Greek Youngtimers και νεώτερα supercars

nonos

Member
Reaction score
21.824
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
Εμενα παντα μου αρεσε αυτη αλλα προτιμω τις ''αθλητικες'' e32-e38..

dap

Member
Reaction score
1.279
Πόντοι
407
Όταν είχε πρωτοβγει, δε μου άρεσε πολύ. Τώρα όμως, 30 χρόνια μετά, μου αρέσει. Τόσο πολύ μας λείπει εκείνη η δεκαετία στα αυτοκίνητα;

View attachment 31813
Για κάποιους στα μερσεντοφόρα, αυτή η facelift με τα άσπρα φλας, που έβγαλε τα "κερατάκια" και έβαλε τους σύγχρονους αισθητήρες παρκαρίσματος είναι το holy grail των S class. Εμένα πάλι η 126 μου αρέσει περισσότερο... Από τις "σύγχρονες" δε, η 221 μου αρέσει, μετά δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω από τις άλλες σειρές....

Υ.Γ.: Νονέ στο έχω πει τόσες φορές. Να είσαι αριστοκράτης στις επιλογές σου, μην ανακατεύεσαι με τους βλάχους από την Βαυαρία :lol:

Demetris

Member
Reaction score
1.030
Πόντοι
437

nonos

Member
Reaction score
21.824
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Για κάποιους στα μερσεντοφόρα, αυτή η facelift με τα άσπρα φλας, που έβγαλε τα "κερατάκια" και έβαλε τους σύγχρονους αισθητήρες παρκαρίσματος είναι το holy grail των S class. Εμένα πάλι η 126 μου αρέσει περισσότερο... Από τις "σύγχρονες" δε, η 221 μου αρέσει, μετά δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω από τις άλλες σειρές....

Υ.Γ.: Νονέ στο έχω πει τόσες φορές. Να είσαι αριστοκράτης στις επιλογές σου, μην ανακατεύεσαι με τους βλάχους από την Βαυαρία :lol:
:lol:
Ειναι γνωστο οτι απο μικρο παιδι μου αρεσαν πολυ περισσοτερο οι bmw συνολικα.. οι mercedes μου φαινοντουσαν πολυ βαριες αισθητικα.. φυσικα και υπηρχαν λατρεμενες εξαιρεσεις..( R129 πχ) και εκει που ενιωσα μαγεμενος μετα απο χρονια ηταν η πρωτη CLS (w217) :love:

Κι εγώ θεωρώ ότι αυτή η δουλειά του Sacco δεν είναι ισάξια με τα προηγούμενα δείγματα γραφής.

Για όποιον ενδιαφέρεται, παραθέτω ένα εξαιρετικό άρθρο για το παρασκήνιο στην εταιρία εκείνα τα χρόνια.

https://auto-didakt.com/random_blog_leser/mercedes-benz-crucification-of-a-hallowed-brand.html
Προσωπικα παντως τη θεωρω πιο σωστη δουλεια απο τον Sacco σε σχεση με τις w201-w124 αν και τιποτα δε συγκρινεται με την R129 :love:

Reaction score
17.956
Πόντοι
1.287
Περιοχή
Vallée de Chevreuse
Einai alithia oti xamilosan stin ananeosi to ipsos tou chassis, gia na fainetai to aftokinito ligotero ogkodes?

W140 den mou arese pote. Den mou aresoun ta sxedia pou epivalontai ston xoro me ton ogko tous.

apo merc agapo idiaitera tin W101 kai tin W126

dap

Member
Reaction score
1.279
Πόντοι
407
Κι όμως Νονέ...... Ωραίο κουπέ η 217 αλλά υπάρχουν κι άλλα ωραία κουπέ και θα σχεδιαστούν και άλλα που θα της μοιάζουν. Το σχήμα όμως σε προφίλ των μεγάλων Citroen (από DS μέχρι C6) που αιχμαλωτίζει το μάτι, αυτό το vertical affinity/homogeneity του Sacco (το τόσο συντηρητικό αλήθεια αλλά και ταυτόχρονα τόσο αριστοκρατικό μετά από δεκαετίες), δεν επαναλαμβάνεται εύκολα. Στο άρθρο που παρέθεσε ο Demetris o Hans Scherenberg Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης της Mercedes-Benz από το 1965 έως το 1977 λέει: «Αληθινή κομψότητα σημαίνει να μένεις σε απόσταση αναπνοής από τη μόδα». Η μόδα έρχεται και παρέρχεται, κάποια σχέδια μένουν για πάντα. Μεγαλώνοντας ηλικιακά θα με καταλαβαίνεις περισσότερο. Πάμε προς το κιτς, όχι προς νέα επαναστατικά σχέδια, όπως ήταν η DS.

