Καλωδίωση από το μηδέν.....Τα καλώδια δεν μπορώ να πω ότι είναι το δυνατό μου κομμάτι αλλά η παλιά τού καλωδίωση ήτανε πολύ χάλια...Ο χαλκός είχε οξειδωθεί σχεδόν στο 80% τής καλωδίωσης καί ήτανε πραγματικά επικίνδυνο.Οποτε αγορά καινούργιων καλωδίων, ακροδεκτών καί πάμε από την αρχή.. Είναι μία βαρετή διαδικασία αλλά αναγκαία!
Κώστα, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάτι σχετικό με τα ηλεκτρικά.
Ως γνωστόν, το ηλεκτρικό κύκλωμα του 2CV, είναι .....άστα να πάνε. Οπότε, μια και αντικαθιστάς, ίσως θα έπρεπε να προσέξεις κάποια σημεία, και να μην αντιγράψεις 100 % το υφιστάμενο.
Ενα βασικό, είναι τα φώτα και η παροχή τους.
Τα φώτα στάθμευσης ( μικρά ) , πορείας ( μεσαία ) και οι προβολείς ( τα "μεγάλα" ), παροχετεύονται μέσω του περιστροφικού διακόπτη στο τιμόνι.
Ο διακόπτης αυτός, έχει ένα ανάπτυγμα σε λαμάκι, και και με την περιστροφή κλείνει τις επαφές παροχής ανα θέση, αλλά το αρνητικό είναι ότι διέρχεται όλο το ρεύμα από τον διακόπτη και το λαμάκι. Αυτό κάνει σκεδάσεις, θερμοκρασίες, και ενέχει μεγάλο κίνδυνο φωτιάς.
Ο τρόπος για να το αποφύγεις, είναι να δίνει ο περιστροφικός διακόπτης σε ρελέ, μέσα στο "μηχανοστάσιο", και από εκεί, καθαρό ρεύμα με κοντές καλωδιώσεις διατομής, να δίνει στα φώτα.
Οπότε, από μπαταρία, δίνουμε ρεύμα στο ρελέ, και οταν με τον διακόπτη οπλίζει, το ρελέ δίνει στα φώτα. Εννοείται ότι το κύκλωμα αυτό εμπεριέχει δική του ασφάλεια, Αποφεύγεται η διαδρομή - παροχή στον διακόπτη και μετά στα φώτα, με την όλη ένταση και το κύκλωμα της υψηλής έντασης παραμένει κοντό ( προκαλούνται πτώσεις τάσης ανα μονάδα μήκους ) και ασφαλές . Και η φωτιστική ένταση παραμένει σταθερή.
Φυσικά, μπορούν να γίνουν και άλλες αντικαταστάσεις, αλλά αυτή είναι μία από τις βασικότερες αναφορικά με την ασφάλεια. Και μπορεί κάποιος να ανεβάσει και τα W των φωτιστικών, στα όρια αντοχής των καθρεπτών.
Δεν ξέρω αν άλλοι φίλοι εδώ έχουν εμπειρίες / περιστατικά από αυτό το κύκλωμα, ή / και άλλες προτάσεις.
Αν θέλεις σκαρίφημα, πες μου.
