Το σπίτι στο χωριό

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.217
Πόντοι
697
Επειδή τετοιο τηλέφωνο με μανιβέλα έζησα στα πολυ νιάτα μου, έψαξα και λίγη βιβλιογραφία, ( όπου δεν βρίσκεις σχεδόν τίποτα ), για να απαντήσω.

Θεωρητικά, η αρχή λειτουργίας ως ακολούθως.

Το τηλέφωνο, ειναι συνδεδεμένο σε κάποιο κέντρο, όπου καταλήγει η γραμμή του. Από εκεί, έχει και τροφοδοσία ρεύματος, με το που σηκώνεις το ακουστικό. Αλλά, για να αντιληφθεί το κέντρο ότι καλείς, περιστρεφεις την μανιβέλα, και μια μικρή γεννήτρια παράγει ενα ρευμα κάποιας ισχύος, για να δουλέψει το σήμαντρο, ένα πηνίο με οπλισμός που κτυπα το κουδούνι και με το σήκωμα του ακουστικού, έχει ανάψει ταυτοχρονα και το ενδεικτικο λαμπάκι στον πίνακα.

Ο τηλεφωνητής/τηλεφωνητρια συνδέει στην υποδοχή που αντιστοιχεί στο τηλέφωνο το βύσμα, σε ακούει, μετά, συνδέει το βύσμα σου με το αντίστοιχο που αιτηθηκες.

Μόλις το κατεβάσεις, σβήνει η ένδειξη, και ξέρει ότι τελείωσες, και είναι διαθέσιμος και άλλος συνδρομητής αλλά και εσύ.

Αντίστροφα, με το δικό σου σήμαντρο, σε ειδοποιούν, σηκώνεις το ακουστικό, και..........κοκ.

Η παροχή ισχύος λειτουργίας, ειναι ανεξάρτητη από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ας την πούμε ΔΕΗ, αλλά βασίζεται ότι η τηλεφωνική γραμμή είναι πάντα υπό τάση, χωρίς κατανάλωση μεν, όσο το ακουστικό είναι κατεβασμένο και τροφοδοτείται, ακουστικό, κάψα ομιλίας, με την ανάληψη του ..........hand set.

Η παροχή τάσης από το κεντρικό, που φτάνει μέχρι τις συσκευές, από ότι βρήκα, Ήταν αυτής της ταξης, των 50-60 volt, οπότε αν ανοίξεις την συσκευή, θα τις βρεις μέσα, μαχαιρωτες ασφαλειες / σωληνωτες τις έλεγαν.

Και το 2cv, τέτοιες εχει αρχικα .

Η ανάγκη ασφαλειών αλλαγής, προφανώς προηρχετο, από την ασταθή τάση και τις μεταβολές της από την τροφοδοσία, αποτελέσματα κεραυνών, κλπ.

Οπότε, οι εκεί χρήστες, είχαν ανταλλακτικες όταν οι της συσκευής, καπουτ.

Και επαναλαμβάνω, ότι δεν απαιτειτο παροχή ΔΕΗ για την ύπαρξη τηλεφωνικής γραμμής.

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.217
Πόντοι
697
..μάλλον δεν έχεις την συσκευή, είδα μερικές φώτο από μαγαζιά που πουλάνε στο Μοναστηράκι.

minas

Member
Reaction score
2.509
Πόντοι
587
Ναι,νομιζω το ειχα γραψει και πιο πριν.Οταν επαψε να κατοικειται μονιμα το σπιτι(ισως και νωριτερα),το τηλεφωνο παραδοθηκε..το πηρε αλλος συγχωριανος που ανελαβε αυτο το καθηκον.
Γενικα αυτο το τηλεφωνο ειχε αλλαξει καμποσες φορες θεση,για ενα διαστημα ηταν και στο καφενειο του χωριου(δεν ξερω γιατι δεν παρεμεινε εκει μονιμα βεβαια,που θα ηταν και το πιο λογικο).Οποτε,με βαση τα γραφομενα,υποθετω οτι καθε φορα που αλλαζε σπιτι,ξηλωνοταν και αλλαζε θεση και ολη η γραμμη..hmmm

