Ζώνες ασφαλείας

eshroom

Member
Reaction score
9
Πόντοι
222
Το Mehari μου δεν πέρασε ΚΤΕΟ λόγο του ότι δεν είχε ζώνες ασφαλείας.

Κατασκευασμένο το 1969, δεν είχε ποτέ ζώνες και ούτε βάσης για ζώνες. Έκανα κάτι πρόχειρο και μάλλον επικίνδυνο με κάτι ζώνες αγορασμένες από το Skroutz και πέρασε. Τις ξανά έβγαλα αμέσως.

Ο νόμος εάν κατάλαβα καλά λέει πίσω ζώνες για αμάξια κατασκευασμένα πριν το 199x δεν είναι απαραίτητες για ΚΤΕΟ αλλά μπροστινές είναι απαραίτητες ότι ηλικία και να έχει το αμάξι. Καλά κατάλαβα; Δεν ξέρω καμιά χώρα που απαιτεί ζώνες σε αμάξια που κατασκευάστηκαν πριν αλλάξει ο νόμος. Πολύ απλά, δεν είμαι μηχανικός, δεν ξέρω τίποτα για την ασφάλεια αυτοκινήτου και προφανώς δεν έχω τα προσόντα για να βάλω ζώνη σε παλιό αυτοκίνητο και να είναι ασφαλής (και πιθανότατα κανείς δεν έχει τα προσόντα, αφού οποιαδήποτε λύση δεν θα έχει δοκιμαστεί και πιστοποιηθεί).

Προς το παρόν κυκλοφορώ πάλι χωρίς καμία ζώνη ασφαλείας στο αμάξι. Υπάρχουν άλλοι που κάνουν το ίδιο, και εάν σας σταματήσει η αστυνομία τι τους λέτε;

Αν κατάλαβα καλά, στα πίσω καθίσματα δεν απαιτείται ζώνη αλλά χωρίς ζώνη δεν μπορεί να μπει επιβάτης, δηλαδή εάν με σταματήσει με επιβάτες πίσω η αστυνομία, πάλι θα φάω πρόστιμο. Είναι και αυτό σωστό;

Ευχαριστώ για τις γνώσεις σας.

visa chrono

Member
Reaction score
28.035
Πόντοι
1.607
Καλησπερα
Μπορειτε να παρετε 2 σημειων εποχης πιανουν στο πατωμα με τις αντιστοιχες βιδες
Υπαρχουν στα 2cvmagaza
p.x

Εχω αμαξι χωρις ζωνες και δεν μου εχει τυχη κατι .Φυσικα κανει ελαχιστα χλμ ..

Καλη συνεχεια

maxtsif

Member
Reaction score
4.321
Πόντοι
777
Περιοχή
Θεσσαλονίκη
Το Mehari μου δεν πέρασε ΚΤΕΟ λόγο του ότι δεν είχε ζώνες ασφαλείας.

Κατασκευασμένο το 1969, δεν είχε ποτέ ζώνες και ούτε βάσης για ζώνες. Έκανα κάτι πρόχειρο και μάλλον επικίνδυνο με κάτι ζώνες αγορασμένες από το Skroutz και πέρασε. Τις ξανά έβγαλα αμέσως.

Ο νόμος εάν κατάλαβα καλά λέει πίσω ζώνες για αμάξια κατασκευασμένα πριν το 199x δεν είναι απαραίτητες για ΚΤΕΟ αλλά μπροστινές είναι απαραίτητες ότι ηλικία και να έχει το αμάξι. Καλά κατάλαβα; Δεν ξέρω καμιά χώρα που απαιτεί ζώνες σε αμάξια που κατασκευάστηκαν πριν αλλάξει ο νόμος. Πολύ απλά, δεν είμαι μηχανικός, δεν ξέρω τίποτα για την ασφάλεια αυτοκινήτου και προφανώς δεν έχω τα προσόντα για να βάλω ζώνη σε παλιό αυτοκίνητο και να είναι ασφαλής (και πιθανότατα κανείς δεν έχει τα προσόντα, αφού οποιαδήποτε λύση δεν θα έχει δοκιμαστεί και πιστοποιηθεί).

