Αυτοκινητιστικές φωτογραφίες εποχής από την Ελλάδα

nonos

Member
Reaction score
23.329
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Κοινο θεαμα στα "αλητοστεκια" της εποχης.. :lol::O
37982

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.846
Πόντοι
747
Ισθμια μεσα '80s και gsaρα:love:
View attachment 38043
Το όλον θέμα ξεγελά. Αν λέγαμε ότι είναι κάπου στην Ινδία - Πακιστάν, μέσα θα είμασταν. Με όλα τα χρώματα του ουρανίου τόξου !

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.783
Πόντοι
827
Το όλον θέμα ξεγελά. Αν λέγαμε ότι είναι κάπου στην Ινδία - Πακιστάν, μέσα θα είμασταν. Με όλα τα χρώματα του ουρανίου τόξου !
Ή σε κάποια χώρα της Ινδοκίνας!!!

nonos

Member
Reaction score
23.329
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Σε καθε γωνια και στενο παρκαρισμενα ηταν.. Δεν εμεινε τιποτα.. :(
38067

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.783
Πόντοι
827
View attachment 38067
Ο Θείος μου είχε το SEAT 4θυρο σε ένα πράσινο σαν χακί. Και μάλιστα από τα πρώτα μοντέλα των '70.
Έχεις δίκιο ότι ήταν σε κάθε γωνιά, είτε σαν FIAT είτε σαν SEAT

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.846
Πόντοι
747
View attachment 38067
Φιατάρα ! Η ορθόδοξη ! Τα πρώτα με μεταλλικούς προφυλακτήρες. Τέτοιο ήταν το ΒΒ 2037 του 1971.

minas

Member
Reaction score
3.022
Πόντοι
747
View attachment 38067
Na αναφερω επ ευκαιρια,οτι τυχαινει να γνωριζω ΑΨΟΓΟ 127(ισως και με λιγοτερα απο 50000 χλμ),το οποιο ετεθη σε ακινησια στις 31/12/25.Αν υπαρχει ενδιαφερον μπορω να δωσω στιγμα με πμ:ninja:

Stargazer

Member
Reaction score
2.090
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Η περιοχή που μεγάλωσα ήταν γεμάτη φιατάκια τα οποία εξαφανίστηκαν λες και τα μάζεψε κάποιος σε μια νύχτα .

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.846
Πόντοι
747
Η περιοχή που μεγάλωσα ήταν γεμάτη φιατάκια τα οποία εξαφανίστηκαν λες και τα μάζεψε κάποιος σε μια νύχτα .
...τα αρχικά, του 70 κατι, είχαν τεράστια προβλήματα σκουριάς από κακά μέταλλα και έλλειψη αντισκωριακής προστασίας. Πόρτες, και η "δοκός" απο κάτω, ( sills ) δομικό στοιχείο του αμαξώματος, σκούριαζαν από μέσα.

Stargazer

Member
Reaction score
2.090
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
...τα αρχικά, του 70 κατι, είχαν τεράστια προβλήματα σκουριάς από κακά μέταλλα και έλλειψη αντισκωριακής προστασίας. Πόρτες, και η "δοκός" απο κάτω, ( sills ) δομικό στοιχείο του αμαξώματος, σκούριαζαν από μέσα.
Θυμάμαι και το παραμύθι για την σοβιετική λαμαρίνα

