Ανάρτηση μαγική

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.212
Πόντοι
697
Εάν δεν έχεις λιπάνει ΠΟΤΕ τα knife edges, τότε άνοιξέ τα και ετοιμάσου για εκπλήξεις- που τελικά δεν θα είναι. :blink:
Τα Knife edges ειναι εξωτερικά, Τα σημειώνω με κόκκινο. Δεν ξέρω αν εννοείς τις μπουκάλες.

26681

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.212
Πόντοι
697
Οι οδηγίες λένε, φυτικό λάδι ( όχι ορυκτέλαιο ), δηλαδή, καστορέλαιο - ρετσινόλαδο, και 300 ml σε κάθε πλευρά, μπρός - πίσω, δεξιά - αριστερά. Σύνολο 1200.
...................
Σήμερα παρέλαβα από το φιλικό φαρμακείο της γειτονιάς, 2 φιάλες του λίτρου καστορέλαιο. Ειχα παραγγελία.

Μόλις ο καιρός επιτρέψει, θα γεμίσω τις μπουκάλες, που είναι στην ουσία "περιέκτης" ( Canister ) των ελατηρίων της ανάρτησης.

Από ότι έχω δεί στο λύσιμο των τροχών, οι αναρτήσεις λειτουργούν ως προς το ότι κάνουν την διαδρομή τους. Δηλαδή, με άλλα λόγια δεν έχουν κολλήσει μέσα στο κάνιστρο.

Με την προσθήκη του φυτικού λιπαντικού, θεωρητικά η κατάσταση θα βελτιωθεί, αν και δεν έχω μέτρο σύγκρισης γιατί το όχημα είναι τακωμένο΄και δεν έχει λάστιχα, οπότε, ούτε να κυκλοφορήσει μπορεί ( ....ελπίζω προς το παρόν ) όυτε να πατήσει κάτω και να το ταρακουνήσω πάνω - κάτω , δεξιά - αριστερα πάνω στις αναρτήσεις για να επιβεβαιώσω την απρόσκοπτη και αθόρυβη λειτουργία.

Βάλε και τα χρόνια ακινησίας, δεν βοηθάει η μνήμη για την τότε συμπεριφορά.

Ειδωμεν.

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.212
Πόντοι
697
Σήμερα παρέλαβα από το φιλικό φαρμακείο της γειτονιάς, 2 φιάλες του λίτρου καστορέλαιο. Ειχα παραγγελία.

.................................................
Με την προσθήκη του φυτικού λιπαντικού, θεωρητικά η κατάσταση θα βελτιωθεί,
..................................................
Ειχα την απορία, όπως ίσως και άλλοι εδώ, γιατί ΔΕΝ επιτρέπεται να γεμίσουμε τις "μπουκάλες" λάδι πχ μηχανής, βαλβολίνη, ή κάτι άλλο.

Χθες, στην συνέχεια εξερεύνησης του παγκόσμιου ιστού, που πάω από τον Βόρειο Πόλο, Αυστραλία, μέχρι τις Ανδεις, ,όπου δηλαδή κάποιοι αναρτούν στοιχεία, βρήκα αυτό.

Το βάζω στο τραπέζι.

The springs in their steel cans also have some inevitable friction as they slid back and forth. To cure this you need to squirt a shot of oil into the cans every now and then. The rubber buffers on the outside and the fibre 'cups' that act on the spring from the inside both degrade very quickly if they come into contact with mineral oil, so the lube of choice is vegetable oil. Castor oil is another option, and I suppose if you only wanted the very best for your 2CV then you could squirt the finest second-pressing olive oil in there!

Και για όσους δεν έχουν την γνώση της γλώσσας, ή των τεχνικών όρων, μια μετάφραση.

Τα ελατήρια ( εννοεί τα κυλινδρικά ελατήρια ) στα μεταλλικά δοχεία τους ( εννοεί τις "μπουκάλες" ) έχουν επίσης κάποια αναπόφευκτη τριβή καθώς γλιστρούν μπρος-πίσω. Για να το βελτιώσετε, πρέπει να ρίχνετε ένα λίγο λάδι στις μπουκάλες κάθε τόσο. Τα ελαστικά ρυθμιστικά στο εξωτερικό και τα «κύπελλα» από ίνες που δρουν στο ελατήριο από το εσωτερικό, αποσυντίθενται πολύ γρήγορα εάν έρθουν σε επαφή με ορυκτέλαιο, επομένως το λιπαντικό της επιλογής είναι το φυτικό λάδι. Το καστορέλαιο είναι μια άλλη επιλογή, και υποθέτω ότι αν θέλατε μόνο το καλύτερο για το 2CV σας, τότε θα μπορούσατε να ρίξετε το καλύτερο ελαιόλαδο δεύτερης πίεσης εκεί! ( εννοεί πυρηνέλαιο ? )

Μαζί με αυτήν την αναφορά, υπάρχει πλήθος χρήσιμων πληροφοριών. Βάζω την δ/νση. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει και κάπου αλλού. Οσο και να έψαξα, δεν βρήκα κάτι.

zach8

Member
Reaction score
401
Πόντοι
307
Δηλαδή.....μπορούσες να βάλεις και απλό ελαιόλαδο απ'το σούπερ μάρκετ?
Κι όχι απαραίτητα πυρηνέλαιο.....:D:D:D

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.212
Πόντοι
697
Δηλαδή.....μπορούσες να βάλεις και απλό ελαιόλαδο απ'το σούπερ μάρκετ?
Κι όχι απαραίτητα πυρηνέλαιο.....:D:D:D
Ναι, ότιδήποτε ΦΥΤΙΚΟ λάδι.