Τωρα,οσο για το που ηταν το κεντρο,υποθετω στο διπλανο χωριο.Που απο οσο ξερω ειχε και τηλεγραφειο,και μεχρι αρκετα προσφατα ειχε εγκαταστασεις του οτε(πιθανον και ακομα)

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.217
Πόντοι
697
@minas

Εννοείται ότι εκεί που ήταν το κέντρο, είχε ΔΕΗ, και εγκατάσταση μετασχηματιστων, για να παρέχει το ρεύμα, συνεχές DC, στα υπόλοιπα χωριά που είχαν τηλέφωνο αλλά όχι ΔΕΗ.

minas

Member
Reaction score
2.509
Πόντοι
587
Aντι επιλογου

Οταν τελικα ολοκληρωσα το συγυρισμα του σπιτιου,και διαχωρισα τα χρησιμα απο τα αχρηστα,θεωρησα οτι καποια αντικειμενα,κατα την κριση μου,δεν θα επρεπε να παραμεινουν στο σπιτι,ωστε να διασωθουν απο καποια πιθανη μελλοντικη διαρρηξη,αλλα και οποιαδηποτε πιθανη μελλοντικη καταστροφη.Αυτα ηταν κυριως οικογενειακα κειμηλια ανευ οικονομικης και λαογραφικης αξιας,αλλα πιθανοτατα ειχαν συναισθηματικη αξια.
Ετσι λοιπον μαζεψα αυτα τα αντικειμενα-τα οποια κυριως ηταν παλιες φωτογραφιες-και οταν επεστρεψα στην πολη,τα παρεδωσα στην-υπεργηρη και ουσιαστικα αγραμματη-ιδιοκτητρια.

Αυτη αρχικα με ευχαριστησε για τις προθεσεις μου και τη δουλεια που εκανα.Ομως μετα μου ειπε κατι που με ξαφνιασε.
Αναφερομενη στα αντικειμενα που της πηγα,μου ειπε απεξω απεξω,οτι μερικες φορες,καποια πραγματα εχουν νοημα εκει που βρισκονται.Αν τα πας σε αλλο τοπο,καταληγουν να ειναι απλως αψυχα αντικειμενα,χωρις ιδιαιτερη αξια.

Ομολογω πως δεν περιμενα τετοια απαντηση.Ομως,συν τω χρονω,συνειδητοποιησα οτι πιθανοτατα και εγω,την ιδια αποψη να ειχα για καποιες αντιστοιχες δικες μου καταστασεις και περιπτωσεις.Οτι δηλαδη,πολλες φορες οι μνημες ειναι ο ιδιος ο τοπος και ο χωρος,και οχι τα αντικειμενα που ετυχε να ειναι μαρτυρες.
Και ισως τελικα,αυτη να ειναι η εξηγηση πισω απο σπιτια και οχηματα που συνανταμε κατα καιρους ερειπωμενα,και οι ιδιοκτητες τους επιμενουν πως τα αγαπουν.Καθε ανθρωπος εχει τη δικη του οπτικη για τα πραγματα,και προσωπικα οσο μεγαλωνω και ωριμαζω,καταληγω να θεωρω κατανοητη και σεβαστη την καθε οπτικη-ισως ακουγοντας και την ιστορια που εχει να πει ο καθενας τους.

Συνοψιζοντας,πολλοι θα πουν οτι δεν αξιζε να ασχοληθω.Και αν το δουμε αντικειμενικα,μαλλον δικιο εχουν,καθως οποτε και αν κατοικηθει ξανα το σπιτι,πιθανοτατα θα ανακαινιστει κι αυτο,οπως ειναι το συνηθες.Αλλα τι σημασια εχει;Εγω εκανα οτι μπορουσα για να το διατηρησω,περασα δημιουργικα το χρονο μου,και εδωσα και σε κανα δυο ατομα την χαρα να το ξανα δουν οπως ηταν στις δοξες του.

Α..και προσφερα και θεαμα σε εσας εδω...:whistle:

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.217
Πόντοι
697
...δεν ήταν θέμα θεάματος.

Πιστεύω, ότι δόθηκε ευκαιρία, να δούμε και να αναλύσουμε κάποια πράγματα, που πολλοί νεώτεροι δεν έχουν ζήσει, και ίσως να μην είχαν ποτέ άλλοτε την δυνατότητα επαφής/αναφοράς.