Y.Γ: CX II_Prestige, δεν το ξέρω αυτό για το σασσί, ευχαρίστως να το ψάξω. Ο όγκος της 140 με ενοχλεί και εμένα...

Nikephoros

Member
Reaction score
14.211
Πόντοι
1.077
Περιοχή
Αθήνα
H "διαμάχη" μεταξύ BMW και Mercedes σοβεί εδώ και δεκαετίες, μάλλον από την πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ BMW 507 και Mercedes SL Gullwing. Έχω παρατηρήσει ότι τα ανταγωνιστικά μοντέλα των 2 εταιρειών στην ίδια κατηγορία δεν παρουσιάζονταν ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια, ίσως για να αποφεύγεται η απ' ευθείας αντιπαράθεση και το πιο σημαντικό, σα να περιμένει ο ένας να δει τι θα παρουσιάσει ο άλλος για να "χτυπήσει" με το νέο μοντέλο, ή να τρέξει να παρουσιάσει πρώτος ένα μοντέλο για να προλάβει την "πελατεία". Για εμένα προσωπικά, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και κατηγορίες μου αρέσουν αντίστοιχα διαφορετικά μοντέλα Mercedes και BMW. Άλλες φορές και τα 2 εξ' ίσου! Και νομίζω αυτό ίσως συμβαίνει γενικά. Και επίσης, η κάθε εταιρεία έβγαζε πολλές φορές μοντέλα σε ενδιάμεσες κατηγορίες, για να ανταγωνιστεί την άλλη σε ένα "κενό" και να αποφύγει την απ' ευθείας αντιπαράθεση.

Π.χ. η Mercedes είχε την R107 που έβγαλε το '72, ενώ η BMW δεν έβγαλε ποτέ αντίστοιχο μοντέλο. Έβγαλε, ως σπορ GT, την Ε24 το 1976 η οποία δεν έχει καμμία σχέση με την cabrio SL. Εγώ ψηφίζω πάντως Ε24!

Τη δεκαετία του '80, όμως, έβγαλαν ταυτόχρονα την Ε30 και τη W201! Και τι αντιπαράθεση στις σπορ εκδόσεις, Μ3 και 2.3/2.5-16 Cosworth! Εδώ εγώ ψηφίζω W201! Ή να πούμε για R129 και 8άρα? Παρουσιάστηκαν και οι 2 το '89. Εγώ θα ήθελα και τις 2! Αλλά σα να τις έβγαλαν επίτηδες για ένα διαφορετικό κομμάτι της αγοράς το καθένα.

Εν κατακλείδι, κατά τη γνώμη μου, η κάθε εταιρεία σε διαφορετικές χρονικές περιόδους είχε τέτοιες επιτυχίες, αποτυχίες, αλλαγές, στόχους και αντιλήψεις και συνεπώς, δεν μπορείς να πεις ποια ήταν καλύτερη και ποια όχι. Το σημαντικότερο είναι ότι μας έδωσαν ενδιαφέροντα αυτοκίνητα.

Θα θέλαμε οι αγαπημένες μας Citroen να έχουν λίγο "BMW" ή "Mercedes" μέσα τους? Για εμένα, μόνο στην ποιότητα κατασκευής τους και στα υλικά, πουθενά αλλού! Για άλλο λόγο θα χαιρόμασταν τα μεν και για άλλο τα δε.

nonos

Member
Reaction score
21.824
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Κι όμως Νονέ...... Ωραίο κουπέ η 217 αλλά υπάρχουν κι άλλα ωραία κουπέ και θα σχεδιαστούν και άλλα που θα της μοιάζουν.
Η αληθεια ειναι οτι δε θυμαμαι αναλογη προσπαθεια και αποτελεσμα στο seg.E για 4θεσιο, 4θυρο κουπε γραμμης και οχι coupe με την αυστηρη εννοια του ορου εως τοτε.. Για τον ιδιο λογο η w218 μου φαινεται ειναι ξαναζεσταμμενο ψωμι..

