Το σπίτι στο χωριό

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Το ζητησατε και εγινε.Σε αυτο το θεμα θα ανεβασω φωτογραφιες απο ενα σπιτι στο χωριο,το οποιο ανελαβα να σουλουπωσω πριν μερικα χρονια-οπως ανεφερα τυχαια και σε αλλο νημα.
Το σπιτι ηταν δομικα σε καλη κατασταση,και ουσιαστικα η παρεμβαση μου σκοπο ειχε να διασωσει κυριως μνημες,καθως και το ιδιο το εσωτερικο του σπιτιου,το οποιο ειναι αυτο που καποιοι ονομαζουν ''χρονοκαψουλα''
Ατυχως,δεν σκεφτηκα-ενδεχομενως και να μην θελησα-να τραβηξω πολλες φωτογραφιες της προτερης καταστασης και των εργασιων μου,οποτε το θεμα ειναι κατ ουσιαν ενα φωτογραφικο λευκωμα.Νομιζω ομως,οτι θα βρει καποια απηχηση εδω.Ετσι,σταδιακα θα ανεβασω φωτογραφιες,μαζι με καποιες σχετικες πληροφοριες...

Last edited by a moderator:

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Λιγα λογια για το σπιτι.

Το σπιτι ανηκει σε οικογενειακους φιλους-συγχωριανους,και πρεπει να ειναι ηλικιας 130-150 ετων.Ειναι διωροφο και πετρινο,οχι κατασκευασμενο με ''καλη'' πετρα ομως(πελεκητη δηλαδη),οποτε εξαρχης ηταν σοβατισμενο εξωτερικα.Τη σημερινη εξωτερικη μορφη την πηρε περι τα τελη της δεκαετιας 60,οποτε και προστεθηκε ενα συγκροτημα κουζινας-μπανιου,καθως και σοβατιστηκε εκ νεου ολο το εξωτερικο του σπιτιου.
Το σπιτι κατοικηθηκε συστηματικα εως το 1982,και ως παραθεριστικη κατοικια μεχρι περιπου το 1990.Εκτοτε δεν ξαναεμεινε ανθρωπος εκει,αν και οι ιδιοκτητες εξακολουθησαν να κανουν τα απαραιτητα,ωστε το σπιτι να μην υποστει μονιμη ζημια.

Τιποτα το ιδιαιτερο εκ πρωτης οψεως θα πειτε,και δικιο θα χετε.Γιατι εκεινο που το κανει ξεχωριστο,ειναι το εσωτερικο του.
Αν και δεν ειχα μπει ποτε(η ισως ειχα μπει σε βρεφικη ηλικια),ακουγα μονιμως διηγησεις για αυτο το σπιτι απο τη γιαγια μου,η οποια μου ελεγε οτι τα δωματια του ειναι με ''τσαμπρες''(πιθανολογω εκ του γαλλικου ''chambre'',που σημαινει δωματιο).Αυτο που εννοουσε η γιαγια,ηταν πως οι εσωτερικοι τοιχοι ειναι φτιαγμενοι απο εμφανη ξυλα,χωρις σοβα.Πρεπει να ηταν συνηθισμενη πρακτικη τοτε,αλλα αμφιβαλλω οτι εχει διασωθει κανενα ως σημερα.Εννοειται οτι με το που το ακουσα,φαγωθηκα να βρω τροπο να μπω μεσα.Αλλα ειπαμε,ηταν ακατοικητο,και οι ιδιοκτητες σπανια ερχονταν.