Εγώ προσωπικά, είδα αρχιτεκτονική στοιχεία, τα φάρμακα, το τηλέφωνο, και εξυσα μνήμες, έψαξα πληροφορίες.

Σε κάποιες χώρες, στήνουν παραδοσιακά χωριά, που πηγαίνεις και βλέπεις το πως ζούσαν, πως έκαναν τέχνες, πχ παπούτσια, υφαντά, καλλιέργειες.

Η διαφορα στο επίπεδο ζωής είναι τεράστια, λογαριθμική θα έλεγα, στις τελευταίες δεκαετίες.

Μόνο να λάβει κανείς υπ όψιν ότι παροχή ρεύματος δεν είχαν μέχρι το 1970 πολλές περιοχές, και σχετικά κοντά στην Αθήνα, για να μην πω για απομακρυσμενα χωριά, αντιλαμβάνεται τον τροπο ζωής, λάμπες πετρελαίου μάρκας ΠΙΤΣΟΣ, ψυγεία πάγου, έλλειψη παροχών πχ νερού, χρηση σταμνας, κλπ.

Για εμένα ήταν ένα ενδιαφέρον θέμα, και σε ευχαριστώ.

dap

Member
Reaction score
548
Πόντοι
337
Minas, να σε συγχαρώ για την πρωτοβουλία σου στο συγκεκριμένο σπίτι και για το νήμα που άνοιξες και μας έδωσες την ευκαιρία να ταξιδέψουμε πολύ πίσω στον χρόνο.

minas

Member
Reaction score
2.509
Πόντοι
587
Μιας και η αφηγηση απο μερους μου τελειωσε,νομιζω πως πρεπει να δωσω το λογο σε εσας,για σχολιασμο και ερωτησεις.
Νομιζω καποιος ανεφερε οτι αναγνωριζει συγκεκριμενες τεχνικες κατασκευης κλπ,αν θελει μπορει να το αναπτυξει..:)

Επισης,περιμενα και καποιες ερωτησεις σχετικα με την τελευταια φωτο που εβαλα,για να ειμαι ειλικρινης.

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.217
Πόντοι
697
Ερωτήσεις για την φωτο ?

Ένας μπροστά σε ένα φορτηγό, που αν είναι Ελλάδα, είναι dodge απομεινάρι του πολέμου, διασκευάσμενο για μεταφορές. Δεκαετία 50.
Αν είναι από χώρα ΕΣΣΔ, μπορει και αργότερα.

Η φωτο είναι λιγο θολή, δεν φαίνεται το όνομα του καραβιου, δείχνει σαν Κύριλλικα ?

Πάντως είναι φορτηγό, με κεντρικό ακομοδεσιο, ψηλή καμινάδα, που λόγω εποχής σημαίνει παλινδρομικη ατμομηχανή, δεν φαίνεται αν είναι καρφωτο, πίσω η υπερκατασκευη είναι το τιμόνι.

Αν την εχεις καθαρή, μπορεί να δούμε και άλλα.

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.217
Πόντοι
697
Αρχιτεκτονική στοιχεία είναι η διαμόρφωση των χωρών, η επέκταση του κυρίως οικοδομηματος με προσθήκη δωματίου- καμπινε, αλλά ειδικά η επικάλυψη των ταβανιων.

Επειδή τα πατώματα ήταν σανίδες, η από κάτω πλευρά, το ταβάνι του δωματίου, επικαλυπτετο με άλλες σανίδες λεπτές, που διακοσμουντο ανάλογα με το δωμάτιο και την οικονομική επιφάνεια του ιδιοκτήτη.

Μπορώ να αναλύσω πολλά, αλλά από το κινητό με με το autocorrect, ειναι πολυ κουραστικό .

Αν υπάρχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις, ευχαρίστως.

minas

Member
Reaction score
2.509
Πόντοι
587
Επειδη ειχατε γραψει αυτο
....έχοντας ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική, και έχοντας διαβάσει πολλά σχετικά βιβλία, πχ την ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, 6 τόμοι, εκδόσεις μέλισσα, ειναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος τις τεχνικές κατασκευής, ανάλογα πάντα με την περιοχή και την χρήση του οικηματος.

