@Demetris δεν είναι λάθος η αρχή, απλώς το έγραψα πολυ απλά.
Η λειτουργία των "δυναμό", ή άλλως, των γεννητριών συνεχούς ρεύματος που είχαν οι παληές κατασκευές ( παντός είδους οχήματα, τρακτέρ, σκάφη, αεροσκάφη ), για παραγωγή ρεύματος, για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρικών καταναλωτών και επαναφόρτιση της μπαταρίας, ήταν ( ειναι ) παντελώς διαφορετική απο την λειτουργία των νεωτέρων alternators, που όπως το λέει το όνομα, παράγουν εναλλασσόμενο.
Βασική διαφορά, πχ είναι ότι το ρεύμα παράγεται στον ρότορα, και μεταφέρεται από τις ψήκτρες στην συνέχεια του κυκλώματος. Αλλη, ότι το ρεύμα διέγερσης, ρυθμίζεται από τον "αυτόματο",και εάν δεν σηκώσει κάποια τάση, δεν τροφοδοτεί την μπαταρία. Αλλη ουσιαστική διαφορά ότι το παραγόμενο "ρεύμα" είναι συνάρτηση των στροφών / ταχύτητας περιστροφής.
Από τη άλλη, στο σημείο που αναφέρεσαι , δεν είναι θέμα ρότορα και βάρους του, μια και τα περιστρεφόμενα μέρη είναι στατικά και δυναμικά ζυγοσταθμισμένα. Και τα ρουλεμάν, ή κουζινένα λιπαινόμενα, υπολογισμένα για τέτοιες φορτίσεις.
Φυσικά, το alternator, είναι πιο ελαφρύ, πιο αποδοτικό, πιο φθηνά, μεγαλύτερης αντοχής και παράγουν τάση από την ελάχιστη ταχύτητα περιστροφής Και στο κυνήγι του βάρους, εξοικονόμησης υλικών, αυτό είναι βασικό.
Το κυριότερο πρόβλημα στα "δυναμό", ήταν ότι όλη η παραγωγή ρεύματος, πέρναγε μέσα από τις "ψήκτρες" , και με την ανάλογη φθορά και ταχύτητα περιστροφής, δημιουργούντο "σκεδάσεις" ,σπινθηρισμοί, που προκαλούσαν επιπλέον φθορά και αντίσταση.
Αν απαιτείται, να το αναλύσω, με σκίτσα και επεξηγήσεις,
αλλά επειδή είναι καθαρά ηλεκτροτεχνία / ηλεκτρικές μηχανές, ίσως βαρύ για τον πολύ κόσμο.
Μια ιδέα θα ήταν, πχ νήμα με τίτλο "διαφορές μεταξύ γεννητριών συνεχούς / εναλλασσομένου" στα διάφορα οχήματα, αλλά θα πρέπει να κάτσω να γράφω κάτι ώρες. Ενώ, οι ενδιαφερόμενοι και κάτοχοι γνώσεων ηλεκτροτεχνίας, μπορούν να τα βρούν σε οιοδήποτε εγχειρίδιο ηλεκτρικών μηχανών. Μην ξεχνάμε ότι κάθε κινητήρας μπορεί να γίνει γεννήτρια, και το αντίθετο.
Οι αντμιν μπορούν να μεταφέρουν το ανωτέρω στα τεχνικά, αν κριθεί έτσι.