Το σχήμα όμως σε προφίλ των μεγάλων Citroen (από DS μέχρι C6) που αιχμαλωτίζει το μάτι, αυτό το vertical affinity/homogeneity του Sacco (το τόσο συντηρητικό αλήθεια αλλά και ταυτόχρονα τόσο αριστοκρατικό μετά από δεκαετίες), δεν επαναλαμβάνεται εύκολα.
Με το ρισκο να μην εχω αντιληφθει κατι δεν μπορω να δεχθω αυτα τα 4-5 αυτοκινητα αισθητικα και ως ''case studies'' στην ιδια προταση.
Αναγνωρίζω ωστόσο οτι οι δημιουργίες του Bruno Sacco έδειχναν καποια αρκετα χρονια πιο μπροστα απο την εποχή τους σε σχεση με πολλα αδιάφορα αυτοκινητα της εποχής με παράμοιες αναλογίες- όγκους. Μια e190, w124 μοιαζει αεροπλανο αισθητικά το '85 μπροστα σε ενα regata, sunny κτλπ.. Υπο αυτή την έννοια πολύ ενδιαφέρων (ιδιως ως station wagon) ηταν και το audi 100 της εποχης.

Στο άρθρο που παρέθεσε ο Demetris o Hans Scherenberg Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης της Mercedes-Benz από το 1965 έως το 1977 λέει: «Αληθινή κομψότητα σημαίνει να μένεις σε απόσταση αναπνοής από τη μόδα». Η μόδα έρχεται και παρέρχεται, κάποια σχέδια μένουν για πάντα. Μεγαλώνοντας ηλικιακά θα με καταλαβαίνεις περισσότερο.
Ε τωρα νομιζω με βαζεις σε τρυπάκια 4tforum...:lol: Επικληση στην αυθεντία/υπαλλήλου της Mercedes Benz δεν είναι de facto αποδεκτή. Να μιλάγαμε για κανεναν Setright είναι άλλο θέμα. Άλλο μόδα άλλο αληθινή κομψότητα. Κομψό δε θα χαρακτηριζα τρία ''βαριά'' ορθογώνια στη σειρα ως en face όσο πεζό και αφαιρετικό και να ακούγεται αυτο ref to w201-w124. Και ευτυχώς η w124 ξεπέρασε χαωτικά ενα αυτοκίνητο που δε μπορώ να καταλάβω καν την αισθητική ύπαρξη του, την w123. Δίπλα σε μια cx μοιάζει γερασμένη ήδη. Σε ότι αφορά το ηλικιακό κομμάτι σίγουρα όσο περνάνε μόνο τα χρόνια μπορείς να καταλάβεις ποσο καλό ήταν ένα σχέδιο και το πώς στέκεται ακομα σήμερα (π.χ. το xedos στα μάτια μου).

Πάμε προς το κιτς, όχι προς νέα επαναστατικά σχέδια, όπως ήταν η DS.
Συμφωνουμε 100%

Υ.Γ. Προς θεού δε προσπαθώ να μειώσω αυτά τα αυτοκίνητα (και το τονίζω αυτό σε σχέση με τα επόμενα που γραφω) ,απλά στα μάτια μου ηταν ιδιαίτερα βαριά αισθητικά και δε κατάλαβαινω ιδιαίτερα τον ντόρο για την αισθητική τους αν και όπως είπα παραπάνω ήταν ξεκάθαρα πιο μπροστά απο την εποχή τους.. Οχι πολύ όπως μια citroen έως τότε άλλα σίγουρα ηταν.
Υποκειμενικά και υποσυνείδητα ίσως φταίει το οτι δε θα μπορούσα ποτέ να τα οδηγώ (δε σας κρύβω ωστόσο οτι έχω χαζέψει λόγω και των εξαιρετικών τιμώς τους αυτές τις mercedes) καθώς στη συνειδησή μου έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένες οδηγικές συμπεριφορές και σε μεγάλο ποσοστό, και όχι άδικα οσο σκληρό και αν ακουστεί, με προφίλ κατόχου/ανθρώπου που δε μπορώ να συνυπάρξω εύκολα/αρμονικά. Αλλα πάμε πολύ μακριά και ξεφεύγουμε ένω μιλάμε για αυτοκινητά αυστηρά. Και είμαι σίγουρος οτι ο dap καταλαβαίνει πως το λέω και φυσικά για ένα απο τα πιο συμπαθή μέλη θα ήταν ντροπή μου να υπονοώ κάτι, τουναντιον!

dap

Member
Reaction score
1.279
Πόντοι
407
Οφ-τόπικ ποστάρισμα αλλά αναγκαίο....
Νονέ δεν παρεξηγούμαι, μην στεναχωριέσαι. Να ξεκαθαρίσω όμως τα των "βλάχων" και των "αριστοκρατών", για να μην μένουν λάθος εντυπώσεις στα μέλη του φόρουμ.