Εδώ, εντοπίζω τα ταβάνια, ειδικές τεχνικές και συνήθως καλλιτεχνηματα.

Όταν ολοκληρώσεις, ίσως σχολιάσουμε.
σκεφτηκα οτι ισως εχετε καποια ενδιαφεροντα πραγματα να μοιραστειτε μαζι μας.Γι αυτο και το σχολιο μου.:)

Οσο για τη φωτογραφια...
Ειναι τραβηγμενη στο λιμανι του Αργοστολιου το 1955.
Το καραβι ειναι το μοτορσιπ ''Βορειος Ελλας''.
Στην πορτα του φορτηγου,το εμβλημα γραφει ΕΟΜΑ.

Την περιοδο που καθαρισα το σπιτι δεν ηξερα κατι περισσοτερο απο αυτα.Σε μεταγενεστερο χρονο,και μιλωντας τυχαια με ηλικιωμενο(αιωνοβιο σχεδον)συγγενη,μου ειπε οτι η ΕΟΜΑ ηταν κατι σαν προγονος της ΜΟΜΑ.Κλιμακιο του στρατου δηλαδη,που ειχε αναλαβει την ανοικοδομηση του νησιου,μετα τους σεισμους του 1953.
Απο την εν γενει συζητηση μας δε,απεδειχθη εντελως τυχαια,οτι ο συνομιλητης μου ηταν ο εικονιζομενος κυριος της φωτογραφιας....:hypno:

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.217
Πόντοι
697
....δεν βρήκα το πλοίο με το όνομα αυτό.

Θα το ψάξω, μήπως είναι liberty αφού είναι Ελλάδα.

minas

Member
Reaction score
2.509
Πόντοι
587
....δεν βρήκα το πλοίο με το όνομα αυτό.

Θα το ψάξω, μήπως είναι liberty αφού είναι Ελλάδα.
Aν και ξεφευγουμε απο το θεμα...αλλα θεματοθετης ειμαι ουτως η αλλως..cigara

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.217
Πόντοι
697
...υπέροχος! Δεν είναι Liberty.

Είναι γεγονός ότι ξεφεύγουμε, αλλά με τα στοιχεία που παρουσίασες, Ήταν φυσικό.

Ας θεωρήσουμε ότι ήταν μια αναφορά σε αυτούς που έζησαν και δημιούργησαν το σπίτι αυτό, και στις συνθήκες ζωής τους.

Εγώ το χαίρομαι, και με χαρά διαβάζω και τέτοια θέματα.

Όταν επιστρέψω και έχω πληκτρολόγιο, θα κάνω και μια αναφορά, με φωτο, στις αρχιτεκτονικες των σπιτιών αυτών.

Nikephoros

Member
Reaction score
12.380
Πόντοι
1.077
Περιοχή
Αθήνα
...υπέροχος! Δεν είναι Liberty.

Είναι γεγονός ότι ξεφεύγουμε, αλλά με τα στοιχεία που παρουσίασες, Ήταν φυσικό.

Ας θεωρήσουμε ότι ήταν μια αναφορά σε αυτούς που έζησαν και δημιούργησαν το σπίτι αυτό, και στις συνθήκες ζωής τους.

Εγώ το χαίρομαι, και με χαρά διαβάζω και τέτοια θέματα.

Όταν επιστρέψω και έχω πληκτρολόγιο, θα κάνω και μια αναφορά, με φωτο, στις αρχιτεκτονικες των σπιτιών αυτών.
Αγαπητέ Γιώργο, νομίζω ότι δεν ξεφεύγουμε καθόλου από το θέμα, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον. Γιατί αγαπάμε τα κλασσικά αυτοκίνητα? Τις παλιές Citroen? Για τους ίδιους λόγους, ανάμνηση μίας ηρεμίας και απλότητας που θα είχε να μας διδάξει πολλά για το πως η σύγχρονη τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει πραγματικά ωφέλιμη, ανθρώπινη και ουσιαστική.