Τελικα,πριν καμμια 20ετια,κατορθωσα να μπω,καποια φορα που οι ιδιοκτητες ειχαν ερθει αυθημερον για να το επιθεωρησουν.Και οχι μονο ηταν ετσι οπως το περιεγραφε η γιαγια,αλλα και κατι ακομα:Ολο το εσωτερικο του σπιτιου ηταν πρακτικα απαραλλαχτο απο τη δεκαετια του 30,οποτε και αγοραστηκαν τα περισσοτερα επιπλα.Ακομα και τα οσα αντικειμενα ηταν μεταγενεστερα,ηταν κι αυτα τοσο παλια που αποτελουσαν ιστορια.
Για πολλα χρονια εκτοτε δεν μου ξαναδοθηκε η ευκαιρια να μπω μεσα.Ωστοσο ημουν καταχαρουμενος και μονο που το ειχα επισκεφθει,και μονο που γνωριζα πως πισω απο την πορτα κρυβεται τετοιος θησαυρος...

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Eτσι λοιπον περασε ο καιρος,και φτασαμε στο σημερα.Ετυχε παλι η συγκυρια να ερθουν οι ιδιοκτητες αυθημερον,να ειμαι κι εγω εκει,και φυσικα δεν εχασα ευκαιρια να τρυπωσω μαζι τους,ωστε να ριξω μια ματια.
Δυστυχως ομως,ο χρονος δεν αποκαλειτα αδικα Πανδαματωρ.Αυτο που ειδα,δεν ειχε καμμια σχεση με αυτο που θυμομουν.
Το σπιτι ηταν ενα χαλι,με περιττωματα ποντικων να καλυπτουν τα κρεββατια,καρυδοτσουφλα να καλυπτουν το πατωμα(για τον ιδιο λογο υποθετω),αραχνες να κρεμονται απο το ταβανι εως το πατωμα-ειναι χαμηλοταβανο,ειπαμε....το αποκορυφωμα ομως,ειναι οτι καποιοι ειχαν μπουκαρει και ειχαν κανει τα παντα ανω κατω,στην προσπαθεια να βρουν παλια χαλκωματα(το καταφεραν)
(Νομιζω καταλαβαινετε γιατι δεν ειχα καμμια ορεξη να τραβηξω φωτο απο αυτη την κατασταση).

Βλεποντας το ετσι,οι ιδιοκτητες απελπιστηκαν,και ειπαν να βαλουν εργατη,να τα πεταξει ολα στα σκουπιδια.

Αντιλαμβανεστε οτι δεν μπορουσα να κατσω με σταυρωμενα χερια.Προσφερθηκα να το καθαρισω και να το ξανακανω σπιτι δωρεαν,με ανταλλαγμα να κρατησω οτι μου αρεσει.:food:.Εννοειται οτι δεν ειχαν κανενα λογο να αρνηθουν..

Ετσι λοιπον ενα ωραιο πρωι,προτου σχεδον ξυπνησει το χωριο,μπηκα μεσα,ανοιξα ολες τις πορτες και τα παραθυρα,να μπει καθαρος αερας,και πεταξα τα παντα εξω..

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Εδω εχω να κανω καποιες παρατηρησεις επι της διαδικασιας:
-Τα επιπλα ηταν ολα πολυ ελαφρια.Ενα ατομο μπορει να τα κουβαλησει ολα μονος του,εστω αποσυναρμολογωντας τα.Προφανως παιζει ρολο το υλικο τους,μοντερνα επιπλα απο νοβοπαν πχ,ειναι πολυ πιο βαρια.

-Παροτι το σπιτι ειχε μεσα την κοπρο του Αυγειου(κυριολεκτικα),και προφανως εκανα ολες τις δουλειες φορωντας μαντηλι,εντουτοις μου εκανε τεραστια εντυπωση το οτι δεν ειχε σχεδον καθολου σκονη.Περιμενα να σηκωθει συννεφο κατα το σκουπισμα,αλλα τελικα τιποτα.Προφανως εχει να κανει με το κλιμα,η την υγρασια που εχει το περιβαλλον εκει.Σε δευτερο χρονο,παρατηρησα οτι πρακτικα κανενα σπιτι στο χωριο δεν ''πιανει'' σκονη.

