωγραφικά και χρονικά όρια.

ΙΜΟ, η εξάρτηση από μια πρίζα, είναι αποδεκτή σε συγκεκριμένες εφαρμογές, αλλά όχι για γενική χρήση.
Στο 2CV, μπορώ να πάρω 10 μπιτόνια βενζίνη, και να διασχίσω, λέμε τώρα, την Σαχάρα. Αλλά, αν είναι ηλεκτρικό, δεν μπορώ να πάρω μαζί μου, 10 μπαταρίες. Αρα, η αυτόνομη μετακίνησή μου και η ελευθερία μου, περιορίζονται από την χωρητικοτητα της μιας μπαταρίας και του διαθέσιμου δικτύου φορτιστών.

Ποτέ δεν θα αγόραζα ηλεκτρικό, παρά μόνον για χρήση σε πόλη, εντος αστικού ιστού, άντε και περιχώρων, πχ να πάω μέχρι Μαραθώνα.

Χθές, θα ήθελα να είχα ηλεκτρικό, μια και λόγω κίνησης εδώ στο νησί, 3 χιλιόμετρα τα καναμε σε 20 λεπτά, με την θερμικη μηχανή να λειτουργεί συνεχώς, μετρο και σταμάτημα, άλλο ένα μέτρο, και ξανα σταμάτημα. Επειδή οι τοπικοί οδοί, είναι από την εποχή των υποζυγίων, διαπλατυσμένοι .....ελαφρώς, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την καλοκαιρινή κινηση των επισκεπτών, οι πλείστοι των οποίων καταφθάνουν με τα θηριώδη SUV, που δεν χωράνε στον δρόμο όταν διασταυρώνεται η κινηση.
Και ο μόνος λόγος που θα ήθελα ηλεκτρικό είναι αποφυγή της σπατάλης καυσίμου - μόλυνσης που προκαλούσα όση ώρα ήμουν ακινητος. Και εγώ, και πολλοί άλλοι ρυπογόνοι κινητήρες. Δεν μιλάω για χαμένες ανθρωποώρες, μια και όντας σε "διακοπές", δεν έχασα εργάσιμες ώρες. Παραλίγο όμως να χάσει ο φίλος το καράβι.

Και με τις λάθος κινήσεις / ενέργειες των τοπικων αρχόντων και της αστυνομίας - λιμενικού, όταν καταφθάνουν καράβια, πλέον δυο - δυό στο λιμανι, ταυτόχρονα, η κίνηση είναι .........ακίνητη.

Σαν την παληά γελοιογραφία που ο αξκός έλεγε στον αστυφύλακα, "αν δεν κουνηθούν σε 30 λεπτά, κόψε τους κληση για παράνομο παρκάρισμα".

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.883
Πόντοι
747
Ειμαι Πάρο.

Χθες συνάντησα λευκό Πόνυ, με πινακιδες κίτρινες ιστορικου της Ελπα. με 5-φήφιο αριθμητικό. Μπροστα είχε ένα Ι αλλα δεν πρόσεξα αν είχε και Ο. Δεν είχα πρόχειρο το τηλέφωνο.

Και μετά καπάκι, λίγο πιο κάτω κόκκινο 2 CV, με λευκη οροφή και κίτρινες Γαλλικές πινακιδες. Πάλι δεν είχα εύκαιρο το τηλέφωνο.

Ελπίζω να τα ξαναπετύχω. :rolleyes:
Στο κυνήγι, την στήνεις στο νερό που θα έρθουν τα ζώα να πιούν. Και για να μην παρεξηγηθώ, ΠΟΤΕ δεν έχω πάει κυνήγι, κάποτε έκανα σκοποβολή σε στόχους.

Στα 2CV, την στήνεις στο βενζινάδικο, ή το S/M.
Νάτο το Γαλλικό . Με ειδικά λαστιχα slick για υψηλές ταχύτητες στις πίστες.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.883
Πόντοι
747
Σήμερα έλαβα ένα mail απο τον Burton, με φωτό από την συνάντηση στην Σλοβενία.