Και εξίσου, ως φόρος τιμής για εκείνες τις ψυχές που έζησαν σε αυτά τα σπίτια, τα οποία στέγασαν ζωές, όνειρα, επιτυχίες, αποτυχίες, κ.λ.π. Όπως τα παλιά αυτοκίνητα έγιναν μέσο για ταξίδια, χαρές, λύπες, δουλειές...

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.217
Πόντοι
697
...Νικηφόρε, διπλωματικο ηταν το .......ξεφεύγουμε.

Με τέτοια ευκαιρία , φυσικό ήταν, και το χάρηκα.

Βλέπεις μια φωτο, που και για την εποχή ήταν και σπάνιο, και έχει κάποιον που έζησε ένα τέτοιο γεγονός, σεισμό στα Επτάνησα, ένα όχημα απομεινάρι του β' ΠΠ από αυτά που χρησιμοποιηθηκαν για την ανοικοδόμηση της χώρας, όπως και οι πλακομουτσουνες καναδεζες και μοτοσυκλέτες, BMW , BSA, HARLEY κλπ, ενα καράβι σε ντοκο, όχι σύνηθες μια και τα περισσότερα έμεναν άροδο και ξεφορτωναν με λάτζες, και εν ζωή τον εικονιζόμενο.

Μιλάμε, σελίδες μπορεί κάποιος να γράψει για αυτά.

Απλώς, επειδή το θέμα είναι σπίτι στο χωριό, κάποιος θα έλεγε ότι δεν σχετίζονται. Αλλά, θα έκανε λάθος, όπως είπες, ειναι ζωές και δημιουργίες, που μερικοί συντηρούν με σεβασμό. Και εμείς, οι 2CV-αδες, αυτό κάνουμε. Συντηρούμε με αγάπη τις δημιουργίες καποιων προγενεστερων, τιμώντας το έργο τους.

Σε μερικά φόρουμ, διαγράφεται άμεσα το οτιδήποτε ξεφεύγει από τον τίτλο. Στο θέμα όμως αυτό, αυτό ήταν αλληλένδετα.

Και ίσως και το ημερολόγιο της τροχαίας, να υφιστατο λόγω της επαγγελματικής ενασχόλησης του συγκεκριμένου- οδηγός φορτηγού.

Όλα έχουν σημασία, και εμένα μου αρέσει να τα ερευνω.

minas

Member
Reaction score
2.509
Πόντοι
587
popcornpopcorn
Μου αρεσει που με τα γραφομενα μου,αφηνετε την φαντασια σας ελευθερη να καλπασει.Φυσικα τα πραγματα ειναι διαφορετικα,αλλα εξισου ενδιαφεροντα.

Για τη ζωη του εικονιζομενου μπορουν να γραφτουν οχι σελιδες,αλλα βιβλιο ολοκληρο.Και εξακολουθει να γραφει ιστορια ακομα και σημερα.Το ξερω γιατι ειναι πολυ κοντινος συγγενης.
Ωστοσο,δεν υπηρξε ποτε ενοικος του συγκεκριμενου σπιτιου.Και γι αυτο δεν πηγε το μυαλο μου ποιος ειναι,οταν βρηκα τη φωτογραφια(αν το ηξερα,θα ειχα ζητησει να την κρατησω)
Οποτε,το ημερολογιο της χωροφυλακης,δεν εχει σχεση με αυτον.Εχει σχεση ομως με την κουβερτα της χωροφυλακης,την οποια πεταξα..:ninja:

Και γενικα,οταν τραβηξα τις περισσοτερες απο αυτες τις φωτογραφιες,δεν ειχα σκεφτει ποτε οτι θα τις μοιραστω διαδικτυακα.Τοτε το εκανα,γιατι πολυ απλα ηταν ο μονος τροπος να δειξω στην ιδιοκτητρια την αναγεννηση του σπιτιου της.Οποτε δεν ειχε νοημα να τραβαω τα παντα.
Κατα τα αλλα,το σπιτι ειχε παρα πολλα ενδιαφεροντα πραγματα ακομα,τα οποια τελικα κατεληξα να μην φωτογραφισω.Απο ξυραφια της δεκαετιας του 20,μεχρι βιβλιαριο περιθαλψης συμμοριτοπληκτου....:X

Top Bottom