Reactions: dap

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Εννοειται οτι δυστυχως,καποια πραγματα δεν μπορουσαν να σωθουν και πηγαν για πεταμα.
Εδω πχ,μια κουβερτα με συμβολα της Ελληνικης Χωροφυλακης,η οποια καταστραφηκε απο τα ποντικια.Απο κατω της,εχω βαλει ενα αχυρενιο στρωμα,το οποιο και αυτο ειχε καταστραφει αναλογα.

Ετσι λοιπον,οι εργασιες προχωρησαν γρηγορα,και προτου γινει μεσημερι,ειχα πρακτικα τελειωσει το καθαρισμα.Ωστοσο,σταματησα,και αφησα ολα τα επιπλα εξω,αλλα και ολα τα παραθυρα ανοιχτα,μεχρι το επομενο πρωι,Ελλειψει μεσων απολυμανσης,ο αερισμος και ηλιασμος ηταν το ελαχιστο που μπορουσε να γινει.

Φυσικα αυτο δεν εμποδισε τη γειτονισσα να σχολιασει''μα καλα,ανοιχτα αφησες;θα μπει κανα ποντικι μεσα..''

Last edited:

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Την αλλη μερα,και αφου ολα λιαστηκαν και αεριστηκαν,εβαλα τα παντα στη θεση τους.Μετα απο οχι πολλη ωρα,το σπιτι ειχε ξαναγινει σπιτι.

Να πω εδω,οτι σχεδον ολα αυτα τα σπιτια ειχαν την ιδια διαρρυθμιση.Ειχαν ενα ''χωλακι'' στην εισοδο,το οποιο οδηγουσε σε 3 δωματια:Το δωματιο με το τζακι,η ''χειμωνιατικο'',το καλο δωματιο,η ''σαλα'',και μια μικρη καμαρουλα.Θα ανεβασω τις φωτογραφιες με σειρα,κατα δωματιο.

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Το χειμωνιατικο:

Εδω εχω να κανω μια παρατηρηση περι αντοχης υλικων,που την ειχα κανει και παλιοτερα,σε ασχετο νημα:Οι τοιχοι του σπιτιου,οι οποιοι ειναι φτιαγμενοι,σοβατισμενοι,και ισως βαμμενοι,με φυσικα υλικα του τοπου,πρακτικα δεν εχουν ζημια.Αντιθετα το τζακι,που εχει υποστει ''μοντερνισμους'' εποχης,ειναι σε κακο χαλι,κι ας ειναι κατα πολυ πιο καινουρια η κατασκευη του.

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Αλλες φωτογραφιες απο το ιδιο δωματιο:

Εδω διακρινεται καθαρα η ξυλινη τοιχοποιια.Χωρις να ειμαι σιγουρος,νομιζω οτι σε καποια σπιτια αυτοι οι τοιχοι ηταν και αβαφτοι.Εδω ειναι βαμμενοι παντως.

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Τα κρεββατια του σπιτιου,εκτος απο ενα διπλο σιδερενιο,ειναι ξυλινα ντιβανια,πρακτικα ιδιοκατασκευη.Εχουν κοτετσοσυρμα για σουμιε,και ειναι μικροτερων διαστασεων απο τα σημερινα(πρεπει να εχουν μακρος περι το 1.85).Τα στρωματα ειναι αχυρενια,που οπτικα δεν εχουν διαφορα απο τα αντιστοιχα βαμβακερα,και τελικα δεν υστερουν σε ανεση.

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Ισως ακουστει απιστευτο και συναμα ανουσιο,αλλα οι ιδιοκτητες πληρωνουν κανονικα το ρευμα.Και,απ οσο τολμησα να δοκιμασω,η εγκατασταση λειτουργει χωρις προβληματα.