Προς το παρόν κυκλοφορώ πάλι χωρίς καμία ζώνη ασφαλείας στο αμάξι. Υπάρχουν άλλοι που κάνουν το ίδιο, και εάν σας σταματήσει η αστυνομία τι τους λέτε;

Αν κατάλαβα καλά, στα πίσω καθίσματα δεν απαιτείται ζώνη αλλά χωρίς ζώνη δεν μπορεί να μπει επιβάτης, δηλαδή εάν με σταματήσει με επιβάτες πίσω η αστυνομία, πάλι θα φάω πρόστιμο. Είναι και αυτό σωστό;

Ευχαριστώ για τις γνώσεις σας.
Σωστά κατάλαβες,σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. τα αυτοκίνητα, ανεξαρτήτως ημερομηνίας κατασκευής, πρέπει να έχουν ζώνες μπροστά. Αν δεν είχε από το κατασκευαστή, πρέπει να τοποθετηθούν μετά. (πάντως ηδη από το ΄60, αν δεν είχαν ζώνες είχαν υποδομή για να τοποθετηθούν). Για τις πίσω, απο το 1993 όλα τα καινούρια έπρεπε να έχουν, αλλά δεν απαιτείται να τοποθετηθούν αν το οχημα είναι παλαιότερο. Πάντως αν κάθεται επιβάτης πίσω πρέπει να φοράει ζώνη, ο Κ.Ο.Κ. γράφει καθαρά "Ο οδηγός μηχανοκίνητου οχήματος και μοτοποδηλάτου επιβάλλεται να μεριμνά για την ασφάλεια των συνεπιβατών του και ειδικότερα να ελέγχει αν φορούν τις ζώνες ασφαλείας και το προστατευτικό κράνος κατά τη μεταφορά τους"

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.512
Πόντοι
747
....σάμπως και εμάς που έχει, τις φοράμε ? Λάθος, αλλά.............

Πάντως, είναι παράβαση να μην φοράς ζώνες, και δεν είναι η παράβαση, το πρόστιμο δηλαδή, είναι ότι σε ένα απρόοπτο γεγονός, οι ζώνες ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ. Πρέπει να το κατανοήσουμε ΟΛΟΙ αυτό, και να τις φοράμε.

Καλά, για το κράνος δεν το συζητάμε καν ! Και προστατευτικό μπουφαν ( κροκοδειλάκια ) και ας έχει ζέστη. Και όχι σαγιονάρες.

Εδώ στο νησί, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ έχει τέτοια περιστατικά, και το βράδυ τους μαζεύει το ελικόπτερο για Αθήνα.

Προσέχετε ΠΟΛΥ. Λίγο η ξενοιασιά του καλοκαιριού, λίγο η ζέστη, πολύ το κινητό, κάνουν τον κόσμο απρόσεκτο, και μια πτώση έχει πάντα συνέπειες.

Να είστε ολοι καλά.

eshroom

Member
Reaction score
9
Πόντοι
222
Δεν διαφωνώ ότι η ζώνες σώζουν ζωές. Αλλά πάντα σε συνδιασμό με άλλα πράγματα. Πώς έχει σχεδιαστεί και τοποθετηθεί η ζώνη. Πώς αντέχει το αμάξι, crumple zone, κολόνες Β κλπ. Σε ένα παλιό αμάξι που σε τρακάρισμα στα 20χλμ θα πάθει τεράστια ζημιά, δεν ξέρω εάν μια ζώνη 2 σημείων θα είναι καλύτερο (δεν είναι καθόλου καλά για τη πλάτη ακόμα και σε μικρά ατυχήματα). Ίσως καλύτερα να πεταχτείς από το αμάξι παρά να εγκλωβιστείς σε κάτι που θα καταστραφεί εντελώς.

Στη Γαλλία που ζω, είναι αντίθετα. Κανονικά δεν μπορείς να βάλεις ζώνες (παρόλο που τις πουλάνε στο MCC και αλλού). Χωρίς να είναι μαμά η να έχει πιστοποιηθεί από το DREAL (κόστος χιλιάδες ευρώ) δεν περνάει ΚΤΕΟ και η μετατροπή είναι παράνομη. Το βρίσκω λογικό, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που βάζουμε είναι όντος ασφαλές. Αυτό μετράει για κάθε σημαντική μετατροπή πχ τα DIY camper.