Οι Βαυαροί είναι υπέρμαχοι της παράδοσης και περήφανοι γι αυτήν. Φορούν τις κλασσικές βερμούδες τους, τα καπέλα με το φτερό και τα χαίρονται. Στα μάτια των υπολοίπων Γερμανών (ειδικά των βόρειων) είναι λίγο γραφικοί. Το παρατσούκλι τους είναι οι βλάχοι της Γερμανίας. Να διευκρινίσω ότι εμένα μου αρέσει η παράδοση αυτή και ειδικότερα την Βαυαρία την λατρεύω σαν φύση, απλά το λέω χιουμοριστικά για να σε πειράξω που σου αρέσουν οι ΒMW. Οι κάτοικοι πάλι της Βάδης - Βυρτεμβέργης λέγονται Schwabish (Σουηβοί ελληνιστί) και θεωρούνται από τους άλλους Γερμανούς λίγο χαζούληδες και πολύ τσιγκούνηδες, άρα όταν σου λέω για τους βλάχους της ΒΜW, μπορείς να μου απαντάς για τους χαζούληδες της Mercedes :D.

Τώρα ως προς το είδος ανθρώπων που οδηγούσαν Μercedes, έχεις δίκιο απλά δεν είναι κανόνας και δεν είναι η μόνη εταιρεία που χαρακτηρίζονται αρνητικά οι οδηγοί των αυτοκινήτων τους. Θυμάμαι για παράδειγμα αρνητικούς χαρακτηρισμούς για οδηγούς BMW σειράς 3, τις δεκαετίες του 90 και 2000, ειδικά κάτι "φτιαγμένων" σε βαθμό καγκουρέματος. Δεν είναι όμως ούτε όλοι οι οδηγοί Mercedes ψηλομύτηδες, ούτε όλοι οι οδηγοί BMW "κάγκουρες".

Προς διαχειριστές: Το φόρουμ έχει πολύπλευρες ανησυχίες. Θα μπορούσα άραγε να ανοίξω ένα νήμα για την ιστορία της Ευρώπης (προσπαθώντας να αφήσω όσο το δυνατόν από έξω την πολιτική), σε συνδυασμό πάντοτε με την πορεία της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Γηραιά Ήπειρο;

dap

Member
Reaction score
1.279
Πόντοι
407
Y.Γ: CX II_Prestige, δεν το ξέρω αυτό για το σασσί, ευχαρίστως να το ψάξω. Ο όγκος της 140 με ενοχλεί και εμένα...
Κατέβασαν τον προφυλακτήρα εμπρός και στα πλαϊνά, για να μην δείχνει τόσο ογκώδες, αυτό διάβασα. Προφανώς έκαναν κάτι για να ξεγελάσουν το μάτι, δεν επενέβησαν στο σασσί.

Nikephoros

Member
Reaction score
14.211
Πόντοι
1.077
Περιοχή
Αθήνα
Νονέ δεν παρεξηγούμαι, μην στεναχωριέσαι. Να ξεκαθαρίσω όμως τα των "βλάχων" και των "αριστοκρατών", για να μην μένουν λάθος εντυπώσεις στα μέλη του φόρουμ.

Οι Βαυαροί είναι υπέρμαχοι της παράδοσης και περήφανοι γι αυτήν. Φορούν τις κλασσικές βερμούδες τους, τα καπέλα με το φτερό και τα χαίρονται. Στα μάτια των υπολοίπων Γερμανών (ειδικά των βόρειων) είναι λίγο γραφικοί. Το παρατσούκλι τους είναι οι βλάχοι της Γερμανίας. Να διευκρινίσω ότι εμένα μου αρέσει η παράδοση αυτή και ειδικότερα την Βαυαρία την λατρεύω σαν φύση, απλά το λέω χιουμοριστικά για να σε πειράξω που σου αρέσουν οι ΒMW. Οι κάτοικοι πάλι της Βάδης - Βυρτεμβέργης λέγονται Schwabish (Σουηβοί ελληνιστί) και θεωρούνται από τους άλλους Γερμανούς λίγο χαζούληδες και πολύ τσιγκούνηδες, άρα όταν σου λέω για τους βλάχους της ΒΜW, μπορείς να μου απαντάς για τους χαζούληδες της Mercedes :D.

