Αυτό που ρυμουλκεί τι μπορεί να είναι;
Εντάξει, πέρασε λιιιιιιγος καιρός, αλλά η γνώση δεν έχει χρονικά όρια.
Αυτή η ρυμούλκα, δεν είναι για την κίνηση. Μπορεί να είναι αλατιέρα, ή κάτι άλλο, βαρύ πάντως αν κρίνουμε από το πλαίσιό της.
Αν ήταν για την κίνηση, με την καύση ξύλων, ( γκαζοζέν ) θα είχε σωλήνωση παροχής των αερίων προς την μηχανή. Και διατομης, που δεν κρύβεται. ( όγκος αερίου σε χαμηλή πίεση ). Και οι λέβητες εκείνοι, προσαρμόζονταν επι του οχήματος.
Η αρχή λειτουργίας.
Τα γκαζοζέν ήταν συσκευές που παρήγαν καύσιμο αέριο
με πυρόλυση από τη θέρμανση ξύλων . Για τη θέρμανση των ξύλων χρησιμοποιούνταν άλλα ξύλα.
Το αέριο αυτό στη συνέχεια καιγόταν στους κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζινοκινητήρας συνήθως χωρίς μετατροπές, μόνο μικρότερη απόδοση)) όπως π.χ.
στα υγραεριοκίνητα αυτοκίνητα σήμερα που έχουν έτοιμο υγροποιημένο αέριο σε δεξαμενές.
Στην κατοχή έπρεπε να ανάψουν φωτιά κάτω από το “καζάνι” που περιείχε ξύλα, να περιμένουν να ζεσταθούν τα ξύλα και να αρχίσουν να βγάζουν αέριο και στη συνέχεια να ξεκινήσουν την μηχανή του οχήματος. Αναφέρονται στην κατοχή ακόμη και αεριοκίνητες μοτοσυκλέτες με συσκευές γκαζοζέν.
Αλλη εφαρμογή, ήταν με ανθρακασβέστιο, που με διαβροχή, έπαιρναν ασετυλίνη. Μέχρι πρόσφατα, την εφαρμογή, την χρησιμοποιούσαν οι καστανάδες για φωτισμό, ή παλαιότερατα δίκτυα "φωταερίου"( μία μέθοδος )
Φωτιάααα στο ακετυλένιο απο το ανθρακασβέστιο ... Την γνωστή και πολύ παλιάαααα πέτρα της ασετυλίνης. Καύση στην οργανική ύλη Γ Γυμνασίου και Β Λυκείου....
el-gr.facebook.com