Ειδικευμένο συνεργείο μου είπε να βάλω βαλβολίνη, ή 10-ράκι. Δεν μίλησα.:X

Για όσους ξέρουν, το ένα είναι λεπτόρευστο, και το βάζεις σε λεπτούς μηχανισμούς χωρίς φορτία, απλώς για μείωση τριβών, πχ ραπτομηχανές, κανένα παιδικό ποδηλατάκι, το άλλο, είναι παχύρευστο, μέλι, και για να δουλέψει, πρέπει να ζεσταθει λίιιιιιγο.

Το πρώτο κάνει λίπανση στην απλούστερη μορφή, το δεύτερο, σηκώνει βασικά πιέσεις, δεν έχει υποχρέωση να περνά μέσα από λεπτές διόδους, πχ κανάλια στροφαλοφόρων, κλπ χωρίς να μπουκώνει ή να καρβουνιάζει

Αρα, ένας που ΔΕΝ ξέρει, δηλαδή, δεν έχει γνώση, τι να ακολουθήσει ? :dizzy:

Και να ξαναπώ, εγώ ΔΕΝ ήξερα ότι εκεί μεσα βάζεις λάδι. ΠΟΤΕ δεν μου το είπε κανένας, δεν έτυχε να το ακούσω, δεν έτυχε να το δώ, αρα, ουτε εγώ είχα την γνώση. Υπέθετ ότι , ελατήρια είναι, αντι να είναι ανοικτά όπως σε όλες τις κούρσες, τα έκλεισαν για προστασία από τους ρύπους, λάσπες, χιόνια, χώματα, κλπ

Στην κατάστρωση των εργασιών για την επανεκκίνηση, έτυχε να δώ βίδεον, λέω
-Τι κάνει αυτός ο βαρεμενος :fool:
εψαξα παραπάνω, και ξαφνικά ανακάλυψα ότι έιναι μέρος της συντήρησης. Που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έκανε ποτέ.
Και μετά, ανακάλυψα και αυτό, το ότι δηλαδή, θέλει φυτικό λάδι, μαι και το ορυκτό, καταστρέφει το υλικό των βάκτρων. Από τι να είναι ? Δόντι φάλαινας ?

zach8

Member
Reaction score
401
Πόντοι
307
Κάποια στιγμή, όταν ο μάστορας, μου παραγέμισε το δοχείο με LHM, χρειάστηκε να κάνω αναρρόφηση με σύριγγα,
Η σύριγγες του φαρμακείου δεν είναι φτιαγμένες για λάδια αυτοκινήτων, οπότε και το λαστιχάκι τους δεν είναι φτιαγμένο να "συνεργάζεται" με λάδια αυτοκινήτων κλπ.
Αφού άδειασε η σύριγγα, την άφησα στην άκρη, με τα ίχνη LHM που είχαν απομείνει μέσα στη συριγγα, καθώς δεν γίνεται να αδειάσει εντελώς.
Ε, μετά από λίγο καιρό, το λαστιχάκι του εμβόλου της σύριγγας, κόλλησε στο πλαστικό, και καθώς πήγα να το τραβήξω έξω, βγήκε από το στέλεχός του.
Και ενώ δεν κόλλησε κυριολεκτικά στο πλαστικό, μπορούσε να κουνηθεί και να βγει, το λάστιχο όμως που το έπιανες με το χέρι είχε μια κολλώδη υφή.
Αντέδρασε δηλαδή το LHM με το λάστιχο της σύριγγας, και το'κανε σχεδόν ματζούνι. Δεν το αλλοίωσε στο σχέδιο ή να μαλακώσει, απλά επιφανειακά αντέδρασε με το υλικό του λάστιχου,
που φυσικά ήταν φτιαγμένο για ιατρικά υγρά ή νερό, και όχι για υδραυλικό λάδι ή οτιδήποτε λάδι αυτοκινήτου.
Ίσως τελικά και το εμβολάκι στο 2cv να είναι φτιαγμένο από παρόμοιο υλικό, που άμα μπει οτιδήποτε λάδι μηχανικής φύσεως χαλάει η επιφάνειά του και γίνεται ματζούνι και κολλάει και γίνεται νιανιά...

