Η Citroën παρουσιάζει τη νέα της εικόνα το Δεκέμβριο

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
24.982
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
To ανοίγω από τώρα και ας ελπίσουμε να έχουμε ένα λόγο να γράψουμε κάτι από Δεκέμβριο.
Κρατάω προςε το παρόν αυτό:

Ένα βασικό στοιχείο της νέας φιλοσοφίας είναι η έμπνευση από το ιστορικό 2CV, που θεωρείται σύμβολο γαλλικής κουλτούρας και δημοκρατικοποίησης της αυτοκίνησης.

dap

Member
Reaction score
1.511
Πόντοι
407
Το διαβάζεις δυό-τρεις φορές, για να καταλάβεις τι λέει και προς τα που το πάνε....Τέλος πάντων, ας τους θυμίσει κάποιος ότι εκτός από 2CV, έβγαλαν επίσης DS, εξίσου επιτυχημένο μοντέλο....

maxtsif

Member
Reaction score
4.647
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Εγώ είμαι "συγκρατημένα αισιόδοξος". Βλέπω κινητικότητα, προσπάθεια σύνδεσης με το παρελθόν και διαφοροποίησης από τους άλλους. Στα μέτρα του δυνατού βέβαια, με τα δεδομένα της σημερινής εποχής να μην αφήνουν τα περιθώρια που υπήρχαν το 1950 ή το 1975. Κάποια στιγμή ειλικρινά φοβήθηκα πως η Stellantis θα τη κλείσει τη φίρμα, δεν έβλεπα το ρόλο της μέσα στο γκρουπ.
Στο πεδίο των μεγάλων μοντέλων "κύρους" με ναυαρχίδες όπως DS, CX κτλ το παιχνίδι μάλλον έχει χαθεί για τη Σιτροέν (και για πολλές άλλες φίρμες) μετά τις τραγικές -σε εμπορικά αποτελέσματα- τελευταίες προσπάθειες.
Στα μικρά/προσιτά αυτοκίνητα όμως η εταιρία είναι ανταγωνιστική. Και μακάρι να φτιάξει ένα αυτοκίνητο με "έμπνευση από το ιστορικό 2CV" όπως λέει και τι εννοώ με αυτό: οι αναβιώσεις των ιστορικών μοντέλων των άλλων (νέο VW Beetle, mini, Fiat 500, Renault 5 ) είναι αυτοκίνητα που μοιάζουν με τα ιστορικά, αλλά είναι τελείως διαφορετικά σε φιλοσοφία. Ενώ οι πρόγονοί τους ήταν οικονομικά. απλά, πρακτικά μοντέλα, αυτά είναι μεγαλά, πολυτελή και ακριβά,
Το νέο 2CV θα ήθελα είναι απλό, οικονομικό, έξυπνο, ευχάριστο και προσιτό σε όλους. Αν μοιάζει και με το παλιό, καλύτερα. Στο πνεύμα αυτό βρήκα εξαιρετικό το concept car "Oli" (αν και με ξένισε το εμπρός παρπρίζ, που δε νομίζω να παραχθεί ποτέ έτσι) και το μύνημα που έδινε ήταν σαφές: Αρκετα! Ένα όχημα που έχει μόνο αυτά που πραγματικά χρειάζονται, ούτε 200 άλογα, ούτε δερμάτινοι καναπέδες, ούτε φωτιζόμενες μάσκες...

Last edited:

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.887
Πόντοι
827
  1. Την άποψή μου για τις νεκραναστάσεις την έχω πει. Το ίδιο ισχύει και για το 2cv, ώστε και αν το δω με διαφορετικό μάτι λόγω συναισθηματικού δεσμού με την εταιρεία.
  2. Προφανώς συμφωνώ με τον maxtsif ότι η πόρτα για τα μεγάλα μοντέλα "κύρους" έχει κλείσει, τουλάχιστον όπως την καταλαβαίνουμε και την είχαμε συνηθίσει τόσα χρόνια. Σήμερα από ότι καταλαβαίνουμε όλοι κατά κύριο λόγω SUV παράγονται σε διάφορα μεγέθη.
  3. Το να παίξει τον ρόλο της Dacia στο group Stellantis δεν είναι κακό. Από την στιγμή που έχει πωλήσεις και ένα σεβαστό μερίδιο στην αγορά δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστεί το brand. Εδώ προσπαθούν να αναστήσουν την Lancia, αν είναι να εξαφανίσουν την Citroen που πουλάει, τι να πω.
  4. Επίσης από ότι διαβάζω οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να στέλνουν μηνύματα στην ΕΕ για το αν είναι εφικτό να επιβληθεί η ηλεκτροκίνηση έως το 2035. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί: 1) Τα ηλεκτροκίνητα είναι πολύ ακριβά και το εισόδημα του μέσου ευρωπαίου δεν είναι πλέον από τα υψηλότερα (κρίση στην Γαλλία και την Γερμανία, ο νότος ακολουθεί ασθμαίνοντας, μεγάλη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα που σημαίνει περισσότερους πόρους για αμυντικά συστήματα και συντήρηση στρατού κλπ) 2) Μεγάλος ανταγωνισμός από την Κίνα με πολλά ηλεκτρικά μοντέλα.
Γενικά η αγορά βρίσκεται σε μία συνεχή ανακατάταξη, όπου από την μία σχηματίζεται μια ομάδα αυτοκινητοβιομηχανιών παραδοσιακών (Ευρωπαίοι και Ιάπωνες) και από την άλλη οι Κινέζοι και οι Ινδοί (οι τελευταίοι είναι μακριά αλλά έρχονται με φόρα)

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.887
Πόντοι
827
Διαβάζοντας την πρώτη δημοσίευση στο NEWSAUTO που ήταν η αφορμή για να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα, έπεσε στην αντίληψή μου του παρακάτω από το ίδιο site. Αξίζει κανείς να το διαβάσει. Διαβάζοντάς το εγώ κατέληξα στο συμπέρασμα ότι με την πάροδο των χρόνων η αγορά αυτοκινήτου έχει γίνει πιο συντηρητική. Στις δεκαετίες του '50 και του '60 ο κόσμος αγόραζε DS και Ami 6, όσο παράξενα και αν ήταν.
Στην δεκαετία του '00 το Avantime και το 1007 πέρασαν και δεν ακούμπησαν.

Stargazer

Member
Reaction score
2.219
Πόντοι
557
Περιοχή
Καλαμαριά
Κρίμα να αμαυρώσουν την εικόνα του 2cv

Pierre Boulanger

Administrator
Reaction score
24.982
Πόντοι
1.667
Περιοχή
Paris in the sixties
Κρίμα να αμαυρώσουν την εικόνα του 2cv
Δεν νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό που φαντάζομαι ότι θα γίνει είναι απλά να ενσωματωθούν κάποια στοιχεία πρακτικότητας από το 2cv στο νέο - νέα μοντέλα

Top Bottom