Με μπόλικες φωτό.

Stargazer

Member
Reaction score
2.131
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Υποθετικά μιλώντας, μια φιάλη σφραγισμένη καινούργια με R-12 τι τιμή μπορεί να πιάσει;
Υπάρχει κάποιο ψυκτικό μέσον για την αντικατάσταση του;

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.883
Πόντοι
747
Υποθετικά μιλώντας, μια φιάλη σφραγισμένη καινούργια με R-12 τι τιμή μπορεί να πιάσει;
Υπάρχει κάποιο ψυκτικό μέσον για την αντικατάσταση του;
Θα πρέπει να ρωτήσεις ψυκτικό - συντηρητή κλιματιστικών. Και εννοώ οικιακών. Αυτοί ξέρουν.

Ο δικός μου, μου είχε πεί ότι υπάρχουν, παρά το γεγονός ότι "θεωρητικά" απαγορεύονται. Απλώς, πληρώνεις λιιιιιιγο παραπάνω.

Τα ψυκτικά "υγρά", έχουν καποιες ιδιότητες, και οι συσκευές, έχουν σχεδιαστεί / διαστασιολογηθεί σε αυτές τις ιδιότητες. Οπότε, ή παρόμοιο μέσο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ( με προσοχή στα υλικα των σωληνώσεων / στεγανοποιητικών διατάξεων ), ή να γίνουν αλλαγές

Μια και είναι ..."καφενείο", επεκτείνομαι.:kill: Ετσι για γενικότερη γνώση.

Κάθε ψυκτικό υγρό, ανάλογα με τις πιέσεις, τις θερμοκρασίες και την ποσότητα, μπορεί να "μεταφέρει" συγκεκριμένο ποσό θερμίδων ανα ώρα ( ψύξη ). Και αντίστοιχα στην θέρμανση. ( Θερμοδυναμικές ιδιότητες.)

Οπότε, ανάλογα με την εφαρμογή, δηλαδή πόσες θερμίδες πρέπει να αφαιρούνται ανα ώρα από το πχ οικιακό ψυγείο, ή τον θάλαμο κατάψυξης ενός αλιευτικού σκάφους ανοικτής θάλασσας, ( ένα παράδειγμα ακραίας εφαρμογής με τεράστιες απαιτήσεις ) υπολογίζεται ο όγκος και ο τύπος του ψυκτικού, οι πιέσεις λειτουργίας, ( χαμηλής - υψηλής πίεσης ) και οι επιφάνειες ανταλλαγής. Από αυτά, μετά και η απαιτούμενη ισχύς κινησης. Και όλα αυτά, για να διατηρείται πχ ο θάλαμος, σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες, πχ -30 Κελσίου. Και αυτό εξαρτάται από το φορτίο ( πχ ξαφνικά φορτώνουμε 10 τόνους ψάρια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ? ), τις μονώσεις και τις διαστάσεις του θαλάμου, και τις προδιαγραφές που επιβάλλουν τον χρόνο κατάψυξης ( πχ στους - 30 εντός 4 ωρών από την αλιευση ) για μην παρουσιαστούν αλλοιώσεις. Μπέρδεμα ? :blink:

Σε περιπτώσεις τροφίμων, απαιτείται και ειδική μέριμνα, ώστε αν υπάρξει διαρροή του ψυκτικού , πχ μέσα στον θάλαμο με τα καταψυγμένα ψάρια ( όπως είπαμε είναι αλιευτικό ή εν γένει τρόφιμα), να μην υπάρξει κινδυνος μόλυνσης του τροφίμου. Τα αυτά και στα ψυγεία ξηράς, για κρέατα - πουλερικά - γαλακτοκομικά - παγωτά, κλπ.