minas

Member
Reaction score
3.022
Πόντοι
747
Θα πιαστω απο αυτη τη φραση,και θα μοιραστω μαζι σας καποιες απο τις εμπειριες μου.
Ηδη απο πολυ μικρος με γοητευαν τα παλια αμαξια,και ειδικα τα σαραβαλακια/παρατημενα.Απο το 2000 και επειτα αρχισα να τα φωτογραφιζω,οσο μπορουσα,και να τα παρατηρω καλυτερα.Τοτε ηταν παρατημενα παντου,καποια μαλιστα ηταν ξεκλειδωτα η με ανοιχτα παραθυρα,κι ετσι ειχα τη δυνατοτητα να τους ριχνω και πιο αδιακριτες ματιες...:ninja:Ετσι λοιπον ειχα καταληξει σε καποια συμπερασματα για ορισμενα μοντελα,οπως τι ζημιες εβγαζαν συνηθως,η τι ειδους χρηστες τα οδηγουσαν.
Σχετικα με το 127 λοιπον(και γενικα τα συνομηλικα φιατ):
-Δεν μπορω να πω οτι θυμαμαι πολλα με τραγικες σκουριες..Θυμαμαι καποια σκουριασμενα,αλλα οχι σε βαθμο που να πεις οτι αξιζει να το πεταξεις για αυτο.Αντιθετα θυμαμαι καποια που ηταν αψογα.Γενικα νομιζω οτι τα ιταλικα της εποχης ηταν αναλογα το αμαξι,καποια ηταν καλα και καποια αλλα σκορπιζαν με την υποψια υγρασιας.Ωστοσο αυτα που ηταν προβληματικα ως επι το πλειστον πρεπει να ειχαν φυγει στην πρωτη αποσυρση του 90,οποτε εγω και οι συνομιλικοι μου μαλλον δεν τα προλαβαμε και τοσο.
-Γενικα δεν ηταν αυτο που θα λεγαμε απροβληματιστο αμαξι.Καποιος που ηξερε να κανει 5 πραγματα μπορουσε να το κρατησει μια ζωη,αλλα καποιος που ηθελε απλα να βαζει βενζινη και να μην ανοιγει το καπω,μπορουσε πολυ ευκολα να το παρει στο χερι,και συνηθως απο αστειες αιτιες.Ποσο μαλλον οταν το ειχε παρει μεταχειρισμενο για ενα κομματι ψωμι.
-Σε αυτο ερχεται να προστεθει και το γεγονος οτι οντως δεν τα συντηρουσαν.Θυμαμαι χαρακτηριστικα ενα με ρουφηγμενα κολλαρα,προφανως απο ελλειψη νερου...ενα αλλο παλι,ειχε πεταξει ολα τα λαδια απο τον παπα,επειδη προφανως δεν ειχαν καθαριστει ποτε τα φιλτρα αναθυμιασεων.Γενικα,πιο πολυ θυμαμαι να ειναι κακοποιημενα,παρα κατ ουσιαν κακα.

Και καποιες γενικοτερες παρατηρησεις:
-Μεχρι και το 2002 περιπου,τα παρατημενα που εβλεπα,ηταν συνηθως αμαξια που ειχαν φαει τα ψωμια τους.Απο το 2002 και επειτα,εβλεπα και αμαξια που ηταν προφανες οτι τα πεταξαν επειδη τα βαρεθηκαν και ηθελαν κατι καινουριο.Συμπτωματικα,καπου τοτε πεταχτηκαν μαζικα τα skoda target και τα dacia mls.Δεν ξερω αν σε αυτο επαιξε καποιο ρολο και η εισοδος μας στο ευρω.
-Καποια μοντελα τα εβλεπα πεταμενα μαζικα ανα περιοδους.Ας πουμε θυμαμαι παμπολλα 127 πεταμενα μαζικα,περιπου την περιοδο που συμπληρωναν 25ετια.Δεν ξερω αν οι λογοι ηταν ψυχολογικοι των ιδιοκτητων,η απλα σε εκεινη την ηλικια εβγαζαν πολλες ζημιες μαζεμενες.
-Καποια εξ αυτων ειχαν παρατηθει κανονικα με τις πινακιδες επανω.Εννοειται οτι ακομα και σημερα,το συστημα τα εμφανιζει κανονικα σε κινηση και ανασφαλιστα....και ακουμε καθε τοσο στις ειδησεις,για χιλιαδες ανασφαλιστα αυτοκινητα...
-Χρονο με το χρονο,οι εταιριες ανακυκλωσης μας επεισαν πως πρεπει να διαγραφουμε το αυτοκινητο μας οταν δεν το χρησιμοποιουμε πια.Κι ετσι,δυσκολα πια να βρεις αυτοκινητα ξεχασμενα σε χωραφια.Τα περισσοτερα που ξερω σε τετοια κατασταση,ειναι εκει επι 15+χρονια,προτου δηλαδη ξεκινησει η πλυση εγκεφαλου.Γι αυτο και πλεον ειναι δυσκολοτερο απο παλια να βρεις αμαξια.Για να μην αναφερω ποσα χαθηκαν στην αποσυρση του 2009.