Stargazer

Member
Reaction score
1.059
Πόντοι
437
Περιοχή
Καλαμαριά
Μόνο που το είδα το σπίτι μου ήρθε έμπνευση, εκτός από την "κουκουνάρα" βρήκες άλλες συσκευές;

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Ωραιες εικόνες, τόσο γνώριμες σε μας τους -κάποιας- ηλικίας, αλλά και σπάνιες πλέον. Σε ευχαριστούμε minas.
Εμενα μου λες...
Μεχρι και το 2000 περιπου,υπηρχαν καμποσα σπιτια στο χωριο και στα διπλανα,που ηταν σε τετοιο στυλ(οχι τοσο χαρακτηριστικα και περιποιημενα δειγματα βεβαια).
Ατυχως,πλεον τα περισσοτερα ειτε εχουν ανακαινισθει,ειτε εχουν εγκαταλειφθει.Και φυσικα και το δικο μας ειναι ενα απο αυτα.:(

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Μόνο που το είδα το σπίτι μου ήρθε έμπνευση, εκτός από την "κουκουνάρα" βρήκες άλλες συσκευές;
Εννοεις ηλεκτρικες;τιποτα το ιδιαιτερο,καθως το ρευμα αργησε καπως να ερθει στο χωριο...και ωσπου να προλαβει να μας ''μολυνει'' ο πολιτισμος,το εν λογω σπιτι ειχε παψει να κατοικειται.
Παντως,για την ιστορια,στο συγκεκριμενο σπιτι υπηρχε για πολλα χρονια το μοναδικο τηλεφωνο του χωριου(με μανιβελα).Φυσικα το ειχαν παραδωσει φευγοντας,ωστοσο νομιζω βρηκα κατι εξαρτηματα.Θα ανεβουν εν καιρω.

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
Καποιες ακομα λεπτομερειες απο το ιδιο δωματιο.

Το-ευμεγεθες-κλειδι στην τελευταια φωτο,δεν ειναι απλως ενα ενθυμιο.Ειναι το κλειδι της αποθηκης,και η κλειδαρια λειτουργει κανονικα.

Stargazer

Member
Reaction score
1.059
Πόντοι
437
Περιοχή
Καλαμαριά
φωτιές μας άναψες , κοιτάω όλη μέρα πιστόλια αρμολόγησης και πρίζες

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.212
Πόντοι
697
....έχοντας ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική, και έχοντας διαβάσει πολλά σχετικά βιβλία, πχ την ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, 6 τόμοι, εκδόσεις μέλισσα, ειναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος τις τεχνικές κατασκευής, ανάλογα πάντα με την περιοχή και την χρήση του οικηματος.

Εδώ, εντοπίζω τα ταβάνια, ειδικές τεχνικές και συνήθως καλλιτεχνηματα.

Όταν ολοκληρώσεις, ίσως σχολιάσουμε.

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.212
Πόντοι
697
...το ρολόι τσέπης είναι εύρημα, ίσως από την μάρκα και τα κώδικα, βρεθει η ηλικία του.

Συμμετέχω σε φόρουμ ρολογιών, αν δώσεις πληροφορίες ίσως βγάλω άκρη.

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
φωτιές μας άναψες , κοιτάω όλη μέρα πιστόλια αρμολόγησης και πρίζες
Nαι ε;Ειχε και περιστροφικους διακοπτες-κομμιτατερ λεγονται;-για τα φωτα,αλλα δεν τους φωτογραφισα..:(Βασικα ηθελα,αλλα δεν με βοηθουσε ο φωτισμος.

minas

Member
Reaction score
2.506
Πόντοι
587
...το ρολόι τσέπης είναι εύρημα, ίσως από την μάρκα και τα κώδικα, βρεθει η ηλικία του.

Συμμετέχω σε φόρουμ ρολογιών, αν δώσεις πληροφορίες ίσως βγάλω άκρη.
Το ρολοι ειναι ακομα κρεμασμενο στην προκα,και τα κλειδια του σπιτιου τα παρεδωσα μετα το περας των εργασιων.Οποτε μαλλον θα αργησω λιγο να αποκτησω αυτες τις πληροφοριες.:O
Απο οσο το ειδα παντως,πρεπει να ηταν εποχης μεσοπολεμου.Αλλα δεν ηταν λειτουργικο.Σιγουρα ελειπε το τζαμακι και νομιζω και ο ενας δεικτης..και ισως και αλλα..

Top Bottom