Ενημερωτικά, η ψύξη, είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, που με την συνεργασία της επιστήμης των τροφίμων, μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε "φρέσκα" τρόφιμα, που έχουν επεξεργαστεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά μας, πχ κρέατα Ολλανδίας, τα ψάρια Ατλαντικού, κλπ. Μέχρι την εφεύρεση της ψύξης , η μόνη δυνατότητα για διατήρηση / μεταφορά κάποιων τροφίμων, ήταν το πάστωμα - το καπνισμα - ή η δημιουργία τουρσιών, που ακόμα υφίστανται σαν πρακτική, πχ μπακαλιάροι.

Nikephoros

Member
Reaction score
15.255
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Αθήνα

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.883
Πόντοι
747
Έχω την αίσθηση ότι ο Γιώργος με την ΒΒ εννοούσε την Brigit Bardot!
Εννοείται. Από Ferarri ΔΕΝ ξέρω, αλλά την ΒΒ την θυμάμαι καλά από τις φωτό στο "παιξε-αγόρι" :dance:

Από την Fonda, εκτός από αυτήν, ( εξαίρετη άρθρωση ), θυμάμαι τον μπαμπά, ( ίδια είναι ) και τον αδελφό "easy rider".

Μην ξεχνάμε πόσο γέρος είμαι :cry:

Taskos

Member
Reaction score
3.679
Πόντοι
777
Απορώ που δεν σχολιάσατε ότι είναι ακριβώς το ΙΔΙΟ αυτοκίνητο, ύστερα από 60 χρόνια, που ζει και βασιλεύει...

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.883
Πόντοι
747
Απορώ που δεν σχολιάσατε ότι είναι ακριβώς το ΙΔΙΟ αυτοκίνητο, ύστερα από 60 χρόνια, που ζει και βασιλεύει...
Ειδα τις πινακίδες, και θαύμασα το χρωμα ! Και οι γνωρίζοντες, θα δούν ότι είναι πινακίδες από το Παρίσι ( 75 ) και τα αρχικά στοιχεία είναι και αυτά επιλεγμένα.

Αυτά τα οχήματα, μπαίνουν σε συλλογές, οπότε ζουν πιο πολύ από τους περιστασιακούς ιδιοκτήτες τους.

nonos

Member
Reaction score
23.474
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.803
Πόντοι
827
Ενδιαφερουσα ιστορια και ιδιαιτερο οχημα απο τον ενα Αντωνη για τον αλλο Αντωνη :up:
Δεν ήξερα ότι έχω και εγώ τζιπ.
Ε... ρε μεγαλεία στη Γαλλία :lol:

Πέρα από την πλάκα, βλέπω να το τρώει η μαρμάγκα, και όχι τίποτα άλλο, αλλά πρόκειται α) για αυτοκίνητο με βαριά σφραγίδα στην ιστορία της αυτοκίνησης και β) για αυτοκίνητο, που ο ιδιοκτήτης του άφησε την υπογραφή του (για να θυμηθούμε και την τελευταία προεκλογική του εκστρατεία) σε έργα κατά την παρουσία του στα κοινά.
Να ένα ενδιαφέρον έκθεμα για το Μουσείο Αυτοκινήτου :rolleyes:

nonos

Member
Reaction score
23.474
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Συμφωνω μεχρι κεραιας ( που λες και εσυ) με τη δημοσιευση σου!

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.883
Πόντοι
747
Τι να πεί κανείς, και τι να σχολιάσει !

Ενα περιουσιακό στοιχείο, ( ανεξαρτήτως προέλευσης ) σε έναν ( θεωρητικά) ελεγχόμενο χώρο, και ΚΑΝΕΙΣ ποτέ δεν είπε
-Τι κάνει αυτό εδώ ?
Από την άλλη, το υπουργείο, εφόσον έχει ακόμα πινακίδες, θα το θεωρεί άνευ τελών κυκλοφορίας - ανευ ασφάλισης και ανευ ΚΤΕΟ. Και θα κόβει πρόστιμσ μεν, αλλά θα το υπολογίζει και στα στατιστικά στα πόσα οχήματα κυκλοφορούν χωρίς τα ανωτέρω "πιστοποιητικά".

Μιλάμε για μπάχαλο !

Top Bottom