Τώρα ως προς το είδος ανθρώπων που οδηγούσαν Μercedes, έχεις δίκιο απλά δεν είναι κανόνας και δεν είναι η μόνη εταιρεία που χαρακτηρίζονται αρνητικά οι οδηγοί των αυτοκινήτων τους. Θυμάμαι για παράδειγμα αρνητικούς χαρακτηρισμούς για οδηγούς BMW σειράς 3, τις δεκαετίες του 90 και 2000, ειδικά κάτι "φτιαγμένων" σε βαθμό καγκουρέματος. Δεν είναι όμως ούτε όλοι οι οδηγοί Mercedes ψηλομύτηδες, ούτε όλοι οι οδηγοί BMW "κάγκουρες".

Προς διαχειριστές: Το φόρουμ έχει πολύπλευρες ανησυχίες. Θα μπορούσα άραγε να ανοίξω ένα νήμα για την ιστορία της Ευρώπης (προσπαθώντας να αφήσω όσο το δυνατόν από έξω την πολιτική), σε συνδυασμό πάντοτε με την πορεία της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Γηραιά Ήπειρο;
Μία τέτοια ιστορία θα ήταν πραγματικά υπέροχη Δημήτρη, μια που τα αυτοκίνητα είναι στοιχεία του ανθρώπινου πολιτισμού και όχι μόνο βίδες και λαμαρίνες, όπως έλεγε πάντα ο Κ.Κ., μια που τον αναφέραμε πριν από λίγες ημέρες (και μακάρι να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας του και να μείνει αρκετά χρόνια ακόμα μαζί μας, παρά τα 84 χρόνια του...). Και εσύ Δημήτρη είσαι ο πλέον ειδικός σε θέματα ιστορίας! (δεν ξέρω εάν υπάρχει και άλλος ιστορικός στο φόρουμ!).

nonos

Member
Reaction score
21.824
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Καλά δε το συζητώ ,ιδιαίτερη "περίπτωση" και αυτοί! Έχει χυθεί μελάνι για τους bimmer drivers. Και σαφώς δε γενικεύουμε.
Απλά στην Ελλάδα ήταν αδύνατον να μην παρατηρήσεις κάποια πράγματα. Για να μη μιλήσω για συμπεριφορές "σαξοραλλου" πριν 15 χρονια, golf II gti αλλά και κάτι ανιωθους τύπους να σέρνονται στο συννεφάκι τους οπουδήποτε στο δρόμο με υδροπνευματικα Citroen..:lol:

Demetris

Member
Reaction score
1.030
Πόντοι
437
Φίλος που μεγάλωσε κοντά στη Στουτγκάρδη πάντα μου περιέγραφε τους κατοίκους της περιοχής σαν εξαιρετικά στρυφνούς, εκτός από τσιγκούνηδες, σε αντίθεση με τους Βαυαρούς που ήταν πιο ανοιχτόκαρδοι και χαλαροί.

Demetris

Member
Reaction score
1.030
Πόντοι
437
Καλά δε το συζητώ ,ιδιαίτερη "περίπτωση" και αυτοί! Έχει χυθεί μελάνι για τους bimmer drivers. Και σαφώς δε γενικεύουμε.
Απλά στην Ελλάδα ήταν αδύνατον να μην παρατηρήσεις κάποια πράγματα. Για να μη μιλήσω για συμπεριφορές "σαξοραλλου" πριν 15 χρονια, golf II gti αλλά και κάτι ανιωθους τύπους να σέρνονται στο συννεφάκι τους οπουδήποτε στο δρόμο με υδροπνευματικα Citroen..:lol:
Πες τίποτα και για αυτούς με τα Audi. Δεν παλεύονται!

nonos

Member
Reaction score
21.824
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Για αυτούς που οδηγούν Alfa Romeo τι λένε Αποστόλη? :shifty:

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
24.571
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Ο Αποστολης ειναι ετοιμος να σε διαγραψει .......οδηγας alfa romeo και κατεχεις κορεατικο :tongue:
Διπολική διαταραχή λέγεται. Στην περίπτωση του αγαπητού μας Χρήστου βέβαια είναι τριπολική γιατί γουστάρει και Citroen :P

dap

Member
Reaction score
1.279
Πόντοι
407
Διπολική διαταραχή λέγεται. Στην περίπτωση του αγαπητού μας Χρήστου βέβαια είναι τριπολική γιατί γουστάρει και Citroen :P
Πολλαπλή είναι. Γουστάρει και BMW :lol:

Top Bottom