Μάλλον θα συνεχίσω χωρίς προς το παρόν, ίσως στο μέλλον να βάλω τριών σημείων, αν και είναι πολύπλοκη μετατροπή.

nonos

Member
Reaction score
22.147
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ex Πατρα, ex Δουβλινο, now Αθηνα
....σάμπως και εμάς που έχει, τις φοράμε ? Λάθος, αλλά.............
Ελπιζω να κανεις πλακα ή να ειναι γενικοτερη δηλωση για το τι συμβαινει εκει εξω.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.512
Πόντοι
747
Ελπιζω να κανεις πλακα ή να ειναι γενικοτερη δηλωση για το τι συμβαινει εκει εξω.

....είναι καυστικό χιούμορ. Το τι βλέπω εδώ κάθε μέρα, με κάνει και τρομάζω, και κάθε χρόνο γίνεται χειρότερο.

Πριν 7-8 , κυκλοφορούσα με ποδήλατο, στον τυπικό επαρχιακό δρόμο, πλέον, αισθάνομαι ότι ούτε με τάνκς δεν είμαι ασφαλής.

"Πλούσιοι" με τεράστια SUV, με μαύρα τζάμια, "εργολάβοι" με αυτά τα τετρακίνητα τέρατα διπλοκάμπινα, μπετονιέρες που τρέχουν μην στεγνώσει το μπετόν λόγω ζέστης και αυξημένης κίνησης, διανθισμένα από μηχανάκια και γουρούνες, με ηλιοκαμένους επιβάτες, με καφέ στο ένα χέρι και κινητό στο άλλο, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ με το φανελάκι - μαγιώ - σαγιονάρα και ΧΩΡΙΣ κράνος, και ελιγμούς ανάμεσα στο συνονθύλευμα όλων των υπολοίπων.

Δεν περνάει ημέρα, που να μην τρομάξω, για βράδυ δεν λέω που οι μισοί από τους δίτροχους, δεν έχουν φώτα, και οι υπόλοιποι με xenon που σε στραβώνουν και δεν βλέπεις τίποτα από τα περιθώρια του δρόμου, που κινούνται όλοι οι τουρίστες περπατώντας από τα rooms to let προς την πόλη για βράδυ φορώντας μαύρα για την επίσημη έξοδο.

Ακούγομαι τραγικός, αλλά, πιστέψτε με, συντηρητικά τα λέω. Δυστυχώς. :cry:

minas

Member
Reaction score
2.968
Πόντοι
667
Αν θυμαμαι καλα,πρεπει να ηταν γυρω στο 1977-78,οποτε και εγινε υποχρεωτικη η υπαρξη εμπρος ζωνων ασφαλειας σε ολα τα αυτοκινητα στην Ελλαδα.Τοτε αναγκαστηκαν να βαλουν ολοι,καποιες φορες και με καταστροφικο τροπο,ειδικα σε παλαιοτερα μοντελα που δεν ειχαν υποδομη.Οποτε λογικο το βρισκω να μην το περνανε κτεο.
Για τις πισω ζωνες δεν ξερω αν το ελεγχουν.Νομιζω οτι ακομα και σε ελεγχο τροχαιας απλα αρκουνται να κανουν συστασεις για τη χρηση τους-τουλαχιστον σε περιπτωση που ημουν παρων ετσι εγινε.
Απο εκει και περα,δεν ξερω τι γινεται με τα φορτηγα(πολλα πονυ ειναι καταχωρημενα ως φορτηγα).Ισως δεν ειναι υποχρεωτικο,καθως γνωριζω αντιστοιχης ηλικιας αγροτικα που ουτε ειχαν ουτε εβαλαν ποτε ζωνες.

Στην πραξη βεβαια,και επειδη στην Ελλαδα βρισκομαστε,το θεμα ειναι πιο πολυ τυπικο,κανενα κτεο δεν θα κοιταξει εαν οντως η ζωνη ειναι σωστα τοποθετημενη κλπ.Τωρα σε πιθανο ελεγχο τροχαιας δεν ξερω τι γινεται αν σε πετυχουν χωρις ζωνη.Γενικα παντως νομιζω οτι αρκετοι-κυριως νεωτεροι-εντυπωσιαζονται απο την ''αντικα''και δειχνουν κατανοηση σε τετοια θεματα.