Συγνωμη αν ξεφυγα απο το θεμα και μακρυγορησα,αλλα νομιζω ηταν απο τις πιο καταλληλες ενοτητες για να το κανω.Νομιζω επισης,οτι διαβαζοντας τα γραφομενα μου,πολλοι θα κατανοησουν το γιατι καποια πραγματα εξελιχθηκαν ετσι,οσον αφορα την καταληξη καποιων μοντελων.:)

Stargazer

Member
Reaction score
2.090
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Για την απόσυρση του 2009 θα σας πω ιστορία , τότε έψαχνα να αγοράσω το πρώτο μου αυτοκίνητο.
Στην Καλαμαριά ένας γείτονας είχε ένα πράσινο άψογο GS σε ακινησία και ένα starlet.Και τα δύο με λίγα χλμ.
Τα πουλούσε πιο φθηνά από το 1000ρικο που έδιναν για την απόσυρση. Χρόνια μετα το GS το έβλεπα λίγο πιο κάτω παρέα με ένα λευκό 2cv στην πιλοτή μιας πολυκατοικίας όπου το είχε κάποιος με σιτροενιτιδα προφανώς.
Μου πρότεινε ο πατέρας μου να αγοράσουμε το starlet και αν επιβιώσει στα χέρια μου να το δώσουμε για να πάρουμε το 1000αρικο.
Εγώ του είπα άμα το χαρίζει ναι γιατί λεφτά για τουότα δεν δίνω (μικρό και χαζό παιδί).

nonos

Member
Reaction score
23.329
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Τωρα αξιζει μια περιουσια το rs2000 αν ειναι γνησιο.
38076

Υ.Γ. Και τα υπολοιπα, μ εξαιρεση το λευκο διπλα στο SL ,τα ξερω ολα τι ειναι.. :shifty::rtfm:

Last edited:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.846
Πόντοι
747
Η πρώτη εντύπωση, από την γωνία της φωτό, με την αποτυπωση του πορτ μπαγκαζ σαν να είναι ........κεκλιμενο, οδηγεί σε Πεζώ 504.

Αλλά, δεν είναι ! Το spoiler της υποπίεσης καμπίνας, είναι διαφορετικό, δεν είναι καν τόοοοοοοσο μεγάλο, και τελικά η ....κλίση, είναι λόγω προοπτικης. Αρα ?

ΧΑΣΑΜΕ ! :dash:

Τι να είναι ? :dizzy:

nonos

Member
Reaction score
23.329
Πόντοι
1.387
Περιοχή
03:15 οπως χθες θα ποστάρεις σεντόνι οτι το βρηκες και πώς το βρηκες.. :lol::w00t:

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.846
Πόντοι
747
Μα τι άλλο, από την αγαπημένη μου μάρκα, :love: ένα αυτοκίνητο σύμβολο, που δεν σπάει, δεν χαλάει, :thumbs: και έγραψε ( ....και γράφει ακόμα ) την ιστορία του :D

Mercedes W 123.

Βλέπουμε το πτερύγιο του νεροχύτη που εξυπηρετεί σαν spoiler δημιουργίας υποπίεσης, με την ιδιαίτερη σχεδίασή του, με την καμπύλη, σε μεγάλη ανάλυση βλέπουμε το χερουλι της πόρτας, στην εξογκωμένη εκδοχή του, την ταύτιση του φινιστρινιού με το χερούλι, κλπ. κλπ.

Αρα, πλέον όλα στην φωτό, τα ξέρουμε, Ακόμα και αυτό δίπλα στο SL .

Πιστεύω ότι οι πλατιές λαϊκές μάζες, θα συμφωνήσουν μαζί μου ! :clap:

Top Bottom