- Reaction score
- 25.189
- Πόντοι
- 1.667
- Περιοχή
- Paris in the sixties
Η Citroen CX παρουσιάστηκε το 1974 ως αντικαταστάτρια της θρυλικής και μοναδικής Citroen DS. Στόχος καθόλου εύκολος αν αναλογιστούμε την επιτυχία της DS παγκοσμίως. Ήταν το αυτοκίνητο που άλλαξε την έννοια του αυτοκινήτου όπως την γνώριζαν οι άνθρωποι μέχρι τότε. Ο στόχος με την παρουσίαση της CX ήταν να παραμείνει πρωτοποριακή, στιλάτη, άνετη αλλά αν ήταν δυνατόν να προσφέρει και περισσότερες καινοτομίες. Σε τι βαθμό το κατάφερε είναι αντικείμενο ατέρμονων συζητήσεων όμως ένα ήταν σίγουρο. Όταν παρουσιάστηκε έκανε μεγάλη εντύπωση στο κοινό και τους ειδικούς. Η Citroen για να επιδείξει της δυνατότητες της νέας της δημιουργίας προσκάλεσε το 1974 όπου και την παρουσίασε, περίπου 400 δημοσιογράφους για να καλύψουν το γεγονός και να δοκιμάσουν το νέο υπερόχημα της. 25 από αυτούς τους δημοσιογράφους, που μάλιστα είχαν συμμετάσχει το 1973 στο Raid Αφρικής με 2cv, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο νέο Raid Arctique όπου θα είχαν την δυνατότητα να τεστάρουν την αντοχή και την ποιότητα της νέας φιλόδοξης θεάς. Την οδήγησαν από το Gällivare της Σουηδίας μέχρι το Παρίσι. Κατά την διάρκεια τον 3200 χλμ οι οδηγοί είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τις αντοχές της σε χωμάτινες, χιονισμένες αλλά και ασφαλτοστρωμένες διαδρομές όπως και ακραίες καιρικές συνθήκες. Το Raid αυτό τελείωσε στην έκθεση της Citroen στο Παρίσι.
Ακριβώς 40 χρόνια μετά κάποιοι Ολλανδοί, Γερμανοί, Γάλλοι ακόμα και Αυστραλοί που συνεχίζουν να αγαπούν την Citroen CX γιόρτασαν τα 40 χρόνια της ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδρομή.
Δεν ξέρω αν η Citroen CX κατάφερε να ξεπεράσει τον μύθο της Citroen DS. Δεν ξέρω αν αγαπήθηκε το ίδιο ή αν ήταν καλύτερη (Βασικά ξέρω αλλά δεν είναι της παρούσης). Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως πρόκειται για μια μοναδική δημιουργία, μια πραγματική μεγάλη Citroen. Για πολλούς… η τελευταία μεγάλη Citroen.
Ακριβώς 40 χρόνια μετά κάποιοι Ολλανδοί, Γερμανοί, Γάλλοι ακόμα και Αυστραλοί που συνεχίζουν να αγαπούν την Citroen CX γιόρτασαν τα 40 χρόνια της ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδρομή.
Δεν ξέρω αν η Citroen CX κατάφερε να ξεπεράσει τον μύθο της Citroen DS. Δεν ξέρω αν αγαπήθηκε το ίδιο ή αν ήταν καλύτερη (Βασικά ξέρω αλλά δεν είναι της παρούσης). Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως πρόκειται για μια μοναδική δημιουργία, μια πραγματική μεγάλη Citroen. Για πολλούς… η τελευταία μεγάλη Citroen.
Last edited:

Να σημειώσω ότι η CX ήταν σαν project μήλο της έριδας για τη Citroen. O PDG Pierre Bercot ήθελε ένα συμβατικό αυτοκίνητο τύπου Peugeot 504 γιατί θεωρούσε ότι δεν υπήρχε περιθώριο για μια νέα επένδυση ύψους DS με αβέβαιο μέλλον. Το σχεδιαστικό τμήμα με επικεφαλής τους Robert Opron και Michel Harmand επέμενε σε κάτι που θα ήταν πραγματικά αντάξιο της παράδοσης των DS και τελικά η CX ήταν το θαύμα που προέκυψε από μια σκληρή μακροχρόνια διαπραγμάτευση. Ο Bercot είχε πει : Ξεχάστε προβολείς που στρίβουν με το τιμόνι, ξεχάστε πλαστικές οροφές, ξεχάστε υδραυλικό τιμόνι και ίσως και ανάρτηση. Ο Οpron είχε απαντήσει : Μια Citroen δεν μπορεί να είναι σαν Peugeot 504. Οι Citroen είναι αυτοκίνητα που ταξιδεύουν στο έδαφος όπως τα τζετ στον αέρα. Είναι αδύνατον να μη λάβουμε υπ' όψιν τον αέρα. Θα κάνουμε μια μεγάλη Citroen με τα μέσα που έχουμε.. Η CX ήταν αρχικά μικρότερη, χαμηλότερη και ακόμα πιο σταθερή από DS. Δεν είχε όμως την ίδια άνεση, τους ίδιους χώρους, το ίδιο στάτους. Τα πρώτα χρόνια ήταν σαν φτωχός συγγενής. Μόνο απλές εκδόσεις, τιμόνι diravi μεν με χρέωση δε και κινητήρες μόνο με καρμπυρατέρ. Σύμφωνοι αργότερα η CX έγινε και Prestige. Απέκτησε χώρους, ψεκασμό επιδόσεις και standing. Έγινε η CX που ξέρουμε με τις κορυφαίες τελικές της σαν turbo diesel, με τα απίστευτα φρένα της που απέκτησαν και ABS, με την εικόνα του περήφανου οικογενειάρχη στο τιμόνι αλλά και της Grace Jones..! Longue vie a la CX και χαρούμενα γενέθλια..