Giorgos_81

Member
Reaction score
3.212
Πόντοι
697
Κάποια στιγμή, όταν ο μάστορας, μου παραγέμισε το δοχείο με LHM, χρειάστηκε να κάνω αναρρόφηση με σύριγγα,
Η σύριγγες του φαρμακείου δεν είναι φτιαγμένες για λάδια αυτοκινήτων, οπότε και το λαστιχάκι τους δεν είναι φτιαγμένο να "συνεργάζεται" με λάδια αυτοκινήτων κλπ.
Αφού άδειασε η σύριγγα, την άφησα στην άκρη, με τα ίχνη LHM που είχαν απομείνει μέσα στη συριγγα, καθώς δεν γίνεται να αδειάσει εντελώς.
Ε, μετά από λίγο καιρό, το λαστιχάκι του εμβόλου της σύριγγας, κόλλησε στο πλαστικό, και καθώς πήγα να το τραβήξω έξω, βγήκε από το στέλεχός του.
Και ενώ δεν κόλλησε κυριολεκτικά στο πλαστικό, μπορούσε να κουνηθεί και να βγει, το λάστιχο όμως που το έπιανες με το χέρι είχε μια κολλώδη υφή.
Αντέδρασε δηλαδή το LHM με το λάστιχο της σύριγγας, και το'κανε σχεδόν ματζούνι. Δεν το αλλοίωσε στο σχέδιο ή να μαλακώσει, απλά επιφανειακά αντέδρασε με το υλικό του λάστιχου,
που φυσικά ήταν φτιαγμένο για ιατρικά υγρά ή νερό, και όχι για υδραυλικό λάδι ή οτιδήποτε λάδι αυτοκινήτου.
Ίσως τελικά και το εμβολάκι στο 2cv να είναι φτιαγμένο από παρόμοιο υλικό, που άμα μπει οτιδήποτε λάδι μηχανικής φύσεως χαλάει η επιφάνειά του και γίνεται ματζούνι και κολλάει και γίνεται νιανιά...

Τα υδραυλικά υγρά, χαλάνε το λάστιχο στις σύριγγες.

Εγώ, συμπληρώνω υδραυλικό τιμονιού με σύριγγα, μια και εκεί που είναι το δοχείο, δεν μπαίνει κάτι άλλο. Σχεδιασμός για κλάματα.

Και καθε φορά, χρησιμοποιώ νέα σύριγγα, γιατί το λαστιχάκι του εμβόλου, αλλοιώνεται και γίνεται τσίχλα.

Ειναι και από τους λόγους, που ανάλογα με το κύκλωμα που έχεις, LHM ή Dot, έχουν διαφορετικά υλικά στα εμβολάκια. Αν τα μπερδέψει κανεις, πάει για ολοκληρωτικές αντικαταστάσεις των πάντων.

Stargazer

Member
Reaction score
1.059
Πόντοι
437
Περιοχή
Καλαμαριά
Εγώ διορθώνω που λέτε διαδρόμους γυμναστικής , το καταραμένο το 10ρακι το βάζουν όπου βρουν οι "ειδικοί" της πόλης μου ειδικά κάτω από ιμάντες και μετά ψάχνονται τι φταίει. Ξέρω από πρώτο χέρι τι ζημιά μπορούν να κάνουν τα ορυκτά αν τους δώσεις και χρόνο ειδικά

Nikephoros

Member
Reaction score
12.358
Πόντοι
1.077
Περιοχή
Αθήνα
Δεν πέτυχα καλό πλάνο, δε χωρούσε όλο το αυτοκίνητο στο πλάνο της φωτογραφικής και η εικόνα σε ξεγελάει, αλλά είναι εντελώς επίπεδο, ούτε με αλφάδι να ήταν. Όπως μιλάνε για τόσα επιτεύγματα της μηχανολογίας, π.χ. οι κινητήρες jet, οι υπερηχητικές πτήσεις του Concorde, κ.λ.π., κατά τη γνώμη μου δε θα ήταν υπερβολή να μιλουν οι ιστορικοί και για την υδροπνευματικη ανάρτηση.

27701

Stargazer

Member
Reaction score
1.059
Πόντοι
437
Περιοχή
Καλαμαριά
Έχω μια ερώτηση , πως μπορώ να βγάλω knife και μάτι χωρίς να ξεβιδωσω το μάτι από τον βραχίονα;

Taskos

Member
Reaction score
2.425
Πόντοι
697
Τα Knife edges απλώς ελευθερώνονται από τις ασφάλειές τους.
Τα rod-end (μάτια) ξεβιδώνονται.

Stargazer

Member
Reaction score
1.059
Πόντοι
437
Περιοχή
Καλαμαριά
σήκωσα το αυτοκίνητο έβγαλα ασφάλειες αλλά δεν κουνιέται το μαχαιράκι, δοκίμασα να σηκώσω απαλά με δεύτερο γρύλο το μάτι αλλά πάλι δεν.
Ρωτάω γιατί μια πλευρά πίσω δεξιά συγκεκριμένα κάνει έναν θόρυβο και υποψιάζομαι ότι είναι από εκεί αλλά δεν ξεβιδωνει ο βραχίονας

Taskos

Member
Reaction score
2.425
Πόντοι
697
Πρέπει να σηκωθεί το αυτοκίνητο έτσι ώστε να κρέμονται τα μπράτσα της μίας μεριάς-τότε δεν εφαρμόζεται πίεση στα μάτια.
Για το θόρυβο δες και το σωλήνα δεξαμενής καυσίμου.

Top Bottom