Stargazer

Member
Reaction score
1.880
Πόντοι
457
Περιοχή
Καλαμαριά
Πέρασα ΚΤΕΟ το 2cv και από το παράθυρο είδα ότι το πρώτο πράγμα που έκανε ο ελεγκτής ήταν να βάλει/βγάλει ζώνη

Taskos

Member
Reaction score
3.498
Πόντοι
777

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.624
Πόντοι
827
Νομίζω ότι το έχω ξαναγράψει, αλλά η επανάληψη δεν κάνει κακό... Αν κάποιος άλλαξε την νοοτροπία μας στην χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι ο Μέγας Άρης Σταθάκης... Είχε μαλλίασει η γλώσσα του σε κάθε εκπομπή... Ατελείωτες τηλεοπτικές ώρες για την σημασία και την αναγκαιότητα της ζώνης ασφαλείας.

nonos

Member
Reaction score
22.147
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Εχεις απολυτο δικιο Γιωργο! Εδω εγω το θυμαμαι που ημουν πιτσιρικος οταν επαιζε το ''Απο τη θεση του οδηγου''.. Περιμενα πως και πως να δω τα ποτηρια να τσουγκριζουν, στο αλλο μηνυμα που περναγε για το αλκοολ και την οδηγηση, και φυσικα τη φαντασμαγορικη αναβαση Pikes Peak με τον Ari Vatanen και το θρυλικο Peugeot 405 T16.

ami8_gs_ds_bx

Member
Reaction score
4.624
Πόντοι
827
Εχεις απολυτο δικιο Γιωργο! Εδω εγω το θυμαμαι που ημουν πιτσιρικος οταν επαιζε το ''Απο τη θεση του οδηγου''.. Περιμενα πως και πως να δω τα ποτηρια να τσουγκριζουν, στο αλλο μηνυμα που περναγε για το αλκοολ και την οδηγηση, και φυσικα τη φαντασμαγορικη αναβαση Pikes Peak με τον Ari Vatanen και το θρυλικο Peugeot 405 T16.
Ήμουν έτοιμος να γράψω κάτι ακόμα για τον Άρη Σταθάκη, αλλά μπήκα λίγο wikipedia να δω κάτι για αυτόν. Στο παρακάτω link θα καταλάβουμε όλοι το μεγαλείο του ανδρός. Από τις λίγες φορές που μπορούμε να πούμε ότι Ελληνικό Κοινοβούλιο είχε την τιμή να έχει έναν τέτοιο άνθρωπο ως Μέλος του.

Giorgos_81

Member
Reaction score
4.512
Πόντοι
747
Να μην ξεχνάμε όμως, και τον Κώστα Καββαθά, και την προσφορά του στους τομείς αυτοκίνητο - μοτοσυκλέτα.

Πρωτοπόρος στην προσέγγιση - ανάλυση, αλλά με τον τρόπο του, δηκτικό , που δεν τον έκανε και πολύ συμπαθή στο κατεστημένο.

Λόγω ηλικίας, έζησα και το Τροχοί και Δρόμοι, το Ωτο Εξπρές, και μετά ήρθαν οι 4 τροχοί. Ειχα και το σκουλήκι μέσα μου, είχα και την αεροπορία, και έγινα φανατικός. Αλλά, αντικειμενικά, πρόσφερε πολλά, σε μια αμόρφωτη στο αντικείμενο κοινωνία, ασχέτως αν δεν αναφέρεται από τα ΜΜΕ.

nonos

Member
Reaction score
22.147
Πόντοι
1.387
Περιοχή
Ξεφευγουμε, αλλα η αποψη μου ειναι, παρακολουθωντας τους αργοτερα ως εκπομπες γιατι ξαναλεω τοτε ημουν πιτσιρικος, οτι ο Σταθακης ειχε πολυ καλυτερο επικοινωνιακο χαρισμα και ηταν πολυ πιο προσεγγισιμος μεσω του λογου του (προφορικος). Ο Καββαθας ηταν απαιχτος στο Εν Λευκω και ''μπροστα'' στις προβλεψεις του για αυτα που ερχονταν.

Last edited:
Top Bottom