Μεγάλη περιπέτεια το GS-άκι τελικά.
Ήταν αρχές Δεκέμβρη του '22 που κίνησα να πάω στο βουλκανιζατέρ να φτιάξω ένα φούιτ στο πίσω δεξί λάστιχο, που είχε κάτσει. Μια χαρά πάει τ'άυτοκίνητο, όπως κάθε μέρα, φτάνω στη στροφή που θέλω να πάρω, και βλέπω λαϊκή, και θυμήθηκα πως ήταν μέρα λαϊκής και αμέσως το GPS άλλαξε δρομολόγιο να πάω απ'αλλού.
Πάω να κάνω πίσω, ακούγεται ένα τρίξιμο, σαν να χτύπησα μια κορίνα. Στο μεταξύ δεν υπήρχε καμία κορίνα πίσω μου και το είχα δει και ήμουν σίγουρος. Κάνω λίγο μπροστά να δω τι χτύπησα.....βγαίνω έξω, τίποτα....πάω πάλι να κάνω πίσω, να'το πάλι το τρίξιμο, σαν να χτυπάω κάτι, πάω έξω πάλι να δω τι χτύπησα, μη χτύπησα κάνα αμάξι και δε το κατάλαβα, και τι να δω.......
αμέσως πήγε το μυαλό μ' στο μπράτσο, και τελικά είχα δίκιο, απ'τη σκουριά είχε σπάσει
Το πήγαμε με την οδική σε έναν μάστορα που ήξερα, δεν είχε χώρο να το κρατήσει ο άνθρωπος, οπότε το πήγα σε μια αλάνα και το τακάρησα με τη ρόδα βγαλμένη, ελπίζοντας να βρω ανταλλακτικό.
Βρέθηκε φυσικά ανταλλακτικό, από παρατημένο GSA πάνω στον Έβρο. Πήγα τον βρήκα τον άνθρωπο που το'χε στην αυλή του, και μάλιστα με βοήθησε να το βγάλουμε κιόλας, γιατί δεν είχα και εξολκέα (μετά έφτιαξα). Το Χριστουγεννιάτικο δώρο για το GS-άκι λοιπόν ήταν ένα καινούριο μπράτσο.
και μάλιστα σε ωραία κατάσταση απ'ότι είδα. Ούτε σκουριές ούτε τίποτα, και με το εργοστασιακό καφέ χρώμα. Από GSA του '85 ή '86, από τα τελευταία. Καλή φάση. Το πήρα λοιπόν και αφού το καθάρισα με τη συρματόβουρτσα, έβγαλα σωλήνα φρένου και δαγκάνα, καθάρισα και το μουαγιέ και το δισκόφρενο, ( το οποίο έχει ακόμα ψωμί, μια χαρά), και το πήγα στον λαμαρινά και του'βαλα μια ενίσχυση από κάτω, για το φόβο των Ιουδαίων, μη λάχει και ξανασπάσει. Ένα κομμάτι σιδερένια ράβδο, 30x8mm
και μετά την κόλληση το πέρασε κι ο βαφέας μια φίνα ματ βαφή για τελική προστασία, κι ο θεός βοηθός. Του έβαλε και από μέσα σπρέυ κερί για να μη πιάνει σκουριές από μέσα, και του άνοιξα και μια επιπλέον τρυπίτσα 3mm προς το κάτω μέρος για να φεύγουν τυχόν νερά που ίσως να μπούνε εκεί μέσα.
Χθες εδέησα να το πιάσω, και αποκαλύφθηκε επιτέλους η συνολική ζημιά
Η θέση του όμως μια χαρά
ο αυτοσχέδιος εξωλκέας μου
μια αλυσίδα, δυο μπουλόνια Μ10 με τα παξιμάδια τους, μια ράβδος τετράγωνη 20x20mm που την τρύπησα σε ένα σημείο τρύπα Φ10, και μια ντίζα Μ10x1.5 με ένα παξιμάδι. Περνάς την αλυσίδα πίσω από το μπράτσο, απ'την εσωτερική μεριά, βιδώνεις τη ντίζα στη βίδα της αντιστρεπτικής, (η οποία παρεμπιπτόντως είναι επίσης Μ10x1.5), αφού έχεις βάλει ΚΑΙ το παξιμάδι στη ντίζα, εφαρμόζεις την αλυσίδα πάνω στην τετράγωνη ράβδο ώστε να είναι σχετικά σφιχτά και να μην αφήνει πολύ μήκος ντίζας, γιατί η ντίζα είναι μαλακιά και στραβώνει, δεν αντέχει πολύ δύναμη σε πολύ μεγάλη απόσταση, και ξεβιδώνοντας σιγά σιγά, τραβάς προς τα έξω το μπράτσο, προσέχοντας όμως να μην σπρώξεις την αντιστρεπτική και βγει από την απέναντι μεριά. Βάζεις μια κόντρα από την απέναντι μεριά.
Καθάρισμα, γρασάρισμα καλό, και τοποθέτηση του νέου ανταλλακτικού, με προσοχή ώστε να μπει σωστά στο πολύσφηνο. Το εσωτερικό πολύσφηνο που διαθέτει το μπράτσο, έχει ένα σημείο που λείπει ένα δόντι. Σε εκείνο το σημείο θυμήθηκα να κάνω ένα σημαδάκι στην αντιστρεπτική, με ένα τρυπανάκι 1,5mm, ώστε να ξέρω που είναι το εργοστασιακό σημείο, και να μη χάσουμε τη μπάλα. Και μιας που από το εργοστάσιο όλα τα πολύσφηνα μπαίναν με καλίμπρα και έρχονταν όλα στο ίδιο σημείο, ώστε να ταιριάζουν με το πολύσφηνο του μπράτσου, το σημαδάκι που έκανα στην αντιστρεπτική ήρθε και ταίριαξε και στο καινούριο μπράτσο μια χαρά.
και μια άποψη από κάτω πως κάθεται η ενίσχυση
καθώς βρίσκεται στο κάτω μέρος, δεν ανακατεύεται στην κίνηση του μπράτσου και δε χτυπάει στο πλαίσιο. Μια χαρά έκατσε.
και τέλος καλό όλα καλά.
Το μπράτσο τοποθετήθηκε χωρίς δαγκάνα και χωρίς σωληνάκι, το Μ8 μπουλόνι που τοποθετήθηκε στην έξοδο του φρένου, κάνει μια χαρά στεγανοποίηση από το λαστιχάκι και δε τρέχει τίποτα. Προς το παρών το αυτοκίνητο είναι με 3 φρένα, καθώς θέλω μιας που δώθηκε η ευκαιρία, να του βάλω και καινούρια λαστιχάκια στα εμβολάκια της δαγκάνας, και μιας που ήρθε έτσι, θα του βάλω και καινούριο σωληνάκι φρενων, από τα ανοξείδωτα. Το σωληνάκι από το καινούριο μπράτσο, για να βγει, αναγκάστηκα να καταστρέψω το ρακοράκι του, και θα προσπαθήσω να βγάλω το παλιό σωληνάκι σώο και αβλαβές, αλλά αν δεν το καταφέρω, δεν ανησυχώ, θα του φτιάξω στον μαρκουτσά ένα καινούριο εύκαμπτο ανοξείδωτο, κι άντε γεια.